کووید19 حمله ی بیولوژیکی یا منشا طبیعی؟

کرونا ویروس ها یک خانواده بزرگ از ویروس ها هستند که می توانند باعث بروز بیماری با شدت های مختلف شوند.اولین بیماری شدید شناخته شده ناشی از آنها با سندرم شدید تنفسی حاد (SARS) در ۲۰۰۳ در چین ظهور کرد. دومین شیوع بیماری شدید در سال ۲۰۱۲ در عربستان سعودی با سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) آغاز شد.
در چند ماه پیش، مقامات چینی ابتلا به گونه جدیدی از كرونا ویروس، كه بعداً آن را SARS-CoV-۲ یا COVID-۱۹ نامگذاری شد، هشدار دادند و سپس ژنوم کووید۱۹ در اختیار محققان سراسر جهان قرار گرفت.
شواهدی برای تکامل طبیعی کروناویروس جدید
محققان روی اتصالات پروتئینی (قسمت بیرونی ویروس که برای گرفتن و نفوذ به دیوارههای بیرونی سلولهای انسانی و حیوانات مورد استفاده قرار میگیرند) برای تشخیص دستکاری ژنتیکی یا تکامل طبیعی تحقیق کردند.
برای مثال نوع قلاب گیرنده که به سلولهای میزبان میچسبد و همچنین محل شکاف، یک بازکننده مولکولی که امکان باز کردن و وارد شدن به سلولهای میزبان را فراهم میسازد، را بررسی کردند.
منشاء احتمالی کروناویروس جدید
براساس آنالیز توالی ژنومیک، اندرسن و همکارانش نتیجه گرفتند که احتمالاً منشاء SARS-CoV-۲ یکی از این دو فرضیه است:
فرضیه ی اول :از طریق خفاش به یک حیوان حدواسط
در یک سناریو، ویروس از طریق انتخاب طبیعی در یک میزبان غیر انسانی به وضعیت پاتوژن فعلی خود تکامل یافت و سپس به انسان منتقل شد. در واقع این مسیری است که دو بیماری کروناویروس قبلی طی کرده اند و انسان پس از قرار گرفتن در معرض «زبادها» (SARS) و شترها (MERS) به این ویروسها آلوده شد. محققان خفاشها را به عنوان محتملترین منبع برای SARS-CoV-۲ پیشنهاد کردند چرا که ساختار آن بسیار شبیه به ویروس موجود در خفاش است. تاکنون هیچ مورد مستندی از انتقال مستقیم ویروس از خفاش به انسان وجود پیدا نشده است، اما شواهدی وجود دارد که یک میزبان واسطه احتمالاً بین خفاشها و انسانها وارد شده است.
فرضیه ی دوم : نوع غیر بیماری زای آن به انسان منتقل و سپس در بدن انسان به نوع بیماری زا تغییر کرده است.
نسخه غیر بیماری زا از ویروس از یک میزبان حیوانی به انسان منتقل و سپس به وضعیت پاتوژن فعلی آن در جمعیت انسانی تکامل یافت. به عنوان مثال، برخی از کروناویروسهای موجود در «پنگولین ها» -پستانداران با پوست زره مانند که در آسیا و آفریقا یافت میشوند- یک ساختار RBD بسیار شبیه به SARS-CoV-۲ دارند. بر این اساس احتمالاً کروناویروس ناشی از پانگوولین به صورت مستقیم یا از طریق میزبان واسطهای مانند زباد (پستانداری شبیه به راسو) یا راسو به انسان منتقل شده است.
پس از انتقال به انسان، دیگر مشخصه پروتئین اسپایک SARS-CoV-۲ یعنی محل برش، میتواند از طریق گردش محدود و بدون علائم در جمعیت انسانی قبل از شروع بیماری همه گیر، تکامل یابد.
محققان دریافتند که محل برش SARS-CoV-۲، شبیه به محل برش گونههایی از آنفلوانزای مرغی است که به راحتی بین افراد منتقل میشود. کروناویروس جدید میتواند حالت مسری خود را در سلولهای انسانی تکامل داده و به سرعت اپیدمی را آغاز کند.