علل ناباروری مردان

ناباروری مردان دلايل متفاوتی دارد. علت ناباروری در مردان و زنان یکسان و تا ۴۰ درصد برای هر زوج از موارد ناباروری بـوده و در ۱۰ درصـد هـر دو زوج عامـل ناباروری بوده و در ۱۰ درصد باقيمانده هيچ علتی پیدا نمیشود و ناباروری مردان می تواند ناشی از تولید کم اسپرم، عملکرد غیرطبیعی اسپرم یا انسدادی در مسیر که از رسیدن اسپرم جلوگیری می کند. بیماری ها، آسیب ها، مشکلات مزمن سلامتی، انتخاب سبک زندگی و سایر عوامل ممکن است در ناباروری مردان نقش داشته باشد.
علت ناباروری در مردان چیست؟
علل مختلفی که در مردان میتواند باعث ناباروری شود:
۱. واریکوسل
واریکوسل هنگامی که رگهای بیضه متورم و بزرگ می شوند رخ می دهد. واریکوسل بسیار شبیه رگهای واریسی که در پاها ایجاد میشوند، هستند ممکن است به نظر شبیه یک کیسه گرم بیایند. اما در باروری فرد می توانند تاثیر بگذارند.
۲. عفونت یا التهاب
عفونت یا التهاب تولید اسپرم سالم را مختل می کند. برخی عفونت ها ایجاد زخم می کنند که مانع عبور اسپرم میشود مانند التهاب اپیدیدیمیت یا التهاب بیضه ها یا برخی عفونت های مقاربتی مانند سوزاک یا HIV می توانند باعث آسیب دائمی به بیضه ها شوند.
۳. مشکلات انزال
از جمله دلایل مشکل در انزال دیابت، صدمات نخاعی و برخی داروها و جراحی مثانه، پروستات یا مجاری ادرار می باشد.
۴. تومورها و شیمی درمانی
۵. عدم تعادل هورمونی
ناباروری می تواند ناشی از اختلالات خود بیضه ها یا ناهنجاری هایی باشد که بر سایر سیستم های هورمونی از جمله غده هیپوتالاموس، هیپوفیز، تیروئید و آدرنال تأثیر می گذارد.
۶. نقص لوله هایی انتقال اسپرم
اسپرم از لوله های بسیاری جمع میشود. آنها می توانند به دلایل مختلف از جمله صدمه ناخواسته از عمل جراحی، عفونت های سابق، تروما یا عدم وجود لوله های منتقل کننده ی اسپرم مانند فیبروز کیستیک یا شرایط ارثی مشابه آنها مسدود شوند.
۷. بیماری سلیاک
بیماری حساسیت ناشی به گلوتن باعث تغییر شکل و اختلالات حرکتی اسپرم در مردان میشود.
۸. داروهای خاص
جایگزینی تستوسترون، استفاده طولانی مدت از استروئید آنابولیک، داروهای سرطان (شیمی درمانی)، برخی داروهای ضد قارچ و برخی داروهای دیگر می تواند باعث اختلال در تولید اسپرم و کاهش باروری مردان شود.
۹. جراحی های گذشته
جراحی های خاص در گذشته ممکن است از وجود اسپرم درهنگام انزال شما جلوگیری کند، از جمله وازکتومی، ترمیم های فتق اینگوینال، جراحی اسکروتوم یا بیضه، جراحی پروستات و جراحی های بزرگ شکمی که در درمان سرطانهای بیضه و رکتال انجام می شود. درمان آن در بیشتر موارد، عمل جراحی برای برگرداندن این انسدادها یا گرفتن اسپرم مستقیم از اپیدیدیم و بیضه ها انجام می شود.
۱۰. بیماری فشار خون
فشارخون بالا می تواند سبب تغییر در شکل اسپرم و افزایش احتمال ناباروری می شود.
زگیل تناسلی یا hpv چه خطرات و عوارضی بدنبال دارد؟
۱۱. سن مردان و عوارض جانبی افزایش سن در مردان
سن مردان می تواند سبب :
- اختلالات ژنتیکی در اسپرم شود و شانس بارداری شریک جنسی را کاهش می دهد.
- اختلالات نعوظ بدلیل کاهش تستوسترون در سن بالا یا بدلیل داروهایی مانند داروهای درمان فشار خون
- بزرگی پروستات در سن بالا سبب برگشت به عقب مایع منی می شود.
۱۲. دلایل محیطی
قرار گرفتن بیش از حد بعضی از عناصر محیطی مانند گرما، سموم و مواد شیمیایی می تواند تولید اسپرم یا عملکرد اسپرم را کاهش دهد. دلایل خاص شامل موارد زیر است:
- مواد شیمیایی صنعتی. قرار گرفتن در معرض گسترده بنزن، تولوئن، زایلن، سموم دفع آفات، آفت کش ها، حلال های آلی، مواد رنگ آمیزی و سرب ممکن است در تعداد کم اسپرم ها نقش داشته باشد.
قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین. قرار گرفتن در معرض سرب یا سایر فلزات سنگین نیز ممکن است باعث نازایی شود. - پوشیدن لباس تنگ و یا کار با رایانه لپ تاپ برای مدت زمان طولانی همچنین ممکن است باعث افزایش درجه حرارت در اسکروتوم شما شود و ممکن است تولید اسپرم را کمی کاهش دهد.
- در معرض پرتو ایکس. قرار گرفتن در معرض اشعه می تواند تولید اسپرم را کاهش دهد، هرچند که در نهایت به حالت عادی باز می گردد. با دوزهای زیاد اشعه ، تولید اسپرم به طور دائم کاهش می یابد.
- بیش از حد گرم شدن بیضه ها. درجه حرارت بالا تولید و عملکرد اسپرم را مختل می کند. اگرچه مطالعات محدودی انجام گرفته است، همچنین استفاده مکرر از سونا یا وان های گرم ممکن است به طور موقت تعداد اسپرم شما را مختل کند.
بیشتر بخوانید چپ
۱۳. سبک زندگی
از دیگر دلایل ناباروری مردان سبک زندگی ناسالم است که شامل:
- استفاده مواد مخدر:استروئیدهای آنابولیک گرفته شده برای تحریک قدرت و رشد عضلات می توانند باعث کوچک شدن بیضه و کاهش تولید اسپرم شوند. استفاده از کوکائین یا ماری جوانا ممکن است به طور موقت باعث کاهش تعداد و کیفیت اسپرم شما نیز شود.
- مصرف الکل: نوشیدن الکل می تواند سطح تستوسترون را کاهش دهد ، باعث اختلال در نعوظ و کاهش تولید اسپرم شود. بیماری کبدی ناشی از نوشیدن بیش از حد نیز ممکن است منجر به مشکلات باروری شود.
استعمال دخانیات: ممکن است مردانی که سیگار می کشند تعداد اسپرم کمتری نسبت به افرادی که سیگار نمی کشند، داشته باشند. در معرض دود افراد سیگاری نیز ممکن است روی باروری مردان تأثیر بگذارد. - استرس عاطفی: استرس می تواند در برخی از هورمون های مورد نیاز برای تولید اسپرم اختلال ایجاد کند. استرس عاطفی شدید یا طولانی، از جمله مشکلات باروری، می تواند روی تعداد اسپرم شما تأثیر بگذارد.
- افسردگی: تحقیقات نشان می دهد در صورتی که شریک زندگی مرد مبتلا به افسردگی شدید باشد، احتمال بارداری کمتر خواهد بود. علاوه بر این، افسردگی در مردان ممکن است به دلیل کاهش میل جنسی ، اختلال نعوظ یا تأخیر یا ممانعت از انزال باعث اختلال در عملکرد جنسی شود.
- وزن: چاقی می تواند باروری را از چند طریق مختل کند، از جمله تأثیر مستقیم آن بر روی اسپرم و همچنین با ایجاد تغییرات هورمونی که باعث کاهش باروری مردان می شود.
- مشاغل خاص: از جمله جوشکاری یا مشاغل طولانی مدت مانند نشستن با کامیون ممکن است با خطر ناباروری همراه باشد. با این حال، تحقیقات در این موارد ادامه دارد.