۹ گام مهم در کنترل دیابت

مطالعات بسیاری برای درمان دیابت در افراد مبتلا به دیابت انجام شده است و تمامی انها نشان دادند که با حفظ سطح قند خون، و کنترل دیابت در محدوده نزدیک به نرمال، می توان خطر ابتلا به عوارض ناشی از دیابت مانند مشکلات مؤثر بر چشم، کلیه، سیستم عصبی و سیستم قلبی عروقی را کاهش داد. برای کمک به کنترل دیابت، جلوگیری از عوارض آن، انجام چندین گام زیر بسیار اهمیت دارد.
بررسی و کنترل ABCs در دیابت مهمترین روش برای درمان و کنترل آن است.
- A برای تست A۱C است.
- B برای فشار خون است.
- C برای کلسترول است.
- S برای سیگار کشیدن است
۱. کنترل قند خون
A۱C یک آزمایش خون است که میانگین قند خون شما را در ۳ ماه گذشته اندازه گیری می کند. با چک های قند خون که ممکن است هر روز انجام دهید متفاوت است.
هدف A۱C برای بسیاری از افراد دیابتی زیر ۷ است.
۲. کنترل فشار خون
فشار خون نیروی خون در برابر دیواره رگهای خونی شماست. اگر فشار خون شما خیلی زیاد شود، قلب شما را بیش از حد سخت می کند. هدف فشار خون شما باید زیر ۹۰/۱۴۰ باشد مگر اینکه پزشک به شما در تعیین هدف متفاوت کمک کند.
۳. کنترل کلسترول خون
در خون شما دو نوع کلسترول وجود دارد: LDL و HDL. LDL یا کلسترول "بد" می تواند رگ های خونی شما را جمع کرده و مسدود کند. کلسترول خوب یا HDL به حذف کلسترول "بد" از رگهای خونی کمک می کند.
نکات مهم برای کنترل دیابت و کلسترول بالا
۴. سیگار نکشیدن
سیگار کشیدن باعث افزایش قند خون، فشار خون و سطح کلسترول می شود. با ترک کردن سیگار می توانید: خطر حمله قلبی، سکته مغزی، بیماری عصبی، بیماری کلیوی و بیماری دهان را کاهش دهید.
۵. کنترل استرس
ابتلا به دیابت در بعضی مواقع طاقت فرسا است. اما مواردی وجود دارد که می توانید برای کنار آمدن با دیابت و کنترل استرس انجام دهید. با دوستان خود وقت بگذرانید یا کاری را که از آن لذت می برید انجام دهید - مانند باغبانی، پیاده روی، سرگرمی یا گوش دادن به موسیقی مورد علاقه خود.
اگر در بیشتر روزها احساس ناراحتی می کنید، ممکن است افسرده باشید. با پزشک یا یک متخصص مشورت کنید.
۶. آزمایش قند خون خانگی
پزشک ممکن است از شما بخواهد قند خون خود را در خانه به طور منظم ثبت کنید. اینکه هرچند وقت یک بار نیاز به بررسی قند خون دارید، به نوع دیابت شما (نوع ۱ یا ۲) و روش درمانی که استفاده می کنید و فاکتورهای فردی بیمار بستگی دارد.
- برای مبتلایان به دیابت نوع یک، تست قند مکرر، تنها راه ایمن و مؤثر مدیریت قند خون است. بیشتر افراد باید حداقل چهار بار در روز قند خون خود را آزمایش کنند. در خانم های باردار مبتلا به دیابت نوع یک، ممکن است نیاز باشد که حداکثر ۱۱ بار در روز یا بیشتر تست قند خون انجام شود.
- برای مبتلایان به دیابت نوع دو، توصیه های میزان آزمایش قند خون بر اساس عوامل فردی مانند نوع درمان (داروهای خوراکی، انسولین و یا شیوه زندگی) و اهداف درمانی تعیین می شود.
نظارت بر قند خون برای مبتلایان به دیابت نوع ۲ که انسولین مصرف می کنند و یا داروهای خاصی که می توانند باعث افت قند خون به پایین تر از میزان طبیعی شوند، مفید است. به طورکلی این کار در افرادی که دیابت خود را تنها با رژیم غذایی مدیریت می کنند ضروری نیست.
۷. رژیم غذایی سالم داشته باشید.
تغییر در رژیم غذایی می تواند جنبه های مختلف دیابت نوع ۲(ازجمله کمک به کنترل وزن، فشار خون و توانایی بدن در تولید و پاسخ به انسولین) را بهبود بخشد.
یک برنامه غذایی داشته باشید تا از برنامه غذایی خود با روند کار خود مطلع شوید.
غذای خود را هر هفته برنامه ریزی کنید تا گزینه های سالمی در خانه داشته باشید. هنگام بیرون رفتن، تنقلات سالم - مانند هویج ، سیب خرد شده یا آجیل - را به همراه داشته باشید.
۸. ورزش و تحرک کافی
تحرک بدنی داشته باشید. هدف خود را تعیین کنید که بیشتر روزهای هفته به مدت ۳۰ دقیقه از نظر جسمی فعالیت داشته باشد. با ۳ بار در روز پیاده روی ۱۰ دقیقه ای آهسته شروع کنید.
ورزش منظم می تواند به کنترل دیابت نوع ۲ کمک کند، حتی اگر وزن کم نکنید، ورزش با کنترل قند خون ارتباط خواهد داشت، زیرا که باعث بهبود واکنش بدن به انسولین می شود.
هفته ای دو بار برای افزایش قدرت عضلانی خود تلاش کنید. از نوارهای کششی استفاده کنید، یوگا انجام دهید
۹. اقدامات مهم روزانه برای کنترل دیابت
- داروهای خود را مصرف کنید حتی وقتی احساس خوبی دارید.
- هر روز پای خود را از نظر بریدگی، تاول، لکه های قرمز و تورم بررسی کنید. در مورد هرگونه زخم فوراً با تیم مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید.
- هر روز دندان های خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا دهان، دندان و لثه سالم باشد.
- از تیم مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که چند بار و چه موقع قند خون خود را بررسی کنند.
- قند خون خود را ثبت کنید و اعداد خود را ثبت کنید.