آندومتریوز چیست؟ آیا باعث نازایی میشود؟

این بیماری شایع مزمن و دردناک به حضور بافت خونریزی کننده رحمی (آندومتر ) در خارج از رحم گفته می شود که باعث دردهای شدید قاعدگی و به مرور زمان چسبندگی و ناباروری میشود.
بطور نرمال بافت دیواره رحم که اندومتر نامیده می شود فقط در رحم دیده می شود.اما در این بیماری بافت بطور میکروسکوپی در سایر قسمت ها مانند تخمدان، دیواره خارجی رحم، لوله های فالوپ، لیگامان محافظ رحم، فضای بین رحم و رکتوم و فضای بین رحم و مثانه قرار می گیرد.
در موارد نادر بافت اندومتر در خارج از شکم مانند ریه قرار می گیرد و این بافت مانند دیواره رحم در انتهای سیکل ریزش کرده و دچار خونریزی می شود.اما چون خون قادر به خروج از بدن نمی باشد، سبب التهاب بافت اطراف خود شده و سبب تشکیل کیست و بافت اضافه می شود.
بطور کلی در هر خانم جوانی که دارای دردهای شدید پریودی میباشد و پریود وی نسبتا نامنظم بوده و با دفع لخته همراه نمیباشد، باید به آندومتریوز فکر کرد .این بیماری عمدتا در سنین باروری است ولی گاه درنوجوانی و زنان یائسه نیز دیده میشود .
به تشکیل بافت آندومتر(بافت خونریزی کننده) در جایی خارج از رحم مثل لوله های فالوپ و .. که خونریزی آن نمی تواند از بدن حارج شود و ایجاد درد هنگام قاعدگی و عوارض دیگر می کند، آندومتریوز می گویند.
علل آندومتریوز
علت اصلی این بیماری شناخته شده نیست:
تاثیرژنتیک بر آندومتریوز
عوامل وراثتی نیز در آن دخیل هستند.بطوریکه در صورت ابتلای یک فرد، خواهر و بستگان نزدیک وی در خطر بالاتری قرار دارند و لذا باید از این نظر بررسی شوند.
قاعدگی رتروگراد
در برخی زنان این فرضیه مطرح است که خون قاعدگی از طریق لوله های فالوپ وارد حفره شکمی شده و سلول های دیواره رحم روی بافت شکمی لانه گزینی می کند.
علائم بالینی آندومترویز
- درد کمر طی دوره قاعدگی
- میگرن شدید حین قاعدگی
- انقباضات قاعدگی دردناک
- خونریزی غیرعادی و حجیم قاعدگی
- خونریزی رحمی در فاصله بین پریودها
- خون در ادرار و مدفوع
- رابطه جنسی دردناک
- اسهال یا یبوست
- نفخ شکمی
- آلرژی که حول و حوش پریود بدتر می شود.
- احساس خستگی و درد هنگام قاعدگی
- ناباروری
- درد ساق پا: بافت اندومتریوز می تواند روی اعصاب منتهی به اندام تحتانی تاثیر بگذارد و ممکن است راه رفتن دچار مشکل شود و بیمار نیاز به استراحت داشته باشد.
عوارض آندومترویز
متاسفانه این بیماری با احتمال بدخیمی نیز همراه میباشد یعنی ۱ تا ۲درصد این بیماری به سمت ایجاد سرطان حرکت خواهد کرد و لذا تشخیص و درمان به موقع این بیماری الزامی است .
ناباروری: علت این مساله تشکیل بافت اضافه بدنبال التهاب در لوله های فالوپ و عدم امکان رسیدن تخمک و اسپرم به یکدیگر است.در برخی افراد هم تخم بارور شده نمی تواند در رحم دچار بافت اضافه لانه گزینی داشته باشد.
درد شدید می تواند سبب اضطراب و افسردگی شود.