درمان آندومتریوز چیست؟

تشخیص آندومتریوز
شایع ترین تظاهر این بیماری در تصویربرداری، ایجاد کیستهای به اصطلاح خونی و شکلاتی در تخمدانها است. یعنی اگر خانمی این علائم بالینی ذکر شده را دارد و در سونوگرافیها یک کیست پایدار نشان میدهد احتمال آندومتریوز بیشتر میشود.
برای تشخیص آندومترویوز، بهترین و آسانترین راه انجام سونوگرافی میباشد ولی این کار میبایست توسط فردی انجام شود که با این بیماری آشنایی دارد وانجام درست آن به عنوان یک کار فوق تخصصی محسوب میشود .
سونوگرافی تشخیصی
برای این بیماری حتما باید به روش ترانس واژینال انجام شود و در مورد خانم هایی که هنوز ازدواج نکرده اند به روش ترانس رکتال یعنی از طریق مقعد انجام شود که برخلاف تصور بیماران، بسیار راحت وبدون ناراحتی قابل توجه میباشد.
در حدود یک پنجم بیماران آندومتریوزی، کیستی در تخمدان ها ندارند و تشخیص این بیماران سخت تر و نیاز به تجربه بیشتری دارد و لذا اگر فردی علائم بالینی ذکر شده را دارد و در سونوگرافیهای معمول انجام شده، تا کنون کیستی نداشته است بازهم میبایست با سونوگرافی تخصصی ترانس واژینال و ترانس رکتال تحت بررسی سایر ضایعات آندومتریوزی قرار بگیرد.
تشخیص آندومتریوز با MRI
نیز مقدور است و از نظر دقت تشخیصی تفاوت زیادی با سونوگرافی ندارد ولی زمانبر و پرهزینه تر میباشد و البته انجام آن نیز میبایست در مرکزی انجام شود که رادیولوژیست تفسیر کنندهی آن آشنایی کافی با این بیماری و تظاهرات آن داشته باشد.
درمان آندومتریوز
درمان آندومتریوز خفیف
تغییر سبک زندگی داروهای مسکن، حمام گرفتن، ورزش و استفاده از حوله داغ روی شکم، طب سوزنی
داروهای هورمونی
قرصهای ضد بارداری خوراکی یا پچ – قرص های حاوی پروژستین تنها- آگونیست و آنتاگونیست آزاد کننده هورمون گنادوتروپین-دانازول که سبب کاهش تولید استروژن و کاهش قاعدگی باعث کاهش التهاب و اسکار و تشکیل کیست می شود.
جراحی یا لاپروسکوپی
درمان قطعی آندومتریوز جراحی یا لاپاروسکوپی با آزادسازی تمام چسبندگی ها و برداشتن تمام بافتهای غیرطبیعی است. البته در برخی موارد که پزشک معالج با توجه به شرایط بیمار، صلاح می داند که جراحی دیرتر انجام شود، با درمان دارویی از پیشرفت بیماری تا حد امکان جلوگیری کرده و علائم بیمار را کاهش میدهد.
درمان آندومتریوز پیشرفته
گاهی نیاز به جراحی هیسترکتومی توتال و خارج سازی بافت رحم، تخمدان و سرویکس می باشد، که قاعدتا در آینده بیمار قادر به باردار شدن نمی باشد.
لازم به ذکر است که نوعی از این بیماری آندومتریوز، در جدار شکم و عمدتا در محل برش سزارین قبلی یا مجاور آن ایجاد میشود یعنی بافت آندومتریوز به جای تخمدانها و لگن، این بار در محل برش جراحی قبلی لانه گزینی کرده و ایجاد یک توده کوچک دردناک مینماید که در زمانهای سیکل های قاعدگی درد آن بیشتر میشود. این موارد نیز با سونوگرافی از جدار شکم قابل تشخیص است و در صورت اثبات وجود این بیماری، با درمان جراحی بهبود مییابد. البته بیماری آندومتریوز تمایل بهبود نیز دارد که این مساله در صورت عدم جراحی درست و دقیق، بیشتر خواهد بود.