استروژن درمانی

چه کسی می تواند هورمون درمانی انجام دهد؟
استروژن هورمونی است که به طور طبیعی توسط بدن هم در زنان و هم در مردان تولید میشود. استروژن نقش مهمی در مدیریت سیستم جنسی و دستگاه تناسلی فرد دارد، همچنین از استخوانهای شما محافظت می کند و به پوست برای بهبود کبودی و آسیب دیدگی کمک میکند.
گاهی اوقات، بدن به اندازه کافی استروژن نمی سازد. این اتفاق به دلایل مختلفی میتواند اتفاق بیفتد. به عنوان مثال، تولید استروژن شما با افزایش سن کاهش می یابد. همچنین برخی از شرایط نیز می تواند بر میزان استروژن شما تأثیر بگذارد.
اگر سطح استروژن پایین باشد، پزشک ممکن است هورمون درمانی را برای کمک به جایگزینی سطح استروژن و کاهش علائم تجویز کند. برخی تحقیقات نشان می دهد که استفاده طولانی مدت از هورمون درمانی ممکن است خطر عوارض را افزایش دهد، از جمله موارد شدید مانند سرطان. قبل از شروع استفاده از هورمون درمانی با پزشک خود در مورد این موضوع صحبت کنید.
خواص استروژن درمانی
۴ فایده استروژن درمانی شامل:
- بهبود علائم یائسگی
- سلامت واژن
- سلامت تخمدان ها
- سلامت استخوان ها
۱. علائم یائسگی را کاهش می دهد.
تولید استروژن طبیعی شما با گذشت زمان تغییر می کند. با شروع بلوغ، استروژن بیشتری ایجاد خواهید کرد. در طی سالهای فرزندآوری خود سطح بالاتری خواهید داشت. با نزدیک شدن یائسگی، سطح استروژن شما شروع به کاهش می کند.
با کاهش سطح استروژن، شما شروع به علائم یائسگی خواهید کرد. این علائم معمولاً شامل موارد زیر است:
- گرگرفتگی
- خشکی واژن
- لرز
- بدخوابی
- تعریق زیاد
برای یائسگی، بسیاری از پزشکان یک داروی حاوی استروژن تجویز می کنند. جایگزینی استروژن در هورمون درمانی میتواند به کاهش علائم یائسگی کمک کند.
۲. مشکلات واژن را بهبود می بخشد.
استروژن می تواند به حفظ سلامت واژن کمک کند. هنگامی که سطح استروژن کاهش می یابد، میتواند تغییراتی در بهبود بافت واژن و باعث تعادل pH آن شود. که میتواند باعث بهبود مشکلات واژن شود. از جمله:
- خشکی واژن
- آتروفی ولور، شرایطی که باعث خشکی، درد و بی اختیاری ادرار می شود.
- واژینیت آتروفیک یا التهاب بافت واژن که غالباً در اثر خشکی و سوزش ایجاد می شود.
استروژن ممکن است بتواند به درمان این شرایط کمک کند.
۳. به مشکلات تخمدان کمک می کند.
تخمدان ها مسئول تولید استروژن هستند. اگر آنها نتوانند هورمون استروژن را تولید کنند و یا تحت تأثیر هر بیماری دیگری قرار گیرند، ممکن است هورمون درمانی لازم باشد.
چه زمانی باید مکمل استروژن مصرف کنیم؟
در صورت داشتن مشکلات زیر می توانید با نظر پزشک مکمل استروژن مصرف کنید:
- هیپوگنادیسم زنانه یا کاهش عملکرد تخمدان ها
- نارسایی هر دو تخمدان
- برداشتن هر دو تخمدان، یا اوئوفورکتومی
اگر تخمدان های خود را برداشته اید، ممکن است از هورمون درمانی برای سهولت در علائم یائسگی زودرس استفاده شود. بعضی اوقات، هم رحم و تخمدان برداشته می شوند. که به آن هیسترکتومی کل گفته می شود.
مطالب مرتبط: آنچه که باید در مورد تنبلی تخمدان یا سندرم پلی کیستیک بدانیم.
۴- از استخوان های شما محافظت می کند.
استروژن به پوکی استخوان بعد از یائسگی کمک می کند. با این حال ، داروهای جدید بهتری برای متوقف کردن و از بین بردن پوکی استخوان هستند ، بنابراین اکثر پزشکان در حال حاضر بیشتر آنها را تجویز میکنند اما این داروها همیشه هم مؤثر نیستند یا عوارض جانبی آنها بسیار شدید است. در این موارد ، پزشک شما ممکن است استفاده از استروژن را برای درمان پوکی استخوان توصیه کند.
عوارض و خطرات جانبی استروژن
هورمون درمانی کاملا بدون خطر نیست. در حقیقت، هورمون درمانی به اندازه گذشته مورد استفاده قرار نمی گیرد، زیرا تحقیقات نشان داد که عوارض ناشی از مصرف طولانی مدت مانند خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی را بالا میبرد.
با این حال، به لطف این مطالعات، پزشکان و محققان پزشکی بهتر میتوانند تصمیم بگیرند، که چه کسی بهتر است استروژن درمانی کند و چه کسی باید سایر روشهای درمانی را امتحان کند.
⚠️عوامل خطر و عوارض جانبی مرتبط با مصرف استروژن عبارتند از:
- لخته های خون: استروژن خطر لخته شدن خون را افزایش می دهد، که می تواند باعث سکته مغزی، حمله قلبی و حتی مرگ شود.
- سرطان: استروژن ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطانها، به ویژه سرطان پستان را افزایش دهد. هنگام مراجعه به پزشک در مورد سابقه سلامتی فردی، سابقه خانوادگی و خطر ابتلا به سرطان سینه با پزشک مشورت کنید.
- نقص هنگام تولد: اگر شما از استروژن یا هورمون درمانی استفاده می کنید و باردار می شوید، ممکن است دچار زایمان زودرس شوید. اگر هم زایمان زودرس نداشته باشید، نقص هنگام تولد برای نوزادانی که در زنان با استفاده از استروژن متولد می شوند، معمول است.
- بافت متراکم پستان: خانمهایی که استروژن مصرف می کنند ممکن است دچار بافت متراکم پستان شوند. بافت متراکم ماموگرافی را سخت تر می کند، بنابراین تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه آن ممکن است دشوار باشد.
پزشکان به طور معمول داروهای استروژن را فقط به زنانی که دچار هیسترکتومی هستند اما هنوز تخمدانهایشان را دارند، تجویز می کنند. زنانی که هیسترکتومی نداشته اند معمولاً داروی ترکیبی استروژن-پروژسترون دریافت می کنند. این امر به این دلیل است که درمان های فقط با استروژن خطر ابتلا به سرطان آندومتر را در خانمها افزایش می دهد. آندومتر پوشش لایه رحم است. برداشتن رحم در طی هیسترکتومی خطر ابتلا به سرطان آندومتر را از بین می برد.
آیا استروژن درمانی تأیید شده و ایمن است؟
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تمام داروهای استروژن درمانی را تأیید می کند. برخی از هورمون ها به عنوان "هورمون های نامشخص" به فروش می رسند و مورد تأیید FDA نیستند. آنها بدون نسخه در دسترس هستند و مطابق با استانداردهای ایمنی مطابق با داروهای تجویز نشده نگهداری می شوند. با وجود ادعاهای بازاریابی، این هورمون ها طبیعی تر از درمان های تأیید شده توسط FDA نیستند.
نتیجه گیری:
فواید کوتاه مدت استروژن درمانی می تواند به کاهش علائم بیماری منجر شود و خطر ابتلا به سایر بیماری ها را کاهش می دهد. با این حال، نگرانی های بهداشتی مربوط به هورمون درمانی وجود دارد. قبل از شروع استفاده از استروژن، جوانب مثبت و منفی آن را با پزشک خود بسنجید. از استروژن در کمترین دوز ممکن استفاده کنید و برای کمترین زمان ممکن از آن استفاده کنید.
نکات مثبت و فواید آن
- ممکن است سلامت واژن را بهبود بخشد.
- می تواند به کاهش علائم یائسگی کمک کند.
- ممکن است سلامت استخوان و قلب را ارتقا بخشد.
عوارض و معایب آن
- خطر ابتلا به برخی سرطانها را میتواند افزایش دهد.
- خطر لخته شدن خون را میتواند افزایش دهد، که می تواند منجر به بیماری قلبی یا سکته مغزی شود.
- مصرف آن در بارداری، ممکن است منجر به سقط جنین شود یا باعث نقص هنگام تولد شود.
نکاتی در مورد مدیریت میزان استروژن
با اینکه نمی توانیم از نوسانات هورمون طبیعی بدن جلوگیری کنیم، می توانیم به کاهش علائم کاهش استروژن کمک کنیم. همچنین می توانیم برای جلوگیری از برخی از عوارض از بین رفتن استروژن اقدامات لازم را انجام دهیم.
🔸این تغییرات سبک زندگی برای مدیریت از دست دادن استروژن شامل موارد زیر است:
- رژیم غذایی مناسب داشته باشید. غذاهای سرشار از کلسیم و ویتامین D می توانند سلامت استخوان ها را تقویت کرده و به جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند.
- مکمل کلسیم مصرف کنید. استروژن و کلسیم برای ساختن استحکام استخوان به یکدیگر احتیاج دارند. غذاهای سرشار از کلسیم مصرف کنید .
- وزنه بزنید. تمرین های قدرتی روشی بسیار مؤثر برای ایجاد استحکام استخوان و کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان است. اگر هرگز تمرین قدرتی انجام نداده اید، با یک مربی بدن سازی کار کنید تا انجام درست تمرین ها را یاد بگیرید.