ویروس کرونا چگونه عمل میکند؟

کیسه های هوا یا آلوئول تنفسی (alveolus) انتهایی ترین بخش ششها هستند. کیسه هوایی در واقع محل اصلی مبادله گازهای هوای تنفسی با گازهای خون است. دارای دو نوع سلول و ماکروفاژ میباشد: سلول نوع ۱ که کار آن تبادل گازهای CO۲ موجود در مویرگ ریوی با O۲ هوا است. سلولهای نوع ۲ که کار آن ترشح مایع سورفاکتانت برای جلوگیری از روی هم افتادن کیسههای هوایی و اختلال تبادل گازها میباشد.
مراحل بیماری توسط کرونا (کووید-۱۹)
قلاب پروتئین کرونا ویروس، توانایی اتصال به گیرنده های ACE۲ بر روی سلولهای نوع ۲ کیسه های هوایی را دارد و به ویروس امکان تزریق RNA آن را در سلول نوع ۲ می دهد. و اینگونه ویروس تکثیر میشود. سلول میزبان در این فرآیند از بین می رود و کروناویروس های جدید تشکیل شده، سلول های نوع ۲ کناری را آلوده می کنند.
۱- ماکروفاژها پس از فهمیدن حمله ویروس سیتوکسین آزاد میکنند که باعث اتساع عروق شده و به سلولهای ایمنی بیشتری اجازه ی ورود به محل آسیب دیده و خروج از عروق را میدهد. (علائم شروع میشوند: برای مثال تب، سرفه ی خشک)
۲- سلولهای نوع ۲ مایع سورفاکتانت را برای عدم تخریب کیسه هوا در داخل آلوئول (کیسه های هوا) ترشح میکنند. (در حال پیشرفت بیماری)
۳- با تجمع مایعات در داخل کیسههای هوایی، سورفکتانت رقیق شده و زمینه روی هم افتادن کیسههای هوایی فراهم شده و تبادل گازها کم شده و تنگی نفس بروز مییابد.(تنگی نفس اتفاق می افتد)
۴- سلولهای ایمنی (نوتروفیل ها) به محل عفونت آمده و انواع ترکبات واکنشی حاوی اکسیژن را برای از بین بردن سلولهای آلوده آزاد می کنند.(این مرحله برای افراد ریسک بالا خطرناک است و ممکن است عفونت ثانویه بروز کند وباید بستری شوند)
۵- سلولهای نوع ۱ و ۲ از بین می روند و منجر به روی هم انباشتگی کیسه های هوا شده و باعث سندرم زجر تنفسی حاد (ARDS) می شود.(بیمار احتیاج به مراقبت های شدید پزشکی دارد و باید در آی سیو بستری شود و احتیاج به دستگاه تنفس داشته باشند)
۶- اگر التهاب شدید باشد، مایع سرشار از پروتئین می تواند وارد جریان خون شده و به جاهای دیگر بدن برود و باعث سندرم پاسخ التهابی سیستمیک (SIRS) شود.(اتفاقات پیش بینی نشده ای ممکن است رخ دهد)
۷- SIRS ممکن است منجر به شوک سپتیک و نارسایی اندام های بدن شود که می تواند عواقب زیادی داشته باشد.
چرا مبتلایان کرونا تنگی نفس میگیرند؟
تنگی نفس زمانی اتفاق می افتد که:
وقتی سلولهای ایمنی به محل آلوده شده حمله میکنند و باعث تخریب کیسههای هوایی سالم هم میشوند و در نتیجه آن :
- روی هم افتادن کیسههای هوایی با عدم تولید سورفکتانت رخ میدهد.
- کاهش تبادل اکسیژن به خاطر فقدان سلول نوع ۱
- جمع شدن مایع داخل کیسه های هوا