آیا از ۱۰٪ مغز خود استفاده میکنیم؟

طبق بررسی سال ۲۰۱۳، حدود ۶۵ درصد افراد معتقدند که ما فقط ۱۰ درصد از مغز ما استفاده می کنیم.
طبق مصاحبه ای که باری گوردون، متخصص اعصاب، او گفت: استفاده از ۱۰% مغز تنها یک افسانه است. وی توضیح داد که بیشتر مغز ما تقریباً همیشه فعال است.
اشتباه بودن افسانه ی۱۰ درصدی همچنین در مطالعهای که در Frontiers in Neuroscience Human منتشر شده است، نیز بیان شد.
یک تکنیک رایج تصویربرداری از مغز، به نام تصویربرداری رزونانس مغناطیسی عملکردی (fMRI)، می تواند فعالیت را در مغز اندازه گیری کند در حالی که یک فرد وظایف مختلفی را انجام می دهد.
محققان با استفاده از این روش ها و روش های مشابه نشان می دهند که بیشتر مغز ما اغلب اوقات مورد استفاده قرار می گیرد، حتی وقتی فرد یک کار بسیار ساده انجام می دهد.
به طوریکه وقتی فرد در حال استراحت یا خوابیدن است بخش هایی از مغز هنوز فعال هستند.
استفاده از درصد های مختلف از مغز در هر زمان معین از هر شخص متفاوت است. همچنین بستگی به آنچه فرد در حال انجام یا فکر کردن است، می باشد.
بیشتر مغز ما در اغلب اوقات فعال است و استفاده از تنها ۱۰% مغز یک افسانه است.
افسانه ۱۰ درصد از کجا می آید؟
اسکن های تصویربرداری از مغز به وضوح نشان می دهد که تقریباً تمام مناطق از مغز حتی در حین انجام کارهای نسبتاً معمول مانند صحبت کردن، راه رفتن و گوش دادن به موسیقی فعال هستند.
اگر افسانه ۱۰٪ درست بود، افرادی که به دلیل تصادف یا سکته مغزی دچار آسیب مغزی می شوند احتمالاً متوجه اثر واقعی آن نخواهند شد. در واقعیت، یک منطقه از مغز وجود ندارد که بتواند آسیب ببیند بدون اینکه به نوعی نتیجه ای به دنبال نداشته باشد.اما هنوز مشخص نیست که چگونه این افسانه شروع شده است، اما چندین احتمال ممکن وجود دارد.
روانشناس و نویسنده ویلیام جیمز در مقاله ای که در سال ۱۹۰۷ از مجله Science منتشر شده استدلال کرده بود که انسانها فقط بخشی از منابع ذهنی خود را استفاده می کنند. با این حال، او درصدی را مشخص نکرد.
همچنین بین دانشمندان این باور وجود دارد که نورونها حدود ۱۰ درصد از سلولهای مغز را تشکیل می دهند که ممکن است به پیدایش افسانه ۱۰ درصد کمک کرده باشد.
این افسانه در مقالات، برنامه های تلویزیونی و فیلم ها تکرار شده است، که به اعتقاد گسترده ی مردم کمک می کند.
اما باید بدانید که با افزایش اتصال بین نورون ها توانایی مغزتان بیشتر میشود. مطالعات نشان داده است که نوازندگان، که سالهای زیادی سازهای زهی می نوازند، قسمتهای بیشتری از مغز که مربوط به ایجاد هماهنگی در دستان است را فعال کردنه اند.همچنین اسکنهای مغزی از رانندگان تاکسی لندن نشان داده است راننده هایی که سالهای بیشتری راننده بوده اند بخش بیشتری از مغز آنها برای ذخیره اطلاعات مکانی فعال شده است.
با انجام فعایت های مختلف بدنی و فکری و تغذیه مناسب میتوان تعداد اتصالات نورونهای مغز را بیشتر و توانایی مغز را افزایش داد.
بهبود عملکرد مغز
مغز مانند هر ارگان دیگر تحت تأثیر شیوه زندگی، رژیم غذایی و میزان بدن فرد قرار می گیرد. برای بهبود سلامت و عملکرد مغز، فرد می تواند کارهای زیر را انجام دهد.
یک رژیم متعادل بخورید
خوردن مواد غذایی سالم در عین کمک به سلامتی عمومی افراد، سبب کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع دو و چاقی در میانسالی میشود.
غذاهای زیر باعث تقویت سلامت مغز می شوند:
- میوه ها و سبزیجات با پوست تیره. برخی از آنها سرشار از ویتامین E هستند، مانند اسفناج ، کلم بروکلی و زغال اخته. برخی دیگر سرشار از بتاکاروتن هستند ، از جمله فلفل قرمز و سیب زمینی شیرین. ویتامین E و بتاکاروتن باعث تقویت سلامت مغز می شوند.
- ماهی روغنی این نوع ماهی ها مانند ماهی قزل آلا ، ماهی خال مخالی و تن ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است که ممکن است عملکرد شناختی را تقویت می کند.
- گردو ومغزها. آنها سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند که باعث تقویت سلامت مغز می شوند.
به طور منظم تمرینات بدنی.
ورزش منظم همچنین خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش می دهد.
فعالیت های قلبی و عروقی مانند پیاده روی سریع به مدت ۳۰ دقیقه در روز می تواند برای کم کردن خطر کاهش عملکرد مغز کافی باشد.
سایر گزینه های قابل دسترسی و ارزان قیمت عبارتند از:
- دوچرخه سواری
- آهسته دویدن
- شنا كردن
مغز را به چالش بکشید
تحقیقات نشان می دهد فعالیت هایی مانند معماهای کلمات متقاطع، شطرنج و خواندن همراه با تفکر می تواند خطر ابتلا به مشکلات حافظه را کاهش دهد.
هرچه فرد بیشتر از مغز خود استفاده کند، عملکردهای ذهنی آنها بهتر می شود. به همین دلیل تمرینات تمرینی مغز روش خوبی برای حفظ سلامت کلی مغز است.
مطالعه جدیدی که طی ۱۰ سال انجام شده است، نشان داد افرادی که از تمرینات تمرینی مغز استفاده می کنند، خطر ابتلا به زوال عقل را ۲۹ درصد کاهش می دهند.