افزایش قد دختران تا چه سنی ادامه دارد؟

زمان توقف رشد قدی دختران
دختران با سرعت زیادی در طول دوران نوزادی و کودکی خود رشد می کنند. در سال اول زندگی خود، یک دختر متوسط تقریباً ۱۰ اینچ (۲۵ سانتیمتر) رشد می کند. از ۱-۲ سالگی به بعد، او به طور متوسط ۵ اینچ (۱۲ سانتیمتر) در سال رشد می کند. و از ۴ تا ۳ ، او ۸ سانتیمتر در سال اضافه می کند. و وقتی به ۴ سالگی می رسند، اکثر بچه ها قد تولد خود را دو برابر کرده اند.
سرعت رشد آن ها با رسیدن به سن بلوغ، مجددا به طرز چشمگیری افزایش می یابد. رشد قد دختران معمولاً تا ۱۴ یا ۱۵ سالگی یا چند سال بعد از شروع قاعدگیشان، متوقف می شود و بصورت اجمالی شبیه به خانم های بزرگسال می شوند.
تاثیر بلوغ بر قد دختران
دختران به طور معمول در یک یا دو سال قبل از شروع قاعدگی دچار یک رشد ناگهانی و سریع قد می شوند. بلوغ در اکثر دختر ها بین سنین ۸ الی ۱۳ سال رخ می دهد و بین سنین ۱۰ تا ۱۴ سال جهش در سرعت رشد را تجربه خواهند کرد.
دختران پس از یک الی دو سال بعد از شروع قاعدگیشان، فقط ۲.۵ تا ۵ سانتی متر افزایش قد خواهند داشت. با این حال، آن ها در طول این مدت به حداکثر رشد قدی خود خواهند رسید. بیشتر دختران در سن ۱۴ یا ۱۵ سالگی به حداکثر میزان قد خود می رسند. هرچند این سن بستگی به سن شروع قاعدگی آن دختر نیز دارد. اگر دختر شما ۱۵ ساله شده و هنوز قاعدگی برای او شروع نشده است، بهتر است تحت نظر پزشک قرار بگیرد.
تاثیر بلوغ بر رشد سینه ها
اغلب رشد پستان اولین نشانه بلوغ است .رشد سینه ها ممکن است بصورت همزمان رخ ندهد، گاهی پیش می آید که رشد یکی پس از ۶ ماه از دیگری شروع شود. اما رشد سینه ها در دختران متفاوت است برای مثال:
- ممکن است پستان ها ۲ الی ۲ سال و نیم قبل از شروع پریودی دختر، رشد خود را شروع کنند.
- در برخی دیگر از دختران ممکن است یک سال پس از اولین دوره پریود جوانه های سینه شروع به خود نمایی کنند.
- در گروهی دیگر ممکن است، سینه ها حتی ۳ الی ۴ سال پس از شروع پریود نیز، رشد خود را آغاز و تکمیل نکنند.
تا چه زمانی سینه های یک دختر رشد میکند؟
به طور کلی رشد پستان ها پس از کامل شدن بلوغ یعنی حدودا یک تا دو سال پس از شروع پریودی متوقف می شود. با این حال، اگر بعد از این سن نیز رشد سینه ها ادامه داشت، خیلی غیر معمول نیست. رشد و حجیم شدن سینه ها ممکن است تا بعد از ۱۸ سالگی نیز ادامه دار شود.
نقش ژنتیک در قد دختران
الگوی رشد خانوادگی بسیار مهم است و افزایش قد شما تا حد زیادی بستگی به کوتاه یا بلند قد بودن پدر و مادر یا فامیل های شما دارد. به همین دلیل است که هنگامی که برای بررسی نحوه رشد قدی فرزندتان به متخصصان کودکان مراجعه می کنید، وی اغلب از والدین در مورد قدشان، تاریخچه قد خانواده و الگوهای رشد آن ها سؤال می پرسد.
روش های مختلفی برای پیش بینی میزان رشد قد دختر وجود دارد. یکی از این روش ها روش میانگین والدین نامیده می شود. برای محاسبه به این روش، ابتدا قد پدر و مادر را به سانتی متر اندازه بگیرید و باهم جمع کنید، بعد جواب حاصل را بر ۲ تقسیم نمایید و در نهایت از آن ۶ عدد کم کنید.
به عنوان مثال، اگر دختری صاحب پدری با قد ۱۷۵ سانتی متر و قد مادرش ۱۶۵ باشد ، پیش بینی افزایش قد این دختر با محاسبات زیر به دست می آید:
۱۶۵ + ۱۷۵ = ۳۴۰
۳۴۰ ÷ ۲ = ۱۷۰
۱۷۰ - ۶ = ۱۶۴
بنابراین قد احتمالی این دختر در بزرگسالی حدود ۱۶۴ سانتی متر خواهد بود. هرچند این حاصل ممکن است ۱۰ سانتی متر خطا نیز داشته باشد. به طور کلی، هر چه قد والدین بلند تر باشد، کودک آن ها نیز بلند قد تر خواهد بود و برعکس.
میانگین قد زنان
طبق گزارشات مرکز کنترل و پیشگیری بیماری، میانگین یا متوسط قد تنظیم شده برای سن بزرگسالان ۲۰ سال و بالاتر بین ۱.۶۱ الی ۱.۶۴ سانتی متر است.
قد دخترم چقدر خواهد شد؟
قد دخترتان را با دو روش می توان حدودی تخمین زد. اما این دو روش صد درصد نیستند و خطا دارند:
۱. روش اول با نموادر: با استفاده از اندازهگیریهای مختلف قد در دوران کودکی و نوجوانی، می توانید رشد دخترتان را روی منحنی ترسیم کرده و ببینید که در نهایت چه قدی خواهد شد. اما این فرض که او در تمام دوران کودکی و اوایل نوجوانی با همان سرعت رشد می کند، نمی تواند درست باشد، بنابراین قد بدست آمده زیاد دقیق نیست.
۲. روش دوم با میانگین قد پدر و مادر: قد پدر را می گیرید، ۱۲ سانتی متر کم می کنید و آن عدد را به قد مادر اضافه می کنید.مجموع این دو عدد را بر دو تقسیم می کنید و عدد بدست آمده قد پیش بینی شده دخترتان است، چند سانتی متر اختلاف کمتر یا بیشتر از این مقدار می تواند وجود داشته باشد.
عوامل موثر در تاخیر رشد دختران
عوامل زیادی وجود دارد که بر رشد تأثیر می گذارند، برای مثال :
۱. سوء تغذیه
۲. مصرف داروها.
۳. مشکلات سلامتی: ممکن است برخی از دختران به دلیل شرایط خاص سلامتی در رشدشان تاخیر ایجاد شود. مانند :
- اختلالات هورمون رشد
- ورم مفاصل شدید یا سرطان
۴. شرایط ژنتیکی نیز در رشد نقش دارد. به عنوان مثال، دختران مبتلا به سندروم داون، سندرم نونان یا سندرم ترنر ممکن است کوتاهتر از اعضای خانواده خود باشند. دختران مبتلا به سندروم مارفان ممکن است قد بلندتری نسبت به اعضای خانواده خود داشته باشند.اگر نگران تاخیر در رشد فرزندتان هستید، با پزشک متخصص ملاقات داشته باشید.
بیشتر بخوانید چپ
آیا سرعت رشد در دختران نسبت به پسران متفاوت است؟
معمولا دخترها زودتر از پسرها به سن بلوغ می رسند. به طور کلی، پسران بلوغ را در سنین بین ۱۰ تا ۱۳ سالگی شروع می کنند و سن جهش در سرعت رشد آن ها بین ۱۲ تا ۱۵ سالگی خواهد بود. این بدان معناست که پسران جهش در رشد خود را ۲ سال دیرتر نسبت به دخترها تجربه می کنند. اکثر پسران تا سن ۱۶ سالگی بیشتر قد نمی کشند، اما ممکن است ماهیچه های آن ها به رشد خود ادامه دهند.
نتیجه گیری
ممکن است دختران از زمان کودکی یا از سن به بلوغ به بعد، رشد قدی خود را شروع و ادامه دهند. خواب کافی، خوردن غذاهای مغذی و ورزش منظم، عادات بسیار خوبی هستند که می توانند بر رشد طبیعی به آن ها کمک کنند.
اگر فرزندتان دچار تاخیر در شروع رشد شد، پزشک می تواند با درخواست انجام آزمایش های مختلف و تصویر برداری از استخوان های فرزندتان، علت تاخیر رشد او را حدس بزند.