سندرم قلب شکسته چیست؟

اکثر مردم شکستن قلب را تجربه کرده اند، اما به دلایل مختلف، از شکسته شدن قلب توسط یک فرد مهم در زنگی تا مرگ یک دوست که فراموشی آن اصلا آسان نیست. افرادی که در مراحل اولیه غم و اندوه هستند، معمولا افزایش فشار خون وتپش قلب را تجربه می کنند که میتواند خطر مشکلات قلبی عروقی را در آنها افزایش دهد.
در سال ۲۰۱۱ یک مطالعه از اسکن مغزی افراد مختلف نشان داد که، فعالیت مغزی افراد هنگام مشاهدهی عکس عشق سابق شان با فعالیت مغزی افرادی که بازوی انها در حال سوختن است، مشابه است.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ روی بیوهها نشان داد که بیوه ها در ۶ ماه اول پس از از دست دادن همسر خود، ۴۱ درصد بیشتر میمیرند. محققان گمان می كنند كه این به دلیل افزایش ۵۳ درصدی خطر مشکلات قلبی عروقی میباشد.
به گفته جامعه شناسان دانشگاه هاروارد، در بین زوجهای سالخورده، مردان ۲۲ درصد بیشتر احتمال دارد، که اندکی پس از مرگ همسر فوت کنند، در حالی که این درصد در زنان ۱۷% است. و این به دلیل حس استقلال و ارتباط کمتر مردان به نسبت زنان، با دیگران است.
از استرس یا فشار ناشی از خبر یا اتفاق بد، بدن در وضعیت ناگهانی شوک وفرد بدون اینکه دچار سکته یا حمله قلبی شود، دچار درد قفسه ی سینه و تنگی نفس قرار می گیرد. که به اصلاح سندرم قلب شکسته می گویند.
سندرم قلب شکسته، همچنین به نام کاردیومیوپاتی ناشی از استرس یا کاردیومیوپاتی سندرم تاکوتسوبو(takotsubo)، حتی اگر سالم هم باشید سندرم قلب شکته بازهم میتواند در شما رخ دهد. (تاکوتسوبو، به معنی گلدان است.)
زنان بیشتر از مردان در معرض درد ناگهانی و شدید قفسه سینه هستند - واکنش به افزایش هورمونهای استرس - که می تواند ناشی از یک واقعه استرسزا باشد. که می تواند ناشی از مرگ یک دوست یا طلاق، دوری و جدایی، خیانت یا طرد عاشقانه باشد. حتی می تواند بعد از یک شوک خوب اتفاق بیفتد (مانند برنده شدن در قرعه کشی.)
سندرم قلب شکسته هنگامی رخ میدهد که هورمونهای استرس منجر به حرکت غیر طبیعی قلب و علائم درد قفسه سینه و تنگی نفس شوند. که ممکن است منجر به حمله قلبی واقعی شود، گرچه که در بیشتر اوقات، بدون آسیب قلبی خاصی برطرف می شود.
سندرم قلب شکسته ممکن است به عنوان یک حمله قلبی تشخیص داده شود زیرا علائم و نتایج آزمایش مشابه هستند. در حقیقت، آزمایشات تغییرات چشمگیری در ریتم و ضربان قلب را نشان می دهد که نشان دهنده ی نوعی حمله قلبی است. اما برخلاف حمله قلبی، هیچ مدرکی مبنی بر مسدود شدن شریانهای قلبی در سندرم قلب شکسته وجود ندارد.
علت سندرم قلب شکسته چیست؟
در سندرم قلب شکسته، بخشی از قلب به طور موقت بزرگ می شود و در نتیجه خون به خوبی پمپاژ نمی شود، در حالی که بقیه قلب شما به طور عادی یا با انقباضات حتی قویتر از قبل عمل می کنند.
در سندرم قلب شکسته فرد علائم حمله قلبی را دارد اما هیچ انسداد عروقی را ندارد. سندرم قلب شکسته، ناشی از بزرگ شدن قسمتی از قلب و خوب پمپاژ نکردن خون می شود.
خبر بد در مورد سندروم قلب شکسته این اشت که: سندرم قلب شکسته می تواند منجر به نارسایی شدید و کوتاه مدت عضله قلب شود.
خبر خوب: سندرم قلب شکسته معمولاً قابل درمان است. اکثر افرادی که آن را تجربه می کنند بهبودی کامل را طی چند هفته تجربه میکنند و در معرض خطر کم هستند که این اتفاق دوباره رخ دهد (اگرچه در موارد نادر ممکن است کشنده باشد).
علائم و نشانه های سندرم قلب شکسته
شایع ترین علائم و نشانه های سندرم قلب شکسته:
- آنژین (درد قفسه سینه)
- تنگی نفس
است. که فرد می تواند این علائم را بدون داشتن هیچ سابقه ی قلبی تجربه کند.
آریتمی (ضربان قلب نامنظم) یا شوک کاردیوژنیک همچنین ممکن است با سندرم قلب شکسته رخ دهد. شوک کاردیوژنیک شرایطی است که ماهیچه ی قلب به طور ناگهانی ضعیف میشود و نمی تواند به اندازه کافی خون را برای نیازهای بدن برآورده کند و در صورت عدم درمان سریع می تواند کشنده باشد. (بیشتر افرادی که در اثر سکته قلبی می میرند، شوک کاردیوژنیک شایعترین علت مرگ است.)
حمله قلبی با سندرم قلب شکسته چه تفاوتی دارد؟
برخی علائم و نشانه های سندرم قلب شکسته با علائم حمله قلبی متفاوت است. در سندرم قلب شکسته، علائم پس از استرس شدید احساسی یا جسمی ناگهان رخ می دهد. در اینجا تفاوتهای دیگری وجود دارد:
- نتایج ECG (آزمایشی که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت می کند) به نظر نمی رسد مانند نتایج ECG برای شخصی که دچار حمله قلبی شده باشد.
- آزمایش خون هیچ نشانهای از آسیب قلبی را نشان نمی دهد.
- آزمایشات هیچ نشانهای از انسداد در عروق کرونر را نشان نمی دهد.
- آزمایشات، حرکت غیرمعمول و تغییر در محفظه قلب سمت چپ پایین (بطن چپ) را نشان میدهند.
زمان بهبودی فرد دچار سندرم قلب شکسته
زمان بهبودی معمولاً طی چند روز یا چند هفته انجام میشود (در مقایسه با زمان بهبودی یک ماه یا بیشتر برای حمله قلبی).
اگر پزشک فکر کند که شما دچار سندرم قلب شکسته شده اید، ممکن است شما به آنژیوگرافی عروق کرونر نیاز داشته باشید، روشی که از مواد تزریقی و اشعه X ویژه ای استفاده می کند تا قسمتهای داخلی شریان های کرونر خود را نشان دهد. سایر آزمایشات تشخیصی آزمایش خون، ECG، اکوکاردیوگرافی (یک تست بدون درد است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر متحرک از قلب شما استفاده می کند) و MRI قلبی.
برای حفظ سلامت قلب، پزشک ممکن است حدود یک ماه پس از تشخیص این سندرم، اکو را توصیه کند.