عوارض پایین بودن هورمون DHEAS

بدن شما به طور طبیعی هورمون دهیدرو اپی آندروسترون (DHEA) را در غده فوق کلیه تولید می کند. هورمون DHEA به نوبه خود به تولید هورمون های دیگر از جمله تستوسترون و استروژن کمک می نماید. سطح طبیعی DHEA در اوایل بزرگسالی به اوج خود می رسد و سپس با افزایش سن به آرامی کاهش می یابد. نسخه مصنوعی و درمانی این هورمون برای استفاده خوراکی، به عنوان قرص و کرم موضعی موجود است. این هورمون اغلب به عنوان یک داروی ضد پیری شناخته می شود.
نتایج آزمایش DHEAS
نتایج آزمایش با توجه به سن، جنس، سابقه بیماری های هر فرد متفاوت است. نتایج آزمایش باید حتما توسط پزشک بررسی شود.
سطح طبیعی هورمون DHEA از نظر سن و جنس متفاوت است. اگر سطح آن طبیعی باشد، به این معنی است که غدد فوق کلیوی شما به طور طبیعی کار می کند.
بالا بودن سطح DHEA
اگر سطح DHEA-S زیاد باشد، به این معنی است که بدن شما بیش از حد هورمون تولید می کند. افزایش سطح ان ممکن است به دلایل مختلفی از سرطان غده فوق کلیه، وحود تومورها یا رشد خوش خیم بافت تولید کننده هورمون غده فوق کلیوی (هایپرپلازی) و یا دلایل دیگر باشد.
پایین بودن سطح DHEA
اگر سطح DHEA پایین باشد، می تواند به معنی تولید نشدن کافی این هورمون توسط غدد فوق کلیه هورمون باشد. دلیل آن می تواند ناشی از آسیب به غده فوق کلیه یا غده هیپوفیز فرد باشد. غده هیپوفیز هورمونی ایجاد می کند که غدد فوق کلیه را تحریک می کند.
اگر غده هیپوفیز به اندازه کافی هورمون خود تولید نکند، در این صورت غدد فوق کلیوی هم به اندازه کافی هورمون DHEA را تولید نمی کند.
هچنین کاهش سطح این هورمون می تواند ناشی شروع یا قطع مصرف برخی از داروها باشد، که ممکن است غدد فوق کلیوی برای مدت کوتاهی از کار بیندازد.
عوارض افزایش بیش از حد دهیدرواپی آندروسترون
زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و هیرسوتیسم و کودکان مبتلا به هیپرپلازی مادرزادی آدرنال دارای مقادیر بالاتری از این هورمون هستند. علاوه بر این، ممکن است سطح آن در افراد مبتلا به سرطان غدد فوق کلیه نیز افزایش یابد. مقادیر بالای این هورمون طبق برخی از مطالعات با کاهش خطر افسردگی، بیماری های قلبی عروقی و حتی مرگ ارتباط دارد.
عوارض جانبی جدی از مصرف دهیدرواپی آندروسترون گزارش شده و توسط آژانس جهانی ضد دوپینگ ممنوع است. با این وجود، نشان داده شده است که ورزش و محدود کردن کالری روزانه ی خود، باعث افزایش سطح طبیعی این هورمون در بدن می شود وبه طولانی تر شدن عمر منجرمی شود.
از سال ۲۰۰۰، مکمل دهیدرواپی آندروسترون در ترکیب با گنادوتروپین ها در داروهای تولید مثل به عنوان راهی برای درمان ناباروری زنان استفاده می شود.
عوارض کمبود دهیدرو اپی آندروسترون
مقادیر کم دهیدرو اپی آندروسترون با طول عمر کمتر در مردان ارتباط دارد. با این حال، دلیل این امر به طور کامل شناخته نشده است. کاهش سطح این هورمون با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در مردان مبتلا به دیابت نوع ۲ همراه می باشد.
در زنان، سطح پایین دهیدرواپی آندروسترون باعث کاهش میل جنسی، کاهش تراکم استخوانی شده و با پوکی استخوان همراه است. با این حال، مصرف مکمل دهیدروآپیاندروسترون بدلیل عوارض جانبی آن، بدون تجویز پزشک توصیه نمی شود.