خون دماغ شدن در بارداری

یکی از مشکلاتی که در دوران بارداری ممکن است با شما دست به گریبان باشد مشکلات مربوط به "بینی" است. بینی حاوی رگهای خونی سطحی زیادی است که به راحتی آسیب می بینند و خونریزی می کنند و به اصلاج شما خون دماغ می شوید. اما علت خون دماغ شدن در بارداری چیست و چگونه باید آنرا بند بیاوریم؟
در دوران بارداری سطح هورمون ها افزایش می یابد ( به ویژه استروژن و پروژسترون) که باعث گشاد شدن رگ ها می گردد، همچنین بدن خون بیشتری را تولید می کند. این امر می تواند باعث شود تا غشاهای مخاطی موجود در بینی باعث متورم شدن رگهای خونی شود که منجر به اعمال فشار به مویرگ ها و در نتیجه خون ریزی بینی شود.
قطره های نمکی مخصوص بینی یا شستشوی بینی با محلول آب و نمک می تواند به تسکین احتقان و توقف خون ریزی کمک کند. همچنین، بهتر است در این دوره مایعات زیادی بنوشید، از مرطوب کننده های مناسب استفاده کنید. ضمنا می توانید وازلین را در لبههای سوراخ های بینی خود بمالید تا به مرطوب شدن پوست و محیط آن ناحیه کمک کند.
ارتباط خون دماغ شدن با بارداری چیست؟
در باردرای معمولا فرد دچار خون دماغ شدن می شود. به خصوص اگر تا کنون مستعد خون ریزی بینی نبوده اید، احتمالاً این پدیده مربوط به بارداری است. این اتفاق تقریبا در بارداری رایج است و جای نگرانی ندارد. حدود ۲۰ درصد خانم های باردار دچار خون ریزی بینی می شوند. یعنی آماری حدود ۱ نفر از هر ۵ زن باردار.
در این مقاله هلیکس سعی دارد، علت خون ریزی بینی در دوران بارداری و نحوه ی مدیریت آن را برای شما توضیح خواهد داد، پس با ما همراه باشید.
چرا خون دماغ شدن در بارداری اتفاق می افتد؟
۱- افزایش حجم خون دربارداری
بدن در این دوران کارهایی را انجام می دهد که هرگز قبل از بارداری امکان پذیر نبوده است. یکی از این کارها افزایش ۲ برابری حجم خون جاری در رگها است. تمام این حجم از جریان خون جدید، برای ادامه روند بارداری و تغذیه جنین در حال رشد لازم است.
۲- گشاد شدن رگ های خونی و عروق در اثر افزایش هورمونها
رگ های خونی در بدن نیز گشاد می شوند تا به حرکت خون اضافه شده کمک کنند. این اتفاق شامل عروق ظریف و باریک موجود در بینی نیز می شود. افزایش حضور خون در بینی (و بدن) در اثر افزایش میزان هورمون های بارداری ممکن است گاهی منجر به خون ریزی بینی شود.
معمولا این اتفاق بیشتر در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد، بنابراین ممکن است حتی قبل از مشاهده علائم اولیه بارداری، دچار خون ریزی بینی شوید.
علائم خونریزی بینی در دوران بارداری
ممکن است شما حین بارداری از یک یا هر دو سوراخ بینی خود خون ریزی را تجربه کنید. این اتفاق می تواند از چند ثانیه تا تقریباً ۱۰ دقیقه طول بکشد. این خون ریزی ممکن است در حد دیدن یک لکه خون یا خون ریزی شدید باشد. اگر چه ممکن است در بینی خود خون خشک شده و غشای پوسته شده داشته باشید که متوجه آن نبوده اید تا زمانی که آن را برای خونریزی تحریک کنید.
اگر خونریزی در زمانی اتفاق بیفتد که دراز کشیدهاید یا در خواب هستید، ممکن است متوجه آن نشوید. هرچند ممکن است احساس کنید چیزی در قسمت پشت گلوی شما وجود دارد.
اگر به فشار خون بالا مبتلا هستید و دچار خونریزی بینی شده اید، به پزشک اطلاع دهید.
اقدامات لازم هنگام خونریزی بینی در بارداری
- اگر دراز کشیدهاید سریع در وضعیت ایستاده قرار بگیرید.
- سر خود را به صاف و عمودی نگه دارید. این کار فشار موجود در رگ های خونی را کاهش می دهد تا به کند شدن خون ریزی کمک کند.
- به پشت خم نشوید و یا سر خود را کج نکنید. این کار در کاهش یا متوقف کردن خونریزی موثر نیست.
- به آرامی بینی خود را با انگشت شست و اشاره از دقیقاً بالای نوک بینی، جایی که نرم باشد، بگیرید تا دو طرف بینی شما با یکدیگر تماس پیدا کنند.
- بینی خود را مانند زمانی که چیز بد بویی در محیط وجود دارد به مدت ۱۰ دقیقه فشار آرام داده و نگه دارید.
- اگر خون وارد دهانتان شد آن را دور بریزید یا دهانتان را بشویید.
- اگر دچار خونریزی شدید بینی هستید، می توانید کمی به جلو خم شوید که به شما کمک می کند تا خون در پشت گلو و دهانتان جمع نشود.
- رگهای خونی موجود در بینی خود را با گذاشتن یک قالب یخ روی بینی خود، خنک کنید. القای سرما باعث توقف یا کاهش جریان خون در بینی می شود.
- همچنین می توانید یخ را پشت گردن یا روی پیشانی خود قرار دهید که ممکن است احساس خوبی به شما دست دهد!
- بعد از انجام تمام موارد فوق به مدت ۱۰ دقیقه، بینی خود را رها کنید و بررسی کنید و ببینید که آیا خون ریزی بینی شما متوقف شده است یا خیر.
- اگر خون ریزی هنوز جریان داشت، موارد ذکر شده را مجددا به مدت ۱۰ دقیقه دیگر تکرار کنید.
موقع خونریزی بینی از دراز کشیدن تا قطع کامل خون خودداری کنید و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بینی خود را فشار بدید سر را به عقب زیاد نبرید چون باعث برگشت خود در دهان وگلو شده و حالت تهوع شما می شود. می توانید از یک کیسه یخ برای خنک شدن و قطع بهتر خونریزی استفاده کنید.
پیشگیری از خون دماغ شدن در بارداری
ممکن است بدون هیچ دلیلی در بارداری دچار خونریزی بینی شوید. اما گاهی اوقات می توانید با پایین نگه داشتن فشار موجود در بینی و با تحریک نکردن رگ های خونی حساس در بینی خود خطر ایجاد خون دماغ را کاهش دهید.
بهتر است برای جلوگیری از ایجاد خون دماغ، روش های زیر را انجام دهید:
- قسمت داخلی بینی خود را با مقداری وازلین یا آلوئه ورا مرطوب نگه دارید.
- از دست زدن زیاد یا مالیدن بینی و اطراف آن خود داری کنید.
- اگر بینی تان مسدود شده یا چیزی در آن احساس می کنید، به آرامی بازدم خود را از راه بینی خارج نمایید.
- از طریق دهان عطسه کنید (خیلی کار درستی نیست، اما در این مورد خوب است - فقط یک دستمال برای پوشاندن دهان خود به همراه داشته باشید).
- از فرو بردن انگشت یا جسم خارجی در بینی خودداری کنید (حتی اگر همیشه این کار را انجام می دادید).
- از در معرض قرار گرفتن تهویههای هوا و پنکه ها پرهیز نمایید.
- با استفاده از مرطوب کننده های محیط، هوای داخل خانه خود را مرطوب نگه دارید.
- از تمرینات و ورزشهای سنگین که شامل خم و راست شدن یا پرش زیاد است، دوری فرمایید.
پیشگیری از خون دماغ شدن در بارداری :مایعات فراوان برای پیشگیری از خشکی مخاط بینی در طول روز بنوشید.
بینی خود را با وازلین و ویتامین AD نرم نگه دارید مخاط بینی را نیز استفاده از دستگاه بخور و جلوگیری از خشکی مرطوب نگهدارید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
- اگر فکر می کنید در طی خون دماغ شدن، خون زیادی را از دست داده اید، به پزشک مراجعه کنید. به عنوان مثال، اگر بینی شما بیش از ۱۰ دقیقه خونریزی کند یا اگر آنقدر خونریزی کنید که تنفس برای شما مشکل شود.
- اگر اکثر مواقع خون ئماغ شدن می شوید، یا سابقه فشار خون بالا دارید، بهتر است به پزشک اطلاع دهید.
در موارد بسیار نادری، داشتن خونریزی بینی به همراه علائم دیگر ممکن است نشانه بیماری جدی در شما باشد.
این علائم ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
- تاری دید یا سیاهی رفتن چشم
- سردردهای مزمن یا شدید
- استفراغ (معمولا در زمانی غیر از صبح)
- تورم ناگهانی در پاها
- درد قفسه سینه
- دل درد
- نفخ شدید معده
- تب
- لرز
- کاهش وزن ناگهانی
- زرد شدن چشم یا پوست شما
- ادرار تیره رنگ
- حرکات رودهای سبک
صحبت آخر
خونریزی از بینی هنگام بارداری شایع تر از زمانهای غیر بارداری می باشد. آن ها معمولاً هیچ اتفاق نگران کنندهای را به همراه ندارند، پس در صورت مواجهه با خون دماغ شدن، هول نکنید و نترسید.
اگر خون ریزی بینی شما بیش از ۱۰ دقیقه طول کشید یا بسیار سنگین شد به پزشک اطلاع دهید. همچنین در صورتی که علائم دیگری در کنار خونریزی بینی دارید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید