آپاندیسیت در بارداری

درد در سمت راست و پایین شکم در بارداری می تواند نشانه آپاندیسیت باشد. عفونت آپاندیس در دوران بارداری یکی از شایع ترین دلایل نیاز به جراحی در بارداری است.از هر ۱۵۰۰ زن باردار، ۱ نفر در حین بارداری به آپاندکتومی (جراحی آپاندیس) نیاز دارد. یکی از بزرگترین مشکل آپاندیسیت در دوران بارداری تشخیص و تفکیک آن از علائم و تغییرات جسمی در بارداری است.
یک دلیل مهم برای تشخیص به موقع آپاندیسیت این است که تأخیر احتمال بروز عوارض، به ویژه سوراخ شدن آپاندیس را افزایش می دهد. اگر این اتفاق بیفتد، احتمال از دست دادن جنین افزایش پیدا می کند (حدودا ۳۶ درصد ). این احتمال در سه ماهه سوم بارداری بیشتر می شود.
درد سمت راست پایین شکم در بارداری می تواند نشانه آپاندیسیت باشد. در اواخر بارداری درد آپاندیسیت ممکن است سمت راست و بالای شکم باشد.
علائم آپاندیسیت در بارداری
- درد در سمت راست شکم در بارداری. درد آپاندیس ابتدا به صورت ناراحتی جزئی در مرکز شکم ظاهر می شود. سپس دردناک تر شده و به سمت راست حرکت می کند. مادر ممکن است در ابتدا تصور کند کودک به آن سمت خوابیده است. اما، بازهم با حرکت کودک درد کم نمی شود.بلکه درد فقط با گذشت زمان شدیدتر می شود.
- تهوع و استفراغ. در دوران بارداری، حالت تهوع یا استفراغ مکرر برای مادران باردار طبیعی است. با این حال، وقتی نوبت به آپاندیسیت می رسد، با درد شکم همراه شود می تواند علامت آپاندیسیت باشد.
- تب (خیلی زیاد نیست).
- یبوست.
- بی اشتهایی.
- اسهال
- خونریزی واژینال: خونریزی واژینال همراه با درد شکم باید با تمام جدیت پیگیری شود و باید در اولین فرصت با پزشک مشورت کنید.
- تورم شکم: ممکن است تشخیص تورم شکم بخصوص در ماههای آخر بارداری سخت باشد.
لکه بینی های خطرناک در بارداری کدامند؟
اگر این علائم را دارید باید :
- از مصرف مسکن ها و خود درمانی پرهیز کنید.سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- از نوشیدن، آب، چای و سایر نوشیدنی ها خودداری کنید.
- باید از خوردن غذا نیز خودداری کنید. اگر واقعاً دچار آپاندیس ملتهب هستید، خالی بودن معده عمل جراحی را تسهیل می کند.
- آرام باشید و استرس را از خود دور کنید.
اگر پزشک به آپاندیسیت شک کند که باعث درد شده است، به احتمال زیاد درخواست سونوگرافی می کند. انجام سونوگرافی برای تایید یا رد تشخیص در سه ماهه اول و دوم بسیار مفید است. ممکن است این تشخیص در سه ماهه سوم دشوارتر باشد و حتی پزشک اسکن MRI را برای تأیید تشخیص پیشنهاد کند.
علت درد در پهلوی راست در بارداری چیست؟
تشخیص آپاندیس در ماه های مختلف بارداری
همان طور که ذکر شد، این مشکل در بارداری بسیار رایج است. تشخیص آپاندیسیت در سه ماهه اول و دوم بارداری آسان تر است. هم برای افراد باردار و هم برای کسانی که باردار نیستند، درد در ربع پایین سمت راست شکم در بارداری شایعترین علامت آپاندیسیت است.
به خصوص در اواخر بارداری، این درد ممکن است در ربع بالای سمت راست به جای قسمت پایین به دلیل بزرگتر شدن شکم رخ دهد. برای تشخیص سونوگرافی درخواست می شود.
تشخیص درد آپاندیس از حاملگی خارج از رحم
برخی افراد، حاملگی خارج رحمی را ممکن است با آپاندیسیت اشتباه بگیرند. این اتفاق زمانی می افتد که تخمک بارور شده به جای رحم در لوله فالوپ قرار گیرد که می تواند یک وضعیت اورژانسی باشد. اگر پزشک احتمال بارداری خارج رحمی بدهد، ممکن است آزمایش بارداری را توصیه نماید. همچنین ممکن است از سونوگرافی ترانس واژینال برای تعیین محل تخمک لقاح یافته استفاده کند.
جراحی آپاندیسیت در حین بارداری
آپاندیسیت در سه ماهه اول و دوم بارداری
اگر در سه ماهه اول یا دوم بارداری باشید، به احتمال زیاد می توانید برای درمان آپاندیسیت خود از روش لاپاراسکوپی استفاده کنید. این عمل برخلاف جراحی باز و پارگی بزرگ در ناحیه شکم، از طریق چندین سوراخ کوچک در شکم شما انجام می گیرد.
آپاندیسیت در سه ماهه سوم بارداری
در سه ماهه سوم، به دلیل بزرگ شدن رحم، طی عمل جراحی لاپاراسکوپی باید برش بزرگتری ایجاد شود. اگر در سن بارداری ۲۴ هفته به بعد باشید، باید چندین مرتبه از نظر سلامتی جنین چک و بررسی شود.
زنان بارداری که جراحی آپاندیس انجام می دهند (لاپاراسکوپی یا جراحی باز) ممکن است دچار انقباضات زودرس شوند، اما بهتر است بدانید که تنها حدود ۱۰٪ از آن ها نوزادان خود را زود تر از موعد به دنیا می آورند. با پیشرفت سن حاملگی، این خطر نیز افزایش می یابد.
بهبودی بعد از عمل آپاندیسیت
فردی که باردار نیست پس از جراحی معمولا خیلی سریع به خانه می رود و نیازی به بستری شدن ندارد. اما فرد باردار بسته به وضعیت خود و جنین، باید حداقل یک شب در بیمارستان بستری باشد.
- بهبودی بعد از جراحی بسیار مهم خواهد بود. اگر خانم باردار عارضه ای دارد یا علائم زایمان زودرس را تجربه می کند، ضروری است که حدود یک هفته یا بیشتر در خانه بماند و به محل کارش نرود. استراحت برای بهبودی کامل مهم است
- حرکت کردن و فعالیت نیز حائز اهمیت می باشد. هرچه زودتر از رختخواب خود بلند شوید، سریعتر بهبود می یابید و عوارض کمتری را نیز تجربه خواهید کرد.
- از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
- غذای مقوی بخورید.
- بطور مرتب با جراح در ارتباط باشید تا مطمئن شوید که روند بهبودی را به درستی طی می کنید. به طور معمول یک یا دو هفته با جراح باید در ارتباط باشید.
بسته به نوع جراحی و وضعیت سلامتی شما و جنینتان، معمولا تاریخ زایمان از پیش تعیین شده ی شما تغییری نخواهد کرد.