ریزش مو در دوران شیردهی

یکی از مشکلات رایج پس از زایمان، ریزش مو بعد از زایمان و در دوران شیردهی است که اغلب باعث ترس و ناراحتی مادران می شود. بیشتر مادران ریزش مو را حدوداً سه ماه پس از زایمان تجربه می کنند.
علل ریزش مو بعد از زایمان
بسته به اینکه چرخه موهای بازسازی موها چقدر زمان ببرد، ریزش مو می تواند بین چند هفته یا چند ماه طول بکشد. بنابراین ریزش مو حدود ۴ ماه تا ۱ سال پس از زایمان می تواند طبیعی باشد.
تلوژن افلوویوم نوعی ریزش موی موقتی است که بعد از زایمان، استرس شدید یا بیماری سختی اتفاق میافتد. وقتی باردار هستید موها وارد فاز استراحت میشوند و بنابراین موهای کمتری از دست می دهید. به این مرحله فاز تلوژن می گویند. سرانجام پس از زایمان، موها که تعداد زیادی از آنها در فاز استراحت بوده شروع به ریزش میکنند. بنابراین، هنگام تولد فرزندتان، تمام موهایی که در دوران بارداری از دست نداده اید، شروع به ریزش کنند. ریزش و رویش مجدد مو احتمالاً در ناحیه بالای پیشانی شما مشهودتر خواهد بود. اگر در دوران بارداری موهای اضافی زیادی به دست آورده اید، این ریزش مو کاملاً چشمگیر به نظر می رسد.
۱- کاهش سطح هورمون ها بعد از زایمان
در دوران بارداری ممکن است متوجه این که موها بسیار درخشانتر و پر حجم تر از همیشه به نظر می رسند، شده باشید. اما پس از زایمان ریزش مو را احساس میکنید که اصلی ترین دلیل آن پایین آمدن سطح هومون ها بعد از زایمان است.
در دوران بارداری، سطح استروژن و پروژسترون شما بخصوص از سه ماهه دوم افزایش می یابد. هورمون استروژن تأثیر زیادی روی بدن به ویژه روی پوست و غدد چربی و همچنین بر الگوی رشد مو می گذارد.
بارداری باعث افزایش هورمونها اکسی توسین و پرولاکتین می شود. حجم خون شما در دوران بارداری نیز افزایش می یابد.
اما بلافاصله پس از تولد کودک، سطح چندین هورمون از جمله استروژن و پروژسترون به سرعت کاهش می یابد. این هورمون ها در عرض ۲۴ ساعت پس از تولد تقریباً به سطح طبیعی خود باز می گردند، اگرچه پرولاکتین تا زمانی که شما شیر می دهید بالا خواهد ماند.
۲- مصرف کمتر مکمل ها و مواد غذایی بعد از زایمان:
یکی از دلایل رشد بیشتر موها به احتمال زیاد مصرف مکمل های ویتامینی در دوران بارداری است، که به موها کمک می کنند تا بهترین حالت خود را داشته باشند.
۳- کم خونی
کمبود آهن باعث ریزش بیش از حد مو می شود. ذخیره کم آهن خون می تواند در دوران بارداری یا بعد از زایمان رخ دهد. هنگامی که کودک به دنیا می آید، آهن بدن کاهش می یابد. با این حال، اگر خانمی در دوران بارداری کم خون باشد، ساخت خون کافی پس از زایمان بیشتر زمان می برد. بعلاوه، اگر خانمی مقدار قابل توجهی از خون را در حین زایمان از دست بدهد، ممکن است کم خونی بیشتری پیدا کند.
۴- مشکلات تیروئید و هورمونی
هورمون تیروئید همچنین می تواند در ریزش مو تأثیر بگذارد. افزایش یا کاهش سطح هورمون ها می تواند منجر به عوارضی شود که بر روی مو تأثیر می گذارد. یک آزمایش خون ساده می تواند مشکلات تیروئید را تشخیص دهد. اگر احتمال می دهید که ممکن است مشکل تیروئید داشته باشید، با پزشک مشورت کنید.
آیا شیردهی باعث ریزش مو شود؟
ثابت نشده است که شیردهی باعث ریزش موی زنان می شود. وقتی ریزش مو پس از زایمان اتفاق می افتد هیچ دلیلی برای قطع شیردهی وجود ندارد. اما رعایت برخی نکات ضروری است.
درمان ریزش مو در دوران شیردهی
ریزش موی پس از زایمان برای مادران نگران کننده است. حتما این سوال برایتان پیش آمده که در چنین شرایطی چه باید بکنید؟ ابتدا نفس عمیق بکشید و به خود یادآوری کنید که این اتفاق، امری طبیعی است.
۱. از وسایل گرمایشی مو کمتر استفاده کنید.
از هر روشی که باعث آسیب بیشتر به موها میشود مانند:
- رنگ کردن، فر یا اکستنشن مو خودداری کنید.
- گرم شدن موهایتان با خشک کن یا مو فر ممکن است باعث نازک تر نشان دادن موها شود.
- سعی کنید از مدل موهای فانتزی خودداری کنید.
- بگذارید موهایتان در معرض هوا خشک شود.
۲. کمتر موهایتان را شانه کنید.
شانه کردن بیش از حد ممکن است باعث ریزش موهای بیشتر به صورت تکه ای یا دسته ای می شود، بنابراین شانه زدن را ملایم و بیش از یک بار در روز برس نزنید.
۳. تغذیه سالم و مقوی
رژیم غذایی مناسب اهمیت زیادی در بهبودی دارد.مادران خصوصا مادران شیرده باید به مقدار کافی پروتئین و املاح و ویتامینهای مختلف را دریافت کنند.
گنجاندن انواع میوه ها، سبزیجات و پروتئین های سالم در رژیم غذایی بهترین راه برای اطمینان از بدست آوردن تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن است.
غذاهایی که برای بهبود سلامت مو پیشنهاد میشوند شامل :
- سبزیجات برگ تیره (برای آهن و ویتامین C)،
- سیب زمینی شیرین و هویج (برای بتا کاروتن)،
- تخم مرغ (برای ویتامین D) و
- ماهی (برای امگا ۳ و منیزیم)
۴. ویتامین مصرف کنید.
ویتامین ها نباید جایگزین رژیم های متنوع شوند، به ویژه هنگامی که در حال شیردهی هستید. اگر رژیم غذایی متناسب ندارید میتوانید از مکمل ها استفاده کنید. اغلب توصیه می شود که ویتامین های بارداری را پس از تولد کودک نیز ادامه دهید، به خصوص اگر شیردهی دارید.
مصرف ویتامین A B C ،D و زینک (روی) بسیار در کاهش ریزش مو موثر است.
۵. از شامپو حجم دهنده استفاده کنید
اگرچه هیچ مدرکی برای این وجود ندارد، اما شامپوهای نرم کننده ممکن است موهای شما را سنگین می کنند و باعث نازکتر و ضعیف تر به نظر رسیدن آنها شوند. اما برعکس آنها شامپوهای حجم دهنده می توانند موهای شما را پر حجم تر نشان دهند.
چه زمانی برای ریزش مو باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر دچار ریزش موی شدید شده اید، تار موهایتان خیلی نازک شد و یا حجم زیادی از موها را از دست دادید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
زیرا گاهی اوقات ریزش مو نشانه سایر مشکلات پس از زایمان مانند کم کاری تیروئید یا کم خونی فقر آهن است. بنابراین باید مطمئن شویم که این موارد وجود ندارند. اگر ریزش موی شما تا حدود یک سالگی فرزندتان هنوز هم ادامه داشت، به پزشک مراجعه کنید. ریزش موی طبیعی، معمولاً تا مدت زمان طولانی پس از زایمان ادامه نمی یابد.