کمبود ویتامین D و ریزش مو

ویتامین D یک ماده مغذی مهم می باشد که برای سلامتی ما ضروری است. این ماده سیستم ایمنی را تقویت می کند، استخوان ها را قوی و پوست را سالم نگه می دارد، رشد سلول را تحریک می کند و به ایجاد فولیکولهای جدید مو کمک می نماید.
با قرار گرفتن در معرض آفتاب ویتامین D را جذب می شود، اما با مصرف مکملهای غذایی که حاوی آن باشند یا غذاهای خاصی حاوی ویتامین دی می توان میزان مورد نیاز این ماده مغذی را برای بدن تامین کرد.
برخی از علائم، مانند ریزش مو، می تواند به دلیل کمبود ویتامین D در بدن باشد. کمبود ویتامین D با آلوپسی در ارتباط است، همچنین به عنوان طاسی لکه ای یا ریزش مو سکه ای نیز شناخته می شود. از مشکلات دیگر کمبود ویتامین دی در بدن مانند نرم شدن استخوان، کاهش تراکم استخوان، آرتروز، بیماری قلبی و سرطان نام برد.
در تحقیقاتی مشخص شد ریزش مو با الگوی زنانه (FPHL) شایعترین علت آلوپسی در زنان (ریزش موی در قسمت های جلویی، مرکزی و کناری پوست سر) با کاهش سطح سرمی ویتامین D3 ارتباط دارند.
علائم کمبود ویتامین دی
علائم و نشانه ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- درد استخوان
- ضعف عضلات، دردهای عضلانی، یا گرفتگی عضلات.
- تغییر خلق و خو، مانند افسردگی.
دوزهای توصیه شده برای ویتامین D
توصیه می شود حداقل ۶۰۰ IU (واحد بین المللی) - یا ۱۵ میکروگرم ویتامین D را به صورت روزانه از سن ۱ سالگی دریافت کنید. نوزادان کمتر از ۱ سال باید ۱۰ میکرو گرم ویتامین D دریافت کنند.
برای افراد دارای سن ۷۰ سال و بالاتر، میزان مصرف پیشنهادی به ۲۰ میکروگرم می رسد.
اگر نگران میزان دوز مورد نیاز ویتامین D برای بدنتان هستید، از یک پزشک بخواهید که ابتدا آزمایش سطح ویتامین D را برایتان تجویز کند و سپس با توجه به نتیجه ی آن، دوز متناسب با وضعیت شما را نسخه نماید. با دریافت مقدار توصیه شده ویتامین D به طور روزانه، می توانید رشد مو، سلامت استخوان و تجزیه طبیعی کلسیم خود را در محدوده ی سالم حفظ کنید.
آیا کمبود ویتامین D باعث ریزش مو می شود؟
منابع معتبر نشان می دهند که کمبود ویتامین D در بدن انسان می تواند منجر به ریزش مو شود.
- . یکی از نقش های مهم ویتامین D تحریک فولیکول های موی جدید و قدیمی است. وقتی ویتامین D کافی در بدن شما وجود نداشته نباشد، ظهور و رشد موهای جدید می تواند متوقف شود.
- کمبود ویتامین D با آلوپسی، بیماری خودایمنی که باعث ایجاد ریزش مو سکه ای در پوست سر و سایر نواحی بدن می شود، ارتباط دارد. هم زنان و هم مردان می توانند آدچار این بیماری شوند.
- مطالعه دیگری از یک منبع معتبر نشان داد که خانم های ۱۸ تا ۴۵ ساله که آلوپسی یا انواع دیگر ریزش مو را تجربه کرده اند، دارای سطح پایین ویتامین D هستند.
دلایل ناکافی بودن سطح ویتامین D می تواند شامل صرف کردن وقت بیشتر در خانه، استفاده از کرم ضد آفتاب به طور زیاد و نخوردن غذاهای حاوی ماده مغذی است.
منابع تامین ویتامین D
۱. مکمل های ویتامین D
مولتی ویتامین ها معمولاً فقط ۴۰۰ IU ویتامین D دارند که کم تر از مقدار توصیه شده روزانه است. بهتر است شما مقداری ویتامین D را از رژیم غذایی خود نیز دریافت کنید. پزشک می تواند سطح ویتامین D خون را از طریق آزمایش بررسی کند و در مورد دوز مکمل تصمیم گیری کند. اگر سطح آن بسیار کم باشد، ممکن است دوزهای تجویز شده توسط پزشک افزایش یابد.
اطمینان حاصل کنید که مکمل را در زمان صرف غذا میل می کنید تا بدن شما بتواند این ویتامین محلول در چربی را به درستی جذب کند.
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، مواد مغذی خود را از طریق شیر مادر دریافت می نمایند. اگر مادر شیرده مقدار کافی ویتامین D در رژیم غذایی خود نداشته باشد، کودک احتمالاً به مکمل ویتامین D نیاز خواهد داشت.
۲. قرارگیری در معرض نور خورشید
بیشتر افراد قسمت عمده ویتامین D مورد نیاز بدن خود را از آفتاب گرفتن می گیرند. عدم گذراندن زمان کافی در معرض آفتاب یا استفاده زیاد از ضد آفتاب ها منجر به کاهش سطح ویتامین D می شود.
در صورت امکان، در یک روز آفتابی ۱۵ دقیقه در محله خود گشت بزنید. اگر نمی توانید مدت طولانی در آفتاب بمانید، سعی کنید زمان بیشتری را در کنار پنجرهای باز که نورخورشید از آن می تابد بگذرانید.
۳. غذاهای حاوی ویتامین D
داشتن یک رژیم غذایی سالم از غذاهایی که به طور طبیعی حاوی ویتامین D هستند و یا با آن غنی شده اند، می تواند سطح این ویتامین را در بدن شما بهبود بخشد. برخی از غذاها به طور طبیعی غنی از این ماده مغذی هستند.
ماهی سالمون، ماهی خال مخالی و سایر ماهیهای چرب، روغن کبد ماهی و چربی های حیوانی منابع بسیار خوبی از این ویتامین هستند. در حقیقت، یک قاشق غذاخوری روغن کبد ماهی ۳۴۰ درصد از ویتامین D روزانه شما را تأمین می کند.
اما می توانید از محصولات غذایی غنی شده با ویتامین D مانند غلات، شیر و آب پرتقال نیز استفاده کنید. هرچند رژیم های گیاهی فاقد ویتامین D کافی هستند.
نتیجه گیری
مطالعات نشان می دهد گیرندههای ویتامین D، به جای خود ماده مغذی، می توانند به تولید فولیکول های جدید مو کمک کنند و رشد موها را بهبود دهند.
مطالعه ای که در سال ۲۰۱۴ در یک پژوهشگاه مولکولی در امریکا منتشر شد نشان داد که دو هفته پس از تقویت گیرندههای ویتامین D در جوندگانی مانند موش که دچار ریزش شدید شده بودند، موهای آن ها مجدداً شروع به رشد کردند. اما تحقیقات علمی در مورد این که چه مدت طول می کشد تا مو رشد کند و تا چه میزان باعث رشد آنها می گردد هنوز نا تمام است. اگرچه شواهد حاکی از آن است که در کمتر از دو ماه پس از درمان با ویتامین، ممکن است ریزش مو متوقف شده و دوباره رشد آن ها از سر گرفته شود.
همان طور که ذکر شد کمبود ویتامین D می تواند منجر به ریزش مو شود. شما می توانید با گذراندن یک ساعت در آفتاب و یا مصرف مکمل های ویتامین D، سطح این ویتامین را در بدن خود تقویت کنید.