تمام آزمایشات دوران بارداری

آزمایشات قبل از تولد برای سلامتی شما و سلامت جنبن در شکم شما مهم است. در اینجا آنچه لازم است طی بارداری انجام شود آورده شده است.
مراقبت از خود در دوران بارداری مهمترین راه برای داشتن یک فرزند سالم است. اولین آزمایشی که انجام می دهید آزمایشی است به نام بتا HCG، که به شما نشان دهد آیا واقعا باردار هستید یا خیر.
برای شروع بارداری سالم، مهم است که بدانید که در اولین روزهای بارداریتان، مقدار هورمون hcg در بدنتان به طور طبیعی افزایش پیدا می کند یا خیر.همچنین استفاده از بی بی چک را مطمئن نیست و چون تا ۷۵% دقت دارد اما آزمایش خون ۱۰۰% به شما اطمینان می دهد که باردار هستید یا خیر.
هنگامی که وجود بارداری قطعی شد و در صورت عدم وجود عوامل خطر زا مثل بیماریهای زمینه ای یا شرایط خاص بدنی و محیطی، باید تا هفته ۲۸ تا ۳۲ بارداری، ماهی یکبار به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
"زنانی که در دوران بارداری به دیابت یا فشار خون مبتلا می شوند یا سابقه زایمان قبل از ۳۷ هفته دارند (زایمان زودرس)، باید با فواصل کمتری به پزشک مراجعه کنند."
آزمایش های ابتدای بارداری
- بررسی کم خونی و تعیین گروه خونی .اولین اقدام شما قبل از تولد نوزاد، شامل آزمایش خون برای تعیین گروه خونی و تعیین سطح آهن خونتان برای بررسی کم خونی در شما است.
- بررسی سطح گلوکز خون مادر برای بررسی دیابت و فاکتور Rh نیز بررسی و تعیین می گردد. خوب است بدانید که اگر مادر دارای خون Rh منفی باشد و پدر Rh مثبت باشد، ممکن است جنین خون Rh مثبت پدرش را به ارث ببرد. این اتفاق باعث می شود که ایجاد آنتی بادی هایی در بدن مادر تولید گردد که ممکن است به نوزاد آسیب برساند.
- آزمایش بررسی اچ آی وی، هپاتیت B و سیفلیس و همچنین اینکه آیا از لحاظ سرخجه (سرخک آلمانی) مصونیت دارید یا خیر، مورد آزمایش قرار خواهید گرفت، این بیماری ها طی بارداری به ویژه در سه ماه اول، می تواند نقایص مادرزادی ایجاد کند.
- آزمایش پاپ اسمیر: اگر اخیراً پاپ اسمیر انجام نشده باشد، برای بررسی سرطان دهانه رحم زودرس و بیماری های مقاربتی مانند کلامیدیا و سوزاک نیز آزمایشی انجام می شود. برای این کار نمونه ادرار جهت بررسی عفونت های دستگاه ادراری گرفته می شود.
- بررسی فشارخون بارداری. زیرا فشار خون بالا می تواند در خونرسانی به جفت اختلال ایجاد کند. دکتر پتریکوفسکی می گوید، تمام این آزمایشات روتین هستند و بر روی هر خانم بارداری انجام می شود.
آزمایشات سه ماهه دوم بارداری
- آزمایشات بارداری بین هفته های ۸ تا ۱۸ بارداری (در ایران هفته ۱۱ الی ۱۳) انجام می شود که غربالگری مرحله اول نام دارد و شامل سونوگرافی و آزمایش خون است که می تواند به شما کمک کند تا تاریخ زایمانتان را با دقت بیشتری تعیین نمایید و همچنین وجود ناهنجاری های ژنتیکی در جنین بررسی می شود. در این آزمایش مقدار شفافیت پشت گردن جنین (NT)، هورمون BHCG، PAPPA و تیغه استخوان بینی جنین بررسی می گردد. تمام این موارد می تواند سندروم داون یا ادوارد و پاتو را رد یا تایید کنند. به این روش غربالگری مرحله اول می گویند.
- غربالگری مرحله دوم یا کواد که در آن میزان آلفا فتوپروتئین، استریول، hCG (گنادوتروپین جفتی انسانی) و مهار کنندههای خون را اندازهگیری می کنند، می تواند نشان دهد که آیا جنین در معرض ناهنجاری هایی مانند سندروم داون یا اسپینا بیفیدا است یا خیر، این تست در هفته های ۱۴ تا ۱۸ بارداری بهتر است انجام شود و برای زنانی است که در معرض خطر بچه ای با نقص کروموزومی هستند.
- آزمایش آمینوسنتز یا نمونه برداری پرزهای جفتی. بسته به نتایج آزمایش خون بالا، سن مادر (۳۵ سال به بالا) یا سابقه خانوادگی مادر، پزشک ممکن است آزمایشات قبل از تولد را نیز مانند نمونه برداری از پرزهای جفتی (CVS) یا آمنیوسنتز پیشنهاد دهد که هر دو، سندروم داون یا سایر ناهنجاریها را با دقت بسیار بالا تشخیص می دهند. CVS معمولاً بین هفته های ۱۰-۱۲ بارداری و آمنیوسنتز، بین هفته های ۱۶ تا ۱۸ بارداری انجام می شود.
- در هفته ۱۸ بارداری در ایران، سونوگرافی آنومالی انجام می شود. این سونوگرافی نیز برای بررسی اندام های داخلی، اعضای بدن، حفره های قلب، لوبهای مغز و وجود کام یا لب شکاف دار انجام می شود. نکته: ددر صورتی که جنین مبتلا به ناهنجاری های سختی بود که به طور کلی برای زندگی و سلامتی او تهدید کننده باشد، مادر طبق پروتکل کشوری تا قبل از پایان هفته ی ۱۸ اجازه سقط قانونی خواهد داشت.
آزمایشات سه ماه سوم بارداری
- بین هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری، مادر مجدداً از نظر دیابت غربال می شود (برخی از زنان مبتلا به دیابت بارداری هستند که معمولاً پس از تولد کودک برطرف می شود).
- بررسی آنتی بادی. همچنین مادرانی که Rh منفی دارند از نظر آنتی بادی Rh بررسی می شوند، این مشکل با تزریق آمپول خاص در دو نوبت، زیر نظر پزشک قابل حل خواهد بود.
آزمایشات اواخر بارداری
- ممکن است بین هفته های ۳۲-۳۶، مجدداً از نظر سیفلیس و سوزاک مجددا آزمایش شوید.
- همچنین برای استرپتوکوک گروهB (GBS)، نوعی باکتری که می تواند باعث ایجاد مننژیت یا عفونت خون در نوزادان شود نیز چک خواهد شد. اگر تست GBS مثبت باشد، در حین زایمان به مادر آنتی بیوتیک می دهند تا خطر انتقال باکتری به نوزادش را به حداقل برسانند.
آزمایشات دوران بارداری چرا انجام می شوند؟
دکتر وینبلات متخصص ژنتیک توضیح می دهد که بعضی از جمعیت ها در معرض خطر بیماری های خاصی هستند. مثلا:
یهودیان اشکنازی (آن هایی که از نژاد اروپای شرقی هستند) و همچنین کانادایی های فرانسوی در معرض خطر بالای تی ساک که یک بیماری عصبی ناتوان کننده است هستند و این بیماری معمولاً منجر به مرگ زودرس کودک می شود. وینبلات می گوید آفریقایی ها، آفریقایی آمریکایی ها، اروپای جنوبی و آسیایی ها (مخصوصا ایرانی ها) در معرض خطر برای ابتلا به بیماری های مرتبط با خون مانند کم خونی داسی شکل و تالاسمی ها هستند. پس باید افراد حتما قبل از ازدواج با مشاور ژنتیک مشورت داشته باشند، مخصوصا افرادی که سابقه بیماری های ژنتیکی در خانواده هایشان دارند.
اگر زودتر متوجه شوید که شما و همسرتان ناقل بیماری خاصی هستید، می توانید خود را از نظر احساسی آماده کنید و اطلاعات لازم را در مورد هر آنچه در آینده پیش خواهد آمد به دست آورید.
به یاد داشته باشید "اکثریت قریب به اتفاق کودکان متولد شده کاملاً طبیعی و سالم هستند، به شرطی که مادر از خود و فرزندش به خوبی مراقبت کرده باشد."