جوش سر یا آکنه پوست سر

آکنه در پوست سر نسبت به سایر نواحی بدن کمتر دیده می شود، اما می تواند به همان اندازه اکنه صورت آزار دهنده باشد.
مسدود شدن منافذ پوست اغلب باعث ایجاد جوش در پوست سر یا آکنه پوست سر می شود. تمیز نگه داشتن مو و استفاده از شامپوهای دارویی می تواند به درمان این بیماری کمک کند.
انواع آکنه سر
آکنه روی پوست سر، یا فولیکولیت پوست سر، بیشتر در امتداد خط مو یا پشت سر دیده می شود. این شرایط می تواند جوش های ریز و خارش دار در کف سر ایجاد کند. گاهی این جوش ها نیز زخم و پوسته پوسته می شوند.
جوش های روی پوست سر ممکن است:
- اکنه خفیف، شامل جوش های سرسیاه و جوش های سر سفید باشد.
- آکنه متوسط، شامل پاپول ها و جوش های پوستی است که در سطح پوست ظاهر می شوند.
- آکنه شدید، شامل گره ها و کیست هایی است که در زیر پوست قرار دارند.
آکنه های شدید پوست سر (آکنه نکروتیکا و تجزیه سلولیت) می تواند پوسته های سیاه شده ایجاد کند و باعث ایجاد جای زخم دائمی می شود. بروز آکنه سر به طور مداوم می تواند، باعث ریزش مو (ریزش مو تکه ای) یا درد شدید پوست سر شود، در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید.
همچنیبن می توانید با استفاده از برخی محصولات بدون نسخه (OTC)، جوش های کف سر خود را درمان کنید. اما اگر جوش طولانی مدت باقی بماند می توان شک به وجود مشکل دیگری ببرید و باید به پزشک مراجعه کنید.
علل ایجاد جوش روی پوست سر
فولیکولیت بیماری مشابه آکنه است و ناشی از فولیکول های موی آلوده به باکتری است.
آکنه های پوست سر مانند جوش های کوچک یا جوش های پوستی هستند که بیشتردر پشت سر دیده می شوند. این جوش ها ممکن است خارش دار و دردناک باشند.
درست مثل جوش های دیگر، جوش های پوست سر وقتی رخ می دهد که منافذ یا فولیکول مو با سلول های مرده پوست یا سبوم مسدود شود، که می تواند هنگامی اتفاق بیفتد که سلول های مرده پوست ها نمی توانند از منافذ خارج شوند. علت آن می تواند به دلیل تجمع چربی پوست که پوست را مرطوب نگه می دارد (سبوم) و یا ورود باکتری ها به منافذ پوست باشد که منجر به آکنه در انواع مختلف می شود. اشکال شدیدتر آکنه می تواند حاوی تجمع باکتری باشد.
انواع ارگانیسم های یا باکتری هایی که باعث این التهاب می شوند عبارتند از:
- پروپیونی باکتریوم آکنه (P. acnes)
- استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس
- قارچ
- مایت
دلایل مسدود شدن منافذ کف سر می تواند به دایل زیر باشد:
- تجمع و باقی ماندن مواد شامپو یا سایر محصولات مو، مانند ژل یا اسپری مو روی پوست سر
- شستن موی بیش از حد
- شستن موها دیر به دیر
- پوشیدن کلاه یا روسری یا هرچیز دیگری که باعث اصطکاک پوست سر شما شود.
- رژیم غذایی همچنین ممکن است با آکنه در ارتباط باشد. یک مطالعه نشان می دهد که رژیم غذایی حاوی کربوهیدرات های شیرین ممکن است خطر آکنه را افزایش دهد.
آیا جوش پوست سر بی خطر است؟
سعی کنید از جوش زدن صورت یا جوش زدن روی پوست سر پیشگیری کنید. جوش زدن های مکرر منجر به بدتر شدن شرایط و عمیق تر شدن عفونت میشود.
شستن آرام پوست سر به طور مرتب با شامپو و آب گرم می تواند به بهبود بسیاری از شرایط به خودی خود کمک کند.
بسیار مهم است که تحریک پوست سر را که می تواند ناشی از تیغ، محصولات مو، گرمای زیاد و درمان های شیمیایی باشد، به حداقل برسانید.این محصولات می تواند باعث التهاب و تحریک شود که می تواند منجر به عوارض بعدی شود. هرچه با پوست سر و بدن خود مهربان تر باشید، احتمال بروز مشکل کمتر است.
درمان جوش های سر با شامپو
نکته اصلی در درمان آکنه سر جلوگیری از مسدود شدن منافذ پوست است. این انسداد و تجمع روغن است که باعث ایجاد آکنه می شود. تمیز نگه داشتن پوست سر مهم است. اگر مشکوک هستید که شامپو یا نرم کننده شما این مسئله را ایجاد کرده است، بهتر است محصولات جدید را امتحان کنید.
آکنه پوست سر ممکن است با شامپوها یا پمادهای دارویی درمان شود.
در بیشتر موارد، پزشک یک شامپوی دارویی را توصیه می کند. این شامپوها می توانند هرگونه روغن و بقایای اضافی را بشویند و از بازگشت آکنه پوست سر جلوگیری کنند.
شامپوهای دارویی برای آکنه سر را می توانید بصورت آنلاین و بدون نسخه پزشک خریداری کنید. مواد رایج موجود در این محصولات عبارتند از:
- روغن درخت چای ، یک روغن گیاهی است که می تواند به از بین بردن باکتری های پوست سر کمک کند.
- سالیسیلیک اسید، که به خلاص شدن از سلولهای مرده پوست کمک می کند.
- گلیکولیک اسید، که می تواند به لایه برداری پوست سر، از بین بردن سلول های مرده پوست، باکتری ها و سبوم کمک کند.
- کتوکونازول، یک عامل ضد قارچ است که ممکن است پوسته ریزی یا شوره ی پوست سر یا قرمزی را بهبود بخشد.
- سیکلوپیروکس، ضدقارچ برای درمان عفونت های پوستی که اغلب به شامپوهای شوره سر اضافه می شود
- بنزوئیل پراکسید، که به از بین بردن باکتری های پروپیونی باکتریوم آکنه ، که می تواند در آکنه های شدید پوست سر وجود داشته باشد، کمک می کند.
- روغن جوجوبا : ممکن است با این ترکیب، کاملا از شر آکنه خلاص نشوید، اما افزودن به شامپو ممکن است به کاهش التهاب آکنه کمک کند.
برای جلوگیری از مسدود شدن منافذ پوست، از محصولات پایه روغن استفاده کنید. اگر از محصولات مویی مانند واکس مو، پماد، اسپری مو و رس نیز استفاده می کنید، بهتر است شامپو بدون سولفات (یون) استفاده کنید. شامپوهای بدون سولفات، آلودگی، روغن و تجمع محصول را از موهای شما پاک می کنند. اما از استفاده مداوم از این نوع شامپو خودداری کنید زیرا باعث خشک شدن موهای شما می شود، به خصوص اگر موها رنگ شده یا به دلیل استفاده از وسایل گرمایشی آسیب دیده باشد.
درمان دارویی برای آکنه پوست سر
برای آکنه های پوستی مداوم و علائم مرتبط، مانند ریزش مو و التهاب، پزشک ممکن است درمان های زیر را تجویز کند:
- آنتی بیوتیک موضعی یا کرم استروئیدی
- داروهای خوراکی، مانند آنتی بیوتیک ها یا آنتی هیستامین ها
- ایزوترتینوئین، برای آکنه شدید
- نور درمانی
- تزریق استروئید
- پاکسازی اکنه و خارج کردن محتویات توسط پزشک
- اگر مشکوک به حساسیت محصول خاصی هستید، استفاده از آن را ادامه ندهید.
فرد مبتلا به آکنه پوست سر باید فقط یکبار از یک نوع درمان سر استفاده کند مگر اینکه توسط پزشک دستور دیگری داده شود. از این طریق پیگیری اثربخشی محصولات استفاده شده آسان تر است.اگر جوش ها به درمان پاسخ ندادند باید به پزشک مراجعه کنید.
منطقه آسیب دیده ممکن است یک بیماری دیگر باشد، مانند:
- سرطان پوست، مانند سلول پایه یا کارسینوم سلول سنگفرشی
- یک عفونت یا آبسه عمیق
- درماتیت سبورئیک، یک بیماری شایع که باعث ایجاد پوسته پوسته شدن، قرمزی و شوره سر می شود.
- کیست
جوش ها بعد چه مدت بهبود می یابند؟
درمان های آکنه معمولاً چهار تا هشت هفته طول می کشد تا شروع به اثرگذاری کنند. همچنین ممکن است مجبور شوید برای جلوگیری از عود مجدد، به درمان ناحیه بپردازید. متخصصان پوست در صورت نیاز به شستشوی مکرر موها، از یک شامپوی ملایم و روزمره استفاده کنید.