چرا خواب می بینیم؟

خواب یا رویا توهماتی هستند که در طی مراحل خاصی از خواب اتفاق می افتند. هنگامی که احتمالاً خواب خود را به خاطر نمی آورید، آنها در هنگام خواب REM یا مرحله حرکت سریع چشم( خواب همراه با حرکات سریع چشم (Rapid eye movement sleep: REM/REMS) یکی از مراحل خواب در پستانداران است که در آن بدن در حالت خواب عمیق به سر میبَرَد ولی واکنش مغز در حالت بیداری است) اتفاق افتاده اند.
با اینکه درباره نقش خواب در تنظیم متابولیسم، فشار خون، عملکرد مغز و سایر جنبه های سلامتی اطلاعات زیادی در دست است. اما توضیح نقش رویاها برای محققان دشوار است.
خواب دیدن چگونه اتفاق می افتد؟
وقتی بیدار هستید، افکار شما منطق خاصی با آنها دارند. هنگام خواب، مغز شما هنوز فعال است، اما افکار یا رویاهای شما معمولاً معنی چندانی ندارند و یا معنایی ندارند. این ممکن است به این دلیل باشد که مراکز احساسی مغز به جای مناطق منطقی، خواب شما را کنترل می کنند.
اگرچه هیچ دلیل قطعی وجود ندارد، اما رویاها معمولاً از افکار روزانه زندگی شما و براساس فعالیتها، گفتگوها یا سایر مسائل زندگی شما تاثیر می گیرند. با این وجود، نظریههای مشهوری در مورد نقش خواب و اینکه چرا خواب می بینیم؟ وجود دارد.
علت خواب دیدن در شب چیست؟
محققان هنوز در مورد هدف رویاها کاملاً اتفاق نظر ندارند. با این حال، برخی از عقاید و نظریههای گسترده وجود دارد.
۱. خواب ها نقش درمان کننده دارد
رویاهای شما ممکن است روشی برای رویارویی با تراژدی های احساسی در زندگی شما باشد. و از آنجا که مغز شما در سطح عاطفی بسیار بیشتری نسبت به زمان بیداری شما کار می کند، مغز با احساسات شما ارتباطاتی برقرار کند که خود آگاهانه شما آنها را ایجاد نمی کند و اینگونه می توانند زخم های عاطفی و احساسی شما را درمان کند.
برای مثال افرادی که خواب نامناسبی دارند بیشتر از افراد دیگر دچار افسردگی، اضطاب و ... می شوند.
۲. خواب ها به ما رویارویی با مشکلات را آموزش می دهند.
یکی از نواحی مغز که هنگام خواب دیدن بیشترین فعالیت را دارد، آمیگدالاست. آمیگدالا بخشی از مغز است که با غریزه زنده ماندن و پاسخ جنگ یا گریز مرتبط است.
یک تئوری نشان میدهد که از آنجا که آمیگدالا در هنگام خواب بیش از بیداری شما فعال است، ممکن است دلیل آن یافتن راهی برای آماده سازی مغز برای مقابله با تهدید باشد.
خوشبختانه، هنگام خواب REM، ساقه مغز سیگنال های عصبی ارسال می کند که باعث آرامش عضلات و توقف حرکت آنها می شود. به این ترتیب سعی نمی کنید در خواب بدوید یا مشت کنید.
۳. خواب ها باعث خلاقیت ما می شوند.
یک نظریه برای اینکه چرا خواب می بینیم این است که رویا به خلاقیت ما کمک می کند. بسیاری از دانشمندان و هنرمندان با الهام از خواب های خود، خلاقیت های زیادی در کارهای خود بدست می آورند. بنابراین ممکن است در بعضی از مواقع شما با ایدهای عالی برای یک فیلم یا یک آهنگ از خواب بیدار شوید.
منطق مانند فیلتری است که هنگام بیداریبا آن روبرو هستیم و می تواند خلاقیت را محدود کند، اما افکار و ایده های ما هنگام خواب محدودیتی ندارند.
۴. خواب ها حافظه و خاطرات ما را کنترل می کنند.
یک نظریه مشهور در مورد هدف از رویاها این است که آنها به شما کمک می کنند خاطرات مهم و چیزهایی را که یاد گرفتهاید ذخیره کنید، و از شر خاطرات بی اهمیت خلاص شوید و همچنین بتوانید افکار و احساسات تجربه کرده را مرتب کنید.
تحقیقات نشان می دهد که خواب به ذخیره خاطرات کمک می کند. اگر اطلاعات جدیدی یاد بگیرید و سپس بخوابید، بهتر از آنکه بخواهید آن اطلاعات را بدون خوابیدن بخاطر بسپارید، به یاد می آورید.
اینکه چگونه رویاها بر ذخیره سازی و یادآوری حافظه تأثیر می گذارند، هنوز به روشنی درک نشده است. اما رویاها ممکن است با جلوگیری از محرکهایی که می توانند در حافظه و یادگیری تداخل داشته باشند، به مغز کمک کنند تا اطلاعات مهمتر را ذخیره کند.
۵. بالابردن توانایی حل مساله در آینده
محققان در یک تحقیق افرادی را برای رفتن به یک هزارتو مورد بررسی قرار دادند و متوجه شدندافرادی که شب قبل خواب هزارتو را دیده بودند، عملکرد بهتری برای خروج از هزار تو نسبت به سایر افراد داشتند.
۶. هوشیار ماندن بخش هایی از مغز
مغز در حالت خواب به حالت نیمه هوشیار می رود اما برای اینکه به طور کامل فعالیتش قطع نشود، مجموعه ای از تصاویر و خاطرات تصادفی( مانند اسکرین سیور کامپیوتر) برای شما ایجاد می کند.
چرا کابوس می بینیم؟
رویاهایی که کمک می کنند با احساسات، خاطرات و سایر اطلاعات به طور مثبت کنار بیایید بسیار مفیدند. کابوس، رویایی است که ترسناک یا ناراحت کننده است. کابوس ها به دلیل استرس، اضطراب یا گاهی اوقات به عنوان واکنش به داروهای خاص ایجاد می شوند.
با این حال، اگر مرتباً کابوس می بینید، ممکن است به اختلال خواب مبتلا باشید. در صورت دیدن کابوس ها، خواب های ترسناک منظمی که به طور منظم اتفاق می افتند، که می توان آنها را به عنوان اختلال خواب برچسب گذاری کرد زیرا:
- باعث می شود که شما نگران خوابیدن باشید
- منجر به اختلال مکرر در خواب شما می شود.
- مشکلات خواب یا روانشناختی دیگری می تواند ایجاد کند.
بسیاری از افراد در طول زندگی خود گاه به گاه کابوس می بینند. با این حال، انجمن خواب آمریکا تخمین می زند که فقط حدود ۵ درصد از مردم به دلیل اختلال خواب، کابوس های مداوم را تجربه می کنند.
عوامل موثر بر خواب شب
برخی از عواملی که هنگام بیداری اتفاق می افتند روی ما و در نتیجه بر خواب ما هم تأثیر می گذارند. و باعث می شود شما خواب آنها را بیشتر ببینید.
شرایط سلامتی
- مقدار خواب . یکی از بزرگترین تأثیراتب روی خواب، میزان کم یا زیاد خوابیدن است. کمبود خواب برای یک یا دو شب (یا بیشتر) می تواند باعث شود قسمت هایی از مغز شما بسیار فعالتر شود، در نهایت به خواب REM می روید. اگر شبهای ناآرامی داشته باشید احتمالاً رویاهای واضح تری خواهید دید. همچنین به احتمال زیاد آن خواب ها را به یاد می آورید.
- بارداری. باردار بودن نیز یک کاتالیزور برای رویاهای واضح است. افزایش تولید هورمون بر نحوه پردازش افکار و احساسات در مغز تأثیر می گذارد. این اغلب منجر به برخی از رویاهای شدید می شود.
- اختلالات روانی. اختلالات سلامت روانی مانند افسردگی و اضطراب، و همچنین اختلال دو قطبی و سایر شرایط مربوط به خلق و خو، می تواند خوابها و کابوسهای شدید و گاهی ناراحت کننده یا منفی را تحریک کند. داروهای مربوط به این شرایط، از جمله داروهای ضد افسردگی و روانپریشی، نیز با خطر بیشتر کابوس ها همراه هستند.
تاثیر مواد غذایی بر خواب و رویای شبانه
هیچ شکی وجود ندارد که برخی از غذاها و موادغذایی بر خواب ما اثر می گذارند و منجر به دیدن رویاهای ترسناکتر یا بهتر می شوند. همچنین مشخص است که برخی از غذاها می تواند بر به یادآوردن خواب ها اثر بگذارد.
به عنوان مثال غذاهای پر کربوهیدرات میتوانند به سرعت انرژی را بالا ببرند. اما بعد از مدتی، آنها می توانند احساس سنگینی در شما ایجاد کنند. هر چیزی که براحساسات و روحیه شما در بیداری تأثیر بگذارد، احتمالاً بر خواب شما نیز تأثیر می گذارد. بنابراین، اگر یک اتفاق باعث افت قندتان شود، می تواند روی خواب شما اثر بگذارد.
همچنین، غذایی که باعث بیدار شدن شما در طول شب میشود ممکن است منجر به بیدار شدن بیشتر شما در مرحله REM خواب شود. وقتی این اتفاق می افتد، احتمالاً بیشتر رویاهای خود را به یاد می آورید.
تاثیر فعالیت های روزانه بر خواب
همانطور که خواب کم یا منقطع اغلب منجر به رویاپردازی بیشتر می شود، یک خواب خوب میزان خوابی را که به یاد میآورید کاهش می دهد.
یک مطالعه نشان داد که یکی از راه های داشتن خواب راحت تر، ورزش صبح است. یک دویدن خوب یا تمرینات قلبی دیگر قبل از ظهر به تنظیم ساعت بدن کمک میکند تا خواب عمیقتری داشته باشید.
دوندگان و سایر علاقهمندان به تناسب اندام جدی تمایل دارند زمان کمتری را در خواب رویایی REM بگذرانند، که یکی از سبکترین مراحل خواب است. همچنین، هرچه موثرتر بتوانید در طول روز استرس خود را کاهش دهید، احتمال آوردن استرس و اضطراب در رختخواب کمتر است. این باید به کاهش کابوس ها و قطع خواب هر شب کمک کند.
چگونه خواب هایمان را به یاد بیاوریم؟
یکی از دلایلی که یادآوری رویاها دشوار است این است که مواد شیمیایی مغز مرتبط با حافظه - نوراپی نفرین - و فعالیت الکتریکی مغز که به یادآوری کمک می کند در پایینترین سطح هنگام خواب است. در حقیقت، اگر خوابی ببینید که در هنگام شب از اثر آن بیدار نشوید، معمولا آنرا بیاد نمی آورید.
دو راه برای کمک به یادآوری رویاهای خود این است که:
- هنگام خواب به خود بگویید که می خواهید رویای خود را به یاد بیاورید. اگر این آخرین فکر شما باشد، احتمال دارد که با رویایی که تا حدودی تازه در حافظه شما است بیدار شوید.
- از آنجا که یادآوری خواب حتی با کمترین حواس پرتی به راحتی می تواند فراموش شود، باید سعی کنید به محض بیدار شدن از رختخواب بلند نشوید و به چیز دیگری فکر نکنید. سعی کنید هر تصویر یا خاطرهای که از رویای خود دارید را جایی یادداشت کنید.
زندگی زیباست انسان موجودی حیرت انگیزه 👌👌 ۱۲ آبان ۹۹