علت بی اشتهایی در بارداری چیست؟

بسیاری از خانم ها در دوران بارداری کاهش اشتها را تجربه می کنند. بی اشتهایی یا کم اشتهایی در بارداری زمان هایی هست که غذاخوردن برایتان بسیار کسل کننده است( تمایل به خوردن غذا ندارید)، یا حتی با وجود احساس گرسنگی به دلایلی نمی توانید غذایی بخورید.
اگر این علائم را دارید، بهتر است علت آن را جستجو و در صورت درمان نشدن و شدت یافتن آن به پزشک مراجعه کنید.
علل از دست دادن یا کاهش اشتها در دوران بارداری چیست؟
نوسان اشتها در بارداری طبیعی است، به خصوص که بدن شما در طول بارداری دچار تغییرات زیادی می شود.
اگر اشتهای خود را از دست دهید، ممکن است عدم تمایل نسبت به همه غذاها یا کاهش اشتها برای خوردن داشته باشید. بخاطر داشته باشید که کاهش اشتها با حس بد آمدن از ماده غذایی خاص ( ویار بارداری )، که در دوران بارداری نیز بسیار شایع است، متفاوت است.
عوامل مختلفی ممکن است باعث از دست دادن اشتها در دوران بارداری شود، مانند موارد زیر:
۱. کم اشتهایی در اوایل بارداری به دلیل حالت تهوع و استفراغ
حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری به خصوص در سه ماهه اول شایع است - اگرچه برخی از زنان ممکن است این علائم را در طول بارداری خود تجربه کنند.
حالت تهوع و استفراغ خفیف یا شدید در دوران بارداری می تواند به طور قابل توجهی بر مصرف غذا و اشتها تأثیر بگذارد.
تحقیقات نشان داده است که نوسانات هورمونهای لپتین و گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) در دوران بارداری ممکن است منجر به کاهش اشتها و تهوع و استفراغ بیشتر شود.
یک مطالعه بر روی ۲۲۷۰ زن باردار نشان داد که زنانی که حالت تهوع داشتند ۴۲٪ و مادرانی که استفراغ متوسط یا شدید داشتند ۷۰٪ ، کاهش مصرف غذا در اوایل بارداری را گزارش کردند.
اگر به دلیل حالت تهوع و استفراغ دچار کاهش اشتها شده اید، سعی کنید:
- از غذاهای چرب یا پرادویه پرهیز کنید.
- و از وعده های غذایی آبکی تر مانند سوپ ها و.. بنوشید.
- مایعات فراوان بنوشید(برای جلوگیری از کم آبی بدن)
- وعده های غذایی کم حجم و مکرر بخورید.
اگرچه ممکن است تنقلات خشک و نمکی مانند چوب شور و همچنین غذاهای ملایم مانند سینه مرغ پخته را به راحتی تحمل کنید. با این حال، اگر به شدت حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری را تجربه می کنید، بهتر است به متخصص مراجعه کنید.
استفراغ ییش از حد در بارداری خطرناک است؟
۲. شرایط بهداشت روانی
شرایط مختلف بهداشت روانی، از جمله اضطراب و افسردگی، ممکن است بر اشتهای شما تأثیر بگذارد.
در حقیقت، زنان باردار به دلیل تغییرات مختلف جسمی و بیوشیمیایی ممکن است مستعد ابتلا به مسائل بهداشت روان باشند. به طور خاص، افسردگی ممکن است منجر به تغییر عادات غذایی، از جمله کاهش اشتها و کاهش مصرف مواد مغذیی به بدن میشود.
افسردگی در دوران بارداری به :
کاهش اشتها برای غذاهای سالم، افزایش اشتها برای غذاهای ناسالم و کاهش مصرف مواد مغذی مهم مانند فولات، اسیدهای چرب، آهن و روی مرتبط است. که می تواند بر سلامت مادر و جنین تأثیر منفی بگذارد.
علایم افسردگی دربارداری:
- اضطراب بیش از حد در مورد جنین و سلامتی او
- اعتماد به نفس پایین، مانند احساس عدم کفایت در مورد والدین
- عدم توانایی در لذت بردن از فعالیت هایی که معمولاً لذت بخش است
- پاسخ ضعیف به اطمینان بخشی
- پایبندی ضعیف به مراقبت های دوران بارداری
- سیگار کشیدن نوشیدن الکل یا استفاده از داروهای مخدر و غیرمخدر
- افزایش وزن ضعیف به دلیل رژیم غذایی کم یا ناکافی
- افکار خودکشی
اختلالات بهداشت روانی به دلیل شرمساری که بعضی از زنان باردار از صحبت کردن در مورد آنها دارند، معمولاً در دوران بارداری تشخیص داده نمی شوند. اگر علائم افسردگی یا اضطراب را تجربه می کنید، باید با یک متخصص مشورت کنید.
۳. داروهایی کاهش دهنده اشتها در بارداری
برخی از داروها که استفاده از آنها در دوران بارداری بی خطر است اما می توانند عوارضی مانند کاهش اشتها را ایجاد کنند.
- مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) مانند Zoloft و Prozac گاهی اوقات برای زنان بارداری که مبتلا به افسردگی یا اضطراب هستند تجویز می شود. SSRIها می توانند باعث کاهش اشتها شوند. در حقیقت، برخی از زنان باردار از دست دادن کامل اشتها، سیری زودرس و کاهش وزن پس از شروع فلوکستین (Prozac) برای افسردگی را گزارش کرده اند.
- الانزاپین و بوپرنورفین سایر داروهایی هستند که ممکن است منجر به کاهش اشتها شوند.
۴. غذاخورن نامنظم
برخی از زنان باردار ممکن است اختلالات خوردن، از جمله بی اشتهایی و پرخوری را تجربه کنند.
غذا خوردن نامنظم می تواند منجر به موارد زیر شود:
- تغییر اشتها
- ترس از افزایش وزن
- و کاهش مصرف غذا
۶. سایر علل کم اشتهایی در حاملگی
- ممکن است به دلایل پزشکی مانند تومورها، تأخیر در تخلیه معده، سوزش معده و بیماری آدیسون در طول بارداری کم اشتهایی یا از دست دادن اشتها را تجربه کنید.
- داشتن استرس زیاد همچنین می تواند باعث از دست دادن اشتها شود و بر سلامت مادر تأثیر بگذارد.
- تغییرات مربوط به بارداری مانند:
-
-
-
- تغییر در حس چشایی و بویایی
- کمبود مواد مغذی بدن مثل ویتامین B۱۲ و آهن
- ناراحتی از باردار شدن
-
-
ممکن است باعث از دست دادن اشتها در برخی از زنان باردار شود .
درمان از دست دادن اشتها در دوران بارداری
با رعایت تکات زیر می توان کم اشتهایی یا بی اشتهایی را در بارداری تا حدودی کاهش یا درمان کرد:
۱. وعده های غذایی کم حجم تر و کوچکتری بخورید.
وقتی نمی توانید یک وعده غذایی سنگین را تحمل کنید، سه وعده اصلی را به شش وعده کوچک تقسیم کنید. سعی کنید یک تکه نان تست کره بادام زمینی یا نصف موز به جای یک وعده غذایی کامل برای صبحانه داشته باشید. اگرچه باید مراقب باشید که میان وعده هایی را انتخاب کنید که برابر با خوردن چندین وعده غذایی واقعی باشد، اما این یک روش عالی برای رساندن مواد مغذی به نوزاد در حال رشد و بدون پیش آمدن مشکل خاصی است. یک میان وعده سبک در صبح می تواند به کاهش حالت تهوع صبحگاهی کمک کند تا در بقیه روز اشتهای بیشتری برای میل غذا داشته باشید.
۲. از بوهای شدید خودداری کنید
بارداری شرایطی است که باعث تغییر همه چیز می تواند بشود. بهتر است از غذاهایی که بوی شدید یا طعم و مزه دارند مانند غذاهای سرخ شده یا ادویه دار پرهیز کنید. در عوض، وعده های غذایی مقوی و سالم بخورید که گرچه وسوسه انگیز نیستند اما می توانند مواد لازم و ضروری موردنیاز تان را به شما برسانند.
۳. معجون را امتحان کنید.
مصرف یک معجون در بارداری بدون اینکه سنگین باشد مواد مغذی مناسب را به بدن شما برسانند. مقداری ماست، شیر و میوه های مورد علاقه خود را مخلوط کرده و از یک نوشیدنی خنک که به اندازه یک وعده غذایی مناسب است لذت ببرید. حتی می توانید سبزیجاتی مانند کلم بروکلی را مخلوط کرده و یا مقداری دانه کتان برای تغذیه مفیدتربه آن اضافه کنید. از آنجایی که عطر و طعم میوه هر نوع طعم دهنده دیگری را کاهش می دهد، یک روش عالی برای خوردن سبزیجات است.
۴. ویتامین های بارداری مصرف کنید.
هنگامی که در بارداری دچار بی اشتهایی شدید، ویتامین های بارداری را به هیچ وجه از یاد نبرید. اگرچه همیشه تامین مواد مغذی از غذاها بهتر است، اما مکمل ها می توانند در زمانی که نمی توانید غذایی بخورید، این خلا را پر کنند. با پزشک در مورد میزان اشتهای خود صحبت کنید و مطمئن شوید که در صورت تجویز ویتامین بارداری، هر روز آن را مصرف می کنید.
۵. از غذاهای مورد علاقه خود لذت ببرید.
اگرچه داشتن وعده های غذایی سالم و کافی بسیار مهم است، اما اگر میل به غذا خوردن در یک وعده غذایی ندارید، به خودتان فشار نیاورید. اگر بستنی تنها چیزی است که شما می توانید خوردن آن را تحمل می کنید، می توانید یک کاسه از آن بخورید چون حداقل می تواند کلسیم مورد نیازتان را تا حدی جبران کند. پس از بازگشت اشتها، بهتر است از مواد غذایی سالم دیگر استفاده کنید.
تغذیه در دوران بارداری مهم است، با این حال اغلب بدنتان به شما خواهد گفت که چه چیزی نیاز دارد. با کنترل کم اشتهایی در بارداری، می توانید ویتامین ها و مواد معدنی لازم برای رشد را به کودکتان برسانید تا در ماه های مختلف جنین وزنگیری و رشد کافی داشته باشد.
فرزان سلام.من به این مسئله دچارم.الان وارد ماه هشتم شدم.چکار باید بکنم ۶ آبان ۹۹
فرزان لطفا راهنمایی کنید ۶ آبان ۹۹