PAPP-A چیست؟

گلیکو پروتئین آ یا به اصطلاح PAPP-A مخفف پروتئین پلاسمای A مرتبط با بارداری است. این پروتئینی است که در طول بارداری توسط تروفوبلاست های جفت آزاد می شود. که نقش اساسی در رشد زودرس جفت و تشکیل بستر جفت دارد. سطح PAPP-A در طی آزمایشات غربالگری انجام شده در سه ماهه اول بارداری، یعنی بین هفته های ۱۱ تا ۱۳ بارداری، آزمایش می شود.
پزشکان و دانشمندان بر این باورند که چندین مشکل بارداری مانند: از دست دادن جنین، زایمان زودرس، تولد نوزاد مرده، فشار خون حاملگی، وزن کم جنین هنگام تولد، محدودیت های رشد جنین (IUGR)، پره اکلامپسی (مسمویت بارداری) و جدا شدن جفت با سطح پایین PAPP-A در ارتباط است.
مطالعات همچنین نشان داده اند که سطح پایین PAPP-A می تواند با افزایش خطر ابتلا به سندروم داون و برخی از اختلالات ساختاری در جنین همراه باشد. برخی از سندروم های دیگر نیز در غربالگری های بارداری بررسی می شوند، اما خیلی شایع نیستند.
سطح PAPP-A نرمال چقدر است؟
سطح دو هورمون hCG و PAPP-A در طول آزمایش غربالگری حدود ۱۱ هفته بارداری اندازه گیری می شود. از طریق مقدار MoM و غلظت آن ها (IU / L) می توان مشخص کرد که آیا سطوح طبیعی دارند یا خیر.
MoM به معنای میانه یا متوسط تست ها است:
سطوح PAPP-A بالاتر یا مساوی با ۰.۵ میلیمتر به عنوان حالت طبیعی در نظر گرفته می شود و اگر سطح آن از ۵/۰ میلیمتر کمتر باشد، کم تلقی می گردد و نیاز به مشاوره با متخصصین ژنتیک دارد.
چه زمانی به اسکن رشد جنین نیاز است؟
اسکن رشد را اسکن موقعیت جنین نیز می گویند. توصیه می شود بین هفته های ۲۸ تا ۳۴ بارداری، بررسی رشد انجام شود. تکنسین یا پزشک، همراه با بررسی رشد جنین، میزان مایع آمنیوتیک و وضعیت جفت را نیز اندازه گیری می کند. همچنین موقعیت جنین در رحم نیز بررسی می شود. از طریق این اسکن اندازه های سر، استخوان ران و شکم جنین محاسبه و بررسی می شود.
حتی اگر رشد جنین و میزان مایع آمنیوتیک طبیعی باشد، ممکن است سونوگرافی های اضافی یا پیگیری (فالو آپ) نیز لازم شود. این به این دلیل است که جنین ها جهش رشد دارند و اسکن های مکرر می تواند رشد او را به طور دقیق مورد آنالیز قرار دهند.
علت پایین بودن PAPP-A چیست؟
PAPP-A پایین به این معنی است که غلظت سرمی PAPP-A در خون مادر بین هفته های ۱۱ تا ۱۳ بارداری کمتر از ۰.۵ میلی متر است. در صورت کم بودن سطح PAPP-A ، خطر عوارض در دوران بارداری افزایش می یابد. زنان باردار با سطح PAPP-A کمتر از ۰.۵ میلی متر به نظارت مداوم نیاز دارند زیرا اعتقاد بر این است که در معرض خطر بیشتری برای زایمان زودرس، محدودیت رشد داخل رحمی، فشار خون ناشی از بارداری و سقط جنین قرار دارند. محققان عقیده دارند که هرچه میزان MoM PAPP-A پایین تر باشد، خطرات بارداری بیشتر است.
به یک خانم باردار که سطح PAPP-A پایینی دارد، ممکن است سونوگرافی های اضافی برای تشخیص زود هنگام و به موقع و مدیریت نتایج احتمالی نامطلوب بارداری پیشنهاد شود. مطالعات هنوز ارتباط قطعی بین سطح PAPP-A کم و خطر افزایش عوارض بارداری را گزارش نکرده اند. بنابراین، پزشکان می گویند که این آزمایشات غربالگری ممکن است کاملاً دقیق نباشد و دقتی حدود ۸۵% دارند. با این وجود این آزمایش ها هنوز هم می توانند شاخص مناسبی برای تشخیص برخی از ناهنجاری های کروموزومی باشد. بنابراین توصیه می شود که غربالگری ها را انجام دهید.
نقش گلیکو پروتئین A چیست؟
- گلیکو پروتئین آ (یا پاپ آ یا پاپا)، یک پروتئین پلاسمای A مرتبط با بارداری است که توسط سی سیو تیو تروفوبلاست جفتی تولید می شود و در تعامل با فاکتورهای رشد و انسولین، نقش مهمی در مرحله های رشد جفت و جنین دارد.
- پاپ آ یک متالوپروتئیناز است که به سطح سلول ها متصل شده و فاکتور رشد فعال انسولین (IGF) را در مجاورت گیرنده آن ها آزاد می کند و به عنوان یک آنزیم تقویت کننده رشد عمل می کند.
- باعث تحریک لانه گزینی می شود
- مانع از بیگانه خواندن جنین توسط سیستم ایمنی بدن مادر می شود.
- نقش موثر در استخوان سازی جنین
اگر مقدار پاپ آ کم باشد، چه خطراتی متوجه جنین است؟
همان طور که پیش تر گفته شد، ابتدا باید میزان کاهش را مورد بررسی قرار داد. هر آزمایشگاه عددی متفاوت را برای کاهش قطعی پاپ آ تعریف می کند. به این ترتیب گایدلاین ها نیز بسیار باید مورد توجه قرار بگیرند. به طور کلی اگر مقدار این گلیکو پروتئین کاهش بیابد احتمال می دهیم که جنین در معرض خطرات زیر باشد:
- محدودیت رشد داخل رحمی یا IUGR
- مرگ داخل رحمی
- سقط ناگهانی جنین (شایع در نیمه دوم بارداری)
- زایمان زودرس
- مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی
- تولد نوزاد کم وزن
- نارسایی جفت
علت کاهش شدید مقدار PAPPA
معمولا اگر مقدار این گلیکوپروتئین به طور چشمگیری کاهش یابد می تواند مطرح کننده بیماری های ژنتیکی از جمله موارد زیر باشد:
- وجود تریزومی ۱۸ یا سندروم ادوارد در جنین
- وجود تریزومی ۱۳ یا سندروم پاتو در جنین
علت افزایش PAPP-A چیست؟
در واقع هنوز مشکل خاصی که با افزایش این بیومارکر همراه باشد به طور قطع گزارش نشده است. اما اعتقاد بر این است که در اثر ماکروزومی ها، این فاکتور افزایش پیدا می کند. بنابراین پزشکان اصولا کاهش این فاکتور را مهم تلقی می کنند.
درمان پایین بودن ppap-a
در واقع راه به خصوصی برای افزایش این مارکر وجود ندارد و فقط می بایست پیگیری های منظم صورت گیرد. و همان طور که گفته شد، مادر باید سونوگرافی های فالو آپ را تحت نظر متخصص انجام دهد.
اگر میزان این فاکتور بسیار کاهش داشت و در غربالگری "ریسک بالا" اعلام شد، لازم است مادر آزمایشات تشخیصی ژنتیکی مانند NIPT و یا آمنیوسنتز را انجام دهد. در صورتی که این آزمایشات وجود بیماری هایی مانند سندروم پاتو و ادوارد را تایید کنند و در صورتی که خانم هفته ۱۸ بارداری را تمام نکرده باشد، طبق قوانین کشور ایران، می تواند به طور قانونی جنین را سقط نماید.
آیا راهی برای پیشگیری از کاهش یا افزایش PAPPA وجود دارد؟
بله؛ اما قبل از اقدام به بارداری. در واقع انجام مشاوره ژنتیک و نظارت پزشک متخصص زنان بر زوجین قبل از بارداری تا حدودی می تواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند. افرادی که شرایط زیر را داشته باشند، بیشتر در معرض سطح غیر عادی PAPPA قرار می گیرند:
- اگر زوجین ازدواج خویشاوندی داشته باشند
- اگر سابقه بیماری های ژنتیکی در خانواده ها وجود داشته باشد
- اگر سابقه وجود بیماری های نام برده شده، در خانواده ها وجود داشته باشد
- اگر والدین سنی بالاتر از ۳۵ سال داشته باشند.