مواد غذایی حساسیت زا در کودکان

شروع تغذیه با غذای کمکی به کودک یک نقطه عطف هیجان انگیز برای والدین است. با این حال، سوالات و نگرانی های زیادی به خصوص در مورد آلرژی غذایی وجود دارد. چه غذاهایی به احتمال زیاد باعث ایجاد حساسیت در نوزادان می شوند؟ چگونه ازموادغذایی حساسیت زاد دوری کنیم؟
برخی پزشکان توصیه می کنند که موادغذایی حساسیت زا برای معرفی به کودکانی که تازه شروع به خوردن غذای جامد کرده اند، کمی به تاخیر بیفتد اما تحقیقات جدید نشان داده است که معرفی چندین ماده غذایی با هم اکثرا بی خطر است و ممکن است به سیستم ایمنی بدن کمک کند تا خطر کمتری در ایجاد آلرژی غذایی داشته باشد، اما مطالعات بیشتری هنوز لازم است. برای بهترین تصمیم در مورد دادن غذا به کودکتون حتما با یک پزشک یا متخصص مشورت کنید تا بهترین تصمیم را برای او بگیرید.
در این متن به بررسی اجمالی در مورد شناسایی موادغذایی حساسیت زا در کودکان، میوه ها و سبزیجات حساسیت زا و علائم آلرژی غذایی می پردازیم. با هلیکس تا انتها همراه باشید...
شناسایی مواد آلرژی برای کودک
برای شناسایی آلرژی غذایی کودک به تدریج غذاهای جدید را شروع کنید. و بین معرفی مواد غذایی جدید به کودک سه تا ۵ روز وقفه بیاندازید تا از واکنش حساسیتی او مطمئن شوید.
مهمترین نکته این است برای شناسایی حساسیت غذایی قبل از اتفاق افتادن، بتدریج و هربار یکی از غذاهای جدید را به او معرفی کنید. در غیر این صورت، والدین ممکن است در تشخیص آلرژی به یک ماده غذایی خاص خاص مشکل داشته باشند. به عنوان مثال، اگر در طول یک روز به کودک خود سه غذای جدید بدهید و در آنها واکنش آلرژیک ایجاد شود، نمی دانید کدام یک از غذاها موجب آن شده است.
✅برند مواد غذایی چندان نگران کننده نیست، به شرطی که مواد غذاهایی موجود در آن سالم و مناسب برای کودک باشد.
✅هر بار که غذای جدیدی به فرزندتون می دهید، باید سه تا پنج روز صبر کنید تا بتوانید یک غذای جدید دیگر به فهرست غذاهای او اضافه کنید. سایر غذاهایی را که کودک شما در این مدت می خورده است را حذف نکنید. چون از قبل آنها را امتحان کردید ومی دانید که اینها بی خطر هستند (زیرا کودک تاکنون هیچ عکس العمل غذایی نداشته است.) فقط بین معرفی غذای جدید به کودک تا غذای جدید دیگر فاصله ای بگذارید تا از واکنش های کودکتان به آن مطمئن شوید.
غذاهای حساسیت زا
با هر نوع غذای جدید، بهتر است مراقب هرگونه واکنش آلرژیک باشید. بیش از ۱۶۰ ماده غذایی آلرژی زا وجود دارد. بعضی از غذاها ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به غذاهای دیگر داشته باشند. هشت غذای زیر و گروه های غذایی شناخته شده هستند که احتمالاً تا ۹۰٪ از اوقات باعث بروز واکنش های آلرژیک می شوند. غذاهای آلرژیک شامل:
- آلرژی شیر گاو
- حساسیت به تخم مرغ
- حساسیت به بادام زمینی
- آلرژی به دانه های سویا (شیر سویا، توفو و غیره)
- حساسیت گندم
- آجیل درختی (گردو، بادام هندی، بادام، پی کان یا گردوی آمریکایی، پسته و غیره)
- ماهی (ماهی کاد یا ماهی روغنی، سالمون، ماهی تون و غیره)
- سخت پوستان (میگو، خرچنگ، شاه میگو یا لابستر)
میوه ها و سبزیجات حساسیت زا در کودک
میوه ها، سبزیجات و دانه ها کمتر عامل آلرژی غذایی هستند.
برخی از غذاهای دیگر می توانند واکنش هایی را برای کودکان مبتلا به آلرژی فصلی ایجاد کنند. به عنوان مثال، کودکانی که به گرده درخت غان یا همان درخت توس حساسیت دارند، در صورت خوردن سیب، هویج، سیب زمینی، کرفس، فندق یا کیوی نیز می توانند علائم آلرژی را نشان دهند. برخی دیگر در صورت حساسیت به گیاه راگوید یا پیرگیاه، هنگامی که مواردی مثل موز، هندوانه یا طالبی می خورند، دچار علائم آلرژیک می شوند. به این واکنش های متقابل "سندرم آلرژی خوراکی" گفته می شود.
عناصر پنهان آلرژی
اگر کودک شما به شیر حساسیت دارد، به راحتی می توان از نوشیدن شیر گاو اجتناب کرد، اما پرهیز از مواردی که ممکن است شیر در آنها به عنوان ماده مخفی پنهان شده باشد، دشوارتر است. برخی غذاها شاید حاوی شیر باشند اما در لیست مواد تشکیل دهنده خود، ممکن است فقط نام پروتئین های شیر واقعی مانند آب پنیر یا کازئین را به عنوان ماده تشکیل دهنده ذکر کنند، بنابراین اجتناب از مصرف آن ها دشوار خواهد بود.
برچسب گذاری مواد غذایی و مطالعه دقیق این برچسبها، شناسایی غذاهایی که کودک شما ممکن است به آن ها حساسیت داشته باشد را آسان تر می کند.
روغن ها در برابر پروتئین ها
به طور کلی، کودکان به پروتئین های موجود در غذاها حساسيت دارند نه روغن غذايي،. به عنوان مثال، روغن بادام زمینی تصفیه شده و روغن تصفیه شده سویا معمولاً در کودکانی که به بادام زمینی و دانه های سویا حساسیت دارند واکنش آلرژیک ایجاد نمی کنند. البته که همیشه جانب احتیاط را باید نگه داشت.
مواردی که حتما باید بدانید:
- در بسیاری از کودکان با افزایش سن حساسیت به شیر و تخم مرغ، افزایش می یابد.
- با بزرگ تر شدن کودک، بسیار کمتر اتفاق می افتد که میزان آلرژی به سایر غذاهای آلرژی زا، به ویژه آلرژی به بادام زمینی، آجیل درختی و یا غذاهای دریایی افزایش یابد.
- کودکانی که به یک نوع از آجیلهای درختی حساسیت دارند، معمولاً باید از مصرف همه آنها اجتناب کنند. زیرا بسیاری از بچه ها به بیش از یک نوع آجیل درختی حساسیت دارند.
- کودکانی که به آجیلهای درختی حساسیت دارند، معمولاً می توانند بادام زمینی و کره بادام زمینی بخورند، اگرچه احتمال آلرژی به هر دو وجود دارد.
- در صورت بروز علائم آلرژی غذایی در کودک بعد از خوردن یک ماده غذایی خاص، به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
- مواد افزودنی و نگهدارنده مواد غذایی مانند سولفیتها و آسپارتام معمولا آلرژی غذایی ایجاد نمی کنند.
اگر فکر می کنید کودک شما نسبت به غذایی مانند اسهال ، بثورات یا استفراغ واکنش آلرژیک نشان داده است، با پزشک کودک خود در مورد بهترین انتخاب برای رژیم غذایی صحبت کنید.
اگر کودک شما علائم آلرژی شدید مانند مشکل در تنفس دارد، از پزشک در مورد موارد درمانی حیاتی مانند اپی نفرین نظرواهی کرده و در صورت تجویز پزشک نحوه استفاده از آن ها را بیاموزید. مطمئن شوید که در زمان های اضطراری گزینه های درمانی را همیشه در کنار فرزند خود دارید.
به خاطر داشته باشید که در حال حاضر دیگر توصیه نمی شود که نوزادان و کودکان نوپای در معرض خطر، مصرف غذاهای آلرژی زا را به تاخیر اندازند تا ازبروز آلرژی غذایی جلوگیری شود.
علائم آلرژی غذایی که باید مراقب کودک خود باشید
علائم آلرژی غذایی معمولاً خیلی زود پس از خوردن غذا - طی چند دقیقه تا چند ساعت - ظاهر می شوند. اگر غذای جدیدی به کودک خود معرفی می کنید، مراقب این علائم باشید:
- کهیر یا جوش
- پوست یا جوش های برافروخته
- تورم صورت، زبان یا لب
- استفراغ و / یا اسهال
- سرفه یا خس خس سینه
- مشکل تنفس
- از دست دادن هوشیاری
در صورت وجود این علائم و نشانه ها در فرزندتان باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.