افسردگی زمستانی چیست؟

اختلال خلقی فصلی (SAD) یا بیماری افسردگی زمستانی، نوعی از افسردگی است که بیشتر در اواخر پاییز و در فصل زمستان رخ می دهد. و زنان بیشتراز مردان به آن مبتلا می شوند.
افسردگی زمستانی هنوز برای دانشمندان یک معما است. اما محققان همگی در مورد این اتفاق نظر دارند که اکثر افرادی که افسردگی فصلی دارند، حساسیت خاصی به نور یا کمبود آن دارند.
در اواخر پاییز، هنگامی که آخرین برگهای باقی مانده می ریزند، هوا سرد میشود و خورشید روزها زودتر غروب می کند، یک احساس مبهم در ما ایجاد می شود.
SAD افسردگی در زمستان چگونه اتفاق می افتد؟ قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث تحریک هیپوتالاموس، بخشی از مغز می شود که به کنترل ریتم شبانه روزی شما - ساعت خواب و بیداری داخلی ۲۴ ساعته بدن - کمک می کند.
کمبود نور می تواند ریتم شبانه روزی شما را از بین ببرد. که می تواند باعث شود که مغز هورمون خواب ملاتونین بیشتری را تولید کند اما سروتونین،هورمون مغزی ایجاد کننده احساس خوب را که بر خلق و خوی تأثیر می گذارد، کمتر ترشح کند، تیجه این عدم تعادل شیمیایی چیست؟ داشتن احساس ضعف و بی حالی. از دیگر علائم رایج SAD می توان به کمبود میل جنسی، پرخوری (به ویژه میل به غذاهای فست فود و یا پر کربوهیدرات و پر کالری) و دوری اجتماعی اشاره کرد.
SAD بیشتر روی خلق و خو تأثیر می گذارد. همچنین با اختلال در عملکرد شناختی همراه است، از جمله مشکلات در تمرکز و حافظه - مانند مشکل در یادآوری اطلاعات تازه یادگرفته شده یا پیدا کردن کلمات مناسب هنگام صحبت کردن.
علائم SAD یا افسردگی زمستانی
برای اینکه افراد مبتلا به SAD تشخیص داده شوند، باید حتما حداقل دو سال علائم دوره های افسردگی را همزمان با ماه های پاییز و زمستان، داشته باشد. علائم شایع این افسردگی شامل این موارد است:
- احساس ناامیدی یا بی ارزشی
- از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلاً لذت می بردید.
- مشکلات خواب( خواب زیاد و بهم خودن خواب شبانه)
- تغییراتی در اشتها یا وزن شما احساس می شود.
- احساس ضعف و کسلی
- عدم تعادل شیمیایی
- سردرگمی
علت افسردگی زمستانی چیست؟
افسردگی زمستانی به نظر می رسد بسیاری از موارد از جمله مواد شیمیایی مغز، یون های موجود در هوا و ژنتیک در این امر دخیل هستند. اما محققان اتفاق نظر دارند که افرادی که از افسردگی زمستانی رنج می برند - همچنین به عنوان "اختلال عاطفی فصلی" شناخته می شود ، اصطلاحی که مخفف ناز SAD را تولید می کند - یک چیز مشترک دارند. آنها به ویژه به نور یا کمبود آن حساس هستند.
بسیاری از مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی پس از قرار گرفتن در معرض نور بیشتر احساس بهتری دارند. به نظر می رسد: در عرض های جغرافیایی بالاتر، روزهای زمستان کوتاه تر هستند، بنابراین کمتر در معرض نور خورشید قرار می گیرید. کمبود نور روز را می توان با نورهای مصنوعی مثل چراغ جبران کرد. اما در واقع بسیار پیچیده تر است. آلفرد لوئی، محقق اختلالات عاطفی فصلی، می گوید که تنها جبران نور کافی نیست بلکه مهمتر از ان نور کافی در صبح است.
لوئی علت افسردگی زمستانی( اختلال عاطفی فصلی) را به دلیل "تغییر" ریتم شبانه روزی بیان می کند. ساعت می گوید زمان فعالیت است اما تاریکی و یا عدم نور کافی به بن می گید زمان استراحت است بنابراین نور بیشتر در هنگام صبح می تواند ساعت شبانه روزی را تصحیح کند.
ملاتونین و افسردگی زمستانی
لوی یک محقق در انستیتوی ملی بهداشت روان، توضیح جدیدی برای افسردگی زمستانی ارائه داده است: این بیماری ممکن است از ملاتونین زیاد ناشی شود. وقتی غدد مغزی بیشتر ملاتونین ترشح می کند، خواب آلودگی ایجاد می شود. در طول زمستان، حیوانات ملاتونین را برای مدت طولانی تر از زمان های دیگر سال ترشح می کنند. احتمالا ملاتونین در افرادی که دچار افسردگی فصلی هستند نیز بیشتر ترشح می شود.
اگر ملاتونین عامل اصلی باشد بازهم نور درمانی موثر است، زیرا نور میزان ملاتونین را کنترل می کند. محققان بر روی داروهای مختلفی در حال ازمایش اند که امیدوارند با کاهش جریان ملاتونین در ساعات صبح، علائم اختلال عاطفی فصلی را بهبود بخشد.
سروتونین و افسردگی زمستانی
ریموند لام، محقق دانشگاه بریتیش کلمبیا، کانادا در حال بررسی نقش مواد شیمیایی مغز مانند سروتونین و دوپامین هستند. لام می گوید: "ما می دانیم كه ارتباطاتی بین سیستم سروتونین و سیستم شبانه روزی وجود دارد."
سیستم دیگری که مورد علاقه خاص است مربوط به سروتونین است، یک انتقال دهنده عصبی که اضطراب، شادی و خلق و خو را تنظیم می کند. افزایش شواهد از مطالعات مختلف تصویربرداری نشان می دهد که سیستم سروتونین ممکن است مستقیماً توسط نور تعدیل شود. نور خورشید در طول موج های مختلفی وجود دارد و به ویژه در انتهای آبی طیف از نور غنی است. وقتی سلولهای شبکیه، در پشت چشم ما تحت تأثیر این نور آبی قرار می گیرند، آنها سیگنالی را به مغز می فرستند جایی که ورودی های مختلف حسی با هم ادغام می شوند، همجنین ریتم شبانه روزی نیز در آن کنترل می شود.
درمان افسردگی فصلی
- نوردرمانی: سعی کنید روزی نیم ساعت زیر نور خورشید قرار بگیرید.
- تغذیه مناسب حاوی ویتامین ها B6، B12 و D
- ورزش بخصوص یوگا
- مدیتیشین و آرام سازی فکری
- داروها