علت سردرد و تاری دید

احساس سردرد و تاری دید همزمان با آن، می تواند ترسناک باشد، خصوصاً زمانی که برای اولین بار اتفاق می افتد. تاری دید می تواند روی یک یا هر دو چشم تأثیر بگذارد. این امر می تواند بینایی فرد را مه آلود، تاریک(کم نور) جلوه دهد. و یا حتی گاهی تشخیص اشکال و رنگ ها برای فرد سخت شود و در نتیجه دیدن مشکل شود. برخی از آسیب ها و اختلالات پزشکی در آناتومی بدن می توانند باعث تاری دید و سردرد شوند، که در این بین میگرن شایع ترین علت آن ها است. در این متن به بررسی علت سردرد همراه با تاری دید و درمان و تشخیص علت آن می پردازیم.
علل سردرد همزمان با تاری دید ( مشکل بینایی)
عوامل و بیماری هایی که ممکن است باعث سردرد همراه با تاری دید شوند. شرایط زیر می تواند باعث توام شدن تاری دید و سردرد به صورت همزمان شود.
۱. میگرن
میگرن یک بیماری است که باعث ایجاد سردرد می شود. مردم زیادی، به خصوص زن ها، دچار سردرد های میگرنی می شوند. میگرن باعث ایجاد دردی متوسط تا شدید در نقاط مختلف سر می شود که اغلب با نور، صدا یا حرکت بدتر می شود.
اورا (Aura) کلمه دیگری است که همراه با میگرن می آید و ممکن است با تاری دید توام شود. علائم دیگر این حالت شامل دیدن نقاط نا واضح، از دست دادن موقتی بینایی و دیدن نقطه های چشمک زن (جرقه ای) و رنگی است. درد میگرن به طور معمول سه یا چهار روز طول می کشد. علائم شایع شامل حالت تهوع و استفراغ است.
۲. آسیب تروماتیک مغز
آسیب مغزی (TBI) نوعی آسیب به ناحیه سر است که موجب صدمه به مغز می شود. انواع مختلفی از آسیب های مغزی وجود دارد مانند ضربه مغزی و شکستگی جمجمه. سقوط، تصادفات با وسایل نقلیه موتوری و آسیب های ورزشی نیز از موارد شایع آسیب تروماتیک مغزی می باشد. علائم آسیب تروماتیک مغزی بسته به میزان آسیب ممکن است از خفیف تا شدید باشد. علائم آن عبارت اند از:
- سرگیجه
- تاری دید و سر درد
- زنگ خوردن گوش یک یا هر دو گوش فرد
- خستگی
- گیجی
- تغییرات خلقی، مانند تحریک پذیری
- عدم هماهنگی اعضا
- از دست دادن هوشیاری
- کما
- افت سطح قند خون
پایین بودن قند خون یا افت قند خون اغلب در افرادی که دیابت دارند دیده می شود. با این حال، موارد دیگری نیز وجود دارد که می تواند باعث کاهش قند خون در فرد شود. از جمله روزه داری، مصرف داروهای خاص و مصرف بیش از حد الکل. علائم و نشانه های کاهش قند خون عبارتند از:
- خستگی
- گرسنگی
- تحریک پذیری
- لرزش
- اضطراب
- رنگ پریدگی
- ضربان قلب نامنظم
با افت بیشتر قند خون، علائم نیز شدیدتر می شوند. در صورت عدم درمان این حالت، کاهش قند خون می تواند منجر به تشنج و از دست دادن هوشیاری شود.
۳. مسمومیت با مونوکسید کربن
مسمومیت با مونوکسیدکربن یک وضعیت اضطراری است که نیاز به مراقبت های پزشکی فوری و اورژانسی دارد. این مسمومیت در نتیجه تجمع مونوکسیدکربن در جریان خون فرد ایجاد می شود. مونوکسیدکربن، گازی بی بو و بی رنگ است که در اثر سوزاندن چوب، گاز، پروپان یا سوخت های دیگر تولید می شود. به غیر از تاری دید و سردرد، مسمومیت با مونوکسیدکربن ممکن است باعث بروز علائم زیر شود:
- سردرد کسل کننده
- خستگی
- ضعف
- تهوع و استفراغ
- گیجی
- از دست دادن هوشیاری
۴. سودو تومور سربری (تومور کاذب مغزی)
تومور کاذب مغزی، افزایش فشار خون داخل جمجمه ایدیوپاتیک نیز نامیده می شود. بیماری است که در آن مایع مغزی نخاعی در اطراف مغز جمع می شود و فشار را افزایش می دهد. این فشار باعث سردردهایی می شود که معمولاً در پشت سر احساس می شوند و در شب یا هنگام بیدار شدن بدتر می شوند. همچنین می تواند باعث ایجاد مشکلات بینایی مانند تاری دید به همراه سردرد یا دوبینی شود. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سرگیجه
- احساس شنیدن صدای زنگ زدن مداوم در گوش ها
- افسردگی
- حالت تهوع و یا استفراغ
۵. آرتریت گیجگاهی
آرتریت گیجگاهی التهاب عروق گیجگاهی است که عروق خونی نزدیک شقیقه ها هستند. عروق گیجگاهی رگ های خونی هستند که خون را از قلب به پوست سر می رسانند. وقتی این رگ ها ملتهب می شوند، جریان خون را محدود می کنند و می توانند به بینایی شخص آسیب دائمی برسانند. سردرد ضربان دار و مداوم در یک یا دو طرف سر شایع ترین علامت آرتریت گیجگاهی است. تاری دید یا کاهش مختصر بینایی نیز در افراد مبتلا شایع است.علائم دیگر آرتریت گیجگاهی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد فک که با جویدن بدتر می شود
- ریختن موی سر
- دردهای عضلانی
- خستگی
- تب
- فشار خون بالا یا پایین
تغییر فشار خون همچنین می تواند باعث تاری دید و سردرد شود.
۶. فشار خون بالا
افزایش فشار خون( فشارخون بالا)، هنگامی اتفاق می افتد که فشار خون شخص از سطح سالم بیشتر شود. فشار خون بالا معمولاً طی سال ها و بدون هیچ علامتی ایجاد می شود. برخی از افراد با فشار خون بالا دچار سردرد و تاری دید، خون دماغ و تنگی نفس می شوند. با گذشت زمان، می تواند به عروق خونی شبکیه آسیب جدی و دائمی برساند. این آسیب می تواند منجر به رتینوپاتی شود، که باعث تاری دید می گردد و ممکن است منجر به نابینایی میشود.
۷. فشار خون پایین
فشار خون پایین یا افت فشار خون، فشار خونی است که به زیر سطح سالم رسیده باشد. این افت می تواند در اثر کم آبی بدن، برخی شرایط خاص پزشکی مانند مصرف داروها و انجام جراحی ایجاد شود. فشار خون پایین می تواند موجب سرگیجه، تاری دید، سردرد و غش شود. شوک یک عارضه احتمالی جدی در فشار خون بسیار پایین است که نیاز به درمان اورژانسی دارد.
۸. سکته
سکته مغزی یک وضعیت اورژانسی است که وقتی خون رسانی به ناحیه ای از مغز قطع شود و بافت مغز را از اکسیژن محروم نماید، اتفاق می افتد. انواع مختلف سکته مغزی وجود دارد، اگرچه سکته مغزی ایسکمیک شایع ترین آن است. یکی از مهمترین علائم این حالت، سردرد همراه با تاری دید است. علائم دیگر سکته مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد ناگهانی و شدید
- مشکل در صحبت کردن یا درک کردن
- تاری دید، دوبینی یا سیاه شدن دید
- بی حسی یا فلج شدن صورت، بازو یا پا
- مشکل در راه رفتن
شرایطی که باعث تاری دید و سردرد می شوند را چگونه می شود تشخیص داد؟
تشخیص علت تاری دید و سردرد ممکن است نیاز به بررسی سابقه پزشکی و انجام تعدادی آزمایش مختلف داشته باشد. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- معاینه فیزیکی، از جمله معاینه عصبی
- آزمایش خون
- اشعه ایکس
- سی تی اسکن
- ام آر آی
- الکتروانسفالوگرام
- آنژیوگرام مغزی
- اسکن دوبلکس کاروتید
- اکوکاردیوگرام
درمان تاری دید و سردرد همزمان
- درمان این موارد به علت ایجاد کننده تاری دید و سردرد شخص بستگی خواهد داشت. اگر علائم برای فرد یک بار اتفاق افتاده باشد که ناشی از پایین آمدن قند خون بیش از حد بدون خوردن غذا بوده باشد، ممکن است به هیچ درمانی احتیاج نداشته باشد. مثلا مصرف یک کربوهیدرات سریع الاثر مانند نوشیدن آب میوه یا آب نبات می تواند سطح قند خون را افزایش دهد.
- مسمومیت با مونوکسیدکربن نیز با اکسیژن رسانی درمان می شود. یا از طریق استفاده از ماسک یا قرار گرفتن در یک اتاقک اکسیژن حل می شود.
بسته به علت ایجاد سردرد همراه با تاری دید، درمان ممکن است شامل موارد زیر نیز باشد:
- مصرف داروهای ضد درد، مانند آسپرین
- تجویز داروهای میگرن
- داروهای رقیق کننده های خون
- داروهای فشار خون
- ادرار آور
- کورتیکو استروئیدها
- انسولین و گلوکاگون
- داروهای ضد تشنج
- عمل جراحی