علت کاهش میل جنسی در مردان

لیبیدو نام دیگری برای کاهش میل جنسی است. آیا مردان هم دچار سرد مزاجی یا کاهش میل جنسی می شوند؟ تصور عموم این است که تمام آقایان و مردان از لحاظ جنسی بسیارفعال و یا گرم هستند و در کل همیشه نیازمند برقراری رابطه جنسی می باشند.اما طبق تحقیقات مشخص شده است که از هر پنج مرد یک نفر دچار کاهش میل جنسی می باشد. یعنی این مردان سرد مزاج یا دچار کاهش میل جنسی ترجیح می دهند تقریباً هر كار دیگری انجام دهند اما سمت رابطه جنسی نروند! عوامل مختلف داخلی و خارجی می تواند بر میل جنسی مردان تأثیر بگذارد، از سطح هورمون ها گرفته تا داروهایی که فرد مصرف می کند و عادت های خواب او.
حال این سوال ممکن است برای همه پیش بیاید: از هر پنج مرد یک نفر رابطه جنسی را نمی خواهد؟ چگونه می تواند درست باشد؟ و چرا در مورد آن چیزی نشنیده ایم؟ در واقع، بسیاری از زنانی که عبارت " امشب نه عزیزم" را می شنوند، باید بدانند که همسرشان یکی از این افراد است. گلدشتاین می گوید بیشتر مردم تصور می كنند كه این اتفاق نادر است. وی افزود: "اما در حقیقت، تقریباً ۳۰٪ از زنان طی مطالعه گسترده ای، اظهار داشتند كه علاقه آن ها برای برقراری رابطه جنسی بیشتر از مرد شریك زندگیشان است." در ادامه به بررسی علل سرد مزاجی آقایان و درمان کاهش میل جنسی مردان یا بازگشت آن می پردازیم.
کاهش میل جنسی در مردان یعنی چه؟
لیبیدو یا کاهش میل جنسی یعنی علاقه کم به انجام فعالیت جنسی. معمولاً از بین رفتن علاقه به رابطه جنسی هر از گاهی در خانواده به وجود می آید. هرچند که میزان میل جنسی در زندگی هرکس متفاوت است. همچنین نباید میزان علاقه یک فرد نسبت به شریک زندگی اش تفاوت داشته باشد. با این حال، کاهش میل جنسی برای مدت طولانی ممکن است باعث نگرانی برخی از افراد شود. گاهی اوقات این مشکل می تواند شاخصی از یک بیماری زمینه ای باشد. گاهی نیز عوامل روانی و عاطفی مطرح می شود.
علت کاهش میل جنسی مردان چیست؟
۱. افزایش سن
دکتر گلدشتاین اشاره می کند، پیری در بروز این مشکل نقش مهمی دارد. اگرچه بسیاری از مردان مسن علاقه شدیدی به برقراری رابطه جنسی دارند. مانند اکثر صفات انسانی، میزان میل جنسی در افراد نیز متفاوت است. بیشتر مردان برای این مورد در حدود طبیعی قرار دارند. برخی به طور خارق العاده ای به سمت رفتار جنسی بصورت معتادانه کشیده می شوند. اما برخی دیگر مردانی هستند که علاقه جنسی در آن ها در رده پایینی قرار دارد. گلدشتاین می گوید: این ها مردانی هستند که از اختلال میل جنسی بیش فعال رنج می برند و درصد معینی از آن ها (شاید تا یک چهارم) به عنوان HSDD در نظر گرفته می شوند.
۲. مسائل روانشناختی
استرس و اضطراب ناشی از فشارهای روزمره زندگی، روابط یا مشکلات خانوادگی، افسردگی و اختلالات روانی از جمله عواملی است که می تواند بر میل جنسی مرد تأثیر بگذارد. اگر از دست دادن میل جنسی به استرس یا افسردگی مربوط باشد، مراجعه به مشاور و گاهی اوقات ترکیب مشاوره با مصرف داروهای ضد افسردگی، می تواند کمک کننده باشد.
۳. مسائل عاطفی و اعتمادی بین شریک زندگی و همسرش
- عدم اطمینان طرفین: گاهی عدم اطمینان به همسر می تواند بر علاقه طرفین تاثیر سو بگذارد و باعث شود که مرد تمایلی برای برقراری رابطه جنسی نداشته باشد.
- عدم علاقه به شریک زندگی: یکی از مسائل مهم در کاهش میل جنسی آقایان، عدم علاقه به شریک زندگی اش است که می تواند در اثر ازدواج های سنتی و یا اجباری رخ دهد. گاهی ممکن است این بی علاقگی بعد از ازدواج به دنبال ایجاد مشکلات مختلف به وجود بیاید.
- داشتن شریک جنسی دوم یا بیشتر: داشتن چند شریک جنسی می تواند روی تمایل جنسی مرد نسبت به همسرش تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. شدیدا توصیه می شود از داشتن چند شریک جنسی خودداری شود، زیرا با افزایش احتمال خطراتی مثل ابتلا به عفونت های ادراری و تناسلی همراه است.
- عدم داشتن اعتماد به نفس کافی: ممکن است یک مرد خودش را کمتر از همسرش بپندارد و یا در مواردی، همسرش به طور مداوم او را در مورد ظاهر، اندام، عرضه و تفکراتش نکوهش کند و عزت نفس مرد را خدشه دار نماید. این دست از آقایان نیز در معرض ابتلا به کاهش میل جنسی خواهند بود.
۴. بیماری های مختلف
بیماری ها و مشکلات سلامتی مانند
- دیابت
- چاقی
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
می توانند بر میل جنسی آقایان تأثیر منفی بگذارند. به هر حال گاهی اوقات از دست دادن میل جنسی به یک بیماری زمینه ای مربوط می شود. اما با اینحال بیشتر علت سردمزاجی مردان ناشی از:
- افسردگی
- استرس
- اعتیاد به الکل
- مصرف غیرقانونی مواد مخدر
- خستگی
اغلب می تواند از عوامل از بین رفتن میل جنسی در مردان باشد.
۵. علل هورمونی
تستسترون
تستسترون هورمون میل جنسی هم برای زنان و هم برای مردان است. سطح پایین هورمون تستسترون معمولاً به معنای کم بودن میل جنسی در مردان است. با افزایش سن مردان سطح این هورمون رو به کاهش می رود؛ دلایل دیگر کاهش آن شامل: بیماری های مزمن، مصرف برخی داروها و سایر مواد مخدر است.
سطح پایین هورمون تیروئید یا بالا رفتن سطح پرولاکتین
دیگر هورمون ها نیز می توانند در کاهش میل جنسی آقایان نقش داشته باشند، مانند سطح پایین هورمون تیروئید (گاهی اوقات)، سطح بالای هورمون پرولاکتین مثلا برخی از شرایط پزشکی، مانند آپنه انسدادی خواب، می توانند باعث کاهش سطح تستوسترون به طور غیرمعمول شوند. درمان آپنه خواب باعث تعادل سطح تستسترون و بهبود میل جنسی می شود.
سطح پایین دوپامین
میل جنسی بدیهی است که مغز را نیز درگیر می کند. خوب است بدانید که سیستم پیام رسان شیمیایی مغز ارتباط مستقیمی با میل جنسی دارد. یکی از این پیام رسان ها "دوپامین" است. پزشکان متذکر شده اند که بیماران مبتلا به پارکینسون که تحت درمان با داروهای تحریک کننده دوپامین قرار دارند، میل جنسیشان افزایش می یابد. گلدشتاین می گوید این داروها به برخی از مردان مبتلا به HSDD نیز کمک می کنند.
۶. عوارض جانبی برخی داروها
اگر احساس می کند مصرف داروی خاصی منجر به از بین رفتن میل جنسی شده باشد، ممکن است پزشک پیشنهاد کند داروی دیگری را جایگزین آن کند. برای مثال:
- برخی داروهای افسردگی،
- مصرف داروهای HIV،
- برخی از داروهای ریزش مو
- و سایر داروها
می توانند بر میل جنسی مردان تاثیر بگذارند.
درمان کاهش میل جنسی مردان
هر یک از علل ایجاد کاهش میل جنسی درمان خاص خود را دارد. در زیر به برخی از درمان ها اشاره می کنیم:
- وقتی علت اصلی آن روانشناختی باشد، درمانگر اختلالات جنسی می تواند به مردان، تکنیک ها و استراتژی های خاصی را برای بازیابی لذت بردن از رابطه جنسی ارائه دهد. گلدشتاین توضیح می دهد: "این روش اسمش روان درمانی نیست؛ بلکه مشاوره روانشناسی است که روی مسائل جنسی متمرکز می شود."
- در مواردی که مشکل پایین بودن تستسترون باشد، مردان می توانند از مکمل های تستوسترون استفاده کنند مخصوصا اگر سطح هورمونشان به طور قابل ملاحظه ای پایین باشد. گلدشتاین می گوید، حدود ۲۵٪ از مردان به دنبال تزریق هفتگی هورمون تستوسترون هستند، اما ۷۵ درصد از آنها ترجیح می دهند که از پچ های پوستی یا ژل هایی كه مستقیماً روی پوست ناحیه تناسلی یا شكم مالیده می شوند، استفاده کنند.
- اگر کاهش سطح دوپامین در بدن موجب کاهش میل جنسی یک مرد شود، ممکن است داروهای افزایش دهنده دوپامین توسط پزشک متخصص تجویز گردد. اگرچه این روش درمانی در حال حاضر توسط FDA تأیید نشده و خطراتی ممکن است متوجه سلامتی آقایان باشد.
- دارو درمانی: پزشک متخصص (ترجیحا اورولوژیست) ممکن است برای درمان کاهش میل جنسی، داروهای خاصی را برای شما تجویز کند که به احتمال زیاد در درمان کاهش میل جنسی مردان تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
درمان های طبیعی و سنتی کاهش میل جنسی آقایان
- میوه های خاص مصرف کنید: شواهد اندکی از اثربخشی برخی غذاها در افزایش میل جنسی مردان حکایت دارند. به عنوان مثال: انجیر، موز و آووکادو از جمله مواد غذایی تقویت کننده میل جنسی، و یا داروهای مکمل محسوب می شوند.
- شکلات بخورید: در طول تاریخ، شکلات نه تنها به دلیل طعم خوشمزه ای که دارد بلکه به دلیل قدرتش در بهبود میل و لذت جنسی، یک المان شاخص بوده است. شکلات باعث ترشح مواد شیمیایی فنتیل آمین و سروتونین در بدن می شود.
- مصرف سبزیجات به صورت روزانه: کمی ریحان یا سیر به ظرف غذای خود اضافه کنید. بوی ریحان حواس را تحریک می کند. سیر حاوی مقادیر زیادی آلیسین است که باعث افزایش جریان خون می شود. این تأثیرات ممکن است به مردان مبتلا به اختلال نعوظ (ED) نیز کمک کند.
- اعتماد به نفس خود را بالا ببرید: احساس بدی که نسبت به بدن خود دارید، کیفیت رابطه جنسی شما را تحت تأثیر قرار می دهد. یک رژیم غذایی ناسالم و عدم انجام ورزش ممکن است باعث شود شما از خود تصور ضعیفی داشته باشید. این موارد می تواند شما را از داشتن رابطه جنسی و لذت بردن از آن منصرف کند. شما می توانید با انتقال تمرکز از نقص هایتان به ویژگی های مثبت خود، عزت نفس و انگیزه جنسیتان را تقویت کنید.