علت بوی تند ادرار نوزاد

بوی شدید ادرار نوزاد معمولا شایع است و معمولاً نشان دهنده مشکل جدی نیست. علت ادرار بدبوی کودک می تواند ناشی از مصرف برخی غذاها و گیاهان باشد که باعث تغییر بوی ادرار شوند. همچنین، ادرار غلیظ بوی بسیار قوی تری خواهد داشت. برخی از باکتری های موجود در ناحیه پوشک می توانند ایجاد بوی آمونیاک کنند، که می تواند بوی تندی ایجاد کند. برای تشخیص علت و دلایل بوی بد ادرار نوزاد و درمان آن با ما همراه باشید.
مراقبت از کودکان کار ساده ای نیست. به عنوان یک پدر و مادری که برای اولین بار است که صاحب فرزند شده اید، ممکن است این کار را چالش برانگیز بدانید. اتفاقات بی شماری وجود دارد که می توانند اشتباه پیش بروند و این والدین را مجبور می کند که همیشه شش دانگ حواس خود را جمع کنند. آن ها احتمالاً نگران هر مسئله کوچک می شوند. عمده این مسائل مربوط به موارد بهداشتی است که ممکن است فرزندشان را تحت تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، اگر بوی شدیدی از ادرار فرزندشان استشمام کنند، احتمالاً نگران می شوند که مشکلی برای فرزند دلبندشان رخ داده؟ آن ها ممکن است وحشت کنند و دچار اضطراب شوند، اما در این شرایط که ادرار نوزاد بوی تندی دارد چه باید کرد؟
دلایل بوی بد ادرار در نوزادان چیست؟
دلایل زیادی برای بوی تند ادرار نوزادان وجود دارد. علت آن همیشه نگران کننده نیست. در این مقاله به بررسی دلایلی که موجب بوی شدید ادرار در نوزادان می شود، اشاره می کنیم.
۱. عفونت ادراری کودک
عفونت ادراری زمانی اتفاق می افتد که باکتری ها به دستگاه ادراری وارد می شوند. گرچه UTI مسری نیست، اما مقابله با آن می تواند ناخوشایند و دردسرساز باشد. این عفونت همچنین منجر به بوی بد ادرار می شود. عفونت ادراری به دلیل آناتومی انسان، در دختران بیشتر از پسران بروز می یابد. از آنجا که تشخیص عفونت ادراری در نوزادان دشوار است، باید به دنبال علائم دیگری مانند تب، استفراغ، تحریک پذیری (بد خلقی) و ... باشید.
۲. تغذیه مادر در دوران شیردهی
بوی بد ادرار در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند شایع است. این حالت می تواند به علت نوع غذاهای مصرفی مادر باشد. خوردن سبزیجات و گیاهانی مانند مارچوبه، پیاز و سیر می تواند ادرار نوزادان را بد بو کند. در هر زمان، اگر مشاهده کردید که رنگ ادرار فرزند شما کاملاً شفاف نیست و بودار است، آنچه را که می خورید و می نوشید را یادداشت کنید. زیرا که این امر می تواند به دلیل رژیم غذایی یا کم آبی بدن مادر باشد.
۳. سیر نشدن و یا شیر ناکافی کودک
در اکثر نوزادان، تنها راه دریافت هر نوع مایعات در سیستم بدنی خود، خوردن شیر مادر است. نیازهای غذایی آن ها از طریق شیر مادر تأمین می شود. بنابراین باید مداوم در طول شبانه روز شیر بخورند تا در هیچ زمانی گرسنه نمانند. گرسنه بودن و کمبود آب بدن می تواند ادرار آن ها را تحت تاثیر قرار دهد و به نوبه خود منجر به بوی بد ادرار شود. اگر مادران شیرده متوجه شدند که تولید شیر در بدنشان در حال کاهش است، باید سریع تر آن را با توصیه های پزشک درمان کند.
چرا ادرار فرزندم بوی آمونیاک می دهد؟
گاهی اوقات، ادرار نوزاد ممکن است بوی آمونیاک شدیدی بدهد. آمونیاک بوی نامطبوع و تندی دارد. این بو گاهی ممکن است بسیار اذیت کننده باشد اما جای نگرانی نیست. این بو می تواند در اوایل صبح یا در زمانی که بدن نوزاد کم آب باشد اتفاق بیفتد. کلیه در این حالت بیش از حد معمول نیاز به آب دارد و نیاز این باعث ایجاد بوی ادرار آمونیاکی می شود.
چرا بوی ادرار نوزاد مانند مدفوع او است؟
این بوی منزجر کننده می تواند نشانه ساده ای از ابتلا به عفونت ادراری در نوزاد باشد. گاهی اوقات، باکتری های مقعد می توانند وارد دستگاه ادراری نوزاد شده و منجر به عفونت شوند. حتماً به درستی نوزادتان را تمیز کنید تا او احساس بد و ناخوشایند نداشته باشد. تمیز کردن از جلو به عقب می تواند تا حدود بسیار زیادی از این عفونت جلوگیری کند.
چرا ادرار فرزندم بوی سرکه می دهد؟
- اگر ادرار کودک بوی سرکه می دهد، می تواند به دلیل کمبود آب بدن یا عفونت ادراری باشد.
- گاهی نیز ممکن است مربوط به خوراکی هایی که مادر خورده است شود.
- استنشاق بوی سرکه از ادرار همچنین می تواند به این معنی باشد که کودک ممکن است دچار سرماخوردگی شده باشد.
- همچنین اگر نوزاد از قبل بیمار باشد، ممکن است ادرار او بوی سرکه بدهد.
- در مواردی نیز این بو می تواند به دلیل ریفلاکس اسید معده باشد.
- همچنین، اگر بدن کودک قادر به تولید لاکتوز کافی برای تأمین میزان مورد نیاز بدن او نباشد، می تواند منجر به بوی بد ادرار شود.
علائم بوی بد ادرار در نوزادان
اگر ادرار نوزاد بوی بدی می دهد، علائمی وجود دارد که باید مراقب آن ها بود. وجود یا عدم وجود این علائم می تواند تعیین کند که آیا مراجعه به پزشک نیاز است یا اینکه در خانه قابل کنترل است. در زیر به علائم مهم در این باره اشاره می کنیم:
- عفونت مجاری ادراری
- سوزش هنگام ادرار
- گریه و بی قراری نوزاد
- داشتن یک رژیم غذایی ناسالم
- بی خوابی
- تب
- عدم آبرسانی کافی به بدن
- ابتلا به عفونت باکتریایی
آیا ادرار بدبو می تواند نشانه دندان درآوردن باشد؟
بسیاری از والدین تصور می کنند که بوی بد ادرار نشانه دندان درآوردن در نوزادان است. اما هیچ مدرک و گزارش علمی برای تایید این موضوع وجود ندارد. اگر بوی ادرار کودک شما تند و زیاد است، باید بدون هیچ گونه پیش فرض یا انجام درمان های خانگی به پزشک مراجعه کنید.
چه موقع با یک پزشک مشورت کنید؟
درصورتی که به نظرتان علائم او ادامه دار یا بدتر می شوند، حتما کودک خود را نزد پزشک ببرید. همچنین می توانید یک پوشک کثیف را با خود همراه داشته باشید تا پزشک تشخیص بهتری داشته باشد. هرچند که از بین بردن برخی از علائم در خانه آسان است. با این حال، اگر موارد زیر را در فرزندتان دیدید، مراجعه به پزشک الزامی است:
- در مدفوع کودک خود خون ببینید.
- کودک دچار استفراغ شود.
- تب یا هر چیزی که برای سلامتی او مضر است مشاهده شود.
ارتباط بوی بد ادرار کودک و ناهنجاری های دستگاه ادراری
نوزادانی که با ناهنجاری های دستگاه ادراری متولد می شوند و طی این بیماری بدنشان اجازه نمی دهد که ادرار به طور طبیعی از بدن خارج شود یا باعث احتباس در مجرای ادرار شود، خطر ابتلا به عفونت ادراری در آن ها افزایش می یابد.
اگر بوی ادرار کودک شما خیلی زیاد است، بدون تاخیر باید با پزشک مشورت کنید. اگر به اندازه کافی آگاهی دارید که بتوانید او را در خانه درمان کنید، دوباره قبل از انجام اقدامات درمانی در منزل با پزشک اطفال مشورت کنید.
نکاتی در مورد بوی شدید ادرار در نوزادان
- تحقیقات انجام شده در کانادا نشان داد که بیش از نیمی از نوزادانی که ادرار آن ها بوی بد می دهد دچار عفونت ادراری هستند.
- ادرار با بوی بد همیشه نشان دهنده عفونت نیست. تقریباً در یک سوم مطالعات نشان داده شده است که وقتی بوی ادرار کودک شدید و بد است، هیچ اثری از عفونت ادراری یافت نشد.
- شیوع عفونت ادراری در پسر بچه هایی كه ختنه نشدهاند ۲۰ برابر بیشتر از پسربچه هایی است كه ختنه کرده اند.
متخصصان اطفال می گویند بروز ادرار با بوی بد در نوزادان معمولاً طبیعی نیست. حتی اگر عفونت ادراری هم در او وجود نداشته باشد، بوی بد ممکن است سایر مشکلات سلامتی و بیماری ها را نشان دهد. بنابراین ارزش آن را دارد که به پزشک متخصص اطفال مراجعه شود، خصوصاً اگر کودک شما تب هم داشته باشد.
جلوگیری از بد بو شدن ادرار نوزادان
برای کاهش خطر ابتلا به عفونت ادراری می توان به طور فراوان به نوزاد مایعات داد. اگر فرزند شما زیر ۶ ماه دارد. این مایعات فقط باید شیر مادر یا شیر خشک باشد. همچنین نوزاد باید از جلو به عقب تمیز شود.