علت اختلال نعوظ در مردان

اختلال نعوظ یا (Erectile Dysfunction) به معنای ناتوانی در شروع یا نگه داشتن حالت نعوظ آلت تناسلی به اندازه کافی و مناسب برای مقاربت جنسی است. ED گاهی اوقات با عنوان "ناتوانی جنسی" نیز شناخته می شود، اگرچه این اصطلاح امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. مشکل نعوظ ممکن است حتی در جوانی هم اتفاق بیفتد اما داشتن مشکل نعوظ هر از گاهی یا موقتی لزوماً به معنای وجود مشکل جدی نیست. گاهی این حالت در شرایطی مانند استرس روی می دهد. همچنین می تواند نشانه ای از مشکلات عاطفی یا روابطی باشد که ممکن است لازم باشد توسط یک متخصص حل شود. اما اگر اختلال نعوظ دائمی باشد، می تواند باعث استرس گردد، اعتماد به نفس مرد را تحت تأثیر قرار داده و منجر به ایجاد مشکلات متعدد در روابط جنسی شود. مشکلات در ایجاد نعوظ و یا خفظ آن نیز می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد که نیاز به درمان دارد. غالبا علت اختلال در نعوظ بعد از ریشه یابی، قابل درمان است.
نعوظ چگونه اتفاق می افتد؟
در واقع نعوظ، نتیجه افزایش جریان خون در آلت تناسلی یک مرد است. به عبارتی دیگر یعنی جریان خون معمولاً تحت تاثیر افکار جنسی یا تماس مستقیم با آلت تناسلی، افزایش می یابد. پس از آن که یک مرد از نظر جنسی هیجان زده می شود، عضلات آلت تناسلی او مهیای ورود خون می شوند. این حالت همه چیز را برای افزایش جریان خون از طریق شریان های آلت تناسلی فراهم می کند، و در نهایت خون، دو تونل مخصوص داخل آلت تناسلی را پر می کند. با پر شدن این تونل ها از خون، آلت تناسلی مرد سفت و محکم می شود و رو به بالا حرکت می کند. به مجموعه این فرآیندها "نعوظ" گفته می شود. نعوظ زمانی از بین می رود که عضلات تونلی خون انباشته شده از رگ های آلت تناسلی خارج نمایند. ED می تواند در نتیجه اختلال در هر مرحله از فرآیند نعوظ ایجاد شود.
علت اختلالات نعوظ چیست؟
تحریک جنسی مردانه فرایند پیچیده ای است که نیازمند مشراکت مغز، هورمون ها، احساسات، اعصاب، ماهیچه ها و رگ های خونی می باشد. اختلال نعوظ می تواند ناشی از ایجاد مشکل در هر یک از این موارد باشد.
- مشکلات جسمی یا بیماری ها و یا مصرف برخی داروها می تواند در نعوظ اختلال ایجاد کند.
- همینطور، استرس و نگرانی های بهداشت روان می توانند باعث اختلال در نعوظ شوند یا آن را بدتر کنند.
- گاهی اوقات ترکیبی از مسائل جسمی و روانی باعث اختلال در نعوظ می شود. به عنوان مثال: یک وضعیت جسمی جزئی که پاسخ جنسی مرد را کند می کند، ممکن است باعث نگرانی در مورد حفظ نعوظ شود. اضطراب ناشی از این استرس، می تواند منجر به اختلال نعوظ یا بدتر شدن آن شود.
علت فیزیکی اختلالات نعوظ
به هر حال در بسیاری از موارد، اختلالات نعوظ ناشی از بیماری های فیزیکی است. علل شایع آن عبارتند از:
- بیماری های قلبی
- گرفتگی رگ های خونی (تصلب شرایین)
- کلسترول بالا
- فشار خون بالا
- دیابت
- چاقی
- سندرم متابولیک (بیماری هایی با علائم افزایش فشار خون، سطح انسولین بالا، افزایش چربی بدن در اطراف کمر و کلسترول بالا)
- بیماری پارکینسون
- ام اس يا مولتيپل اسكلروزيس
- مصرف برخی داروهای خاص
- مصرف دخانیات (سیگار و قلیان)
- بیماری پیرونی (ایجاد بافت اسکار در داخل آلت تناسلی مرد)
- اعتیاد به الکل و سو مصرف مواد
- اختلالات خواب
- درمان سرطان پروستات، یا بزرگ شدن پروستات
- جراحی ها یا آسیب هایی که بر ناحیه لگن یا نخاع تأثیر می گذارد
- کاهش تستوسترون
- افزایش سن
- استرس و اضطراب
- بیماری های کلیوی
- بیماری مالتیپل اسکلروزیس یا MS
- عدم رضایت از شریک جنسی
- داشتن چند شریک جنسی
ED می تواند تنها توسط یک یا چندین مورد از این عوامل ایجاد شود. به همین دلیل مهم است که با یک پزشک متخصص (ترجیحا اورولوژیست) ملاقات داشت تا آن ها بتوانند بیماری های زمینه ای پزشکی را رد یا درمان کنند.
دلایل روانشناختی اختلال نعوظ
مغز نقشی اساسی در ایجاد مجموعه ای از حوادث جسمی ایفا می کند که باعث نعوظ می شود. این چرخه با احساس هیجان جنسی شروع می شود. تعدادی از عوامل می توانند در احساسات جنسی اختلال ایجاد کرده و باعث مختل شدن چرخه نعوظ شوند یا آن را وخیم کنند. این عوامل شامل موارد زیر هستند:
- افسردگی، اضطراب یا سایر شرایط بهداشت روان
- فشارهای روحی و عاطفی
- مشکلات ارتباطی ناشی از استرس، یا داشتن رابطه های ناموفق در گذشته و نگرانی هایی در مورد تکرار آن ها در رابطه جدید
آیا سن بر روی نعوظ در مردان تاثیر دارد؟
هرچه یک مرد پیرتر می شود، شروع نعوظ او بیشتر طول می کشد و ممکن است آلتش دیگر به اندازه قدیم سفت و محکم نباشد. برای شروع نعوظ و ادامه داشتن آن ممکن است نیاز به لمس مستقیم بیشتر به آلت تناسلی وجود داشته باشد.
عوارض تداوم بیماری اختلال در نعوظ مردان چیست؟
عوارض ناشی از اختلال نعوظ می تواند شامل موارد زیر باشد:
- رابطه های جنسی بی کیفیت
- استرس و اضطراب دائمی
- خجالت کشیدن از این موضوع و کاهش عزت نفس مرد
- به وجود آمدن مشکلات عاطفی در رابطه
- ناتوانی در باردار کردن شریک زندگی خود
جلوگیری از بروز اختلالات نعوظ در آقایان
بهترین روش برای جلوگیری از اختلال نعوظ، انتخاب شیوه زندگی سالم و مدیریت تمام شرایط بهداشتی موجود در زندگی است. مثلا:
- برای مدیریت دیابت، بیماری های قلبی یا سایر بیماری های مزمن سلامتی، تحت نظر یک پزشک باشید تا درمان شوید یا بیماری را کنترل کنید.
- برای معاینات منظم و آزمایش های غربالگری پزشکی هر ۶ ماه به پزشک مراجعه کنید.
- قلیان و سیگار کشیدن را متوقف کنید. نوشیدن الکل را محدود یا به طور کلی ترک کنید و از داروهای غیرقانونی و مخدر استفاده نکنید.
- به طور منظم تمرینات ورزشی انجام دهید. نیاز به ورزش های سخت و هزینه بر نیست. داشتن یک برنامه پیاده روی منظم روزانه به مدت ۳۰ دقیق کافی است.
- برای کاهش استرس هایتان یک گام موثر و بلند بردارید. شاید وقت آن رسیده باشد که با یک روانشناس، روانکاو و یا روانپزشک صحبت کنید.
- سعی کنید استرس و اضطراب خود را که هنگام رابطه جنسی به سراغتان می آید را کنترل کنید. این کنترل نیز شاید نیازمند توصیه یک پزشک متخصص باشد.
تشخیص مشکل نعوظ در مردان
در بسیاری از مردانی که مبتلا به اختلالات نعوظ شده اند، برای تشخیص قطعی آن نیاز به معاینه فیزیکی و پاسخ دادن به سوالاتی در مورد سابقه پزشکی لازم است. مثلا اگر مردی دارای بیماری های زمینه ای باشد، ممکن است نیاز به انجام آزمایش های خاص داشته باشد و یا پزشک او را به متخصصین دیگر ارجاع دهد. آزمایشات مربوط به شرایط زمینه ای ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- معاینه بدنی: که شامل بررسی دقیق آلت تناسلی، بیضه ها و بررسی اعصاب آن ها باشد.
- آزمایش خون: ممکن است لازم شود که آقا یک آزمایش برای بررسی فاکتورهای خونی، هورمون ها، قند و... داشته باشد. از طریق این آزمایشات می توان به وجود دیابت، بیماری های خونی و قلبی و اختلالات هورمونی پی برد.
- آزمایش و کشت ادرار: از طریق این روش نیز می توان به دفع قند و پروتئین از ادرار و سایر مشکلات بدنی پی برد.
- سونوگرافی: تصویربرداری اولتراسونیک از آلت تناسلی و بیضه ها صورت می گیرد. در نتیجه پزشک می تواند متوجه شود که آیا در جریان خون منتهی به آلت تناسلی، مشکلی وجود دارد یا خیر. گاهی این سونوگرافی همراه با تزریق داروهایی به آلت تناسلی برای تحریک جریان خون و القای نعوظ می باشد.
- تست روانشناسی: ممکن است پزشک سوالاتی را برای بررسی افسردگی و سایر دلایل احتمالی روانشناختی موثر در اختلال نعوظ بپرسد.
درمان مشکل در نعوظ مردان
درمان ED به علت اصلی و ایجاد کننده آن بستگی دارد. ممکن است لازم باشد شخص از درمان های ترکیبی، از جمله دارو درمانی و مشاوره درمانی استفاده کند.
۱. دارو درمانی
پزشک متخصص ممکن است برای کمک به آقا در مدیریت علائم ED، داروهای مخصوصی را تجویز کند. ممکن است لازم باشد چندین دارو را برای یافتن بهترین دارو امتحان کرد. داروهای خوراکی زیر جریان خون را به آلت تناسلی تحریک می کنند تا به درمان ED کمک نمایند:
- آوانافیل (استندرا)
- سیلدنافیل (ویاگرا)
- تادالافیل (Cialis)
- واردنافیل (لویترا، استاکسین)
- آلپروستادیل (Caverject ، Edex ، MUSE) نیز داروی دیگری است که می تواند برای درمان ED استفاده شود. می توان آن را به دو روش تجویز کرد: به عنوان شیاف پسشابراهی یا به صورت تزریق در پایه یا کنار آلت تناسلی مرد.
- در صورت کم بودن تستوسترون، ممکن است تستوسترون درمانی (TRT) نیز توصیه شود.
داروها تجویز شده برای ED می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند. اگر عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد شود، باید با پزشک مشورت کرد. آنها ممکن است داروی متفاوتی را تجویز کنند.
۲. گفتگو درمانی
برخی از عوامل روانشناختی می توانند باعث ED شوند از جمله:
- فشارهای روحی و روانی
- اضطراب
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- افسردگی
اگر مردی ED را تجربه می کند، ممکن است مشاوره به او بسیار کمک کند. طی چندین جلسه، مرد و درمانگر در مورد موارد زیر بحث خواهند کرد:
- عوامل عمده استرس یا اضطراب
- احساسات آقا در مورد رابطه جنسی
- درگیری های ناخودآگاهی که می تواند بر سلامت جنسی او تأثیر بگذارد
۳. پمپ های خلا (وکیوم)
در این روش درمانی از ایجاد خلا توسط یک وکیوم مخصوص برای تحریک نعوظ استفاده می شود. با استفاده از دستگاه خون به آلت تناسلی کشیده می شود و منجر به نعوظ می شود. دستگاه پمپ خلا از چند جز مختلف تشکیل شده است:
- یک لوله پلاستیکی، که آن را روی آلت تناسلی قرار می دهند
- یک پمپ، که برای ایجاد خلا با بیرون کشیدن هوا از لوله پلاستیکی کار می کند
- یک حلقه الاستیک، که هنگام برداشتن لوله پلاستیکی از پایه آلت تناسلی حرکت خواهد کرد
حلقه الاستیک برای حفظ نعوظ عمل می کند. خون را در آلت تناسلی نگه می دارد و از بازگشت آن به گردش خون جلوگیری می کند. می توان آن را به مدت ۳۰ دقیقه در جای خود رها کرد.