تب در نوزادان تازه متولد شده

بروز تب در نوزادان می تواند یکی از ترسناک ترین علائم برای والدین باشد، به ویژه هنگامی که شدت تب در نوزادی که فقط چند هفته دارند زیاد باشد و او هنگام شب با صورتی سرخ شده ناشی از گرمای بدنی، شروع به گریه می کند. اگرچه ممکن است تنها از طریق لمس بتوانید افزایش دمای بدن فرزندتان را احساس کنید، اما این روش دقیق تشخیص تب نیست. وقتی مشکوک به تب نوزاد هستید، باید دمای بدنش را با یک دماسنج اندازه بگیرید. دمای مقعد (با استفاده از دماسنج مقعدی) بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد، تب محسوب می شود. در بیشتر موارد، تب نشانه این است که بدن نوزاد شما درحال مبارزه با عفونت می باشد. تب می تواند برخی از سیستم های دفاعی بدن را تحریک کند تا در برابر ویروسها و باکتریهای مهاجم مقاومت کند. گرچه این مرحله مثبتی در مبارزه با عفونت به چشم می آید، اما تب داشتن می تواند نوزاد را اذیت کند. همچنین ممکن است متوجه شوید که او سریعتر نفس می کشد.ه لیکس در این مقاله تمام چیزهایی را که باعث ایجاد تب در نوزادان تازه به دنیا آمده می شود و اینکه در هنگام تب او چه باید کرد را توضیح می دهد.
چه عواملی باعث تب در نوزادان تازه به دنیا آمده می شوند؟
تب یک بیماری نیست. این مشکل یکی از علائم بیماری محسوب می شود. تب به این معنی است که بدن در حال مبارزه با بیماری می باشد و سیستم ایمنی بدن در حال واکنش نشان دادن است. اگر نوزاد شما تب دارد، در بیشتر موارد به این علت است که او احتمالاً سرماخوردگی یا عفونت ویروسی دیگری گرفته است. اگرچه این عوارض در نوزادان کمتر دیده می شود اما موارد زیر می تواند باعث تب در نوزادان در موارد نادر شود:
- عفونت ریه
- عفونت ادراری
- عفونت گوش
- عفونت های باکتریایی خون
- عفونت روده
- مننژیت کودک
- واکنش به واکسیناسیون
- آنفلوانزا
- سرماخوردگی
- گلو درد
- گرم بودن فضای خانه
- بیش از حد از لباس گرم پوشیدن برای نوزاد
- گذراندن وقت زیاد در خارج از خانه در یک روز گرم
- کم آبی: اگر نوزاد خوب شیر نمی نوشد یا به علت بیماری خود استفراغ می کند، تب می تواند منجر به کم آبی بدن شود. نوزادان تازه به دنیا آمده می توانند به سرعت دچار کم آبی شوند. علائم کم آبی ممکن است شامل: بدون اشک گریه کردن، خشک شدن دهان، کاهش تعداد خیس کردن پوشک در نوزاد.
علائم تب در نوزادان چیست؟
نوزاد شما ممکن است اخلاقی متفاوت نسبت به زمان های دیگر داشته باشد. مثلا موارد زیر را در نظر بگیرید:
- ممکن است بدخلق تر وبهانه گیر تر از زمان های دیگر باشد.
- اختلال در خوابیدن
- غذا خوردن کم و ضعیف
- عدم علاقه به بازی
- کمتر فعالیت می کند و می خندد، یا حتی گاهی بی حالی اش به وضوح مشخص می شود.
- تشنج یا لرز
اندازه گیری تب نوزاد
می توانید دمای بدن نوزاد را به چند روش مختلف اندازه گیری کنید. مثلا از طریق راست روده (مقعد)، زبانی (از راه دهان)، گوش و زیر بازو (زیر بغل) امکان پذیر می باشد. آکادمی اطفال آمریکا (AAP) فقط استفاده از دماسنج دیجیتالی را در نوزادان و کودکان توصیه می کند. از دماسنج های جیوه ای نباید برای این رنج سنی استفاده کرد زیرا در صورت شکستن مخزن جیوه، نوزاد در معرض خطر جدی مسمومیت قرار می گیرد.
تشخیص تب نوزاد با دماسنج مقعدی
دماسنج های مقعدی دقیق ترین دما را می خوانند و استفاده از آن در نوزاد ساده ترین راه است. برای بررسی دمای مقعد، ابتدا از تمیز بودن دماسنج اطمینان حاصل کنید.
- آن را با آب و صابون بشویید یا با الکل مالش داده و پاک کنید.
- نوزاد خود را روی شکم یا پشت بخوابید و پاهایش را به سمت سینه خم کنید.
- مقداری ژله نفتی (وازلین) به دور قسمت ورودی دماسنج بمالید و آن را به آرامی داخل دهانه رکتال (مقعد) قرار دهید.
- دماسنج دیجیتالی را حدود ۲ دقیقه در محل خود نگه دارید تا صدای بوق را بشنوید.
- سپس دماسنج را به آرامی برداشته و دما را بخوانید.
- اکثر پزشکان درجه حرارت مقعدی ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر را تب می دانند.
پایین آوردن تب نوزاد
- در مورد تجویز دوز استامینوفن یا ایبوپروفن با پزشک متخصص اطفال صحبت کنید. این دو دارو معمولاً بعد از ۴۵ دقیقه یا همین حدود، حداقل یک یا دو درجه تب را کاهش می دهند. داروساز یا پزشک می تواند اطلاعات صحیح دوز نوزادان را به شما بدهند.
- حواستان باشد که به نوزاد خود آسپرین ندهید.
- توسط یک اسفنج یا پارچه جاذب بدن او را مرطوب کنید و یا با آب ولرم او را حمام کنید (مراقب باشید که نوزاد پس از استحمام یخ نکند، زیرا ممکن است علائم بدتر شوند)
- از فن خنک کننده استفاده کنید.
- لباس اضافی را از تن او در بیاورید.
- بیشتر به او شیر بدهید.
بعد از اینکه این موارد را امتحان کردید، دوباره درجه حرارت نوزاد را بررسی کنید. بررسی درجه حرارت را ادامه دهید تا ببینید آیا تب کم می شود یا بیشتر؟
در صورت تب نوزاد چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر نوزاد شما تب دارد و با هر یک از علائم زیر همراه است، بلافاصله باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه کرد:
- استفراغ
- اسهال
- ضایعات پوستی غیر قابل توضیح
- تشنج
- حالت بسیار بیمار نوزاد
- علائمی مانند خواب آلودگی غیرمعمول، یا بسیار خسته رفتار کند.
تشنج و تب در نوزادان
گاهی اوقات، نوزادان بالای ۶ ماه ممکن است تشنج داشته باشند که در اثر تب ایجاد می شود. این حالت تشنج ناشی از تب نامیده می شوند. در بسیاری از موارد، تشنج ناشی از تب در چند ساعت اول بیماری اتفاق خواهد افتاد. طول آن ها فقط چند ثانیه است و معمولاً کمتر از یک دقیقه طول می کشد. در این زمان ممکن است بدن نوزاد سفت شود، دچار انقباض گردد و چشمانش را بچرخاند. ممکن است پوست او تیره تر از حد معمول شود. این وضعیت می تواند یک تجربه بسیار نگران کننده برای والدین باشد. اما تشنج ناشی از تب تقریباً هرگز منجر به آسیب طولانی مدت نمی شود. در این زمان هنوز هم گزارش این تشنج ها به پزشک اطفال مهم است. اگر به نظر می رسد نوزاد شما در تنفس مشکل دارد، بلافاصله با ۱۱۵ یا خدمات اورژانس محلی تماس بگیرید. همچنین اگر تشنج بیش از پنج دقیقه ادامه داشت فوراً با اورژانس تماس حاصل کنید.
تب یا گرمازدگی؟
در موارد نادر، تب ممکن است با بیماری هایی مربوط به گرما یا گرمازدگی اشتباه گرفته شود. اگر نوزاد شما در مکانی بسیار گرم است یا در هوای گرم و مرطوب بیش از حد لباس پوشیده است، گرمازدگی ممکن است رخ دهد. بدیهی است که گرمازدگی به دلیل عفونت یا یک بیماری داخلی ایجاد نمی شود. در عوض، این تب نتیجه گرمای محیط پیرامون است. دمای بدن نوزاد شما در همچین مکانی می تواند به میزان خطرناکی حتی بالاتر از ۴۰.۵ درجه سانتی گراد برسد که باید سریعاً پایین بیاید.
روش های پایین آوردن دمای بدن و خنک سازی پس از گرمازدگی
- توسط یک پارچه بدن آن ها را با آب سرد خیس کنید.
- انتقال نوزاد به یک مکان خنک تر
- درآوردن لباس های اضافه از بدن نوزاد
گرمازدگی باید به عنوان یک وضعیت اورژانسی در نظر گرفته شود. بنابراین بلافاصله پس از خنک شدن نوزاد، باید توسط پزشک ویزیت شود.