تنفر از غذا در بارداری

بیزاری یا انزجار از غذا در بارداری می تواند باعث شود مادر از بعضی غذاها و حتی بوی آن ها متنفر شود. این تنفر می تواند حتی شامل غذاهایی شود که تا قبل از بارداری، مادر عاشق آن ها بوده است. به عنوان مثال، ممکن است مادر تا قبل از بارداری عاشق کباب باشد، اما به محض وقوع بارداری، حتی بوی کباب هم حال او را به هم می زند. این اتفاق ممکن است بسیار تعجب برانگیز باشد. آیا می دانید که علت این بیزاری چیست؟ آیا تنففر غذایی به جنسیت جنین مربوط است؟ با هلیکس همراه باشید تا تمام جوانب این اتفاق غیر منتظره را با هم بررسی کنیم.
انزجار از غذا در دوران بارداری چیست؟
در دوران بارداری مادر ممکن است بیزاری یا اشتیاق به هر غذایی را تجربه کنند. حتی ممکن است در یک دوره از بارداری نسبت به یک ماده غذایی خاص انزجار داشته باشند و بعداً به همان غذا میل پیدا نمایند. با این حال، رایج ترین انزجارها نسبت به غذاهایی با بوی شدید می باشد. غذاهایی که معمولا باعث انزجار مادر می شوند عبارت اند از:
- گوشت
- تخم مرغ
- شیر
- پیاز
- سیر
- چای و قهوه
- غذاهای ادویه دار
- مرغ
برخی از زنان باردار ممکن است غذاهای ذکر شده در بالا را میل کنند. در واقع موارد ذکر شده، برای همه خانم های باردار صدق نمی کنند. حس تنفر از غذا لزوماً مربوط به رژیم قبل از بارداری نیست.
در باردرای چه بخوریم و چه نخوریم؟
تنفر غذایی و جنسیت جنین
یک مطالعه جدید در لهستان گزارش داده است به احتمال زیاد، زنان بارداری که بیزاری های غذایی را تجربه می کنند می تواند مرتبط با جنسیت جنین باشد. این تحقیقات منتشر شده در مجله Physiology and Behavior ادعا می کند که جنین های پسر بیشتر از جنین های دختر در دو سه ماهه اول باردرای در ماردان احساس "انزجار غذایی" ایجاد می کنند. اما نتایج این تحقیق هنوز قطعی نیست.
علت بیزاری از غذا ها در بارداری
انزجار از غذا نیز همانند هوس کردن غذا، احتمالاً به دلیل تغییرات هورمونی مخصوصا افزایش هورمون بارداری ایجاد می شود. میزان گنادوتروپین جفتی انسانی یا hCG (هورمونی که آزمایش مثبت بارداری را اعلام می کند)، در طی سه ماهه اول بارداری، تقریبا در هر 3 روز، دو برابر می شود. سطح HCG در حدود هفته یازدهم بارداری به اوج خود می رسد. تقریباً در همان زمان، زنان بیشترین حالت تهوع و استفراغ را دارند. بنابراین افزایش سریع سطح این هورمون، می تواند همراه با علائمی مانند حالت تهوع، هوس و یا انزجار از غذا باشد. با این حال، هورمون های بدن مادر، در طول بارداری بر اشتهای او تأثیر می گذارند.
انزجار از غذا همچنین می تواند با بیماری صبحگاهی همراه باشد. علت این اتفاق ها نیز طبق گزارشات، افزایش سریع و ناگهانی سطح هورمون بارداری در 3 ماهه اول بارداری اعلام شده است. با این حال، برخی اعتقاد دارند که بیماری صبحگاهی بیشتر به خاطر مصرف نوع غذاهایی است که مادر در طول شبانه روز میل می کند.
طبق گزارشات، حالت تهوع و انزجار از غذا می تواند از علائم اولیه و شایع بارداری باشد که معمولا تا پایان سه ماهه اول بارداری ادامه دارد. این علائم گاهی حتی در تمام دوران بارداری همراه مادر خواهد بود.
آیا تنفر از غذاها برای جنین آسیب زا است؟
انزجار از غذا به ندرت برای مادر و جنین داخل شکمش مضر است. حتی اگر بعضی اوقات مادر از خوردن غذاهایی که برای او مفید هستند اجتناب کند. در واقع نباید مادری را به دلیل نخوردن یک یا تعداد کمی غذای مفید، سرزنش کرد. برای داشتن دید بهتر نسبت به این قضیه، باید به کل رژیم غذایی مادر نگاه کرد. می توان غذاهای دیگری را که هم خاصیت هستند را جایگزین نمود. دکتر جنیفر وو متخصص زنان و زایمان در بیمارستان لنوکس هیل در نیویورک می گوید: در واقع هدف اصلی ما برای مادران در دوران بارداری، دریافت کالری بیشتر نسبت به دوران قبل از بارداریشان است.
استفراغ بیش از حد در بارداری خطرناک است؟
چه زمانی حس انزجار از غذا در مادر اتفاق می افتد؟
مادران به احتمال زیاد در سه ماهه اول بارداری، بیزاری و تنفر از طعم و بوی غذا را تجربه خواهند کرد. با این حال، این حالت در خانم ها نسبت به هم متفاوت است. یعنی برخی ممکن است در ماه های دیگری دچار این احساسات شوند.
تنفر غذایی در بارداری تا چه زمانی ادامه دارد؟
بیشتر اوقات، پس از ورود جنین به ناحیه شکم از ناحیه لگنی (یعنی بعد از هفته 20 بارداری)، انزجار از غذا از بین می رود. البته که گاهی امکان دارد این انزجار تا پایان بارداری ادامه داشته باشد. برخی از گزارشات نیز حاکی از آنند که برخی مادران حتی پس از بارداری، از یک یا چند نوع غذا و خوراکی تا ابد متنفر خواهند ماند.
اقدامات لازم در صورت بیزاری غذایی در بارداری
- در بیشتر موارد، گوش دادن به بدن در دوران بارداری سالم و ایمن خواهد بود. این بدان معنی است که خوب است اگر مادر بتواند حس انزجار را سرکوب کند و غذا را میل کند. او می تواند به میزان متوسط یا کمی از آن را بخورد. اما باید توجه داشت که اصلا او را نباید مجبور کرد.
- اگر تنفر مادر شامل غذاهایی است که مصرفشان در دوران بارداری مهم هستند، بهتر است که این مواد مغذی را از راه های دیگر به مادر رساند. به عنوان مثال، اگر مادر نسبت به گوشت حساسیت نشان می دهد، مقدار زیادی غذای پر پروتئین دیگر مانند آجیل و لوبیا باید به او داد.
- می توان با "پنهان کردن" غذایی که مادر از آن متنفر است در غذاهای دیگر، کمبود آن ماده غذایی را برای مادر جبران کرد. به عنوان مثال، اگر سالاد و سبزیجات به او احساس تهوع و استفراغ می دهند، باید سعی کرد سبزیجات برگ دار را در غالب یک اسموتی میوه ای قرار داد. در این صورت مادر متوجه طعم و مزه آن نخواهد شد.
کلام آخر
احساس انزجار از غذا و ولع خوردن غذا، هردو در دوران بارداری طبیعی هستند. بنابراین معمولاً نیازی به نگرانی خانواده ها نیست. با این حال، اگر مادر نمی تواند بیشتر غذاها را بخورد، باید بداند که این حالت می تواند روی رشد و سلامت جنینش تأثیر چشمگیری بگذارد. در این صورت است که او باید با پزشک در مورد افزایش وزن و حالت تهوع نسبت به غذاها صحبت کند