شیرخشک مناسب نوزادان رفلاکسی

انواع شیرخشک های مختلف برای نوزادان و کودکان در بازار موجود است، اما اینکه بهترین شیرخشک برای وزن گیری نوزاد رفلاکسی شما کدام است. بستگی به میزان رفلاکس کودک شما دارد و علائم رفلاکس و علت آن. اما شیرخشکهای پروتئین هیدرولیز شده بهترین شیرخشک مناسب نوزاد رفلاکسی است. بنابراین برای اغلب نوزادانی که به آلرژی غذایی مبتلا هستند توصیه میشود. در این متن به تمامی انواع شیرخشک ها مناسب وزن گیری با توجه به شرایط کودک و نکات مهم درمانی دیگر می پردازیم.
رفلاکس اسیدی کودک وضعیتی است که در طی آن محتویات اسیدی معده به داخل گلو و مری بر میگردد. مری لولهای است که گلو و معده را به هم مرتبط میکند. رفلاکس مشکلی شایع در بین نوزادان است که به خصوص در سه ماهه اول مشاهده میشود.
علائم رفلاکس کودک
در شرایط طبیعی در یک نوزاد سالم که به رفلاکس اسیدی به صورت خفیف مبتلاست این امر ممکن است بعد از تغذیه رخ داده و به صورت تف به بیرون ریخته شود که به طور معمول تحریک پذیری و کج خلقی خاصی را هم ایجاد نمیکند و نوزاد احتمالا پس از ۱۲ ماهگی دیگر این رفلاکس اسید را تجربه نخواهد نمود. اما در برخی دیگر از نوزادان ممکن است رفلاکس اسید به شکل شدید خود بروز پیدا کند که از علائم این مشکل در نوزادان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گریه و بد خلقی نوزاد
- اختلال در وزن گیری
- امتناع از شیر خوردن
- مدفوع خونی یا شبیه به تفالهی قهوه است
- استفراغهای مکرر و یا با شدت زیاد
- استفراغ زرد یا سبز رنگ و یا خون آلود و شبیه به قهوه
- خس خس سینه یا سرفه
- مشکل در تنفس و به سختی نفس کشیدن
- عدم تنفس
- برادی کاردی (ضربان قلب آهسته)
به ندرت اتفاق میافتد که نوزادان علائم شدید رفلاکس اسید را نشان بدهند. پس اگر کودک هرکدام از این علائم را داشته باشد باید فورا با پزشک تماس گرفت و مشورتهای لازم را انجام داد چرا که ممکن است این علائم در نوزاد ناشی از یک بیماری جدی بوده و نیازمند درمان فوری باشد.
درمان رفلاکس نوزادان به شدت به شرایط بستگی دارد اما در اکثر موارد پزشک درخواست تغییر در تغذیهی کودک را میدهد و اگر کودک شیرخشک مصرف کند احتمالا آن را نیز بررسی خواهد کرد. دقت کنید که پیش از مشورت با پزشک شیرخشک نوزاد را تغییر ندهید و روند شیردهی را سر خود متوقف نکنید.
شیرخشک مناسب برای رفلاکس خفیف نوزاد
اگر نوزاد شما مبتلا به رفلاکس اسید به شکل خفیف و مکرر آن باشد احتمال دارد که پزشک معالج اضافه کردن یک یا دو قاشق چای خوری غلات برنج را به شیر خشک او تجویز کند. شیر خشک غلیظ شده سبب سنگینی و سختی و ترمیم مجدد محتوای معده میشود و این به آن معنی است که احتمال بازگشت مجدد غذا کمتر میگردد. البته لازم به ذکر است که در طی این روش گرچه به کاهش میزان استفراغ کمک میشود اما رفلاکس اسید را به طور کامل متوقف نمیکند. همچنین اضافه کردن غلات برنج به شیر خشک قبل از چهار ماهگی نوزاد میتواند خطرات آلرژی غذایی و یا سایر عوارض مانند تغذیهی بیش از حد یا خفگی را به دنبال داشته باشد. پس هیچوقت بدون تجویز پزشک و به صورت سرخود غلات را به شیرخشک نوزاد اضافه نکنید.
شیرخشک مناسب برای کودک رفلاکسی شدید
اگر نوزاد شما دچار رفلاکس شدید اسید باشد ممکن است پزشک توصیه به تغییر شیرخشک کند. بیشتر شیرخشکهایی که نوزادان مصرف میکنند از شیر گاو تهیه و همراه با آهن غنی میشوند. برخی از نوزادان به پروتئین موجود در شیر گاو حساسیت دارند و این حساسیت میتواند رفلاکس اسید آنها را تحریک کند. در نتیجهی این موضوع، تغییر شیرخشک کودک امری ضروری خواهد بود.
شیرخشکهای پروتئین هیدرولیز شده
این دسته از شیرخشکها از شیر گاو به همراه ترکیبهای اضافه شدهی دیگری درست میشوند که به منظور تسهیل در هضم راحتتر شکسته خواهند شد. این شیرخشکها موثرترین اثر را برای کاهش ریفلاکس اسیدی دارند. بنابراین برای اغلب نوزادانی که به آلرژی غذایی مبتلا هستند توصیه میشود. در شرایطی که پزشک مشکوک به وجود آلرژی غذایی باشد احتمال دارد که به صورت آزمایشی برای چند هفته درخواست مصرف این دسته از شیرخشکها را بدهد. این شیرخشکها نسبت به شیرخشکهای معمولی قیمت بالاتری دارند.
شیرخشکهای شیر سویا
شیرخشکهایی که از شیر سویا ساخته میشوند دیگر دارای شیر گاو نیستند. این گروه از شیرخشکها به طور معمول صرفا برای نوزادانی که مبتلا به عدم تحمل لاکتوز یا گالاکتوزمیا هستند توصیه میشوند. عدم تحمل لاکتوز شرایطیست که در آن فرد توانایی فرآوری نوعی قند به نام لاکتوز را ندارد. گالاکتوزمی نیز نوعی اختلال است که تجزیهی قند سادهای به نام گالاکتوز را برای بدن بسیار سخت میکند. هردوی این قندها از قندهای موجود در شیرگاو هستند. شیرخشک سویا برای نوزادان نارس تجویز نمیشود چرا که میتواند بر رشد استخوانها تاثیر داشته باشد و همچنین نگرانیهایی در مورد وجود مقدار بیشتر آلومینیوم در این گروه از شیرخشکها و اثرات احتمالی هورمونی یا ایمنی برای نوزادان وجود دارد. قیمت شیرخشکهای سویا نیز به طور معمول از شیرخشکهایی که از شیر گاو درست میشوند، بیشتر است.
شیرخشکهای خاص
شیرخشکهای خاص به طور ویژه برای نوزادانی که به بعضی از بیماریهای خاص مبتلا هستند یا شرایط پزشکی ویژهای مانند تولد زودرس را پشت سر میگذارند، تولید میشود. اگر نوزاد شما نیز شرایط پزشکی ویژهای دارد در مورد انتخاب شیر خشکی که باید مصرف شود با پزشک مربوطه مشورت کنید.
نکات مهم برای بهبود رفلاکس کودک
به خاطر سپردن این نکات در طی تغذیه نوزاد، فارغ از این که رفلاکس اسید از چه علتی حاصل شده است، خالی از لطف نخواهد بود:
- هنگام مصرف شیرخشک به صورت متناوب اصطلاحا آروغ نوزاد را بگیرید.
- از تغذیهی زیاد نوزاد پرهیز کنید.
- تغدیهی نوزاد باید در نوبتهای مکرر و هربار با مقدار کمی ماده غذایی صورت بگیرد.
- پس از تغذیه کودک خود را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در حالت ایستاده نگه دارید.
- بعد از تغذیه هنگام به آغوش کشیدن و... به نوزاد فشار وارد نکنید این موضوع میتواند برگشتن محتوای معده را به دنبال داشته باشد.
- برای خواباندن نوزاد تا ۳۰ دقیقه پس از تغذیه صبر کنید.
- اگر برای تغذیه کودک از شیشهی شیر استفاده می کنید اندازههای مختلفی از سر شیشه و حتی بطریهای مختلفی را امتحان کنید.
اگرچه رفلاکس اسید میتواند ناراحتیهایی را در کودک ایجاد کند اما این بیماری امری قابل درمان است. با تغییر خشک نوزاد و ایجاد تغییراتی در نحوهی تغذیه کودک میتوان رفلاکس را مدیریت کرد. با این حال اگر کودک دچار رفلاکس شدید باشد و با تغییرات تغذیهای بهبود نیابد باید درمورد داروها و سایر گزینههای درمانی با پزشک مشورت کرد.