واریکوسل و اختلال نعوظ

اینکه آیا واریکوسل می توان باعث اختلال در نعوظ و ناباروری شود باید گفت که بله به دلیل تاثیراتی که واریکوسل بر تستوسترون و بیضه ها می گذارد می تواند باعث اختلال در نعوظ شده و عوارض دیگری را هم ایجاد کند. در این متن به بررسی عوارض واریکوسل در نعوظ و قدرت باروری می پردازیم.
واریکوسل یعنی چه؟
کیسه ی بیضه، کیسه ای پوشیده از پوست است که بیضهها را نگه داشته و همچنین شامل عروق و رگهایی میباشد که خون را به غدد تولید مثل می رسانند. یک ناهنجاری وریدی در کیسهی بیضه ممکن است منجر به واریکوسل شود. در واقع واریکوسل بزرگ شدن رگهای داخل کیسه بیضه است و حالتی شبیه به رگهای واریسی در پا را ایجاد می کند و می تواند منجر به کاهش میزان تولید و کیفیت اسپرم شده و بر ناباروری تاثیر بگذارد. واریکوسل، بیماری شایعی است و میتوان گفت که در ۱۵ درصد از جمعیت مردان بالغ و حدود ۲۰ درصد از مردان نوجوان مشاهده می شود.
اثرات این عارضه اگر بدون درمان باقی بمانند در طولانی مدت میتوانند بر روی باروری و سطح تستوسترون اثر گذاشته و باعث آتروفی بیضه شود. لازم به ذکر است که بیش از ۸۵ درصد از مردان مبتلا به واریکوسل هیچ علائمی از خود بروز نمیدهند پس عدم وجود عوارض به معنی عدم ابتلا به این عارضه نخواهد بود در نتیجه آگاهی بیشتر نسبت به واریکوسل ممکن است برای مراجعه به پزشک و دریافت مشاورههای لازم موثر باشد.
چه عواملی سبب ایجاد واریکوسل میشود؟
هر بیضه توسط طناب اسپرماتیک نگه داشته می شود که این طناب ها شامل عروق و اعصابی هستند که این غدد را پشتیبانی می کنند. در رگ های سالم کیسهی بیضه، دریچههای یک طرفه، خون را از بیضه ها به کیسه بیضه منتقل می کنند و سپس آنها را به قلب باز می گردانند. در بعضی از مواقع خون درون رگها حرکت نکرده و شروع به جمع شدن در آنها میکند که این موضوع سبب بزرگ شدن رگها شده و به مرور زمان باعث ایجاد واریکوسل می گردد. هیچ فاکتور خطر مشخصی برای ایجاد واریکوسل وجود نداشته و علت دقیق ایجاد آن نیز هنوز مشخص نیست.
علائم واریکوسل چیست؟
اگرچه احتمال دارد واریکوسل بدون هیچ علامتی بروز پیدا کند اما احتمال تجربه¬ی بعضی علائم نیز وجود دارد که موارد زیر را می توان نام برد:
- وجود توده در یکی از بیضه ها
- ایجاد تورم در کیسه بیضه
- وجود رگهای بزرگ یا پیچ خورده در کیسه بیضه که اغلب شبیه کیسهای از کرمها توصیف میشوند.
- دردی مکرر و آزار دهنده در کیسه بیضه
عوارض واریکوسل
سه عارضه عمده در مردان مبتلا به واریکوسل مشاهده می شود:
- ناباروری یا کاهش بسیار زیاد احتمال باروری
- کاهش سطح تستوسترون
- کوچک شدن بیضه که آتروفی بیضه نیز نامیده می شود.
ناباروری یا کم باروری
امروزه پزشکان بر این باورند که ناباروری یا کاهش قدرت باروری می¬تواند یکی از عوارض مرتبط با واریکوسل باشد که میتواند در مردان مبتلا تجربه شود در نتیجه در مردانی که تمایل به داشتن فرزند دارند واریکوسل میتواند مشکل ساز شود. در حقیقت از هر ده مردی که برای بررسی ناباروری مراجعه میکنند چهار نفرشان به واریکوسل مبتلا هستند.
ناباروری علاوه بر مشکل در فرزند دار شدن، می تواند سبب مشکلات روحی روانی شده و بر روابط انسان اثر بگذارد. در برخی از مردان هنگامی که متوجه می شوند ممکن است بیماری آنها علت ناباروری آنها باشد، ممکن است چار کاهش عزت نفس، آستیگما و افسردگی شوند.
کاهش سطح تستوسترون و اختلال در نعوظ
پزشکان معتقدند که واریکوسل در برخی از مردان می تواند سبب کاهش سطح تستوسترون شود. تستوستورن هورمون اصلی مردانه بوده و در بیضهها تولید می شود. وقتی که بیضه تستوسترون کافی تولید نکنند می توانند سبب بروز علائم بسیاری در مردان بشوند.
علائم واریکوسلی که در اثر کاهش تولید تستوسترون است زیاد بوده که در ادامه به مواردی از آنها اشاره میشود:
- اختلال در عملکرد جنسی یا ناتوانی در نعوظ
- کاهش اشتیاق و میل جنسی
- احساس افسردگی
- خستگی
- از دست دادن انگیزه
- مشکلات خواب
- بروز مشکلات در تمرکز
- کاهاش توانایی در ورزش و فعالیت
- تعریق ناگهانی یا برافروختگی صورت
- بدخلقی و تغییر ناگهانی احوال
- کاهش تودهی عضلانی
آتروفی بیضه
واریکوسل می تواند به بیضه آسیب رسانده و سبب کوچک شدن آن بشود. پزشکان هنوز کاملا مطمئن نیستند که چرا واریکوسل می تواند آتروفی بیضه را ایجاد کند اما اینطور فکر می کنند که خون جمع شده در رگ های آسیب دیده می تواند سبب افزایش فشار شده در نتیجه تماس با سموم را افزایش داده و به آسیب بیضه منجر شود.
ارتباط واریکوسل و اختلال نعوظ چیست؟
اختلال نعوظ می تواند به علت، جریان خون ضعیف از بیضه ها به آلت اتفاق افتد. "واریکوسل" نیز باعث بزرگ شدن رگ های خونی در بیضه ، مانند واریس در پاها، شده، این وضعیت، که در بیضه ها رخ می دهد و می تواند با اختلال نعوظ مرتبط باشد.
درمان واریکوسل
به دنبال تجربهی عوارض و علائم واریکوسل احتمالا فرد بخواهد با پزشک مشورت کرده و برای درمان اقدام کند. از تاثیراتی که درمان واریکوسل میتوان ایجاد کند به موارد زیر میشود اشاره کرد:
- بازگشتن جریان خون به حالت طبیعی آن، به دنبال خروج خون از کیسهی بیضه و رفتن به سمت قلب
- مسدود شدن رگهایی که سو عملکرد در آنها مشاهده میشود
- تسکین درد و احساس ناراحتی
- بهبود قدرت باروری به دنبال بهبود کیفیت و تحرک اسپرم
آمبولیزاسیون واریکوسل
در کنار وجود روشهای رادیولوژی مداخلهای، روشی کمتر تهاجمی به نام آمبولیزاسیون واریکوسل وجود دارد که میتواند به اندازهی عمل جراحی مربوطه در بهبود باروری مردان مبتلا به واریکوسل موثر عمل کند.
- در آمبولیزاسیون واریکوسل رادیولوژیست سوراخ کوچکی در پوست، به طور معمول در کشاله ران، ایجاد میکند، سپس از نوعی تصویربرداری به منظور هدایت لوله کوچکی که کاتتر نامیده میشود برای ورود به ناحیه بروز واریکوسل استفاده میکند.
- پس از رسیدن کاتتر به رگهای مسدود یا باریک شده رادیولوژیست کویلهای فلزی کوچکی که کویل عروقی نامیده میشوند را از طریق کاتتر وارد میکند. در پی این عمل رگهای آسیب دیده بسته شده و جریان خون از طریق رگهای سالم انتقال پیدا میکند در نتیجه جریان خون مناسب بازیابی شده و فشار کاهش مییابد.
درمانهای ارجح برای واریکوسل
در بین مردانی که مبتلا به واریکوسل بودهاند و هم تحت آمبولیزاسیون و هم جراحی قرار گرفته¬اند، بسیاری از آنها آمبولیزاسیون را به عنوان یک گزینه درمانی به عمل جراحی ترجیح می دهند. بعد از آمبولیزاسیون واریکوسل، تعداد اسپرم ها می تواند در طی سه ماه افزایش یابد. در دو روش ۹۰% در درمان واریکوسل موثر هستند اما آمبولیزاسیون واریکوسل در برابر جراحی مزایای مختلفی دارد که میتوان موارد زیر را نام برد:
- مدت زمان بهبودی کوتاه تر است.
- در مدت زمان کمتری میتوان مجددا به انجام فعالیتهای ورزشی پرداخت.
- میتوان زودتر به فعالیت جنسی بازگشت.
به طور کلی میتوان گفت که عامل اصلی برای بوجود آمدن واریکوسل هنوز مشخص نیست اما باید دانست که موضوع رایجی در بین جمعیت است. شناسایی واریکوسل میتواند زندگی را دچار تغییر کند اما گزینه های درمانی بسیار موفقی برای آن وجود دارد. اگر به واریکوسل مبتلا شدهاید و این عارضه سبب مشکلاتی از جمله ناباروری یا کاهش فاکتورهای مردانه شده است باید با پزشک مشورت نمایید. برای افرادی که به دنبال جایگزین برای روش های درمانی تهاجمی و جراحی هستند یک روش کمتر تهاجمی به عنوان آمبولیزاسیون واریکوسل وجود دارد که قابل استفاده است.