چرا زیاد بیمار می شوم؟

بیمار شدن (مخصوصا ابتلا به سرماخوردگی) یک امر عادی در زندگی است که ممکن است در طول سال ۱ یا بیش از ۱ بار در فرد بروز کند. علت مریض شدن زیاد می تواند به علت کمبود ویتامین ها و کم خونی تا دلایل دیگر مانند آلرژی و ... باشد. در این بین برخی از افراد هستند که دائما بیمار می شوند و می توان به جرات گفت که روزهایی را که با بیماری می گذرانند بیشتر یا برابر با روزهای سلامتیشان است. یکی از خواسته های این افراد خلاص شدن از دست آبریزش بینی، سرفه، عطسه و از دست دادن بویایی می باشد. اگر حس می کنید همیشه مریض هستید، برای دانستن علت آن ما با ما همراه باشید.
۱۲ علت زیاد بیمار شدن
۱. خوراکی های مصرفی، تعیین کننده سلامتی بدن هستند
"خوردن یک سیب در طول روز، نیاز به دکتر را دور نگه می دارد". این یک جمله ساده است که تا حدی حقیقت دارد. اگر شما یک رژیم غذایی کاملاً متعادل و مناسب نداشته باشید، بدن شما نمی تواند با بالاترین انرژی و در بهترین حالت کار کند. رژیم غذایی نامناسب همچنین خطر ابتلا به بیماری های مختلف را افزایش می دهد. تغذیه مناسب عبارت است از دریافت کافی مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن. گروه های سنی مختلف نیازهای تغذیه ای مختلفی دارند؛ با این حال قوانین کلی یکسانی در مورد افراد در هر سنی اعمال می شود:
- روزانه انواع میوه ها و سبزیجات را مصرف کنید.
- پروتئین های بدون چربی را به جای پروتئین های چرب انتخاب کنید.
- مصرف روزانه چربی (موجود در فست فود، انواع چیپس و پفک و غذاهای پر روغن)، سدیم (موجود در نمک، غذاهای نمکی و خوراکی های شور) و قند (موجود در شیرینی، آبمیوه های صنعتی و ...) را محدود کنید.
- هر زمان که ممکن است غلات کامل را مصرف کنید (مانند جو، جو پرک و...).
۲. ویتامین دی
اگر غالباً مریض می شوید، افزایش مصرف ویتامین D برای شما مفید خواهد بود. نتایج یک مطالعه نشان داده است که مکمل های ویتامین D می تواند باعث شود فرد کمتر دچار عفونت حاد دستگاه تنفسی گردد. کمبود ویتامین D همچنین با ضعف سیستم ایمنی بدن ارتباط دارد. مصرف ویتامین D خود را با غذاهایی مانند ماهی های چرب، زرده تخم مرغ و قارچ افزایش دهید. هر روز ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بیرون بودن از فضای سربسته، روش دیگری برای بهره مندی از این "ویتامین آفتاب" است.
طبق گزارشات دفتر مکمل های غذایی، بیشتر بزرگسالان باید حداقل ۱۵ میکروگرم ویتامین دی را در طول روز مصرف کنند. مصرف حداکثر ۱۰۰ میکروگرم در روز برای اکثر بزرگسالان بی خطر است.
۳. کمبود آب بدن
فعالیت و بقای هر بافت و اندام درون بدن به آب بستگی دارد. این ماده حیاتی به حمل مواد مغذی و معدنی در سلول ها کمک می کند و دهان، بینی و گلو را مرطوب نگه می دارد. آب برای جلوگیری از بسیاری از بیماری ها مهم است. درست است که ۶۰ درصد بدن از آب تشکیل شده است اما با دفع ادرار، اجابت مزاج، تعریق و حتی تنفس مایعات بدن از دست می رود. کمبود آب بدن زمانی اتفاق می افتد که مایعات از دست رفته به اندازه کافی جایگزین نشود. کم آبی خفیف تا متوسط ممکن است مهم تلقی نشود، اما می تواند انسان را بیمار کند.
- علائم کم آبی خفیف تا متوسط را می توان نشانه هایی مانند: درد ناحیه ای و دردهای عمومی، خستگی، سردرد و یبوست دانست.
- کم آبی حاد و مزمن هم می تواند خطرناک باشد. علائم کم آبی شدید شامل موارد زیر است:
- تشنگی شدید
- گود رفتگی چشم ها
- سردرد
- فشار خون پایین، یا افت فشار خون
- داشتن ضربان قلب سریع
- گیجی یا بی حالی
درمان این مورد ساده است: در تمام طول روز، به خصوص در شرایط آب و هوایی گرم یا مرطوب، آب بنوشید. همچنین خوردن خوراکی هایی با مقدار آب زیاد، مانند میوه ها و سبزیجات، بدن را در طول روز هیدراته نگه می دارد. هر زمانی که فرد مرتباً ادرار می کند و احساس تشنگی نمی کند، باید به اندازه کافی آب بنوشد تا بدنش هیدراته بماند. یکی دیگر از اندازه گیری های دقیق برای دانستن این که بدن به اندازه کافی آب دارد یا خیر این است که رنگ ادرار باید زرد کمرنگ و مایل به سفید (یا تقریباً شفاف) باشد.
۴. کم خوابی
افرادی که خواب کافی شبانه ندارند، بیشتر بیمار می شوند. سیستم ایمنی بدن انسان سیتوکین ها (سایتوکاین) را هنگام خواب آزاد می کند. سیتوکین ها پیام رسان های پروتئینی هستند که با التهاب و بیماری مقابله می کنند. بدن انسان هنگام بیماری یا استرس به مقدار بیشتری از این پروتئین ها نیاز دارد. اگر فرد کم خواب باشد، بدنش نمی تواند پروتئین های محافظتی (سیتوکین) کافی تولید کند. این کمبود توانایی طبیعی بدن فرد را در مبارزه با عفونت ها و ویروس ها کاهش می دهد. کمبود خواب مناسب همچنین خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش می دهد:
- چاقی
- بیماری قلبی
- مشکلات قلبی عروقی
- دیابت
بیشتر بزرگسالان هر روز به ۷ تا ۸ ساعت خواب نیاز دارند. طبق تحقیقات، نوجوانان و کودکان هر روز به ۱۰ ساعت خواب در محیط مناسب نیاز دارند.
۵. دست های کثیف
دستان شما در طول روز با میکروب های زیادی تماس خواهند داشت. هنگامی که دستان خود را به طور منظم نمی شویید، و سپس صورت، لب ها یا غذای خود را لمس می کنید، می توانید حضور عوامل بیماری زا را در زندگی خود گسترش دهید.
- شستن دست ها با آب روان و صابون ضد باکتری به مدت ۲۰ ثانیه به سادگی به شما در حفظ سلامتی و جلوگیری از باکتری های بیماری زا کمک می کند.
- وقتی آب تمیز و صابون در دسترس نیست، از ضد عفونی کننده هایی بر پایه الکل استفاده کنید که حداقل حاوی ۶۰ درصد الکل باشند.
- در هنگام بیماری، میزهای آشپزخانه، دستگیره درها و وسایل الکترونیکی مانند تلفن، لپت تاپ، تبلت یا رایانه را با دستمال مرطوب الکلی، ضدعفونی کنید.
- برای جلوگیری از شیوع بیماری، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می کند در این شرایط دستان خود را بشویید:
- قبل و بعد از طبخ یا تهیه غذا
- قبل از غذا خوردن
- قبل و بعد از مراقبت از فردی که بیمار است
- قبل و بعد از شستن زخم
- بعد از حمام کردن
- پس از تعویض پوشک، کمک به کودک یا آموزش های مختص آن ها
- بعد از سرفه، عطسه یا فین کردن بینی
- پس از لمس حیوانات خانگی یا دست زدن به مواد دفعی حیوان خانگی یا غذای آن ها
- پس از دست زدن به زباله ها
۶. بهداشت دهان و دندان
دهان پناهگاهی امن برای زندگی انواع باکتری های خوب و بد می باشد. وقتی فرد بیمار نیست، دفاع طبیعی بدن به حفظ سلامت دهان و دندان کمک می کند. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه نیز این ایمنی را حفظ می کند. همه باکتری ها برای بدن خطرناک نیستند اما وقتی تعداد باکتری های مضر از کنترل خارج می شود، می توانند بدن را بیمار کنند و باعث التهاب و بروز مشکلات مختلف در سایر نقاط بدن شوند. عدم رعایت سلامت دهان و وجود دندان آسیب دیده می تواند باعث موارد زیر شود:
- بیماری های قلبی
- افزایش احتمال سکته
- زایمان زودرس
- وزن کم نوزاد هنگام تولد
- آندوکاردیت یا عفونت در پوشش داخلی قلب
برای ارتقا سلامت دندان ها و لثه ها، حداقل دو بار در روز به خصوص بعد از غذا، مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. همچنین معاینات منظم را زیر نظر دندانپزشک داشته باشید.
۷. اختلالات سیستم ایمنی بدن
اختلالات سیستم ایمنی هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن فرد با آنتی ژن ها مبارزه نکند. آنتی ژن ها موادی مضر برای سلامتی هستند، آن ها شامل موارد زیر می باشند:
- باکتری ها
- سموم
- سلول های سرطانی
- ویروس ها
- قارچ ها
- آلرژن هایی مانند گرده گل
- خون یا بافت های اهدایی
در بدن سالم، یک آنتی ژن مهاجم توسط آنتی بادی ها( پروتئین هایی هستند که مواد مضر را از بین می برند) محدود الاثر می شود. با این حال، سیستم ایمنی برخی از افراد آنطور که باید کار نمی کند و نمی توانند برای جلوگیری از بیماری آنتی بادی های موثری تولید کنند. برای مثال:
- افراد ممکن است یک اختلال و بیماری سیستم ایمنی را به ارث ببرند.
- ممکن است نقص عملکرد موثر سیستم ایمنی آنها ناشی از سو تغذیه باشد.
- سیستم ایمنی بدن همچنین با افزایش سن ضعیف می شود.
اگر خود یا یکی از اعضای خانواده خود اختلال سیستم ایمنی دارید، برای جلوگیری از بیمار شدن مداوم بهتر است تحت نظر پزشک باشید.
موارد زیر نیز می توانند منجر به احساس دائمی بیمار بودن شوند:
- لوپوس
- HIV
- بیماری سلیاک
- بیماری التهابی روده (IBD)
- آسم
- آرتروز
- آلرژی
- دیابت نوع ۱
- مولتیپل اسکلروزیس
- بیماری گریوز
۸. ژنتیک
همچنین ممکن است تعداد گلبول های سفید (WBC) در بدن فرد کمتر از حد نرمال تولید شود. این بیماری با عنوان لکوپنی شناخته می شود و می تواند ژنتیکی باشد یا در اثر بیماری های دیگری ایجاد شود. تعداد کم WBC، خطر ابتلا به انواع عفونت ها را افزایش می دهد. از طرف دیگر، تعداد بالای WBC می تواند فرد را در برابر بیماری به خوبی محافظت کند. با این حال مشابه تعداد کم WBC، تعداد بالای WBC نیز می تواند در اثر عوامل ژنتیکی باشد. به همین دلیل، برخی از افراد ممکن است به طور ذاتی در مبارزه با سرماخوردگی یا آنفولانزا قوی باشند.
۹. علائم آلرژی بدون وجود آلرژی؟
علائم: شما ممکن است علائم آلرژی فصلی مانند خارش چشم، آبریزش بینی و گرفتگی سر را داشته باشید بدون اینکه واقعاً به چیزی حساسیت داشته باشید. به این بیماری رینیت غیر آلرژیک گفته می شود. علائم رینیت غیر آلرژیک شبیه علائم واکنش های آلرژیک است.
علت: رینیت غیر آلرژیک به جای اینکه در اثر استشمام برخی گیاهان مانند گل محمدی، انواع علف ها، گرده درختان یا ماده های حساسیت زای دیگر باشد، در اثر استشمام بوی شدید برخی غذاها و ادکلن ها، استرس، تغییر آب و هوا یا حتی خشک شدن هوا است.
تحریک و تورم پوشش داخلی مجاری بینی باعث رینیت غیر آلرژیک می شود. در این حالت رگ های خونی در بینی منبسط می شوند و خون به داخل پوشش بینی می ریزد. این امر باعث انبساط و التهاب غیرطبیعی در بینی می شود که علائم حساسیت را نشان می دهند. بیشتر افراد پس از انجام آزمایش آلرژی، به عنوان فرد مبتلا به رینیت غیر آلرژی تشخیص داده می شوند.
درمان این بیماری به موارد زیر بستگی دارد:
- شدت علائم
- محرک هایی که وی به آن ها حساسیت نشان می دهد.
- داشتن بیماری هایی که ممکن است درمان رینیت غیر آلرژیک را پیچیده کنند.
درمان:
- اکثر افراد می توانند از اسپری بینی مبتنی بر استروئید برای التهاب بینی در اثر مواد تحریک کننده و کاهش التهاب استفاده کنند.
- داروهای ضد احتقان بدون نسخه و نسخه ای نیز موثر هستند. انواع اسپری های ضد احتقان بینی را می توان در داروخانه ها پیدا کرد.
عوارض جانبی استفاده طولانی مدت از این داروها شامل افزایش فشار خون، از دست دادن اشتها و اضطراب است.
۱۰. استرس زیاد
استرس یک قسمت طبیعی از زندگی است و حتی می تواند در موارد کم و کوتاه مدت، حتی برای سلامتی مفید باشد. اما استرس مزمن و دائمی می تواند بر بدن فرد تاثیر سو بگذارد، وی را مریض کرده و پاسخ ایمنی طبیعی بدن را کاهش دهد. این حالت می تواند بهبودی را به تأخیر بیندازد، دفعات و شدت ابتلا به عفونت ها را افزایش دهد و بیماری های موجود در بدن فرد را تشدید کند. این افراد می توانند تکنیک های کاهش استرس زیر را تمرین کنند:
- کاهش استفاده از رایانه
- بعد از اینکه به خانه برگشتند از تلفن همراه خود استفاده نکنند
- گوش دادن به موسیقی آرامش بخش بعد از یک روز کاری پر استرس
- ورزش برای کمک به کاهش استرس و بهبود خلق و خو
شما می توانید از طریق موسیقی، هنر یا تمرینات ذهنی مانند مدیتیشن یا یوگا به آرامش برسید. بهتر است چیزی را پیدا کنید که استرس شما را کاهش دهد و به آرام شدن شما کمک کند. اگر نمی توانید استرستان را به تنهایی کنترل کنید، از متخصصین کمک بگیرید.
۱۱. میکروب ها و بچه ها
کودکان بیشترین ارتباط اجتماعی را دارند که این امر آن ها را در معرض خطر حمل و انتقال میکروب قرار می دهد. بازی با هم کلاسی ها و دوستان، بازی با اسباب بازی کثیف، حضور در زمین بازی و برداشتن اشیا از روی زمین مواردی هستند که می توانند میکروب ها را پخش کنند. به کودک خود عادت های بهداشتی خوب مانند شستن مکرر دست را بیاموزید و دست و پای آن ها را هر روز بشویید. این کار کمک می کند تا از گسترش ویروس ها و میکروب ها در خانه خود جلوگیری کنید.
۱۲. کم خونی
افراد کم خون؛ هموگلوبین (بخشی از گلبول های قرمز خون که اکسیژن را حمل می کند) کافی در خون خود ندارند. وقتی بافت ها و سلول ها اکسیژن کافی دریافت نکنند، نمی توانند به درستی کار کنند. این بدان معنی است که افراد کم خون دائما بیماری را تجربه کنند. علائم رایج کم خونی عبارت است از:
- خستگی
- مشکل در تمرکز کردن
- تنگی نفس
- پوست رنگ پریده
اغلب اوقات، ساده ترین راه برای درمان کم خونی ایجاد تغییرات در رژیم غذایی یا مصرف مکمل های آهن است.
کلام آخر
اگر احساس می کنید که همیشه بیمار هستید، به عادت ها و محیط زندگی خود دقت کنید. علت این همیشه بیمار بودن، می تواند درست جلوی چشمان شما باشد. پس از دانستن اینکه چه عواملی باعث بیماری شما می شوند، می توانید برای بهبود سلامتی خود گام بردارید. خواه این کار با مراجعه به دکتر باشد، خواه با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی.