خواص تخم شربتی

احتمالا در مورد خواص دانه های تخم شربتی به خصوص در لاغری و کاهش وزن شنیده اید. تخم شربتی یک دانه پرطرفدار برای تهیه نوشیدنی های خنک به خصوص در فصول گرم سال در ایران برای رفع عطش و تشنگی می باشد. این دانه لعاب دار علاوه بر خاصیت ضد عطش، خواص گوناگون دیگری مانند کاهش وزن، رفع درد معده و ... نیز دارد. اما چه چیزی در دانه های سیاه تخم شربتی، آن را برای کاهش وزن مفید می کند و چگونه باید تخم شربتی را برای از بین بردن چربی اضافی، استفاده کنیم. دانه های تخم شربتی، یا دانه های ریحان، سرشار از فیبر هستند، که معده را برای مدت طولانی تری پر نگه می دارند و از پرخوری زیاد جلوگیری می کنند. آن ها نه تنها دارای مواد مغذی اساسی هستند بلکه به کاهش موثر وزن نیز کمک می کنند. از بین دانه های مختلف، از دانه های چیا گرفته تا دانه های کتان و تخمه کدو، دانه های تخم شربتی یا ریحان هستند که به دلیل کمک به از بین بردن چربی ها، به عنوان یک ماده غذایی مناسب کاهش وزن شهرت پیدا کرده اند. در این متن در مورد فواید، عوارض جانبی و طریقه تهیه تخم شربتی و.. می پردازیم.
خواص و فواید تخم شربتی چیست؟
تخم شربتی، دانه ای است که اغلب به عنوان چاشنی نوشیدنی و یا غذا استفاده می شود. این دانه از مدت ها قبل به دلیل قدرت شفابخش بسیار زیاد، در روش های دارویی آیورودا و طب سنتی چینی استفاده می شده است. این دانه ها که با نام های توکماریا، دانه های ریحان شیرین و تولیس نیز شناخته می شوند، خواص زیر را نیز دارند:
۱. به کاهش گرمای بدن و رفع عطش کمک می کنند.
با اضافه کردن تخم شربتی به نوشیدنی ها، می توان از خاصیتشان در کاهش دهندگی دمای بدن در گرمای سوزان تابستان استفاده کرد. ثابت شده است که دانه های تخم شربتی گرمای بدن را کاهش می دهند. این دانه ها می توانند در انواع نوشیدنی ها مانند:
- لیموناد
- آب نارگیل و شیر نارگیل
- میلک شیک ها و اسموتی ها
- ماست
- و یا به صورت یک نوشیدنی پر طرفدار ایرانی همراه آب+ گلاب+ زعفران یا آبلیمو+ شکر
استفاده شوند.
۲. کنترل سطح قند خون
ثابت شده است که دانه های تخم شربتی دارای پتانسیل برجسته ضد دیابتی می باشند. بر اساس یک پژوهش گسترده مشخص شد که وقتی تخم شربتی به طور منظم قبل از غذا به بیماران دیابتی داده می شود، از افزایش سطح گلوکز خون بیماران جلوگیری می گردد. بنابراین، مشخص شد که این دانه ها در حفظ سطح قند خون نرمال در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ مفید است.
۳. رفع یبوست و نفخ
دانه های تخم شربتی غنی از فیبر محلول هستند. وقتی این دانه ها با مقدار زیادی آب به رژیم غذایی انسان اضافه می شوند، آب را جذب می کنند. بنابراین به انتقال آب به روده کمک می نمایند. این رفتار منجر به نرم شدن مدفوع و حرکت روده در طی روز می شود. بنابراین، افرادی که از یبوست رنج می برند با قرار دادن تخم شربتی به عنوان بخشی از رژیم روزانه خود، تسکین فوق العاده ای پیدا می کنند. همچنین این دانه ها حاوی پکتین هستند. ثابت شده است که پکتین دارای مزایای پروبیوتیکی می باشد. بنابراین در تعدیل ترکیب و متابولیسم میکروبیوتای پیچیده روده و در نتیجه افزایش تعداد باکتری های خوب در روده موثر واقع می شوند.
۴. درمان اسیدیته و سوزش معده
طبق گزارشات منابع معتبر پزشکی در دنیا، تخم شربتی بر روی معده انسان اثر تسکین دهنده دارد. این دانه ها با داشتن پکتین و اثرات پروبیوتیکی تا حد زیادی به کاهش اسیدیته معده کمک می کنند.
۵. کاهش موثر وزن و چربی سوزی
تخم شربتی به لطف مقدار زیادی فیبر به فرد کمک می کند که احساس سیری و رضایت از میزان غذای درافتی خود داشته باشد. آن ها همچنین حرکت روده را تنظیم می کنند و بنابراین به پاکسازی بدن از سموم انباشته کمک می نمایند. پکتین و فیبر قابل تخمیر موجود در دانه ها، در سیر شدن سریع و کاهش میزان کالری و چربی دریافتی در هنگام خوردن غذاهای پرچرب مفید هستند. به این ترتیب کاهش کالری دریافتی منجر به کاهش وزن می شود. در حالت کلی یک قاشق چای خوری دانه تخم شربتی حدود دو الی چهار کالری دارد. همچنین باعث می شود که بدن مملو از ویتامین ها و مواد معدنی از جمله کلسیم، فسفر، منیزیم و آهن به همراه ویتامین های A ، B کمپلکس، E و K گردد. همه این موارد برای مدیریت وزن ضروری می باشند.
۶. مقوی برای موها
دانه های تخم شربتی غنی از پروتئین می باشند. این پروتئین به کاهش ریزش مو، رشد بهتر مو و بهبود حجم مو کمک می کند. همچنین می توان با روغن موی دانه تخم شربتی از شوره سر خلاص شد. کافی است پودر این دانه ها را با روغن و سرم های تقویتی که برای موها استفاده می شوند را ترکیب کرد. سپس پوست سر خود را با آن ماساژ داد و یک شب کامل آن ها را روی مو قرار داد.
۷. پاکسازی پوست
طبق گزارشات، دانه های تخم شربتی غنی از آنتی اکسیدان هستند. بنابراین به حفظ طراوت، جوانی و سرزندگی پوست کمک می کنند. دانه های تخم شربتی به طور طبیعی بدن را سم زدایی کرده و سیستم داخلی ما را پاکسازی می کند. این باعث می شود پوست ما بی عیب و نقص باقی بماند و جوش ها یا هر نوع جوش را از بین ببرد. دانه های تخم شربتی همچنین با داشتن خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی، بدن را از شرعفونت های پوستی محافظت می کنند. آن ها همچنین در درمان اگزما و پسوریازیس استفاده می شوند. همچنین از آنجا که دانه های تخم شربتی سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی هستند، درخشش طبیعی را به پوست می بخشند.
۸. خاصیت تقویت سیستم ایمنی
این دانه ها خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی دارند که فرد را در برابر عفونت ها محافظت می کند. همچنین آن ها می توانند با کاهش التهاب، به بهبود گلودرد و گرفتگی گلو کمک نمایند.
۹. کمک به استخوان و عضلات
دانه های تخم شربتی منبع غنی آهن، کلسیم و منیزیم می باشند. آن ها بهترین منبع برای جبران کمبود این عناصر در بدن می باشند. همچنین کلسیم و منیزیم برای عملکرد مطلوب عضلات و استخوان ها مورد نیاز اند. آهن برای حفظ سطح هموگلوبین (پروتئین مورد نیاز برای انتقال اکسیژن در خون)، مورد نیاز است.
۱۰. کمک به قلب و عروق
دانه های تخم شربتی به طور متوسط حاوی ۲.۵ گرم چربی در هر ۱ قاشق غذاخوری می باشند. از این چربی، تقریباً نیمی از آن، حدود ۱۲۴۰ میلی گرم در هر قاشق غذاخوری حاوی اسید آلفا لینولنیک (ALA) که یک چربی امگا ۳ است، می باشد. اثرات مفید اسیدهای چرب امگا ۳ شامل تأثیر تعدیلی بر:
- لیپیدها (چربی)
- فشار خون
- انعقاد خون
- پاسخ های ایمنی
- عملکرد قلب و عروق
- ایکوزانوئیدها (دسته ای از لیپید ها هستند که نقش های عملکردی مهمی در بدن برعهده دارند)
می باشد. بنابراین خطر ابتلا به بیماری های کرونری قلب، فشار خون بالا و سکته مغزی و عوارض ناشی از آن ها را کاهش می دهند.
۱۱. خواص ضد التهابی و ضد سرطان زایی
این دانه ها منبع خوبی از مواد شیمیایی گیاهی مانند فلاونوئیدها و پلی فنول ها هستند. فلاونوئیدها بزرگترین گروه مواد مغذی گیاهی هستند که به دلیل داشتن خواص ضد اکسیداتیو، ضد التهابی، ضد جهش زایی و ضد سرطان زایی همراه با تعدیل عملکرد اصلی آنزیم های سلول، شناخته می شوند. داشتن یک رژیم غذایی غنی از فلاونوئیدها می تواند خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی را کاهش دهد.
۱۲. تاثیر مثبت در بهداشت دهان و دندان
دانه های تخم شربتی خواص ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچی دارند. آن ها در بهبود بخشیدن زخم های دهان مفید هستند. همچنین می توان از آن ها به عنوان خوشبو کننده دهان استفاده کرد. این دانه ها همچنین به مبارزه با مشکلات مختلف دندانپزشکی مانند بوی بد دهان، پلاک و حفره های دندانی کمک می کنند.
۱۳. کاهش سطح کلسترول
پکتین، نوعی فیبر محلول موجود در دانه های تخم شربتی است که می تواند سطح کلسترول را در بدن کاهش دهد. این دانه از جذب کلسترول در روده جلوگیری می کند.
۱۴. استرس و اضطراب را کاهش می دهد
اثری آرام بخش بر روی بدن و همچنین ذهن دارد. آن ها استرس، تنش و اضطراب را کاهش می دهند و باعث می شوند که فرد احساس شادی بیشتری داشته باشد. دانه های تخم شربتی غنی از فلاونوئیدها، تانن ها و ترپنوئیدها هستند. همچنین ثابت داده شده است که فعالیت ضد اکسیدانی آن ها در برخی موارد موجب اثرات تقویت حافظه ای شده است. به طور کلی مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی تخم شربتی می تواند مواردی مانند افسردگی و اضطراب را از بین ببرد.
ارزش غذایی دانه های تخم شربتی
دانه های تخم شربتی مملو از انرژی و خواص تقویت کننده ایمنی بدن هستند. کالری کمی دارند و حاوی ۴۲٪ کربوهیدرات، ۲۰٪ پروتئین و تقریبا ۲۵٪ چربی خوب هستند. آن ها سرشار از: فیبر و منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ می باشند. تخم شربتی همچنین حاوی مقادیر خوبی از مواد معدنی مانند پتاسیم، منگنز، مس، کلسیم و منیزیم و ویتامین C و فولات است. بنابراین، با تعریفی بهتر می توان آن ها را دانه های شگفت انگیز نامید.
چگونه تخم شربتی را باید مصرف کرد؟
حدود ۲ قاشق چای خوری دانه تخم شربتی را در حدود یک فنجان آب گرم حدود ۱۵ دقیقه خیس کنید. بعد از حدود یک ربع تا نیم ساعت آن ها متورم می شوند. همزمان با افزایش اندازه، یک پوشش ژله ای خاکستری شفاف در اطراف هر دانه ایجاد می شود. اکنون می توان این دانه ها را به انواع نوشیدنی ها مانند لیموناد، میلک شیک، آب نارگیل، اسموتی ها، دوغ و حتی سوپ اضافه کرد.
مقدار مصرفی روزانه تخم شربتی چقدر است؟
در حالت ایده آل، نباید در روز بیش از ۲ قاشق چای خوری تخم شربتی مصرف نمود.
هشدارهای استفاده از دانه های تخم شربتی
- در صورتی که دانه ها به خوبی در آب متورم نشده باشند، می توانند موجب خفگی کودکان شوند.
- زنان باردار باید این دانه ها را فقط با صلاحدید پزشک خود مصرف کنند. زیرا آن ها منجر به افزایش سطح استروژن در بدن می شوند.
- روغن و عصاره این دانه می تواند باعث کند شدن روند لخته شدن خون شوند. از این رو، اگر اخیراً جراحی کرده اید یا زخمی شده اید، از مصرف آن پرهیز کنید.
- اگر کسی در هفته های جاری باید یک جراحی انجام دهد، باید حداقل دو هفته قبل از عمل استفاده از این دانه را متوقف کند.
آیا مصرف تخم شربتی عوارض دارد؟
دانه های تخم شربتی ممکن است در برخی افراد عوارض زیر را ایجاد کند:
- اسهال
- استفراغ
- حالت تهوع
- آکنه
- ریفلاکس اسید
- سردرد
- ناراحتی شکمی
- از دست دادن اشتها
- دانه های تخم شربتی همچنین در بعضی موارد می توانند باعث کاهش قند خون شوند.