علت جوش در نقاط مختلف صورت

محل جوش و آکنه روی صورت (یا Face Mapping) و تشخیص علت بروز جوش، از طب باستان چینی و آیورودا نشات گرفته است. این متد، یک روش سنتی می باشد که طبق آن، برای یافتن علت جوش در نواحی مختلف صورت مثل گونه ها، چانه، ابرو، پیشانی و ....(مکان های خاصی از صورت که دچار آکنه می شوند را بررسی می کنند) و نتیجه می گیرند که کدام عوامل محیطی یا سیستم های بدن باعث بروز مشکل شده اند. شواهد علمی کمی برای این نظریه وجود دارد که اثبات کند، سلامتی اعضای بدن، به محل بروز آکنه در صورت مرتبط است. با این حال، برخی تحقیقات نشان می دهند که عوامل خاصی می توانند در ایجاد آکنه در مناطق خاصی از صورت دخیل باشند. در این متن به تسخیص علت جوش زدن در محل های مختلف صورت و درمان آن می پردازیم.
مکان های آکنه (جوش) و دلایل آن
هنگامی که منافذ پوست با سلول های مرده پوست و چربی مسدود می شوند، آکنه یا همان جوش ایجاد می شود. نتیجه این فعل و انفعالات، جوش های سرسیاه و جوش های سر سفید می باشند. باکتری هایی به نام پروپیونی باکتریوم یا Propionibacterium acnes نیز در التهابات ناشی از آن نقش دارند که منجر به برجستگی های قرمز رنگ در آکنه می شوند. به دلایل مختلف، برخی مناطق از صورت ممکن است بیشتر در معرض بروز جوش و آکنه باشند. در ادامه به این مناطق اشاره می نماییم.
علت جوش در خط مو و شقیقه ها
بروز آکنه در اطراف خط مو و شقیقه ها، که به آن آکنه پیشانی نیز گفته می شود، ممکن است به دلیل استفاده از برخی محصولات بهداشتی خاص مو باشد. در این صورت، به آن ها آکنه پماد (pomade acne) گفته می شود. پومادها محصولاتی هستند که غالباً دارای روغن معدنی و موادی مثل روغن نارگیل، الکل ها و سولفات ها می باشند. این مواد باعث مسدود شدن منافذ می شوند. ژل ها، کرم ها، کریستال ها و پومادهای مو باعث می شوند روغن طبیعی (یا سبوم) موجود در فولیکول های مو از پوست خارج نشود. این انسداد همان چیزی است که باعث ایجاد جوش می شود. این عارضه می تواند مردان و زنان را با هر نوع پوستی تحت تأثیر قرار دهد. به طور کلی برخی از مواد موجود در محصولات آرایشی، به ویژه در محصولات صاف کننده مو، ممکن است باعث ایجاد آکنه شوند. از جمله دایمتیکون و اکریلات. اگر به طور مرتب جوش هایی در امتداد خط موی خود می بینید، بهترین کار این است که:
- استفاده از محصولات بهداشتی و زیبایی مو را متوقف کنید.
- پس از استفاده از آن ها صورت خود را بشویید.
- از محصولات غیر کومدوژنیک (بدون انسداد) که در داروخانه ها یافت می شوند، استفاده نمایید.
جلوگیری از تماس محصولات چرب مختص مو، با صورت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. استفاده از فرمولاسیون های ساده تر، یا اجتناب از این مواد می تواند از ایجاد آکنه در اطراف خط مو و شقیقه ها جلوگیری کند. یکی از مواد ساده، شامپوهای نعناعی می باشند.
علت جوش در منطقه T صورت: بالای پیشانی و بینی
طی تحقیقات متعدد در مورد ایجاد جوش در منطقه "تی" صورت، نشان داده شد که عواملی مثل چربی صورت و استرس تا حد بسیار زیادی در بروز جوش در ناحیه T صورت نقش دارند.
- غدد چربی، سبوم تولید می کنند که ماده ای روغنی است و پوست را مرطوب و محافظت می کند. تولید بیش از حد سبوم باعث ایجاد آکنه می شود. اگر پوست چربی دارید، پوستتان را با محصولات حاوی اسید سالیسیلیک شستشو دهید.
- استرس زیاد تاثیری در تولید روغن و چربی صورت ندارد، اما می تواند احتمال بروز آکنه را افزایش دهد. گوش دادن به موسیقی یا انجام ورزش (حتی به مدت یک دقیقه) نیز روش های طبیعی برای از بین بردن استرس هستند.
- مطالعات نشان می دهند که افرادی که خسته از خواب بیدار می شوند و خواب کافی ندارند، نیز به آکنه ناحیه T مبتلا می شوند. سعی کنید قبل از خواب مدیتیشن کنید یا بهداشت خواب را رعایت کنید.
- کمبود آب بدن
- مشکلات هضم
علت جوش زدن روی گونه ها
علت بروز آکنه روی گونه ها معمولا در اثر لمس اشیا یا دست آلوده به ناحیه گونه می باشد. به این حالت آکنه مکانیکی می گویند که در اثر اصطکاک یا مالش پوست ایجاد می شود. به عنوان مثال این حالت ممکن است در موارد زیر اتفاق بیفتد:
- زمانی که شخصی تلفن همراه خود را در برابر صورتش نگه دارد.
- هنگامی که فرد در خواب بر روی بالش خود حرکت کند و تکان بخورد.
- هنگامی که فرد یک وسیله یا لباسی را که یقه سفت و تنگ دارد بپوشد.
- ابتلا به بیماری میلیا
- هایپرپیگمنتیشن
- آسیب ناشی از نور خورشید
- آلرژی و مشکلات سینوسی
- وجود مواد کمدوژن در لوازم آرایش
- استعمال دخانیات
- التهاب روده
بروز آکنه مکانیکی فقط در گونه ها محدود نمی شود. بسته به نوع لباسی که می پوشید یا فعالیت های خاص انسدادی، می تواند در مناطق مختلف بدن رخ دهد. این حالت معمولاً در ورزشکاران دیده می شود.
علت جوش دور چشم
معمولا جوش اطراف ناحیه چشم در اثر استفاده از مواد نا مرغوب آرایشی که حاوی مواد کومدوژن هستند به وجود می آید. دیگر دلایل آن شامل موارد زیر است:
- آلرژی
- مصرف ناکافی آب
- عادات نامناسب غذایی
- کمبود خواب
- استرس
بهتر است در طول روز به مقدار کافی آب سالم یا مایعات طبیعی مصرف کرد.
علت جوش بین دو چشم و ابروها
عواملی که منجر به جوش بین ابروها و یا چشم ها می شوند عبارت هستند از:
- التهاب
- کم آب ماندن بدن
- مواد آرایشی نامرغوب و بی کیفیت
- تولید بیش از حد روغن صورت
- مصرف غذاهای سنگین و چرب
- عدم تحمل لاکتوز
- غذا خوردن در اواخر شب
- مصرف کم سبزیجات
علت جوش روی چانه و اطراف دهان
- بسته شدن منافذ باز صورت
- رویش موهای زائد بالا و اطراف لب
- استفاده از پاک کننده های نا مناسب صورت
- سیگار کشیدن
- مالیدن دست آلوده به چانه و دهان
- آلرژی غذایی
- آلرژی به مواد آرایشی مانند رژ لب و یا خط لب ها
- اختلالات هورمونی
- حساسیت به نور
- حساسیت به مواد معطر
- سطح استرس بالا
علت جوش زدن زیر گلو و نزدیک خط فک
تحقیقات نشان می دهند که علت ایجاد جوش پایین چانه و زیر گلو غالبا به دلیل اختلالات هورمونی می باشد. هرچند برخی از مطالعات این نظریات را رد نموده اند. به هر حال عدم تناسب هورمون DHEAS در مردان و زنان و افزایش میزان نسبی آن منجر به ایجاد جوش در این نواحی می شود. تحقیقات همچنین نشان داده اند که ۳۹ تا ۸۵٪ از زنان مبتلا به آکنه، در روزهای قبل از قاعدگیشان بیشتر جوش می زنند. تمام این شواهد نشان دهنده تاثیر اختلالات هورمونی بر بروز جوش می باشند. با این حال از آنجا که بسیاری از افراد مبتلا به آکنه ناهنجاری هورمونی ندارند، ممکن است عوامل دیگری، از جمله افزایش حساسیت غدد چربی ساز به هورمون ها، در این امر دخیل باشند.
درمان آکنه جوش های صورت
طیف وسیعی از درمان های موضعی می توانند برای مقابله با باکتری ها، التهابات و چربی اضافی که همگی می توانند باعث آکنه شوند، موثر واقع شوند. افراد می توانند داروهای موضعی را بدون نسخه پزشک خریداری کنند یا می توانند از مواد زیر برای درمان آکنه خود استفاده نمایند:
- بنزوئیل پراکسید: این دارو در درجه اول با مبارزه با باکتری های پروپیونی باکتریوم آکنه، تاثیر خود را می گذارد.
- رتینوئیدهای موضعی: این داروها برای کاهش چربی اضافی صورت و رفع انسداد منافذ پوست کار می کنند. به عنوان مثال ژل آداپالن (Differin ۰.۱٪).
- اسید سالیسیلیک: این ماده در درجه اول برای رفع انسداد منافذ پوست کار می کند.
درمان آکنه های التهابی:
برای درمان آکنه های التهابی، از جمله موارد شدید، پزشک ممکن است یک دوره آنتی بیوتیک برای مقابله با باکتری ها و کاهش التهاب تجویز کند. این دارو می تواند به صورت آنتی بیوتیک موضعی یا خوراکی باشد.
ایزوترتینوئین یا Accutane:
دارویی است که مردم می توانند برای درمان آکنه های شدید مصرف کنند. افراد مبتلا معمولاً آن را بیش از ۴ الی ۵ ماه مصرف می کنند. اگرچه مدت زمان درمان ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. با این حال، ایزوترتینوئین می تواند عوارض جانبی جدی داشته باشد. افراد باید این تأثیرات را قبل از شروع درمان با پزشک در میان بگذارند. آن ها فقط باید تحت نظارت پزشکی مداوم این دارو را مصرف نمایند.
داروهای ضد بارداری:
کارشناسان معتقدند که داروهای پیشگیری از بارداری ممکن است از طریق کاهش هورمون هایی که از طریق تولید سبوم به بروز آکنه کمک می کنند، به درمان جوش کمک کنند. بعد از ۶ ماه استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی، ممکن است به اندازه مصرف آنتی بیوتیک های خوراکی موثر باشند.
داروهای ضد آندروژن:
زمانی که روش های ذکر شده در بالا موثر واقع نشوند، افراد می توانند از داروهای ضد آندروژن مانند اسپیرونولاکتون به عنوان درمان غیر تخصصی برای از بین بردن آکنه استفاده کنند. مطالعه ای بر روی ۲۷ زن که از درمان ترکیبی ضد بارداری خوراکی و اسپیرونولاکتون استفاده کردند نشان داد، که ۸۵٪ از شرکت کنندگان پس از ۶ ماه در درمان آکنه خود موفق شدند.