خون دماغ شدن در خواب

خون دماغ شدن موضوعی آزار دهنده است به خصوص اگر در شب و هنگام خواب اتفاق بیفتد؛ اما این مشکل معمولاً خطرناک نیست. خون دماغ شدن یک مشکل شایع است و اکثر افراد حداقل یک بار تجربه این مورد را داشته اند. اصطلاح پزشکی خون دماغ، اپیستاکسی است و هوای خشک معمولاً عامل اپیستاکسی در شب است.
وقتی رطوبت کافی در هوا وجود نداشته باشد، پوشش سوراخ های بینی خشک می شود و این باعث ترک خوردن پوشش بافت و خونریزی بینی می شود. خونریزی بینی در اکثر مواقع در کودکان رخ می دهد و علت آن، این است که کودکان هنگام خواب آلود شدن بینی خود را فشار می دهند.
دلایل خونریزی بینی در هنگام خواب همان دلایلی است که در طول روز اتفاق می افتد - غشای خشک بینی ناشی از هوای خشک، آلرژی و سرماخوردگی و سایر عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی که به غشای ظریف بینی پوشاننده بینی آسیب می رساند. خوابیدن به سر به پهلو نیز ممکن است فشار مستقیمی به حفره بینی وارد کند و دلیل دیگر خونریزی بینی در شب باشد.
ما در این بخش به بررسی موارد زیر می پردازیم:
- چه عواملی باعث خونریزی بینی می شوند؟
- علت خونریزی بینی در شب
- درمان خونریزی بینی در خانه
- جلوگیری از خون دماغ شدن در شب
همچنین زمان مراجعه به پزشک و سایر نکات مهم در ارتباط با این موضوع را برای شما آورده ایم.
چه عواملی باعث خونریزی بینی می شوند؟
قسمت داخلی بینی با مخاط پوشانده شده است، یک بافت مرطوب و ظریف با تعداد زیادی رگ خونی که نزدیک به سطح پوست داخلی بینی هستند. حتی صدمات جزئی به این بافت باعث می شود که این عروق گاهی اوقات خونریزی زیادی داشته باشند.
- شایع ترین نوع خونریزی بینی نوع قدامی است. این نوع خونریزی معمولاً جدی نیست. در این نوع، خون از تیغه بینی که دیواره نازک بین دو طرف بینی است، می آید.
- نوع دیگر خون دماغ شدن؛ خونریزی خلفی از بینی است که نادر تر است اما مشکلی جدی تر نسبت به خونریزی قدامی است. در این مشکل خونریزی از پشت مجرای بینی، نزدیک حلق شروع می شود. در این نوع خونریزی خلفی بینی، خون معمولاً از یک شریان بالاتر و عمیق تر از بینی می آید و ممکن است به پشت حلق یا از طریق سوراخ های بینی به پایین جریان یابد.
کودکان معمولاً خونریزی خلفی بینی را تجربه نمی کنند. افراد مبتلا به بیماری هایی مانند فشارخون یا اختلال خونریزی، به احتمال زیاد این مورد را تجربه می کنند.
دلایل خون دماغ شدن در شب
شایعترین علل و عوامل خطر خونریزی بینی در شب عبارتند از:
۱. آب و هوای خشک یا محیط خانه
هوای خشک می تواند پوست لطیف داخل بینی را ترک دهد و باعث خونریزی آن شود. خونریزی بینی به احتمال زیاد با تغییر فصول و قبل از سازگاری بافت های بینی با افزایش یا افت رطوبت اتفاق می افتد. راه اندازی بخاری در ماه های سردتر می تواند هوای داخل خانه را خشک تر کند.
۲. سرماخوردگی و آلرژی
سرماخوردگی می تواند باعث خونریزی بینی شود و این به علت تحریک شدن بینی است. سرماخوردگی و سایر عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی می تواند منجر به افزایش مخاط و عطسه مکرر شوند؛ واکنش های آلرژیک می توانند همان تأثیرات را روی بینی داشته باشند. این موارد می توانند باعث تحریک بینی شده و خطر خونریزی را به خصوص در شب افزایش دهند.
همچنین ، گرفتگی بینی می تواند باعث بزرگ شدن رگ های خونی و در نتیجه آسیب پذیرتر شدن بافتهای بینی می شود.
۳. قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
ممکن است فردی با قرارگرفتن در معرض آلودگی در محل کار مواد شیمیایی موجود در هوا را استنشاق کند؛ این مواد شیمیایی می توانند باعث تحریک یا آسیب به داخل بینی شوند و باعث خونریزی شوند. دود سیگار نیز می تواند همین تأثیر را داشته باشد.
۴. مصرف زیاد الکل
نوشیدن زیاد الکل می تواند از دو طریق در بروز خون دماغ شبانه نقش داشته باشد.
- اول، الکل در فعالیت پلاکت های خون که سلول هایی هستند که باعث لخته شدن خون می شوند، اختلال ایجاد می کند.
- دوم، الکل می تواند رگ های خونی سطحی را در حفره بینی بزرگ کند و آنها را مستعد آسیب و خونریزی می کند.
۵. داروها
برخی از داروها توانایی لخته شدن خون را مختل می کنند. این شامل:
- داروهای رقیق کننده خون، یا ضد انعقاد خون
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، مانند آسپرین و ایبوپروفن
فردی که از هر یک از این نوع داروها استفاده می کند، خطر خونریزی بینی بیشتری دارد.
خون دماغ همچنین از عوارض جانبی برخی از اسپری های بینی است، مانند اسپری هایی که حاوی استروئید برای درمان آلرژی هستند؛ هنگام استفاده از اسپری بینی، دستورالعمل ها را به دقت دنبال کنید تا خطر خون دماغ و سایر عوارض جانبی را به حداقل برسانید.
۶. عفونت
عفونت های سینوسی، سرماخوردگی و سایر عفونت های تنفسی می توانند به پوشش حساس بینی آسیب برسانند. در نهایت، بینی شما می تواند به اندازه کافی تحریک شود تا باز شود و خونریزی کند. در صورت ابتلا به عفونت، دفع بیش از حد بینی می تواند باعث خونریزی بینی نیز شود.
سایر علائم ابتلا به عفونت عبارتند از:
- آبریزش بینی
- عطسه کردن
- سرفه کردن
- گلو درد
- تب
- درد
- لرز
آنچه شما می توانید انجام دهید:
- برای از بین بردن گرفتگی بینی، از اسپری نمکی بینی استفاده کنید یا از دوش آب گرم بگیرید و بخور دهید.
- مایعات زیادی بنوشید تا مخاط بینی و سینه نرم شود.
- برای افزایش سرعت بهبودی، استراحت کنید.
- اگر دکتر احتمال دهد عفونت باکتریایی دارید، ممکن است برای رفع آن نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشید.
۷. دست زدن به بینی در شب
چه شما و چه کودک خود این کار را به عنوان یک نیروی عادت انجام دهید یا ناخودآگاه هنگام خواب، هر بار که انگشت خود را وارد می کنید می توانید به بینی خود آسیب برسانید. لبه ناخن شما می تواند رگهای خونی ظریفی را که درست در زیر سطح بینی قرار دارند، پاره کند و خونریزی اتفاق بیفتد. بنابراین در این حالت می توانید دستکش بپوشید یا برای پاک کردن بینی دستمال را نزدیک دست خود قرار دهید.
نحوه درمان خون دماغ شدن در خانه
برای متوقف کردن خون ریزی بینی اقدامات زیر را انجام دهید:
- افراد درگیر این موضوع باید در زمان خونریزی، بینی خود را باد کنند. این مورد کمک می کند تا لخته هایی که ممکن است در سوراخ های بینی آنها ایجاد شود و گیر کند را از بین ببرند. این مرحله برای کودکان خردسال لازم نیست و ممکن است خونریزی را در این افراد بیشتر کند.
- زمان خون دماغ شدن بنشینید و کمی کمر خود را خم کنید. از دراز کشیدن یا کج کردن سر به عقب خودداری کنید ، این امر منجر به بلعیدن خون و خفگی یا استفراغ می شود.
- قسمتهای نرم سوراخ های بینی را در قاعده بینی بگیرید و به دو طرف به آرامی فشار وارد کنید. توجه داشته باشید که گرفتن پل استخوانی جلوی خونریزی را نمی گیرد.
- کودکان باید ۵ دقیقه به طور مداوم سوراخ های بینی خود را ببندند. بزرگسالان نیز باید به مدت ۱۰ دقیقه همین کار را انجام دهند؛ به یاد داشته باشید که در این حین از طریق دهان نفس بکشید.
- استفاده از کمپرس سرد یا کمپرس یخ روی پل بینی ممکن است باعث کند شدن خونریزی با انقباض رگ های خونی شود.
- اگر خونریزی متوقف نشد، مراحل قبلی را تکرار کنید و حداقل ۳۰ دقیقه فشار ملایم به بینی وارد کنید.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
خونریزی مداوم بینی نیاز به توجه پزشکی دارد. افراد می توانند بیشتر خونریزی های بینی را به سرعت و در خانه درمان کنند.با این حال ، پزشکان توصیه می کنند در صورت از دست دادن خون زیاد ، یا مشکلات زیر به پزشک مراجعه کنند:
- افرادی که در تنفس مشکل دارند.
- افرادی که رنگ پریده هستند.
- افرادی که از مناطق دیگری نیز خونریزی دارند یا کبودی های متعددی دارند.
- افرادی که اخیراً تحت عمل جراحی بینی قرار گرفته اند.
- افرادی که تومور بینی دارند.
- افرادی که علائم جدی دیگری مانند درد قفسه سینه نیز دارند.
- افرادی که خونریزی مکرر از بینی دارد.
- افرادی که ترشحات بدبویی از بینی دارند.
- افرادی که مراحل ذکر شده در بخش قبلی را انجام داده اند و خونریزی آنها متوقف نشده است.
فردی که از داروهای زیر استفاده می کند باید اقدامات اضافی را برای جلوگیری از خون دماغ انجام دهد:
- وارفارین
- کلوپیدوگرل
- دابیگاتران
- ریواروکسابان
- فونداپارینوکس
- آسپرین
اگر فردی که از هر یک از این داروها استفاده می کند نمی تواند خونریزی بینی را متوقف کند ، باید به پزشک مراجعه کند.
راه های جلوگیری از خون دماغ شدن
برای جلوگیری از خونریزی بینی:
- بینی خود را فشار ندهید.
- از استعمال سیگار خودداری کنید.
- اگر هوای داخل خانه خشک است ، در زمستان از یک دستگاه بخور برای مرطوب شدن هوا استفاده کنید.
- قبل از خواب، سوراخ های داخل بینی را چرب کنید.
- برای جلوگیری از استنشاق مواد شیمیایی و سایر مواد تحریک کننده، از تجهیزات محافظتی در محل کار استفاده کنید.
سخن آخر
خون دماغ خصوصاً در کودکان شایع است اما معمولاً افراد به راحتی می توانند آن را در خانه معالجه کنند. بافت های داخل سوراخ های بینی ظریف و بسیار آسیب پذیر هستند و حتی هوای خشک نیز می تواند به این بافت ها آسیب برساند؛ به عنوان مثال هوای خشک بخاری می تواند به رگ های خونی آسیب وارد کند و این موضوع در طول شب منجر به خون دماغ شدن می شود.