کورک یا جوش چرکی تناسلی

کورک (جوش چرکی) توده ای پر از چرک است که در نتیجه مسدود شدن فولیکول مو یا غده چربی در خارج از پوست ایجاد می شود. کورک یا جوش چرکی می تواند در هر ناحیه ای از بدن ایجاد شود. اما معمولاً کورک در ناحیه تناسلی خارجی زنان و مردان، جایی خارج از واژن، لابیا یا ناحیه شرمگاهی زنان دیده می شود. برخی از افراد ممکن است از واژه جوش چرکی و یا آبسه به جای استفاده از واژه کورک تناسلی استفاده کنند. با این حال، آبسه ها معمولاً عفونت های پوستی عمیق تری نسبت به کورک هستند. برخی از بیماری های پوستی می توانند شبیه به کورک تناسلی باشند.
بسیاری از افراد مبتلا به کورک خود به خود بهبود می یابند. اما گروه دیگری ممکن است برای جلوگیری از تشدید عفونت به مراقبت پزشکی نیاز داشته باشند. ممکن است کورک به صورت یک برجستگی کوچک و قرمز ایجاد شده و در طی چند روز به یک نقطه متورم و دردناک با نوک چرکی سفید یا زرد تبدیل شود. برخی از کورک ها ممکن است ظاهری شبیه به جوش داشته باشند. بنابراین تشخیص صحیح آن ها برای درمان صحیح بسیار مهم است.
علت ایجاد کورک تناسلی
کورک ممکن است در اثر مشکلات مختلفی ایجاد شود. در زیر به برخی از شایع ترین علل ایجاد کورک تناسلی اشاره می کنیم:
- ارگانیسم های عفونی: کورک می تواند توسط باکتریهایی مانند استافیلوکوک اورئوس، ای کولای و کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد شود.
- بیماری های پوستی: یک بیماری پوستی که می تواند باعث کورک شود فولیکولیت است. فولیکولیت در صورت آلودگی فولیکول های مو به باکتری ها ایجاد می شود. این عفونت اغلب یک عارضه جانبی تحریک ناشی از اصلاح یا اپیلاسیون مو ناحیه تناسلی است. در ابتدا کورک به شکل یک برآمدگی است و احتمالا دردناک باشد. اندازه آن از کوچک شروع شود اما می تواند بزرگتر شود و برجسته گردد.
- کیست: یکی از دلایل شایع ایجاد کورک تناسلی در زنان، کیست در غده بارتولین است. این نوع کیست در اثر عفونت غدد بارتولین ایجاد می شود، که در زیر پوست و در نزدیک دهانه واژن قرار دارد. این غدد می توانند مسدود شده و باعث ایجاد کیست یا جوش های سخت شوند. اگر کیست آلوده شود، می تواند باعث ایجاد کورک شود.
- عفونت های مقاربتی: عفونت های مقاربتی و پیرسینگ در ناحیه تناسلی نیز می تواند از علل اصلی کورک های تناسلی باشد.
طبق گزارشات منابع معتبر، زنان و مردانی که پوست چرب دارند یا آن هایی که رشد موهای ناحیه تناسلیشان ضخیم تر است، بیشتر در معرض تشکیل کورک هستند. بنابراین آقایان و خانم هایی که موهای زیاد و ضخیم دارند، بیشتر استعداد ایجاد کورک تناسلی دارند.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
برخی علائم نشان می دهند که کورک به درمان های پزشکی احتیاج دارد. این علامت ها شامل موارد زیر می باشند:
- تب
- لرز یا عرق سرد
- وجود برجستگی پوستی که به سرعت رشد می کند.
- یک برجستگی پوستی که بسیار دردناک باشد.
- وجود یک برجستگی بزرگتر از ۵ سانتی متر
- کورکی که بعد از دو هفته از بین نرفته است.
- کورکی که عود می کند یا باعث تشکیل چندین کورک دیگر می شود.
درمان های خانگی کورک تناسلی
در طی چند روز یا چند هفته بیشتر کورک ها از بین می روند. با استفاده از روش های خانگی می توان به کاهش علائم و تسریع روند کار کمک کنید. کورک های پیشرفت کرده ای که درد دارند را نباید با روش های خانگی درمان کرد. بهتر است به پزشک برای دریافت یک برنامه درمانی مناسب مراجعه کرد. با این حال طیف وسیعی از درمان های خانگی وجود دارد که می توان آن ها را امتحان نمود. این درمان ها شامل موارد زیر هستند:
۱. استفاده از کمپرس گرم (نه داغ):
یک دستمال تمیز و نرم را زیر آب گرم بگیرید و کمپرس گرم را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی کورک قرار دهید. این کار ممکن است باعث خروج مقداری از چرک به بیرون شود. توجه داشته باشید که اصلا نباید جوش را فشار داد. این روش را روزی سه یا چهار بار تکرار کنید تا جوش از بین برود. گرمای حاصل از کمپرس به گردش خون بیشتر کمک می کند، بنابراین گلبول های سفید خون می توانند با عفونت باقی مانده مقابله کنند.
۲. استفاده از حمام سیتز:
حمام سیتز را می توان بصورت آنلاین یا از داروخانه ها خریداری کرد. حمام سیتز در واقع یک حلقه پلاستیکی است که می توان آن را با آب گرم پر کرد؛ این حلقه روی کاسه توالت فرنگی می تواند تعبیه شود. البته از وان یا لگن با سایز مناسب نیز می توان استفاده کرد. در این صورت لگن یا وان را با آب ولرم (کم عمق) باید پر کرد.
۳. ناحیه کورک را تمیز و خشک نگه دارید:
جوش را با صابون های ضد باکتری بشویید. صابون را با آب تمیز ترکیب کنید. سپس آن را با استفاده از یک بطری اسپری تمیز، به ناحیه تناسلی اسپری کنید. در نهایت ناحیه آسیب دیده را به آرامی با یک حوله یا دستمال نرم خشک کنید. از مالیدن یا لمس جوش با دست خودداری کنید. همیشه قبل از پاکسازی یا استفاده از پمادهای موضعی آنتی بیوتیکی، دست ها را باید با آب و صابون شست.
۴. پوشیدن لباس های زیر با قابلیت تهویه هوا:
لباس زیر تمیز و نخی می تواند به پوست اجازه دهد نفس بکشد. زنان و مردان باید از پوشیدن لباس زیر تنگ که می تواند به کورک ساییده شود و آن را ملتهب کند، خودداری کنند. بنابراین تا زمان از بین رفتن کامل کورک، باید لباس زیر گشاد پوشید. بعد از انجام تمرین های ورزشی نیز باید لباس زیر را به یک لباس زیر تمیز و خشک تغییر داد.
نکات مهم برای انتخاب لباس زیر مناسب و تعویض آنها در زنان
۵. مصرف مسکن های بدون نسخه:
اگر کورک درد خفیف داشته باشد، می توان مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف نمود. اگر این داروها درد را کنترل نکنند، باید به پزشک مراجعه کرد.
۶. استفاده از پمادهای مناسب:
یک پماد وازلینی می تواند به محافظت از کورک در برابر اصطکاک لباس و لباس زیر کمک کند. به همین ترتیب، اگر جوش ترکید بهتر است از یک پماد آنتی بیوتیکی مانند باسیتراسین، نئومایسین و یا پلی میکسین B (نئوسپورین) برای جلوگیری از گسترش عفونت کمک گرفت. این پمادها به بهبودی کورک کمک می کنند.
۷. تعویض مداوم لباس زیر:
تعویض مداوم و رعایت نکات بهداشتی می تواند به جلوگیری از بروز کورک کمک کند.
۸. شستشوی مکرر ناحیه تناسلی با محلول های مخصوص:
بهتر است با شستن بدن و ناحیه تناسلی (حداقل یک بار در روز با صابون ضد باکتری)، ناحیه تناسلی را تمیز نگه داشت.
از انجام کدام روش های خانگی در درمان کورک باید اجتناب کرد؟
همانطور که برخی از درمان های خانگی می توانند مفید باشند، موارد دیگری نیز وجود دارند که می توانند تحریک کننده باشند یا آسیب بیشتری برسانند. از جمله این این اقدامات، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- افراد هرگز نباید کورک را به تنهایی و بدون حضور پزشک یا پرستار بترکانند یا فشار دهند. اگر کورم در حال تخلیه است، حتما باید آن را با یک باند خشک و تمیز پوشاند.
- باید از استفاده از هرگونه لوسیون، دستمال مرطوب یا پمادهایی که بسیار معطر هستند، خودداری کرد.
- در مقابل وسوسه برای خاراندن یا مالش ناحیه عفونت باید مقاومت کرد. زیرا خاراندن آن، باعث آزاد شدن باکتری های حبس شده در کورک می شود که می تواند عفونت را گسترش دهد. همچنین ممکن است درد و حساسیت را بدتر کند.
چه مدت طول می کشد تا کورک تناسلی بهبود یابد؟
یک کورک معمولاً طی یک یا دو هفته بهبود می یابد. بعضی از کورک ها نمی ترکند و بدون خونریزی از بین می روند. اما برخی دیگر ممکن است بترکند و تخلیه شوند. در صورت ترکیدن کورک، محل آن را باید کاملاً تمیز کرد و از یک گاز استریل یا باند چسبی برای پانسمانش استفاده نمود. به همین منوال طی روزهای آینده باید منطقه را تمیز نگه داشت و روزانه پانسمانش را عوض کرد. افراد حتما باید دستان خود را قبل و بعد از تعویض باند بشویند. ایجاد یک کورک باعث نمی شود که دیگر هیچ کورکی در کنار آن ایجاد نشود. به طور کلی برخی از عوامل منجر به ایجاد یک کورک دیگر می شوند. برخی از این عوامل شامل موارد زیر می شوند:
- اصطکاک یا مالش تحت تاثیر پوشیدن لباس های تنگ (به خصوص لباس زیر تنگ)
- موهایی که بعد از اصلاح ناحیه تناسلی، به جای خروج از پوست، زیر آن حلقه می زنند (موی زیر پوستی)
- عفونت های استافی (عفونت هایی هستند که توسط باکتری هایی از جنس استافیلوکوک ایجاد می شوند)
در صورت بروز کورک های جدید، باید به یک پزشک مراجعه کرد. یک عامل عفونی خاص ممکن است در ایجاد این کورک ها نقش داشته باشد. درمان علت اصلی می تواند از بروزکورک های بعدی جلوگیری کند.
جلوگیری از ایجاد کورک تناسلی
جلوگیری از تشکیل کورک همیشه ممکن نیست. با این حال نکات ذکر شده در زیر می تواند به افراد کمک کند که خطر ایحاد کورک های تناسلی را در آینده کاهش دهند:
- تیغ خود را مرتبا عوض کنید: تیغی که کند شده باشد می تواند باعث ایجاد موهای زیر پوستی را افزایش دهد. بنابراین بهتر است که هر سه تا چهار هفته تیغ یا وسیله اصلاح غیر برقی را عوض کرد.
- تیغ اصلاح خود را به اشتراک نگذارید: باکتری های مسئول ایجاد کورک به راحتی از طریق تیغ اصلاح منتقل می شوند. پس باید تیغ را تمیز، خشک و دور از دسترس دیگران نگه داشت.
- اصلاح ناحیه تناسلی در زیر دوش یا وان: ناحیه تناسلی را نباید وقتی خشک است اصلاح و شیو کرد. برای کاهش اصطکاک بین تیغ و مو هنگام اصلاح، بهتر است زیر دوش یا هنگام نشستن در وان شیو را انجام داد. اگر به آب دسترسی ندارید از لوسیون یا کرم اصلاح استفاده کنید.
- اصلاح در جهت رشد مو: با این کار احتمال پیچ خوردن مو در زیر پوست کاهش می یابد. بنابراین در جهتی که موهای رشد می کنند باید اصلاح را انجام داد.
- ناحیه تناسلی را به آرامی لایه برداری کنید: اگر ناحیه تناسلی را می تراشید یا با موم اپیلاسیون می کنید، بهتر است با لایه برداری ملایم از ناحیه (دو بار در هفته)، احتمال ایجاد موهای زیر پوستی را کاهش دهید. لایه برداری می تواند به باز شدن فولیکول های مسدود شده مو کمک کرده و رشد مو را امکان پذیر نماید.
- شستن منظم دست ها: این کار نیز می تواند به کاهش قرار گرفتن در معرض باکتری کمک کند.
- حفظ وزن سالم: حفظ وزن می تواند از ایجاد چین های پوستی جلوگیری کند. چین های پوستی می توانند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهند.