۱۰ چای و دمنوش مفید هنگام سرماخوردگی

چای و دمنوش گرم هنگام سرماخوردگی و آنفلوانزا بسیار گلو را نرم می کند. اما علاوه بر آن خواض دیگری هم دارد. هنگامی که فردی به سرماخوردگی مبتلا شده باشد مصرف مایعات بدون کافئین که بدن را هیدراته میکند یک ضرورت است. نوشیدن یک فنجان چای داغ است چرا که گلودرد را تسکین داده و گرفتگی را از بین میبرد. همچنین مصرف یک نوشیدنی گرم بدن فرد را گرم میکند. هنوز تحقیقات جامعی مبنی بر تاثیر هرگونه نوشیدنی گیاهی بر سلامت در طی سرماخوردگی وجود ندارد اما شواهد بسیاری برای اثر دمنوشهای گیاهی بر کاهش علائم عفونت تنفسی موجود است. در ادامه به برخی از این دمنوشها که گزینههای مناسبی برای درمان خانگی سرماخوردگی هستند اشاره خواهد شد.
۱. چای لیمو
نوشیدن چای لیمو یا افزودن لیمو به انواع دیگر چایهای گیاهی نوعی درمان خانگی است که مردم دهههاست از آن استفاده میکنند. علاوه بر این محبوبیت، شواهد بسیاری مبنی بر تاثیر چای لیمو بر گلودرد وجود دارد. لیمو نوعی از مرکبات بوده و این به معنی وجود ویتامین C بسیار در آن است.
هنگام سرماخوردگی و آنفلوانزا: هنگام مبارزه با سرماخوردگی به شکل ویروسی یا غیر ویروسی آن این ویتامین یک مادهی مغذی و ضروری برای بدن خواهد بود.
۲. چای شاتوت
شاتوت گیاهی به رنگ بنفش تیره بوده و بومی اروپاست. بسیاری از مردم بر این باورند که مصرف شاتوت میتواند به افراد در بهبود هر چه سریعتر عفونتهایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی کمک کنند که برخی از تحقیقات نیز از این باور پشتیبانی میکنند. مشخص شده است که رایجترین فرم شاتوت که به شاتوت سیاه معروف است دارای خواص ضد ویروسی و ضد میکروبی بسیاری است.
هنگام سرماخودگی و آنفلوانزا: علاوه بر آن نتایج تحقیقاتی نیز نشان داده اند که این ماده بر کاهش مدت زمان ابتلا به آنفولانزا موثر است اما مطالعات مستقیمی به منظور تاثیر استفاده از چای شاتوت بر درمان سرماخوردگی وجود ندارد.
۳. چای اکیناسه
اکیناسه ماده گیاهی محبوبی بوده که از گیاهی به نام سرخارگل گرفته میشود. تحقیقات متناقضی مبنی بر تاثیر چای اکیناسه روی سرماخوردگی وجود دارد. تحقیقات نشان میدهند که اکیناسه فعالیت ایمنی بدن را افزایش می دهد و بر روی بهبودی عفونتهای باکتریایی و ویروسی تاثیر دارد. این چای مانند چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان است.
هنگام سرماخودگی و آنفلوانزا: علاوه بر این تحقیقاتی نیز موجود است که نشان داده چای اکیناسه میتواند مدت زمان مشکلات موجود در تنفس فوقانی و همچنین آنفولانزا را کاهش بدهد. اما در مجموع هنوز به قطعیت دربارهی مزایای این چای در درمان سرماخوردگی نمیتوان اظهار نظر کرد.
۴. چای سبز
چای سبز به دلیل داشتن مزایای بسیاری که در سلامت افراد دارد در سراسر جهان محبوب است. بررسیهای پزشکی در مورد چای سبز به محتوای آنتی اکسیدانی آن تاکید بسیاری دارد. وجود این فعالیتهای آنتی اکسیدانی به فرد کمک میکند تا در صورت حمله عوامل محیطی یا عفونت از بدن پشتیبانی کند. محققان بر این باورند که چای سبز تاثیر بسیاری روی سیستم ایمنی داشته و همچنین به وجود متابولیسم سالم کمک میکند.
هنگام سرماخودگی و آنفلوانزا: در مورد تاثیر مستقیم چای سبز روی سرماخوردگی به تحقیقات بیشتری نیاز است اما به طور کلی میتوان گفت که چای سبز ممکن است با افزایش انرژی به فرد برای مبارزه با سرماخوردگی کمک کند اما هنوز به قطعیت نمیتوان گفت که در کاهش مدت زمان بروز این بیماری نیز تاثیر دارد یا خیر.
۵. چای گیاهی با عسل
چایهای گیاهی را میتوان از میوههای خشک، ادویهها و گیاهان دارویی تهیه کرد. چایهای گیاهی به طور طبیعی بدون کافئین میباشند و در نتیجه بدن فرد را بی آب نمیکنند. این دسته از مواد اغلب دارای عطر و طعم شیرین و رایحههای تسکین دهنده هستند. میتوان این چایها را همراه با شیرین کنندهی طبیعی مانند عسل مخلوط و به طعم بهتری نیز دست یافت. چای بابونه و چای نعناع مدتهاست که درمان خانگی محبوبی برای افراد هستند. لازم به ذکر است که در صورت بارداری فرد استفاده از چای بابونه ابدا به او توصیه نمیشود.
هنگام سرماخودگی و آنفلوانزا: هنگام سرماخوردگی عسل میتواند به سرکوب سرفه کمک کند در واقع به طور کلی در کودکان بالای یک سال عسل به عنوان سرکوبگر سرفه استفاده می-شود. مصرف عسل در در کودکان زیر ۱۲ ماه توصیه نمیشود چرا که ممکن است حاوی کلستریدیوم بوتولینوم بوده و منجر به بوتولیسم گردد. در مجموع هم زدن کمی عسل در چای گیاهی باعث تسکین درد و سرکوب سرفه میگردد.
۶. چای بابونه
چای بابونه به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و میتواند در برای مقابله با عفونتها موثر باشد.
۷. زنجبیل
زنجبیل میتواند در بهبود علائم سرماخوردگی مانند گلودرد موثر باشد. علاوه بر آن این ماده خواص ضد التهابی داشته و به کاهش عفونت گلو و ورم حلق کمک میکند.
۸. نعناع تند
نعناع فلفی خاصیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی داشته و در بهبود سیستم ایمنی موثر است. البته دانشمندان هنوز در حال مطالعه بر روی نحوهی کار این ماده هستند اما به نظر میرسد به طور کلی بر سلامت قلب و عروق تاثیرات مثبت دارند. همچنین چای نعناع میتواند به رفع گرفتگی سینوس کمک کرده و تنفس را تسهیل کند.
۹. چای نارون
نارون پوست لغزنده داشته که این مادهی ژل مانند میتواند خارش گلو و درد آن را کاهش بدهد و این دلیل استفاده از چای نارون توسط برخی از افراد است.
۱۰. چای ریشه شیرین بیان
این ماده معمولا برای معالجه بیماریهای دستگاه گوارش مانند سوزش معده استفاده میشود. اما تحقیقاتی نیز نشان داده اند که ریشه شیرین بیان دارای ویژگیهای ضد میکروبی و ضد ویروسی است که میتواند در بهبود سرماخوردگی موثر باشد.
درمانهای خانگی در زمان سرما خوردگی
بسیاری از درمانهای خانگی برای بهبود سرماخوردگی و کاهش گلودرد وجود دارد.
- چه در زمان عادی و چه در زمان مواجهه با سرماخوردگی هیدراته ماندن بدن برای سلامتی ضروری است. هنگام ابتلا به سرماخوردگی مصرف ۸ تا ۱۰ لیوان آب یا سایر مایعات فاقد کافئین از اهمیت بیشتری نیز برخوردار است.
- مکملهای روی ممکن است در کاهش زمان بیماری موثر واقع شوند. به خصوص اگر آنها را ۲۴ ساعت پس از ظهور علائم استفاده کرد.
- داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن و ایبوپروفن ممکن است به کاهش سر درد و درد مفاصل و سایر علائم ناشی از تب کمک کنند.
- لوزنج های خوراکی نیز از آنجایی که باعث افزایش تولید بزاق میشوند و به دنبال آن گلو را مرطوب نگه میدارند برای بهبود و تسکین درد مناسب هستند.
- مخلوط کردن لیمو با آب گرم میتواند تولید یک نوشیدنی تسکین دهنده کرده و به گلودرد کمک کند.
- بخور و استنشاق بخار ممکن است به شل شدن مخاط بینی و بهبود وضعیت ریه کمک کند.
- به طور کلی مصرف پروبیوتیکها میتواند در کاهش مدت زمان بیماری موثر عمل کند.
- استفاده از آب نمک بر کاهش علائم سرماخوردگی تاثیر گذاشته و میتواند مدت زمان آن را کاهش دهد.
چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
در بعضی از انواع سرماخوردگی مشخصا سرماخوردگیهایی که ناشی از عاملی ویروسی هستند برای بهبود صرفا نیاز به گذشت زمان دارند به همین علت هنگام مراجعه به پزشک به جز داروهای تسکین دهندهی علائم داروهای دیگری مورد نیاز نیست. با این حال اگر علائم سرماخوردگی بیش از ۳ هفته به طول بکشد یا اگر بعد از گذشت ۱۰ روز شدیدتر شود، باید به پزشک مراجعه کرد چرا که سرماخوردگیهای ادامه دار ناشی از عوامل باکتریایی بوده و به درمان نیاز دارند.
علائمی که باید به آنها دقت کرد عبارتند از:
- فشار یا درد در اطراف پیشانی
- ترشحات رنگی بینی که میتواند قهوهای رنگ، سبز یا مایل به رنگ خون باشد.
- تب بالا که بیش از ۲۴ ساعت ادامه داشته باشد.
- تعریق و لرز
- مشکل در بلع
- سرفههای شدید
- سخت شدن تنفس
هیچ تحقیق علمی مشخصا به نوعی چای که برای سرماخوردگی مناسب باشد اشاره نکرده است اما به طور کلی نوشیدن چای گیاهی در شرایطی که فرد با علائم سرماخوردگی مواجه شده است گزینهی مناسبی است. هیدراته ماندن با مصرف مقدار زیادی نوشیدنی بدون کافئین میتواند در کاهش علائم و تسریع بهبودی موثر باشد. علاوه بر این فقط استنشاق بخار حاصل از نوشیدنی گرم نیز ممکن است به شل شدن گرفتگیها کمک کند