داروهای ضد فشار خون بالا

داروهای کنترل فشار خون (ضد فشار خون) زیادی وجود دارد که هرکدام موافقان و مخالفانی دارند.بنابراین انتخاب داروی فشارخون مناسب گاهی می توان سخت باشد. پزشک ممکن است بیش از یک نوع درمان برای هر بیماری تجویز کند. اگر فشار خون دارید یا در معرض ابتلا به آن هستید، تغییر سبک زندگی می تواند به کنترل میزان آن کمک کند. در پاره ای از مواقع ممکن است فرد به مصرف دارو نیز نیاز داشته باشد. مصرف منظم داروها طبق دستورالعمل های پزشک، کنترل فشار خون و ایجاد تغییر در سبک زندگی می تواند به انسان در رسیدن به سلامتی و حفظ فشار خون سالم کمک کند.
داروهای کنترل فشار خون
اگر ایجاد تغییر در سبک زندگی برای کنترل فشار خون کافی نباشد، پزشک احتمالاً داروی های فشار خون را نیز تجویز می کند. ممکن است یک یا چند مورد از این داروها به فرد مبتلا داده شود:
۱. داروهای ادرار آور:
قرص های آب نیز نامیده می شوند. یک داروی ادرار آور، آب و سدیم اضافی بدن را از بین می برد، بنابراین مایعات کمتری در رگ ها جریان خواهد داشت. این امر فشار بر دیواره رگ های خونی فرد را کاهش می دهد.
دیورتیک ها در سه نوع وجود دارند: تیازید، حلقه و پتاسیم. نمونه هایی از داروهای ادرار آور شامل:
- کلروتیازید
- بومتانید
- آمیلوراید
اگر داروهای ادرار آور برای کاهش فشار خون کافی نبودند، ممکن است پزشک اضافه کردن داروهای فشار خون دیگر را به درمان در دستور کارش قرار دهد.
۲. مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE):
این داروها با جلوگیری از تشکیل آنژیوتانسین (ماده شیمیایی در بدن که رگ های خونی را باریک می کند) به شل شدن رگ های خونی کمک می کنند. چندین مهار کننده ACE موجود است. به عنوان مثال می توان به
- انالاپریل
- لیزینوپریل
- رامیپریل
۳. انسداد گیرنده های آنژیوتانسین II (ARB):
این داروها مانع عملکرد آنژیوتانسین، ماده شیمیایی در بدن انسان می شوند که رگ های خونی را باریک می کنند. ARB ها شامل:
۴. مسدود کننده های کانال کلسیم:
این داروها از ورود کلسیم به سلول های قلب و رگ های انسان جلوگیری می کنند و به عروق اجازه می دهد تا شل شده و باز بشوند. نمونه هایی از مسدودکننده های کانال کلسیم شامل
۵. مسدود کننده های بتا:
این داروها با جلوگیری از تأثیر هورمون اپی نفرین که به آن آدرنالین نیز گفته می شود، عمل می کنند. آن ها باعث می شوند که قلب انسان کندتر و با نیروی کمتری بتپد. نمونه هایی از مسدود کننده های بتا عبارت اند از:
۶. بازدارنده های رنین:
رنین ماده ای است که توسط کلیه های انسان تولید می شود و باعث ایجاد یک سری مراحل جهت افزایش فشار خون می گردد. آلیسکیرن تولید رنین که توانایی اش را برای شروع این روند کاهش می دهد، محدود می نماید.
سایر داروها که گاهی برای درمان فشار خون بالا استفاده می شوند:
اگر نمی توانید با یک یا چند داروی فوق به هدف خود یعنی کاهش فشار خون برسید، سایر داروهایی که برای کنترل فشار خون کاربرد دارند را به شما معرفی می کنیم:
۱. مسدود کننده های آلفا:
آلفا بلاکرها از سفت شدن عضلات در اثر هورمون نوراپی نفرین (نورآدرنالین) در دیواره رگ ها و رگ های کوچکتر جلوگیری می کنند که باعث باز و شل شدن رگ ها می شود. آلفا بلاکرهایی که معمولاً تجویز می شوند شامل:
۲. مسدود کننده های آلفا بتا:
مسدود کننده های آلفا- بتا مشابه مسدود کننده های بتا کار می کنند. در صورت افزایش فشار خون و قرار گرفتن در معرض نارسایی قلبی، ممکن است این داروها تجویز شوند. مسدود کننده های آلفا بتا شامل:
می باشند.
۳. فاکتورهایی با عملکرد مرکزی:
این داروها از ارسال سیگنال به سیستم عصبی مغز انسان برای سرعت بخشیدن به ضربان قلب و باریک شدن رگ های خونی جلوگیری می کنند. در نتیجه این عمل، قلب خون را دیگر به همان سختی پمپ نمی کند و خون به راحتی از طریق رگ ها جریان می یابد. نمونه هایی از فاکتورهای دارای اثر مرکزی شامل:
۴. گشاد کننده های عروق:
این داروها از سفت شدن و تنگی عضلات، وریدها و رگ های شما جلوگیری می کنند. در نتیجه، خون به راحتی جریان می یابد و قلب شما مجبور نیست با شدت و سختی پمپاژ کند. به عنوان مثال داروهای
۵. آنتاگونیست آلدوسترون:
این داروها اغلب با داروهایی مانند داروهای ادرار آور استفاده می شوند. آنتاگونیست های آلدوسترون، هورمون آلدوسترون را مسدود می کنند که گاهی اوقات باعث احتباس نمک و مایعات می شود و در فشار خون بالا موثر است. این داروها معمولاً برای کسانی تجویز می شود که فشار خون بالا، دیابت یا نارسایی قلبی دارند، مانند:
تغییر سبک زندگی
اگر در معرض فشار خون بالا (پیش فشار خون) قرار گرفته اید یا قبلاً آن را داشته اید، تغییر سبک زندگی می تواند به شما در کاهش یا از بین بردن نیازتان به مصرف دارو کمک کند.
- یک رژیم غذایی سالم همراه با میوه و سبزیجات فراوان داشته باشید و میزان مصرف سدیم در رژیمتان را کاهش دهید.
- وزن سالم داشته باشید.
- ورزش کنید. در بیشتر روزهای هفته حدود ۳۰ دقیقه فعالیت و نرمش متوسط داشته باشید. خوب است که فعالیت خود را به سه جلسه ۱۰ دقیقه ای در روز تقسیم کنید.
- ترک الکل: میزان الکل مصرفی خود را محدود یا قطع کنید.
- سیگار نکشید.
- میزان استرس خود را مدیریت کنید.
در چه مواردی کدام داروها پیشنهاد می شوند؟
به عنوان مثال، اگر فرد دارای درد قفسه سینه (آنژین) مرتبط با بیماری عروق کرونر باشد، ممکن است پزشک برای کاهش فشار خون، جلوگیری از درد قفسه سینه، کاهش ضربان قلب و کاهش خطر مرگ، یک مسدود کننده بتا را برای فرد مبتلا توصیه کند.
- اگر شخصی مبتلا به دیابت و فشار خون باشد، مصرف داروی ادرار آور به همراه یک مهار کننده ACE می تواند خطر حمله قلبی و سکته را کاهش دهد.
- اگر فرد دیابت، فشار خون و بیماری کلیوی داشته باشد، ممکن است به یک مهار کننده ACE یا مسدود کننده گیرنده آنژیوتانسین II نیاز داشته باشد.
این که یک دارو بر روی افراد مختلف چگونه اثر می گذارد می تواند به سن، جنس، نژاد، سطح فشار خون و سلامت کلی آن ها بستگی داشته باشد. ترکیب دو دارو معمولاً برای کنترل فشار خون بهتر از یک دارو موثر است. یک روش درمانی هدفمند می تواند خطر ابتلا به عوارض را کاهش دهد. باید بدانید که تجویز این قرص ها فقط و فقط بر عهده پزشک است و نباید از داروی فشار خون دیگران استفاده کنید. پزشک با بررسی شرایط شما، دارویی متناسب با وضعیتتان تجویز خواهد کرد.
کلام آخر
دستگاه های اندازه گیری فشار خون خانگی بسیار ارزان قیمت هستند و برای خرید آن نیازی به نسخه پزشکی ندارید. به یاد داشته باشید که کنترل فشار خون در منزل جایگزین مراجعه به پزشک نیست. پس با تهیه ی یکی از این دستگاه ها، فشار خون خود را مرتبا تحت نظر داشته باشید.