رژیم غذایی برای سنگ کیسه صفرا

اگر دچار مشکلات کیسه صفرا، سنگ صفرا و... شده باشید به دنبال رژیم غذایی و تغذیه مفید برای سنگ کیسه صفرا و دیگر مشکلات صفرایی هستید تا در درمان و کاهش عوارض به شما کمک کند. بخصوص اگر تصمیم به عمل جراحی کیسه صفرا دارید. برخی پرهیزهایی غذایی وجود دارد. ما در این متن به رژیم غذایی مناسب برای کیسه صفرا می پردازیم.
چگونه تغذیه بر کیسه صفرا تاثیر می گذارد؟
کیسه صفرا اندام کوچکی است که در زیر کبد قرار دارد. صفرای تولید شده توسط کبد را ذخیره کرده و صفرا را در روده کوچک آزاد می کند تا به هضم غذا کمک کند.
کیسه صفرا عضوی حساس است و حفظ رژیم غذایی سالم و مملو از غذاهای غنی از مواد مغذی به سلامت کامل آن کمک می کند. برخی از غذاها می توانند از کیسه صفرا سالم محافظت کرده و آن را تقویت کنند، در حالی که برخی دیگر احتمال بروز مشکلاتی مانند التهاب یا سنگ صفرا را افزایش می دهند.
اگر کیسه صفرا از سلامت کافی برخوردار نباشد، ممکن است لازم باشد آن را با جراحی بردارید. بنابراین داشتن رژیم غذایی سالم برای کیسه صفرا ضروری است.
اگرچه رژیم غذایی به طور مستقیم مشکلات کیسه صفرا را ایجاد نمی کند یا آنها را درمان نمی کند، اما تغذیه خوب و داشتن وزن سالم کمک میکند تا از تشکیل سنگ صفرا جلوگیری کرده و در صورت ایجاد سنگ صفرا از برخی از ناراحتی های دیگر نیز جلوگیری کنید.
رژیم غذایی و خطر سنگ کیسه صفرا
تعدادی از عوامل خطر در تشکیل سنگ صفرا موثر هستند ، از جمله سابقه خانوادگی سنگ صفرا و جنسیت. زنان دو برابر مردان احتمال ابتلا به آنها را دارند. وزن بدن نیز یک عامل است. خطر سنگ صفرا در افراد دارای اضافه وزن و چاقی بیشتر است.
به نظر می رسد رژیم های غذایی حاوی چربی و کلسترول و فیبر کم در این امر نقش دارند.
اگر اضافه وزن دارید، سعی کنید وزن اضافی خود را کاهش دهید. اما این کار را به تدریج انجام دهید بین کاهش سریع وزن و تشکیل سنگ صفرا ارتباط وجود دارد. رژیم های تصادفی یا بی برنامه باعث آزاد شدن کلسترول بیشتر کبد در صفرا شده و تعادل طبیعی کلسترول و نمک های صفراوی را مختل می کند. کلسترول اضافی می تواند به شکل کریستال درآید و منجر به سنگ کیسه صفرا شود.
غذاهای مفید برای کیسه صفرا
برای داشتن کیسه صفرا سالم، غذاهای زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید:
- فلفل دلمه ای
- میوه های خانواده مرکبات
- سبزی های تیره و برگ دار
- گوجه فرنگی
- شیر
- ساردین
- ماهی و صدف
- لبنیات کم چرب
- لوبیا
- آجیل
- عدس
- توفو ( پنیر سویا )
- تمپه ( یکی از فراورده های سنتی سویا)
داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و پر از میوه و سبزیجات بهترین راه برای بهبود و محافظت از سلامت کیسه صفرا است. میوه ها و سبزیجات پر از مواد مغذی و فیبر هستند و برای داشتن کیسه صفرا سالم، ضروری است.
برخی از غذاهای ذکر شده حاوی ویتامین C، کلسیم یا ویتامین های گروه B هستند که برای کیسه صفرا نیز مفید هستند.
تصور می شود که مصرف پروتئین گیاهی بیشتر می تواند به جلوگیری از بیماری کیسه صفرا نیز کمک کند. غذاهایی مانند لوبیا، آجیل، عدس، توفو و تمپه (تا زمانی که به سویا حساسیت نداشته باشید) گزینه های بسیار خوبی برای گوشت قرمز هستند.
غذاهای مضر برای کیسه صفرا
برای داشتن رژیم غذایی سالم برای کیسه صفرا از مصرف غذاهای زیر خودداری کنید :
- روغن سبزیجات
- روغن بادام زمینی
- غذاهای سفید تصفیه شده (نان، ماکارونی، و غیره)
- غذاهای سرشار از چربی
- غذاهای فراوری شده
برای محافظت از کیسه صفرا باید از مصرف برخی غذاها خودداری کنید. بزرگترین مشکل غذایی، غذاهای پرچرب و فرآوری شده است. تجزیه غذاهایی که چرب یا سرخ شده در روغن هایی مانند روغن نباتی و روغن بادام زمینی هستند، دشوارتر هستند و می توانند باعث بروز مشکلات کیسه صفرا شوند.
غذاهای دارای چربی ترانس، مانند غذاهای فرآوری شده یا محصولات پخته شده تجاری، نیز می توانند برای سلامتی کیسه صفرا مضر باشند.
اجتناب از غذاهای تصفیه شده سفید مانند پاستاهای سفید، نان ها و قندها، می تواند از کیسه صفرا محافظت کند. همچنین باید از مصرف الکل و دخانیات خودداری کنید.
رژیم کیسه صفرا بعد از جراحی
در صورت نیاز به برداشتن کیسه صفرا، در هفته های بعد از جراحی احتمالاً دچار اسهال و مدفوع شل می شوید. این به دلیل آزاد شدن مداوم صفرا در روده های شما است.
برای کاهش این عوارض جانبی، از مصرف این مواد غذایی بعد از جراحی کیسه صفرا خودداری کنید:
- غذاهای حاوی بیش از ۳ گرم چربی
- غذاهای چرب، سرخ شده یا فرآوری شده
- سس خامه ای یا گندم
- لبنیات پرچرب
در عوض، از غذاهای پرفیبر و کم چربی استفاده کنید. شما باید در هر وعده از غذاهایی که کمتر از ۳ گرم چربی دارند استفاده کنید. فیبر غذا را به آرامی افزایش دهید و ابتدا با فیبر محلول مثل جو دو سر شروع کنید. همچنین می توانید وعده های غذایی کم حجم تری را به صورت مکرر بخورید.