تفاوت کرونا با آنفلوانزا

COVID-۱۹ (ویروس کرونا) و آنفلوانزا شباهت ها و تفاوت های زیادی نسبت به یکدیگر دارند. در طی همه گیری کووید ۱۹، ممکن است شنیده باشید که علائم این ویروس (COVID-۱۹) مشابه آنفلوانزا است. COVID-۱۹ و آنفولانزا هر دو بیماری های تنفسی مسری ناشی از ویروس هستند. آن ها به طور کلی علائم مشابهی دارند که می توانند با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. اما با مقایسه دقیق، می توانند باعث علائم متفاوت بر مردم شوند. همچنین، از آنجا که بیماری آنفولانزا مدت طولانی است که شناخته شده، پزشکان در مورد نحوه درمان و پیشگیری از آن اطلاعات بیشتری دارند.
تفاوت در بیماری زایی COVID-۱۹ با آنفولانزا چیست؟
با ادامه شیوع ویروس کرونا، مقایسه ها با آنفلوانزا انجام شده است. هر دو باعث بیماری تنفسی می شوند، اما تفاوت های مهمی بین این دو ویروس و نحوه انتشار آنها وجود دارد. این تفاوت، پیامدهای مهمی برای اقدامات بهداشت عمومی دارد که می تواند برای پاسخ به علائم هر ویروس به کار برده شود.
- عامل بیماری زا: کووید ۱۹ و آنفولانزا تفاوت های زیادی دارند. به عنوان مثال، COVID-۱۹ و آنفلوانزا توسط ویروس های مختلف ایجاد می شوند. COVID-۱۹ توسط ویروس کرونای جدید به نام SARS-CoV-۲ ایجاد می شود، در حالی که آنفلوانزا توسط ویروس های آنفلوانزای A و B ایجاد می شود.
- دوران کمون بیماری: علائم COVID-۱۹ و آنفلوانزا در زمان های مختلف ظاهر می شوند و تفاوت هایی باهم دارند. در صورت ابتلا به ویروس کرونا ممکن است دچار از دست رفتن چشایی یا بویایی شوید. علائم COVID-۱۹ به طور کلی ۲ الی ۱۴ روز پس از مواجهه با ویروس ظاهر می شود (دوره کمون). علائم آنفولانزا معمولاً حدود ۱ تا ۴ روز پس از مواجهه با ویروس عامل، ظاهر می شود.
- انتقال سریع تر: سرعت انتقال یک نقطه تفاوت مهم بین این دو ویروس است. آنفلوانزا دارای یک دوره کمون متوسط ( از زمان ابتلا به عفونت تا بروز علائم) است. در حالت کلی به نظر می رسد آنفلوانزا مسری تر و سریعتر از کووید ۱۹ پخش می شود، اما سرعت انتقال كوويد بيشتر است.
- میزان درگیر شدن ریه با ویروس: میزان آسیب ریه توسط COVID-۱۹ بیشتر از آنفلوانزا است.
- آمار مرگ و میر: میزان مرگ و میر در اثر ابتلا به کرونا بیشتر از آنفولانزا است. تاکنون در سال ۲۰۲۱، بیش از ۱۴۴ میلیون نفر در دنیا به COVID-۱۹ مبتلا شده اند؛ همچنین بیش از ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در جهان (تا ابتدای اردیبهشت ۱۴۰۰) به دلیل ابتلا به COVID-۱۹ فوت کرده اند. در مقابل، در طول فصل آنفلوآنزای سال های ۲۰۱۹-۲۰۲۰، حدود ۳۸ میلیون نفر به آنفلوانزا مبتلا شدند و حدود ۲۲۰۰۰ نفر بر اثر آنفولانزا مردند.
- ابتلای کودکان: کودکان یک عامل مهم برای انتقال ویروس آنفلوانزا در جامعه هستند. اما در ویروس COVID-۱۹، داده های اولیه نشان می دهد که کودکان کمتر از بزرگسالان تحت تأثیر قرار می گیرند و میزان حمله بالینی در گروه سنی ۰ تا ۱۹ کم است.
- شدت عفونت: برای COVID-۱۹، داده های تا به امروز حاکی از آن است که ۸۰٪ از عفونت ها خفیف یا بدون علامت هستند، ۱۵٪ عفونت شدید و نیازمند اکسیژن اند و ۵٪ عفونت ها مرگ آورند. این شدت عفونت نسبت به عفونت آنفلوانزا بحرانی و شدیدتر است.
تفاوت علائم کرونا با آنفلوانزا
از آنجا که برخی از علائم آنفولانزا و COVID-۱۹ مشابه هستند، ممکن است تشخیص تفاوت بین آنها بر اساس علائم دشوار باشد و برای تأیید تشخیص، ممکن است آزمایش انجام شود. به هر حال تشابه های علامتی این دو بیماری در زیر آورده شده اند:
- اولاً، ویروس های COVID-۱۹ و آنفلوانزا یک بیماری زایی مشابه دارند. یعنی هر دو باعث بیماری تنفسی می شوند که به صورت طیف گسترده ای از نشانه ها (از بی علامت یا خفیف گرفته تا بیماری شدید و مرگ) بروز می کند.
- ثانیاً، هر دو ویروس از طریق استنشاق قطرات تنفسی منتقل می شوند. در نتیجه، همان اقدامات رعایت بهداشت عمومی، مانند شستن دائمی دست و آداب تنفس خوب (سرفه و عطسه کردن در گودی آرنج یا دستمال کاغذی)، اقدامات مهمی است که همه می توانند برای جلوگیری از ابتلا به این عفونت انجام دهند.
علائم | کرونا | آنفلوانزا |
تب | دارد بالای 38 درجه | دارد |
سرفه | دارد ( بسیار شایع واز نوع سرفه خشک) | سرفه خلطی دارد |
تنگی نفس و مشکل در تنفس | دارد ( در برخی افراد) | ندارد |
بدن درد و خستگی | گاهی وجود دارد | بسیار شایع وجود دارد |
گلودرد | گاهی | گاهی |
سردرد | دارد | شایع |
تغییرات حس بویایی و چشایی | دارد و ناگهانی رخ می دهد. | ندارد |
مشکلات گوارشی(اسهال استفراغ) | در برخی افراد( بیشتر در کودکان) | به ندرت و در کودکان |
آبریزش بینی | به ندرت | دارد |
علائم بیمار مبتلا به کرونا در اغلب موارد با کمی احساس ناخوشی شروع می شود، تب می کند، ممکن است سرفه خشک، گلودرد و گاهی عطسه داشته باشد. در بعضی از افراد ممکن است علائم گوارشی داشته باشد.و یا ممکن است حس بویایی یا چشایی اش را از دست بدهد.
۳. نحوه گسترش ویروس کووید و آنفلوانزا
شباهت ها:
- COVID-۱۹ و آنفولانزا می توانند از فردی به فرد دیگر در صورتی که از نزدیک با یکدیگر در تماس باشند (در حدود ۱.۵ متر) شیوع پیدا کنند. هر دو به طور عمده توسط قطره های تنفسی که حین سرفه، عطسه یا صحبت کردن در هوا معلق می شوند، انتقال پیدا می کنند. این قطرات می توانند در دهان یا بینی افرادی که در نزدیکی آنها هستند قرار گیرند.
- ویروس آنفولانزا و ویروس عامل COVID-۱۹ ممکن است توسط افراد ناقل یا افرادی با علائم بسیار خفیف به دیگران منتقل شود.
تفاوت ها:
- در حالی که تصور می شود ویروس های COVID-۱۹ و آنفلوانزا به روش های مشابهی گسترش می یابند، COVID-۱۹ در بین جمعیت های خاص و گروه های سنی خاص، مسری تر ظاهر می شود.
- کرونا، افرادی را که مبتلا به برخی بیماری ها هستند، بیشتر درگیر می کند.
۴. چه افرادی بیشتر در معرض خطر هستند؟
شباهت ها:
کرونا و بیماری آنفولانزا می توانند منجر به بیماری شدید و عوارض خاص شوند. افرادی که بیشتر در معرض خطر هستند عبارت اند از:
- افراد مسن
- افرادی که بیماری پزشکی خاصی دارند
- خانم های باردار
تفاوت ها:
- کودکان مبتلا به آنفلوانزا، دچار عوارض بیشتری نسبت به کودکان مبتلا به کرونا می شوند. با این حال، نوزادان و کودکان مبتلا به بیماری زمینه ای، در معرض خطر ابتلا به آنفولانزا و COVID-۱۹ قرار دارند.
- کودکان مدرسه ای مبتلا به COVID-۱۹ بیشتر در معرض خطر ابتلا به سندرم التهابی در کودکان (MIS-C) هستند که یک عارضه نادر اما شدید از COVID-۱۹ است.
۵. عوارض ناشی از کرونا و آنفلوانزا نسبت به هم
شباهت ها:
COVID-۱۹ و آنفولانزا می توانند منجر به عوارض مشابهی شوند، از جمله:
- ذات الریه
- نارسایی تنفسی
- سندرم دیسترس حاد تنفسی (وجود مایع در ریه ها)
- سپسیس (عفونت خون)
- آسیب قلبی (به عنوان مثال حملات قلبی و سکته)
- نارسایی چند ارگان بدن (نارسایی تنفسی، نارسایی کلیه، شوک)
- بدتر شدن بیماری های پزشکی مزمن (شامل اختلال در ریه ها، قلب یا سیستم عصبی)
- التهاب بافت های قلب، مغز یا عضلات
- عفونت های باکتریایی ثانویه (بروز عفونت هایی در افرادی که قبلاً به آنفولانزا یا کرونا مبتلا شده اند) رخ می دهد.
تفاوت:
- بیشتر افرادی که به آنفلوانزا مبتلا می شوند طی چند روز تا کمتر از دو هفته بهبود می یابند. اما بهبودی از کرونا بین دو الی چهار هفته ممکن است طول بکشد.
- احتمال لخته شدن خون در رگ ها و عروق ریوی، قلبی، پاها یا مغزی، در اثر ابتلا به کرونا بیشتر است.
- بروز سندرم التهابی چند سیستم در کودکان (MIS-C) هنگام ابتلا به کرونا بیشتر است.
درمان های تایید شده برای کرونا و آنفلوانزا
شباهت ها:
افرادی که در معرض خطر بالای عوارض هستند و یا در بیمارستان بستری شده اند، باید برای کمک به تسکین علائم و عوارض، تحت مراقبت های پزشکی حمایتی قرار گیرند.
تفاوت:
داروهای ضد ویروسی آنفلوانزا، برای درمان آنفولانزا مورد تأیید FDA هستند؛ برای کرونا نیز چندین واکسن جدید معرفی شده که مطالعات اولیه مبتنی بر ایمن بخش بودن آن ها دارند. واکسن هایی همچون آسترازنکا و اسپوتینک در ایران در حال تزریق هستند که ایمن بخشیشان به ترتیب ۷۴ و ۹۷ درصد می باشد.
چگونه می توان از ابتلا به COVID-۱۹ و آنفولانزا جلوگیری کرد؟
خبر خوب این است که شما می توانید با رعایت پروتکل های بهداشتی استاندارد، به کاهش احتمال ابتلا به ویروس های ایجاد کننده COVID-۱۹ ، آنفولانزا و سایر عفونت های تنفسی کمک کنید. در حقیقت، برخی تحقیقات نشان داده اند که پیروی از این اقدامات، مانند حفظ فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک صورت، می تواند به کوتاه شدن دوره بیماری کمک کند و تعداد مبتلایان را کاهش دهد. در حالت کلی اقدامات احتیاطی استاندارد برای کاهش خطر ابتلا به COVID-۱۹، آنفلوانزا و سایر عفونت های تنفسی به شرح زیر می باشند:
- پرهیز از حضور در رویدادهای بزرگ (مانند مراسم تولد، عروسی، ختم و...) و اجتماعات گسترده
- اجتناب از تماس نزدیک (در فاصله ۱.۵یا ۲ متر) با هر کس دیگری در خارج از خانه؛ به ویژه اگر در معرض خطر بیشتری هستید.
- شستن دست ها با آب و صابون حداقل به مدت حداقل ۲۰ ثانیه یا استفاده از ضد عفونی کننده دست حاوی الکل اتانول ۷۰%
- استفاده از ماسک پارچه ای صورت هنگام حضور در مکان های عمومی مانند فروشگاه مواد غذایی و اماکنی که اجتناب از تماس نزدیک با دیگران دشوار است.
- هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با آرنج یا دستمال بپوشانید.
- از لمس چشم، بینی و دهان خودداری کنید
انجام این اقدامات پیشگیرانه می تواند به شما و اطرافیانتان در حفظ سلامتی کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری COVID-۱۹ یا آنفولانزا را کاهش دهد.