گرم کردن شیر خشک

بسیاری از مادران این پرسش برایشان پیش می آید که آیا باید حتما قبل از دادن شیر خشک به فرزندشان، آن را گرم کنند؟ این کار ممکن است همیشه قابل انجام نباشد. مخصوصا زمان هایی که مادر روز پر مشغله ای دارد و از قضا، دست تنها است. گاهی نیز پیش می آید که به دلیل مشغول بودن فکر، مادران شیر را بدون گرم کردن به کوچولوی خود می دهند. به همین علت موجی از استرس و نگرانی به سراغ وی می آید که با این کار چه خطرات یا عوارضی ممکن است متوجه فرزندش باشد. در این مقاله به بررسی کلی این موضوع خواهیم پرداخت.
آیا الزامی برای گرم کردن شیر خشک نوزاد وجود دارد؟
کوتاه ترین جواب برای این پرسش رایج و پر تکرار مادران "خیر" است. معمولاً الزامی برای گرم کردن شیر یا شیر خشک نوزاد وجود ندارد. این تصمیم بیشتر از هر چیز دیگری یک اولویت شخصی است. به این معنی که مادر باید به فرزند خود و وضعیت زمانی خود نگاه کند و ببیند دادن شیر گرم برای فرزندش خوشایند تر و بهتر است یا شیر ولرم و یا حتی شیر سرد؟ برخی از شیرخواران و کودکان، شیر خشک را فقط زمانی برای نوشیدن مناسب می دانند که آن را در دمای اتاق یا حتی وقتی کمی خنک شده باشد، به آن ها بدهید.
بسیاری از مادران که شیر خود را که از قبل دوشیده اند یا شیر خشک به فرزندشان می دهند، گرم نمی کنند و آن را بیرون از یخچال نگه می دارند. اگر فرزند شما عادت دارد بطری های شیر خشک گرم را بخورد بهتر است که عادت او را تغییر ندهید و همچنان شیر او را گرم نمایید. اگر او یک کودک بسیار آسان گیر است، ممکن است اهمیتی به سرد بودن شیرش ندهد. به هر حال اگر دوست دارید احتمالاً می توانید آن را برای یک بار هم که شده امتحان کنید. علاوه بر این موارد، عدم نیاز به گرم کردن بطری های شیر خشک، بسیار راحت تر است.
نکات مهم برای گرم کردن شیر خشک
اگر تصمیم دارید که شیر گرم به فرزند خود بدهید، باید نکات بسیار مهمی را در نظر بگیرید. گرم کردن شیر برای کودکان، به آسانی شیر گرم کردن برای بزرگسالان نیست. کودکان حساس تر هستند و سیستم ایمنی بدنشان نیز هنوز تکامل نیافته است. بنابراین باید تمام نکات احتیاطی را برای نحوه گرم کردن شیر در نظر بگیرید. در ادامه به برخی از نکات بسیار مهم اشاره می کنیم:
۱. بطری های شیر را در مایکروویو گرم نکنید: سازمان پیشگیری و کنترل بیماری (CDC) گوشزد می کند که شیر خشکی که در ماکروویو قرار می گیرد، ممکن است به طور ناموزونی گرم شود. به این ترتیب برخی قسمت های آن بسیار داغ می شود. این حالت می تواند دهان کودک شما را بسوزاند. بنابراین بهتر است از مایکروویو برای گرم کردن شیر کودک استفاده نکنید.
۲. راه های جایگزین برای گرم کردن شیر: به خاطر داشته باشید که گرم كردن بطری با استفاده از دستگاه های گرم كننده بطری نوزاد یا قرار دادن بطری در مقداری آب گرم بسیار ایمن تر از ماکروویو است.
۳. برای گرم كردن شیشه شیر: باید مراقب باشید حین گرم کردن شیر، آب از نوك شیشه شیر به داخل بطری وارد نشود. چند قطره از شیر گرم شده مخصوص شیرخواران را پشت دست خود بریزید تا ببینید گرم است یا خیر.
۴. شیر را زیاد گرم نکنید: بیش از ۱۰ دقیقه بطری را بر روی حرارت نگذارید. این کار ممکن است باعث تولید باکتری در شیر خشک یا شیر مادر شود. این باکتری ها دلیل اصلی اسهال نوزادان هستند.
۵. بعد از گرم کردن شیر، شیشه را تکان دهید: اگر هنوز هم ترجیح می دهید که شیر گرم شده را به فرزند دلبند خود برای تغذیه بدهید؛ بطری شیر او را قبل از استفاده به شدت تکان بدهید. همچنین حتما قبل از دادن آن به کودک، دمای شیر خشک را پشت دستتان آزمایش کنید.
۶. هر شیشه شیری برای گرم کردن شیر مناسب نیست: همان طور که می دانید، بیشتر مواد پلاستیکی را نباید در معرض گرما قرار داد. زیرا مواد مضر و سرطان زای موجود در ترکیب خود را به داخل ماده غذایی وارد می کند. از شیشه شیرهای حاوی BPA استفاده نکنید. BPA ماده شیمیایی است که از دهه ۱۹۶۰ در ساخت بسیاری از ظروف غذای پلاستیکی سخت، از جمله شیشه های شیر کودکان و فنجان ها استفاده می شود. در سال ۲۰۱۳ به دستور سازمان غذا و دارو (FDA) استفاده از BPA در ساخت وسایل مورد استفاده برای کودکان ممنوع شد. زیرا هنگامی که غذاهای گرم یا داغ (از جمله آب جوش، شیر خشک، یا سایر غذاها و مایعات داغ) با ظروف ساخته شده از BPA تماس پیدا می کنند، مقداری از BPA به غذا یا مایع منتقل می شود. مشخص شده است که قرار گرفتن در معرض BPA می تواند خطر ابتلا به برخی سرطان ها را افزایش دهد و بر رشد مغز و سیستم تولید مثل (از جمله شروع زودرس بلوغ) تأثیر منفی بگذارد.
آیا می توان شیری که گرم کرده ایم را ذخیره کنیم؟
اگر نیاز به تهیه شیر خشک از قبل دارید، شیر خشک را ظرف ۱ ساعت بعد از تهیه کردن و گرم نمودن آن در یخچال نگه دارید. شما ۲۴ ساعت زمان دارید که از این شیر استفاده نمایید. در این مدت باید آن را در قسمت های داخلی یخچال و در جایی که سردتر است ذخیره کنید، نه در درب یخچال که گرمتر است.
کلام آخر
توصیه می شود شیشه شیر را از همان ابتدا، سرد یا با دمای اتاق به فرزندتان بدهید. ممکن است تعجب آور باشد، اما گرم کردن یک بطری قبل از اینکه کودک آن را بخورد، هیچ فایده ای برای سلامتی او ندارد. انجام این کار فقط سلیقه ای است. بعضی از نوزادان شیر خشک خود را گرم ترجیح می دهند، در حالی که دیگران آن را سرد یا برابر با دمای اتاق دوست دارند. این که به کودک خود شیر گرم بدهید ایرادی ندارد. برای گرم کردن آن، شیشه شیرش را در یک ظرف پر از آب گرم قرار دهید و بگذارید چند دقیقه بماند. همچنین می توانید بطری شیر او را زیر آب روان گرم کنید. البته با روش آخر، شیر خشک او ولرم می شود (گرم نمی شود). نکته بسیار مهم این است که بطری ها را در مایکروویو گرم نکنید.