خواص درمانی سیر

سیر گیاهی است که خواص درمانی زیادی برای زنان و مردان دارد. سیر به طور معمول برای بهبود وضعیت قلب و سیستم گردش خون مورد استفاده قرار میگیرد. سیر میتواند به کنترل فشار خون، کاهش کلسترول و چربیهای مضر و همچنین کاهش احتمال گرفتگی شریانها کمک کند. از خواص سیر برای مردان می توان به کاهش خطر سرطان پروستات و برای زنان به کاهش سرطان پستان کمک می کند. علاوه بر آن سیر برای کاهش و درمان ریزش مو، کاهش وزن موثر است. میتوان سیر را به صورت تازه، پودر شده و همچنین روغن آن به عنوان افزودنی در غذاها و نوشیدنیها مصرف کرد.
سیر چطور اثر میکند؟
سیر مادهای شیمیایی با عنوان آلیسین تولید میکند که همین ماده سبب به وجود آمدن خواص مختلف و همچنین بوی سیر است. در نتیجه در برخی از محصولات حاوی سیر که بدون بو عرضه میشود ممکن است خاصیت این مادهی گیاهی نیز کاهش یافته باشد. استفاده از مکملهای گیاهی که پوشش داشته و به جای معده در روده باز میشوند ایدهی مناسبی برای کم کردن بوی سیر با حفظ تاثیر آن خواهد بود.
خواص و فواید مصرف سیر (اثبات شده)
احتمالا سیر میتواند در شرایط زیر مفید عمل کند:
۱. تصلب شرایین:
با افزایش سن رگهای بدن کشش و خاصیت انعطاف پذیری خود را از دست میدهند و به نظر میرسد که مصرف سیر بتواند این فرآیند را تعدیل کند.
۲. دیابت:
سیر میتواند به کاهش سطح قند خون ناشتا کمک کرده و در افراد مبتلا به دیابت نیز موثر باشد.
۳. کمک به کاهش کلسترول و سایر چربیهای مضر خون:
اگرچه تمامی تحقیقات این نظر را تایید نمی کنند اما به نظر میرسد مصرف سیر میتواند به کاهش کلسترول و سایر چربیهای مضر خون کمک کرده و به افرادی که با مشکل کلسترول خون مواجه هستند پیشنهاد میشود. سیر منجر به از بین رفتن چربیهای خوب نخواهد شد.
۴. کاهش فشار خون:
مصرف سیر میتواند در افرادی که با مشکل فشار خون رو به رو هستند فشار خون سیستولیک (عدد بالا) را حدود ۷ تا ۹ میلی متر جیوه و فشار دیاستولیک (عدد پایین) را ۴ تا ۶ میلی متر جیوه کاهش دهد.
۵. کاهش تجمع چربی در افرادی که مبتلا به کبد چرب غیر الکلی هستند:
مصرف پودر سیر می-تواند به افراد در بهبود سلامت کبد کمک کرده و خطرابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
۶. سرطان پروستات:
برخی تحقیقات نشان دادهاند که وجود سیر در رژیم غذایی میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کرده و یا عوارض ناشی از این بیماری را کاهش دهد.
سیر در درمان چه مشکلاتی موثر است؟
احتمالا سیر بتواند در موارد زیر نیز تاثیرات مثبتی داشته باشد که البته نیازمند تحقیقات بیشتر است:
- ریزش موی سکهای: شواهدی وجود دارد که نشان میدهد احتمال استفاده از ژل حاوی سیر ۵ درصد به همراه استروئید بتواند به افزایش رشد مو در افرادی که با ریزش مو رو به رو هستند کمک کند.
- درد قفسه سینه (آنژین): احتمال دارد که استفاده از سیر به کاهش درد قفسه سینه کمک کند.
- افزایش کارایی هنگام ورزش: تحقیقات اولیه نشان داده اند که مصرف مقداری سیر پیش از ورزش میتواند منجر به افزایش کارایی و استقامت ورزشکاران در حین فعالیتهای ورزشی شود.
- کمک به درمان بزرگ شدن پروستات (هایپرپلازی خوش خیم پروستات): برخی از تحقیقات نشان دادهاند که مصرف عصاره سیر میتواند منجر به کاهش توده پروستات و تعدیل تکرر ادرار شود که البته تایید این نظر نیازمند مطالعات بیشتری است.
- سرطان پستان: برخی از محققین بر این باورند که افرادی که بیشتر از سیر و پیاز در رژیم غذایی خود استفاده میکنند کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار میگیرند اما در مقابل بعضی از تحقیقات به ارتباط موثری بین مصرف سیر و کاهش خطر سرطان پستان دست نیافتهاند.
- سرطان رودهی بزرگ (رکتوم): برخی تحقیقات نشان دادهاند که افزایش مصرف سیر میتواند خطر ابتلا به سرطان رودهی بزرگ را کاهش دهد و البته در مقابل مطالعات دیگری نیز وجود دارند که وجود این ارتباط را تایید نمیکنند.
- سرماخوردگی: تحقیقاتی نشان دادهاند که استفاده از سیر میتواند به پیشگیری از سرماخوردگی کمک کرده و تعداد و شدت آن را کاهش دهد.
- میخچه: برخی از تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از برخی از عصارههای سیر به صورت موضعی میتواند به بهبود میخچه کمک کند.
- سیستیک فیبروزیس: برخی تحقیقات ابتدایی نشان دادهاند که مصرف روغن سیر نمیتواند تاثیر مستقیم و موثری بر بهبود عملکرد ریه یا تعدیل علائم و میزان نیاز به آنتی بیوتیک داشته باشد.
- سرطان مری: هنوز مشخص نیست که آیا خوردن بیشتر سیر میتواند تاثیری بر کاهش خطر ابتلا به سرطان مری داشته باشد یا خیر اما برخی تحقیقات مبنی بر تایید و برخی مبنی بر تکذیب آن وجود دارد.
- درد عضلانی ناشی از ورزش: شواهد اولیه نشان میدهد که مصرف آلیسین که ماده شیمیایی اصلی موجود در سیر است میتواند دردهای عضلانی ناشی از ورزش را در ورزشکاران کاهش دهد.
- کلسترول بالا ارثی (هایپرکلسترولمی خانوادگی): در کودکانی که با سطح بالایی از LDL مواجه هستند به نظر نمیرسد که مصرف عصارهی پودر سیر بتواند کمکی به بهبود وضعیت کلسترول یا فشار خون بکند.
- مسمومیت سرب: برخی تحقیقات ابتدایی نشان داده اند که مصرف پودر سیر میتواند به کاهش سطح سرب در خون کمک کند اما به نظر نمیرسد که بتواند به اندازهی دی پنیسیلامین موثر عمل کند.
- سرطان ریه: تاثیر سیر بر سرطان ریه هنوز مشخص نیست برخی از تحقیقات بر این باورند که میزان مصرف سیر بر روی ریسک سرطان ریه بی تاثیر است و برخی دیگر از تحقیقات نشان دادهاند که مصرف سیر خام میتواند خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهد.
- سندرمهای متابولیک (برخی از علائم که ممکن است خطر ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد): برخی تحقیقات نشان دادهاند که مصرف سیر خام میتواند باعث افزایش چربی خوب و کاهش چربیهای بد در خون شده و قند خون را در افرادی که مبتلا به آن هستند کاهش دهد.
- دفع حشرات: برخی تحقیقات نشان داده اند که استفاده از دوز پایین سیر نمیتواند تاثیری بر دفع حشرات داشته باشد.
- سرطان گلبولهای سفید خون که پلاسماسل نیز نامیده میشوند (مولتیپل میلوما): برخی از تحقیقات نشان دادهاند که مصرف سیر میتواند خطر ابتلا به این نوع سرطان را کاهش دهد.
- قدرت عضلانی: به نظر میرسد که افرادی که بیشتر از سیر در رژیم غذایی خود استفاده می-کنند در مقایسه با دیگر افراد از قدرت عضلانی بالاتری برخوردار خواهند شد.
- چاقی: تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از سیر به تنهایی نمیتواند بر کاهش وزن افراد تاثیر مستقیم داشته باشد.
- تورم، التهاب و زخمهای داخل دهان: تحقیقات اولیه نشان دادهاند که استفاده از دهانشویه حاوی سیر میتواند باعث کاهش قرمزی ناشی از التهاب شده و در بهبود زخمهای داخل دهان موثر عمل کند.
- برفک: تحقیقات اولیه نشان دادهاند که استفاده از خمیر سیر به صورت موضعی میتواند در روند بهبود افراد مبتلا به برفک موثر عمل کند.
- آرتروز: تحقیقات اولیه نشان دادهاند که استفاده از مکملهای سیر میتواند در زنان مبتلا به آرتروزی که با اضافه وزن نیز رو به رو هستند موثر عمل کند.
- تنگ شدن رگهای خونی که باعث اختلال خون رسانی به اندامها میشود: برخی از تحقیقات نشان دادهاند که مصرف سیر میتواند منجر به کاهش درد پا هنگام راه رفتن که در اثر اختلال و کاهش جریان خون در پاها به وجود میآید، شود.
- فشارخون بالا در بارداری: بعضی از تحقیقات اولیه نشان دادهاند که استفاده از عصاره سیر در سه ماه سوم بارداری خطر ابتلا به مشکلات فشار خون به خصوص در مادرانی که اولین بارداری خود را تجربه میکنند کاهش میدهد.
- آرتریت روماتوئید: تحقیقاتی وجود دارد که نشان میدهد مصرف سیر ممکن است بتواند به کاهش درد و عوارض ناشی از آرتریت روماتوئید کمک کرده و در بهبود عملکرد افراد موثر باشد.
- سفت شدن پوست و بافت همبند (اسکلرودرمی): برخی از تحقیقات نشان دادهاند که مصرف روزانه سیر نمیتواند در این افراد تاثیر بسیار موثری داشته باشد.
- جلوگیری از گزش حشرات: برخی از محققین بر این باورند که افرادی که به طور منظم از سیر در رژیم غذایی خود استفاده میکنند کمتر در معرض گزش حشرات قرار میگیرند که البته مکانیزم اثر این اتفاق هنوز به طور دقیق مشخص نیست.
- انگل و کرم حلقوی: به نظر میرسد استفاده از ژلهایی که حاوی سیر هستند میتوانند به افراد مشابه کرمهای ضد قارچی کمک کنند اما هنوز مزیت استفاده از آن روی پوست مشخص نیست.
- خارش: بعضی مطالعات به اثر موثر سیر در بهبود خارش اشاره دارد اما هنوز نمیتوان به خوبی دربارهی مزیت استفاده از آن روی پوست نظر داد.
- عفونت واژن: برخی تحقیقات اولیهی انجام شده هنوز نتوانستهاند به رابطهی بین استفاده از سیر و کاهش این نوع از عفونت پی ببرند.
- زگیل: شواهد اولیه نشان میدهد که استفاده از عصاره سیر میتواند در بهبود زگیل موثر عمل کند.
- التیام زخم: تحقیقات اولیه نشان دادهاند که استفاده از پمادهای حاوی سیر در مقابل پمادهایی که فاقد سیر هستند موثرتر عمل میکند.
- نوعی بیماری خوش خیم و غیر سرطانی پستان (بیماری پستان فیبروکیستیک)
- تورم و التهاب در معده (ورم معده)
- تورم و التهاب کبد (هپاتیت)
احتمالا سیر در شرایط زیر بی اثر است:
- سرطان معده: به نظر نمیرسد که افرادی که بیشتر از سیر یا مکملهای آن استفاده میکنند کمتر در معرض سرطان معده قرار بگیرند.
- عفونت دستگاه گوارش که معمولا در اثر هلیکوباکترپیلوریها به وجودآمده و میتواند منجر به زخم می شود: اگرچه سیر میتواند فعالیتهایی در برابر هلیکوباکترها از خود نشان دهد اما در مجموع نمیتوان از آن به عنوان یک درمان موثر در افرادی که با مشکل عفونت رو به رو هستند نام برد.
عوارض جانبی مصرف سیر چیست؟
استفاده خوراکی از سیر برای اکثر افراد بی خطر است اما در بعضی از افراد میتواند عوارضی را هم به دنبال داشته باشد:
- بوی بد دهان
- احساس سوزش در دهان یا معده
- نفخ
- حالت تهوع و استفراغ
- بروز بوی بد بدن
- اسهال
- افزایش احتمال خطر خونریزی بعد از جراحی در برخی از افراد
- افزایش احتمال بروز آسم در افرادی که به طور مداوم در معرض سیر هستند.
- برخی از واکنشهای آلرژیک
خواص درمانی موضعی سیر
استفاده از سیر به عنوان پماد یا محصولی که روی پوست استفاده میشود:
استفاده از محصولات پوستی حاوی سیر معمولا بی خطر هستند اما با این حال ممکن است در بعضی از افراد آسیبهای پوستی که شبیه به سوختگی هستند را نشان بدهد.
استفاده از سیر خام به روی پوست معمولا ایمن نبوده و احتمال دارد واکنشهای آلرژیک و تحریکی شدید پوست را به دنبال داشته باشد.