درمان آکنه با سرکه سیب؛ فواید و معایب آن

امروزه درمان آکنه و جوش صورت با سرکه سیب (سرکه سیب از تخمیر سیب یا آب بدون فیلتر سیبهای فشرده ساخته میشود) بسیار طرفدار پیدا کرده است .فواید سرکه سیب برای پوشت شامل؛ درمان لک ها و جای جوش و آکنه، تنظیم pH پوست و کاهش باکتری های آکنه اما کنار مزایای ان معایب و مضراتی نیز دارد برای مثال استفاده بیش از حد آن می تواند باعث قرمزی، سوختگی پوست شود. بنابراین استفاده از تونر سرکه سیب برای افادی که دچار خشکی پوست هستند توصیه نمی شود. در این متن به تمامی مزایا و مضرات سرکه سیب و روش استفاده از سرکه سیب روی پوست می پردازیم.
سرکه سیب می تواند باکتری های آکنه را از بین ببرد؟
سرکه توانایی بالایی در از بین بردن بسیاری از باکتریها و ویروسها دارد. در حقیقت نشان داده شده است که تعداد برخی از باکتریها را تا ۹۰ درصد و برخی از ویروسها را تا ۹۵ درصد کاهش میدهد. نوعی باکتری با عنوان پروپیونی باکتریوم منجر به بروز آکنه میشود.
سرکه سیب حاوی اسید استیک، اسید سیتریک، استید لاکتیک و اسید سوکسینیک است که بنا به تحقیقات انجام شده تمام این اسیدها در از بین بردن پروپیونی باکتریم یا همان پی-آکنه موثر هستند. در یکی از مطالعات از ۲۲ نفر خواسته شد که به مدت دوبار در روز برای یکسال از اسید لاکتیک در شست و شوی صورت خود استفاده کنند. به جز دو نفری که تاثیر زیادی ندیدند، اکثر این افراد با کاهش قابل توجهی در آکنه رو به رو شدند. بر اساس نتایج این مطالعات، احتمال آن وجود دارد که استفاده از سرکه سیب بر روی پوست بتواند باکتریهای ایجاد کنندهی آکنه را کنترل کند اما برای تایید قطعی این موضوع به مطالعات بیشتری احتیاج است.
سرکه سیب و درمان جای جوش
آکنه حتی پس از بهبود آن ممکن است باعث تغییر رنگ و ایجاد زخم در پوست شود. با قرار دادن سرکه سیب روی پوست، برخی اسیدهای آلی موجود در آن میتوانند به تعدیل این موضوع کمک کنند. روند استفاده از اسیدهای آلی بر روی پوست اغلب با عنوان "لایه برداری شیمیایی" نامیده میشود. اسیدها لایههای آسیب دیده و درونی پوست را از بین برده و باعث بازسازی آن میشوند. تحقیقات مشخصا نشان دادهاند که لایه برداری شیمیایی با اسید سوکسینیک باعث سرکوب التهاب ناشی از عامل باکتریایی آکنه شده و احتمالا میتواند منجر به جلوگیری از بروز زخمهای ناشی از آن نیز گردد. علاوه بر این مطالعاتی نشان دادهاند که اسید لاکتیک میتواند باعث بهبود بافت، رنگدانه و ظاهر پوست در افرادی که مبتلا به زخمهای سطحی ناشی از آکنه هستند شود. در حالیکه مطالعات روی اسیدهای آلی نتیایج امیدوار کنندهای را نشان میدهند، برای بررسی اثرات سرکه سیب روی زخمها به تحقیقات بیشتری احتیاج است.
سرکه سیب و تعادل PH پوست
با بو کردن یا نوشیدن کمی سرکه سیب به راحتی میتوان فهمید که این ماده بسیار اسیدی است و PH آن بین ۲ تا ۳ قرار دارد. پوست سالم و بدون زخم نیز اسیدی است و PH برابر با ۵/۵ دارد. اگر پوست با مشکلاتی مانند اگزما مواجه شده باشد به طور معمول PH آن بالاتر میرود. در نتیجه در این شرایط استفاده از سرکه سیب میتواند به وضعیت اسیدی پوست کمک کند اما هنوز این موضوع توسط تمامی متخصصان و تحقیقات تایید نشدهاست.
برای استفاده از سرکه سیب روی پوست و درمان آکنه باید حتما آنرا رقیق کنید و قبل از استفاده به طور مستقیم روی پوست نواحی دیگر تست کنید اگر حس سوزش و سوختگی داشتید حتما بازهم آنرا رقیق تر کنید و یا با پزشک مشورت کنید.
مضرات سرکه سیب برای پوست صورت
سرکه سیب ذاتا بسیار اسیدی است. به همین دلیل اگر مستقیما روی پوست قرار بگیرد، ممکن است باعث سوختگی شود. در اغلب موارد، سوختگی در اثر تماس طولانی مدت پوست با سرکهی سیب اتفاق میافتد و اگر مدت زمان تماس پوستی کوتاه باشد احتمال بروز سوختگی بسیار کمتر میشود. برای جلوگیری از آسیب پوستی باید مقدار کمی از سرکه سیب را استفاده کرده و آن را با آب رقیق نمود. علاوه بر این لازم است از مصرف سرکهی سیب بر روی پوست حساس و زخمهای باز خودداری کرد، چرا که در این گونه موارد احتمالا درد یا آسیب پوستی را به دنبال خواهد داشت. اگر فرد از سرکه سیب رقیق شده استفاده کند اما همچنان روی پوست خود احساس سوزش داشته باشد، لازم است در ابتدا آب بیشتری به محلول اضافه کند. اما اگر این احساس سوختگی همچنان ادامه داشت شاید بهتر باشد فرد ازاستفادهی مجدد از سرکه سیب اجتناب کند.
استفاده سرکه سیب برای درمان آکنه مفید است؟
سرکه سیب حاوی اسیدهای آلی است که میتواند به از بین بردن باکتریهای ایجاد کننده آکنه کمک کرده و منجر به کاهش زخمهای ناشی از آن شود. با این حال مطالعات کاملی در این حوزه انجام نشده و در برخی از موارد آکنه شدید نیاز به یک برنامه درمانی دقیق وجود دارد. علاوه بر این، استفاده از سرکه سیب به طور مستقیم بر روی پوست میتواند به خصوص در افرادی که پوست حساس یا زخم باز دارند، باعث سوختگی و آسیب پوستی شود. به همین دلیل ممکن است در بعضی از افرادی که مبتلا به آکنه هستند باعث تشدید علائم شده و به فرد آسیب برساند.
به طور کلی میتوان گفت که استفاده از سرکه سیب ممکن است به کنترل باکتریهای ایجاد کنندهی آکنه و کاهش زخم کمک کند. اما با این حال، احتمال دارد برای کسانی که مبتلا به موارد شدید آکنه هستند موثر نباشد.
طرز استفاده سرکه سیب برای درمان آکنه و جوش صورت
به دلیل اسیدیتهی بالای سرکه سیب لازم است آن را قبل از استفاده بر روی پوست رقیق نمود. در ادامه به چند مرحله ساده که میتوان طبق آن عمل نمود، اشاره میشود:
- یک واحد سرکه سیب را با سه واحد آب مخلوط کنید. (اگر فرد پوست حساسی داشته باشد، ممکن است لازم باشد از آب بیشتری استفاده کند.)
- با استفاده از یک محلول شست و شو کنندهی ملایم، صورت را خود را شسته و آن را خشک کنید.
- با استفاده از یک پنبه، مخلوط رقیق شده را به آرامی روی پوست قرار دهید.
- اجازه دهید که به مدت ۵ تا ۲۰ ثانیه روی پوست بماند. سپس آن را با آب شسته و صورت را خشک کنید.
- این کار را به مدت یک تا دوبار در روز با توجه به نوع پوستتان تکرار کنید.
علاوه بر این از سرکه سیب ارگانیک استفاده کنید که دارای مادهی ابری شکل است که به طور معمول در انتهای بطری ته نشین میشود. این ماده حاوی پروتئینها، آنزیمها و باکتریهای مفیدی است که بیشتر فواید سرکه سیب را در خود جای داده است. به همین علت سرکه سیب ارگانیک حاوی این ماده احتمالا دارای مزایای بیشتری نسبت به سرکه سیب فیلتر و تصفیه شده میباشد.
نکات مهم هنگام استفاده از سرکه سیب برای صورت
در ابتدا به طور کلی باید گفت در صورت بروز مشکل پوستی تمیز نگه داشتن پوست به خصوص بعد از تعریق، فرصت دادن به پوست برای ترمیم، دوری از نور خورشید و همچنین استفاده از ضد آفتاب و همچنین اصلاح رژیم غذایی از سری مواردی است که باید رعایت شود. اما مشخصا هنگام استفاده از سرکهی سیب به عنوان یک روش خانگی و ارزان لازم است به نکاتی توجه شود:
- قبل از استفاده از سرکه سیب برای اولین بار، بهتر است ابتدا مقداری از آن را روی نقطهی دیگری غیر از پوست صورت امتحان کرد تا عکس العمل احتمالی آن بررسی شود.
- از آنجا که این تونر خانگی بوده و مواد نگهدارنده ندارد لازم است هربار پیش از مصرف آن را درست نموده و به صورت تازه مورد استفاده قرار داد.
- پس از استفاده از این محلول بهتر است از یک مرطوب کننده هم استفاده شود.
- برخی معتقدند که به مرور میتوان مدت زمان استفاده از سرکه سیب را افزایش داد اما نباید آن را به بیش از ۱۵ دقیقه رساند.
- اگر بخشی از پوست نیازمند استفاده از سرکه سیب باشد، شاید لازم نباشد از آن برای تمام صورت استفاده کرد.
چه کسانی نباید از تونر سرکه سیب استفاده کنند؟
در افراد زیر استفاده از محلول سرکهی سیب توصیه نمیشود:
- برای کسانی که به طور طبیعی پوست خشکی دارند. چرا که استفاده از سرکه سیب در این افراد ممکن است منجر به خشکی بیش از حد پوست شود.
- اگر فرد زخم یا جوشی که سر بازکرده روی پوست خود داشته باشد، استفاده از سرکه سیب می-تواند باعث تشدید علایم و حس گزگز روی پوست شود.
- افرادی که پوست بسیار حساس و مستعد آکنه دارند بهتر است قبل از هرگونه اقدامی با پزشک متخصص مشورت کنند.
جمع بندی
اسیدهای آلی موجود در سرکه سیب ممکن است به از بین بردن باکتریهای عامل آکنه کمک کرده و علاوه بر آن در بهبود و کاهش زخمهای ناشی از آن موثر باشد. با این حال از آنجایی که مطالعات قابل اتکای کافی در این حوزه وجود ندارد، میتوان گفت که ممکن است سرکهی سیب برای تمام افراد انتخاب مناسبی نباشد.