اسید فولیک برای مردان

اسیدفولیک یکی از مهم ترین ویتامین های ضروری برای مردان بخصوص برای افزایش قدرت باروری و کیفیت اسپرم است. نکته مهم این است که اسید فولیک توسط بدن ساخته نمی شود به همین دلیل، برای تأمین نیاز روزانه بدن به آن، باید فولات را از طریق رژیم غذایی دریافت نمود. اما سوال اصلی اینجاست! چگونه اسید فولیک به قدرت باروری آقایان کمک کند؟ چه مقدار اسیدفولیک باید مصرف کرد؟ آیا اسید فولیک با رژیم غذایی یا با مکمل ها تامین می شود؟
اسیدفولیک چیست؟
اسید فولیک یکی از ویتامین های گروه B است (ویتامین B۹) و گاهی اشتباها "فولات" نیز نامیده می شود و برای توسعه سلول های قرمز خون، تولید DNA و تقسیم سلولی مورد نیاز است. در حالی که اصطلاحات اسید فولیک و فولات اغلب به جای هم استفاده می شوند، اما باید بدانید که این دو از یکدیگر متمایز هستند. اسید فولیک ساختار و اثرات بیولوژیکی متفاوتی نسبت به فولات دارد. بر خلاف فولات، تمام اسید فولیک مصرفی انسان به فرم فعال ۵- متیل تتراهیدروفولات (۵-MTHF) تبدیل نمی شود. در واقع بدن انسان از فولات برای بسیاری از عملکردهای مهم استفاده می کند، از جمله:
- ساخت و ترمیم DNA
- کمک به تقسیم سلول و رشد سلول سالم
- تولید و بالغ شدن گلبول های قرمز
- تبدیل هموسیستئین به متیونین
چرا کیفیت اسپرم مردان مهم است؟
هرچه کیفیت اسپرم مرد بهتر باشد، شانس ابتلای فرزندان او به ناهنجاری های کروموزومی کمتر می شود. تحقیقات نشان می دهند که اسپرم های بی کیفیت می توانند منجر به ایجاد نقص هایی مانند سندرم داون، در نوزادان شود. پژوهش های علمی نشان می دهند که مردانی که روزانه اسید فولیک را از طریق غذاهای مصرفی خود (بیش از ۷۰۰ میکروگرم در روز) دریافت می کنند، خطر ابتلا به اختلالات اسپرم را تا ۲۰ درصد کاهش می دهند. به عبارت دیگر، یک راه عالی برای این که آقایان بتوانند از پسران نسل آینده خود محافظت کنند، مصرف اسید فولیک همراه با سایر ویتامین ها و مواد معدنی می باشد که در ادامه بیشتر به اهمیت آن ها اشاره خواهیم کرد.
اسید فولیک و باروری مردان
نیاز به اسیدفولیک یا فولات در زنان در سنین باروری کاملاً مشهور است؛ اما آیا اسید فولیک می تواند باروری مردان را نیز بهبود بخشد؟ قبل از اینکه باروری صورت گیرد، به تخمک و اسپرم سالم نیاز داریم. خانم ها با یک ذخیره مشخص از تخمک (سلول جنسی ماده) متولد می شوند و بدن مرد روزانه اسپرم (سلول جنسی نر) تولید می کند. در حقیقت، ۱۵۰۰ سلول اسپرم جدید در هر ثانیه در بدن مردان تولید می شود و روند تبدیل سلول های بنیادی به سلول اسپرم حدود ۶۰ روز (۲ ماه) طول می کشد. از آن طرف، فولات هنگام تقسیم سلولی و سنتز DNA یک ماده مغذی ضروری به شمار می رود و سطح اندازه گیری شده آن در منی، با تعداد و سلامت اسپرم در ارتباط است. منابع معتبر می گویند که سطح پایین فولات در منی، با ثبات ضعیف DNA اسپرم ارتباط دارد. با استناد به همین جمله، می توان ادعا کرد که فولات نقش مهمی در سلامت اسپرم مردان دارد.
مکمل فولیک اسید و تعداد و کیفیت اسپرم
آیا می توان از مکمل های اسیدفولیک برای افزایش تعداد اسپرم استفاده نمود؟ پاسخ این است: شاید! یک پژوهش نشان داد که، مصرف مکمل ترکیبی اسید فولیک و زینک (روی) به مدت ۲۶ هفته باعث افزایش تعداد اسپرم در مردان بارور و نابارور می شود. در واقع، این ترکیب، تعداد اسپرم کل طبیعی را تا ۷۴ درصد افزایش می دهد! همچنین در این مطالعه جالب نشان داده شد که، حتی اگر کمبود سطح فولات باعث کاهش تعداد اسپرم نشود، باز هم مصرف آن می تواند کیفیت و تعداد اسپرم را افزایش دهد. در حالی که تحقیقات در مورد این موضوع هنوز ادامه دارد، به نظر می رسد ارتباطی قوی بین اسید فولیک و سلامت منی وجود دارد. هرچند که مصرف اسید فولیک "درمان همه" مشکلات جدی ناباروری مردان نیست. به عنوان مثال، مردانی که مبتلا به OAT هستند (OAT زمانی است که تعداد اسپرم کم است، تحرک آن غیر طبیعی است و درصد اسپرم با فرم طبیعی کم باشد)، مصرف مکمل اسید فولیک و روی، تاثیر قابل توجهی بر سلامت اسپرم آن ها نخواهد داشت.
برخی تحقیقات نشان می دهند که اسیدفولیک می تواند بر باروری مردان تاثیر مثبت داشته باشد
برخی تحقیقات نشان می دهند که مصرف مکمل اسید فولیک و روی ممکن است باعث بهبود کیفیت و تحرک اسپرم در مردان غیر بارور شود. به طور کلی اسید فولیک و روی (زینک) اغلب به عنوان مکمل هایی برای تقویت باروری مردان به فروش می رسند. به همین دلیل بسیاری از مطالعات علمی بر روی این دو مکمل متمرکز شدند؛ با این حال، نتایج حاصل از این تحقیقات ضد و نقیض بوده اند، به ویژه در مردان سالم.
به عنوان مثال در یک پژوهش در سال ۲۰۰۲ حدود ۱۰۸ مرد بارور و ۱۰۳ مرد نابارور، شروع به مصرف ۵ میلی گرم اسید فولیک و ۶۶ میلی گرم زینک روزانه به مدت ۶ ماه نمودند. پس از پایان مشاهده شد که تعداد اسپرم گروه غیر بارور، افزایش داشته است. همچنین بررسی ۷ مطالعه آزمایشی کنترل شده در مردان غیر بارور نشان داد که کسانی که روزانه مکمل فولات و روی مصرف می کنند، غلظت اسپرمشان به طور قابل توجهی بالاتر است و همچنین اسپرمشان نسبت به آن دست از افرادی که دارونما مصرف کرده اند، با کیفیت تر می باشد. علیرغم برخی شواهد مبنی بر اینکه ترکیب اسید فولیک و روی ممکن است باعث تقویت باروری شود، بازهم به تحقیقات بیشتری احتیاج است.
مردان چه مقدار اسیدفولیک باید مصرف کنند؟
آقایان قبل از اقدام برای بارداری می توانند یک مولتی ویتامین برای روزانه خریداری نمایند تا به افزایش اسیدفولیک بدنشان کمک کنند. به این منظور، مکمل های قبل از بارداری برای آقایان طراحی و روانه بازار شده است که دوز مناسبی از ویتامین های ضروری را برای آقایان دارد. این مکمل ها معمولا حاوی اسید فولیک همراه با زینک، ویتامین C، ویتامین D، سلنیوم و لیکوپن است که همه مواد مغذی تایید شده برای بهبود باروری مردان را داراست.
میزان مورد نیاز بدن به اسید فولیک با توجه به نیاز آنها در روز مشخص می شود. اما در حالت کلی، حداکثر میزان مصرف اسیدفولیک که برای بدن مردان قابل تحمل است و بعید است که اثرات سوئی ایجاد کند، ۱۰۰۰ میکروگرم در روز می باشد. با این حال هیچ گزارشی مبتنی بر ایجاد عوارض جانبی ناشی از مصرف زیاد غذاهای غنی از فولات گزارش نشده است. اگر در مورد میزان مصرف این دارو شک دارید، بهتر است با یک متخصص اورولوژی یا زنان و زایمان مشورت نمایید.
موادغذایی دارای اسید فولیک کدامند؟
در ادامه ۱۰ ماده غذایی حاوی اسید فولیک را معرفی نموده ایم:
- ۴ شاخه جوشانده مارچوبه: ۸۹ میکروگرم اسیدفولیک دارد
- آووکادو، ۰.۵ فنجان خام: ۵۹ میکروگرم اسیدفولیک دارد
- ۸۵ گرم جگر و گوشت گاو: ۲۱۵ میکروگرم اسیدفولیک دارد
- لوبیا چشم بلبلی، ۰.۵ فنجان جوشانده شده: ۱۰۵ میکروگرم اسیدفولیک دارد
- نصف کلم بروکلی پخته شده: ۵۲ میکروگرم اسیدفولیک دارد
- نصف فنجان جوانه بروکسل جوشانده شده: ۷۸ میکروگرم اسیدفولیک دارد
- ۱ فنجان کاهو خرد شده: ۶۴ میکروگرم اسیدفولیک دارد
- نصف فنجان اسفناج جوشانده شده: ۱۳۱ میکروگرم اسیدفولیک دارد
- ۱ فنجان اسفناج خام: ۵۸ میکروگرم اسیدفولیک دارد
- نصف فنجان برنج سفید پخته شده: ۹۰ میکروگرم اسیدفولیک دارد
از دیگر غذاهای دارای فولات می توان به سبزی خردل، نخود سبز، لوبیای قرمز، بادام زمینی، جوانه گندم، آب گوجه فرنگی، خرچنگ، آب پرتقال، شلغم، پرتقال، پاپایا و موز اشاره کرد.
تینا از چه زمانی برای قبل از بارداری خوبه که مردان اسید فولیک مصرف کنند؟ ۱۲ مرداد ۰۰