علت پوست پوست شدن نوک سینه

نوک سینه ها قسمت هایی بسیار حساس در بدن هستند. گاهی در اثر عوامل نه چندان خطرناکی، نوک سینه های خانم ها و آقایان ممکن است پوسته پوسته شود که به دنبال آن عوارضی همچون خشکی، ناراحتی و خارش بروز می کند. بیشتر دلایل پوسته پوسته شدن یا خارش نوک سینه ها بی ضرر و موقتی هستند و دلایل آن می تواند از ساییدگی و اصطکاک گرفته تا تغییرات هورمونی متفاوت باشد. در خانم ها، پوسته پوسته شدن نوک سینه ها می تواند ناشی از بارداری و یا شیردهی باشد، گاهی نیز در موارد نادر، تغییرات نوک سینه می تواند با سرطان سینه یا بیماری پاژه سینه (نوعی نادر از سرطان پستان است که تقریبا ۱ تا ۴ درصد از موارد سرطان پستان را شامل می شود) مرتبط باشد، بنابراین آشنایی با علائم هشداردهنده مهم است. هلیکس در این مقاله نحوه تسکین علائم، نکات پیشگیری کننده و علل شایع خشکی و پوسته پوسته شدن نوک سینه در مردان و زنان را مورد بحث قرار می دهد.
علت خشکی و پوسته پوسته شدن نوک سینه ها چیست؟
قبل از این که به سراغ راه های درمانی پوسته پوسته شدن نوک سینه برویم، باید بدانیم که علت بروز آن چه بوده است؟ در ادامه با برخی از شایع ترین عللی که می توانند موجب پوستگی و خشک شدن نوک سینه شوند آشنا خواهید شد.
۱. ساییدگی و اصطکاک
نوک سینه ها یک ناحیه بسیار ظریف از بافت بدن انسان هستند و هنگامی که به لباس یا اجسام دیگر مالیده می شوند و اصطکاک بینشان به وجود می آید، دچار خشکی، پوسته پوسته شدن و ترک خوردگی می شوند. این اتفاق همچنین می تواند هنگام ورزش یا در حین فعالیت جنسی برای مردان و زنان اتفاق بیفتد. هنگامی که نوک سینه ها دچار پوسته پوسته شدن می شوند، احتمال ترک خوردگی نیز بالا می رود و فرد به طور معمول خشکی را نیز همراه با کمی درد در نوک پستان یا اطراف آن تجربه می کند. در موارد شدید مانند بعد از دویدن در مسافت طولانی، ممکن است خونریزی در نوک سینه ها به وجود بیاید. ساییدگی ممکن است در ماه های زمستان بیشتر رخ بدهد، زیرا هوای سرد بیشتر می تواند پوست را مستعد خشکی کند.
۲. عفونت های قارچی
کاندیدا آلبیکنس (Candida albicans) قارچی است که باعث عفونت های قارچی یا برفک می شود. ابتلای خانم ها به برفک نوک سینه زنان شایع تر از ابتلای آقایان به آن است. در حالت کلی عفونت های قارچی در نوک پستان ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهند، از جمله:
- داشتن سابقه قبلی ابتلا به خشکی پوست نوک سینه
- داشتن نوک سینه هایی که ترک خورده اند یا خونریزی دارند
- در صورتی که فرد اخیرا از آنتی بیوتیک استفاده کرده باشد
- شیردهی مادر به نوزاد
برفک در محیط های گرم و مرطوب رشد می کند، بنابراین خشک و خنک نگه داشتن نوک سینه ها می تواند از بروز آن جلوگیری کند. تعویض مرتبا پیراهن و سوتین می تواند از شیوع عفونت های قارچی جلوگیری کند. به هر صورت، برفک نوک سینه علاوه بر خشکی می تواند علائم زیر را نیز ایجاد کند:
- سوزش، خارش و حساس شدن نوک سینه ها
- پوسته پوسته شدن روی نوک سینه یا اطراف آن
- پوست براق روی نوک سینه یا اطراف آن
- احساس سوزش که اغلب پس از شیردهی رخ می دهد
- احساس درد شدید، تیر کشیدن یا درد تیز در نوک سینه یا کل سینه
- ترک خوردن نوک سینه ها
- قرمز شدن آرئول و نوک سینه
- بروز بثورات پوستی
بیشتر بدانیم...درمان افتادگی سینهبیماری ها و انواع مشکلات پوستی زیر بغل
۳. درماتیت تماسی
هنگامی که یک شی یا ماده خارجی با قسمت هایی از پوست تماس پیدا می کند، می تواند باعث ایجاد واکنش آلرژیک به نام درماتیت تماسی (Contact dermatitis) شود. نوک سینه های فرد نیز ممکن است درماتیت تماسی را تجربه کنند که علل شایع آن عبارت است از استفاده مدام از موارد زیر:
- عطرها
- ۲) پمادها
- صابون ها
- مواد شوینده
- وجود مواد و الیاف های مصنوعی در لباس
درماتیت تماسی علاوه بر خشکی نوک سینه ها می تواند علائمی مانند موارد زیر نیز ایجاد کند:
- خارش
- گرگرفتگی و تورم
- درد یا ناراحتی
۴. اگزما
اگزما به نوعی بیماری التهابی پوست گفته می شود که بیشتر به وضعیتی به نام درماتیت آتوپیک (atopic dermatitis) اشاره دارد. درماتیت آتوپیک ۷.۲ درصد از بزرگسالان و ۱۳ درصد از کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد و در غالب موارد روی دست ها تأثیر می گذارد؛ با این حال می تواند در هر نقطه از بدن، از جمله نوک سینه ها نیز دیده شود.
۵. تغییرات هورمونی
نوسانات هورمونی در طول چرخه قاعدگی می تواند بر نواحی مختلف سینه ها تأثیر بگذارد و در برخی افراد منجر به حساسیت، پوستگی، خشکی و خارش شود. علت بروز این علائم ناشی از تغییرات طبیعی در سطح استروژن و پروژسترون در بدن خانم ها است. خشکی یا خارش نوک سینه که در اثر اختلالات هورمونی به وجود می آید نگران کننده نمی باشند و احتمالاً در نوبت بعدی چرخه قاعدگی از بین می رود.
۶. بیماری پاژه و سرطان
بیماری پاژه سینه (Paget’s disease) یک بیماری نادر است که با سرطان سینه همراه است. این بیماری باعث بروز بثورات خشک و پوسته پوسته شدن در اطراف نوک سینه می شود و برخی افراد آن را با اگزما اشتباه می گیرند. بیماری پاژه معمولاً نشان دهنده ابتلای فرد به سرطان سینه زمینه ای می باشد. سرطان پستان معمولاً فقط یکی از نوک سینه ها را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم اصلی بیماری پاژه عبارت است از:
- پوسته پوسته شدن روی نوک سینه که با گذشت چند روز بهبود نمی یابد
- خروج ترشح زرد یا خونریزی از نوک سینه
- فرو رفتگی نوک سینه (وارونه شدن نوک سینه)
- سوزن سوزن شدن یا خارش در اطراف نوک سینه
اگرچه سرطان سینه می تواند مردان را نیز تحت تأثیر قرار دهد، اما وقوع آن در خانم ها شایع تر است. طبق گزارشات بنیاد ملی سرطان پستان، کمتر از ۱ درصد از کل موارد سرطان سینه در مردان رخ می دهد.
بیشتر بدانیم...معاینه و خود آزمایی پستان در خانه ( پیشگیری از سرطان)
۷. بارداری
بارداری می تواند باعث حساس شدن، پوسته پوسته شدن، زخم شدن و خشک شدن نوک سینه ها شود. نوسانات هورمونی عامل اصلی خشک شدن یا تحریک شدن نوک سینه های یک خانم در دوران بارداری است. به طور کلی با تغییر سطح استروژن و پروژسترون، سینه ها تغییرات متعددی را طی بارداری و غیر بارداری تجربه می کنند، مانند:
- ورم
- لطافت
- خارش
۸. شیردهی
شیردهی نیز می تواند باعث خشکی، ترک خوردگی یا درد نوک سینه ها شود. حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد خانم ها در اثر شیردهی دچار پوستگی، درد و شکاف (شقاف) در نوک سینه می شوند. نوزادانی که اغلب از سینه مادرشان شیر می خورند، بسته به دفعات تغذیه شان ممکن است موجب تشدید علائم در سینه مادر شوند. علاوه بر این، شیردهی می تواند خانم را مستعد ابتلا به برفک نوک سینه کند که احتمال دارد از طریق شیر خوردن به دهان نوزاد نیز سرایت کند و او را مبتلا به برفک دهانی نماید.
درمان پوسته پوسته شدن نوک سینه
در بیشتر موارد، مردم می توانند خشکی و پوسته پوسته شدن نوک سینه و سایر علائم ناشی از آن را با داروهای بدون نسخه (OTC) یا روش های خانگی تسکین دهند و درمان کنند.
درمان پوسته پوسته شدن در اثر اصطکاک
هنگامی که پوسته پوسته شدن ناشی از اصطکاک حین ورزش، فعالیت جنسی یا سایر اشکال مشابه باشد، برخی از درمان های ساده عبارتند از:
- استراحت و عدم انجام فعالیت به طور موقت باعث تسکین می شود.
- پوشیدن لباس هایی با بافت نرمتر
- پوشیدن سوتین های حمایتی
- استفاده از کرم های مرطوب کننده، پمادها یا کرم های نوک سینه مانند لانولین
- استفاده از بلغور جو دوسر کلوئیدی، که می تواند خشکی و التهاب را کاهش دهد.
درمان پوسته پوسته شدن در اثر برفک نوک سینه یا سرطان
اگر فرد مشکوک باشد که برفک یا سرطان باعث خشکی نوک سینه اش شده است، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند. کرم های ضد قارچ می توانند برفک نوک سینه را درمان کنند و پزشک می تواند درمان هایی برای کنترل و شکست سرطان سینه توصیه کند.
جلوگیری از پوسته پوسته شدن نوک سینه
برخی اقدامات را می توان انجام داد تا از پوسته پوسته شدن نوک سینه جلوگیری نمود. برخی از موثرترین این اقدامات عبارت هستند از:
- در حین ورزش، پیراهن هایی بپوشید که به نوک سینه ها ساییده نمی شود. سعی کنید سوتینتان را عوض کنید، زیرا برخی از مواد می توانند باعث اصطکاک شوند که منجر به پوسته پوسته شدن و تحریک نوک سینه ها می گردد.
- قرار دادن باندهای چسبی روی نوک سینه ها قبل از ورزش یا دویدن می تواند به آن ها در برابر پوسته پوسته شدن کمک کند.
- از تحریک نوک سینه ها در هنگام احساس خشکی یا ترک خوردگی و پوسته پوسته شدن خودداری کنید، زیرا ممکن است سوزش آن را بدتر کند.
- آن دسته از افرادی که به مواد و مواد خاصی حساسیت دارند، اجتناب از آلرژن بهترین راه برای جلوگیری از بروز خشکی نوک سینه خواهد بود. در صورت تماس با این مواد، آن را در اسرع وقت بشویید.
- افراد می توانند با خنک، خشک و تمیز نگه داشتن نوک سینه شان از بروز پوسته پوسته شدن نوک سینه جلوگیری کنند.
- یک شیوه زندگی سالم را برای پیشگیری از شرایطی که بر روی پوست نوک سینه تاثیر می گذارد (از جمله سرطان ها) در پیش بگیرید. داشتن یک رژیم غذایی سالم غنی از سبزیجات و میوه ها، اجتناب از نوشیدن الکل، سیگار نکشیدن و انجام ورزش منظم همگی کمک کننده خواهند بود.
کلام آخر
خشک و پوسته پوسته شدن نوک سینه ها اتفاقی بسیار شایع است و علل ایجاد کننده آن معمولاً بی ضرر اند. اگر فردی دچار پوسته پوسته شدن نوک سینه شود و علاوه بر آن علائمی مانند خروج ترشحات، درد یا حساسیت به نوک سینه را داشته باشد و این نشانه ها بیش از چند روز طول بکشد، باید برای معاینه به پزشک مراجعه کند. راه های زیادی وجود دارد که فرد می تواند با کمک آن ها از خشکی نوک سینه خود جلوگیری کند. در صورت پوسته پوسته شدن نوک سینه ، فرد معمولاً می تواند آن را در خانه با کرم، پماد و استراحت درمان کند.