آویشن و قاعدگی

آویشن (Thymus vulgaris)، گیاهی از خانواده نعناع است که اغلب به عنوان ادویه در آشپزی استفاده می شود. اعتقاد بر این است که این گیاه علاوه بر افزودن طعم خواص دارویی همچون اثرات ضد التهابی، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی نیز دارد و گفته می شود که در درمان همه چیز از عفونت های روده ای و درد قاعدگی خانم ها تا بیماری های پوستی مفید باشد. یکی از سوالات پرتکراری که از متخصصین طب سنتی پرسیده می شود این است که آیا با استفاده از گیاه آویشن می توان دردهای ناشی از دوران پریودی را کاهش داد؟ هلیکس در این مقاله به این سوال پاسخ خواهد داد.
تاثیر مصرف آویشن در کاهش درد پریودی
مقالات معتبر علمی نشان می دهند که می توان با مصرف موضعی روغن آویشن یا نوشیدن دمنوش آن در دوره های قاعدگی، از میزان اسپاسم و دردهای قاعدگی تا حد زیادی کم کرد. شواهد حاکی از آن است که اثرات دارویی آویشن بر دردهای قاعدگی مانند بسیاری از داروهای گیاهی دیگر، نیازمند مصرف منظم و کامل است؛ به عبارتی دمنوش آویشن یا روغن آن نویدی قطعی برای کاهش درد اسپاسم قاعدگی را نشان می دهد. در پژوهشی که در مجله Research in Medical Sciences در سال ۲۰۱۲ منتشر شد، محققان به ۱۲۰ دانشجوی دختر دمنوش آویشن را چهار بار در روز و در ماه بعدی نیز به همان صورت داروی ایبوپروفن را سه بار در روز برای درمان دردهای قاعدگی به آن ها دادند. پس از دو ماه درمان با داروی شیمیایی و آویشن، دختران گزارش کردند که تسکین دردشان با آویشن و ایبوپروفن هردو به یک اندازه بوده است. این نتیجه گیری نشان می دهد که آویشن می تواند جایگزین مناسب، طبیعی و بی خطری برای کاهش درد قاعدگی به جای ایبوپروفن باشد.
تاثیر روغن و دمنوش آویشن بر پریودی
همان زور که در بالا نیز ذکر شد، خواص تسکین بخش آویشن از قدیم تا به الان زبانزد بوده است. طب نوین نیاز به تاییداتی برای قبول این اثرات داشت و به همین دلیل پژوهشگران و پزشکان از کشورهای مختلفی از جمله ایران اقدام به بررسی تاثیرات این گیاه در قالب روغن (اسانس) و دمنوش کردند و در نهایت نتایج زیر را گزارش دادند:
۱. مالیدن روغن آویشن بر روی پوست شکم برای کاهش قاعدگی
روغن آویشن همانند دمنوش آن خواص ضد اسپاسم و ضد التهاب دارد. تحقیقات نشان می دهند که اگر هنگام درد قاعدگی روزی ۱ بار به مدت ۳ روز روغن آویشن را بر روی ناحیه دردناک ماساژ دهید، می توانید تا حد بسیار زیادی از میزان درد خود کم نمایید. به این ترتیب ثابت شد که بدون نیاز به مصرف داروهای شیمیایی تسکین آور و با استفاده کوتاه مدت روغن آویشن می توان علائم PMS (سندروم پیش از قاعدگی) را بدون عوارض جانبی ناخوشایند احتمالی ایبوپروفن که می تواند شامل خونریزی دستگاه گوارش، یبوست، اسهال، نفخ کردن، سوزش سر دل و استفراغ از بین برد.
۲. چای آویشن باعث کاهش دیسمنوره اولیه می شود
دیسمنوره اولیه درد و گرفتگی است که قبل یا در طول پریود ظاهر می شود. این درد ناشی از مواد شیمیایی طبیعی به نام پروستاگلاندین است که در پوشش داخلی رحم ساخته می شوند و باعث انقباض ماهیچه ها و عروق خونی رحم می گردند. برخی از پزشکان حیطه سنتی اعتقاد داشتند که نوشیدن چای آویشن بر کاهش دیسمنوره اولیه تاثیر چشمگیری دارد، به همین دلیل آزمایشات و تحقیقات محدودی روی تاثیرات چای آویشن انجام شد. چای آویشن یکی از محبوب ترین چای های گیاهی در کشورههای شرقی است که علاوه بر عطر و طعم خوبی که به نوشیدنی ها می دهد، خواص پیشگیرانه نیز دارد. به همین دلیل یک پژوهش گسترده با هدف بررسی تأثیر نوشیدن چای آویشن بر دیسمنوره اولیه انجام شد که در نهایت این پژوهش نشان داد که نوشیدن چای آویشن خطر ابتلا به دیسمنوره اولیه را ۶۳.۲٪ کاهش می دهد.