درمان خانگی سرفه خشک

سرفه نشانه آن است که چیزی مانند مخاط، خلط یا التهاب دستگاه تنفسی فوقانی را تحریک می کند. سرفه یک مکانیسم دفاعی طبیعی ریهها، گلو یا مجاری بینی است.
سرفه ها معمولا به دو نوع تقسیم می شوند:
- سرفههای خلطی: زمانی اتفاق میافتند که ریهها پر از مخاط میشوند.
- سرفه های خشک: که بدون خلط و مخاط است.
هر دو نوع سرفه در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان اتفاق می افتد.
علت سرفه خشک می تواند به دلایلی همچون آلرژی یا حساسیت، آسم، ترشحات پشت حلق و بینی و یا داروها.باشد روش های درمانی متفاوتی وجود دارند که می توانند باعث تسکین یا توقف سرفه خشک شوند، از درمان های خانگی گرفته تا داروهای تجویزی مثل شربت های سرفه
در این مقاله به نحوه درمان سرفه خشک با دارو و درمان های خانگی می پردازیم.
درمان دارویی برای سرفه خشک
سرفه های خشک می تواند ناراحت کننده باشد. با این حال، انواع مختلفی از داروهای بدون نسخه (OTC) در داروخانه ها موجود اند که ممکن است به کاهش سرفه کمک کند.
ضد احتقان ها
ضد احتقان ها داروهای بدون نسخه ای هستند که گرفتگی بینی و سینوس ها را درمان می کنند.
هنگامی که به ویروسی مانند سرماخوردگی مبتلا می شوید، مخاط بینی متورم می شود و عبور هوا را مسدود می کند. داروهای ضد احتقان با انقباض عروق خونی در بینی عمل می کنند که جریان خون را در بافت متورم کاهش می دهد.
با کاهش تورم، تنفس راحت تر می شود. داروهای ضد احتقان نیز می توانند به کاهش ترشحات پشت حلق و بینی کمک کنند.
انواع مختلفی از ضد احتقان ها موجود است، اما رایج ترین داروهای ضد احتقان با نام تجاری عبارتند از:
- سودوافدرین
- اکسی متازولین
- فنیل افرین (نئو سینفرین)
توصیه می شود کودکان زیر ۱۲ سال از داروهای ضد احتقان استفاده نکنند. خطر عوارض جانبی خطرناک برای آن ها بسیار زیاد است. به دلیل عوارض جدی مانند تشنج و تپش قلب، هرگز نباید به کودکان زیر ۲ سال داروهای ضداحتقان داده شود.
اگر به دنبال داروی سرماخوردگی مناسب برای کودک هستید، هرگز به کودک داروهای مخصوص بزرگسالان را ندهید. در عوض، یک داروی بدون نسخه را انتخاب کنید که به طور خاص برای کودکان ساخته شده است و دستورالعمل های صحیح مصرفی را با مشورت پزشک دنبال کنید.
داروهای سرکوب کننده سرفه و خلط آور
اگرچه داروخانه احتمالاً دارای انواع زیادی از مارک ها و فرمولاسیون های مختلف هستند، اما واقعاً فقط دو نوع داروی سرفه OTC وجود دارد: داروهای سرکوب سرفه و خلط آور سرفه.
داروهای ضد سرفه با مسدود کردن رفلکس سرفه، سرفه را آرام می کنند. این داروها برای سرفه های خشک که دردآورند و باعث شب بیداری می شوند، مفید است. داروی اصلی سرکوب کننده سرفه OTC دکسترومتورفان است که به نام های زیر نیز شناخته می شود:
- شربت روبیتوسین
- شربت دلسیم
اکسپکتورانت ها برای سرفه های مرطوب بهتر هستند. آنها با رقیق کردن مخاط در راه هوایی کار می کنند تا بتوانید راحت تر آن را سرفه کنید. رایج ترین خلط آور بدون نسخه گایفنسین است. در مارک هایی مانند:
- ماسینکس
- دکسترومتورفان
- داروی Vicks DayQuil
برخی از خلط آورهای طبیعی مانند نوشیدن آب زیاد بخصوص آب ولرم همراه عسل می تواند به شل شدن مخاط کمک کنند تا بتوانید آن ها را هنگام سرفه، تف کنید.
داروهای تجویزی برای سرفه های خشک
اگر درمان های عادی به تسکین سرفه کمک نکرد، با پزشک مشورت کنید. بسته به شرایط، پزشک می تواند موارد زیر را تجویز کند:
- آنتی هیستامین خوراکی: برای آلرژی های فصلی
- کورتیکواستروئیدهای استنشاقی: برای آسم
- آنتی بیوتیک ها: برای عفونت ها
- مسدود کننده های اسید: برای رفلاکس اسید
درمان های خانگی و غیر دارویی برای سرفه خشک
برخی از این درمان های خانگی به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته اند یا اثربخشی آنها ثابت نشده است. همه این درمان های خانگی برای سرفه خشک برای نوزادان و کودکان مناسب نیستند.
منتول قطره سرفه
قطره های سرفه منتول در اکثر داروخانه ها موجود است. این قرص های دارویی حاوی ترکیباتی از خانواده نعنا هستند. آنها اثر خنک کننده گی قوی دارند که بافت تحریک شده را تسکین می دهد و رفلکس سرفه را آرام می کند.
دستگاه بخور یا رطوبت ساز منزل
رطوبت ساز دستگاهی است که رطوبت را به هوا اضافه می کند. هوای خشک خانه، می تواند التهاب بافت گلو را تشدید کند.
استفاده از مرطوبکننده در اتاق خواب در شب میتواند به شل شدن مخاط، تنفس راحتتر و خواب بهتر در هنگام شب کمک کند.
برای کودکان خردسال، از بخور سرد استفاده کنید. گذاشتن دستگاه بخور گرم بدلیل وجود آب داغ و برق، استفاده از آن می تواند نزدیک کودک خطرناک باشد.
خوردن سوپ، آبگوشت، چای یا نوشیدنی داغ دیگر
مایعات گرم مانند سوپ و چای به نرم ماندن گلو کمک می کنند و در عین حال باعث تسکین فوری گلو درد و خارش می شوند.
همچنین مایعات گرم بدن را هیدراته نگه می دارند، که در روند بهبودی فرد ضروری هستند.
عسل
عسل دارای خواص ضد التهابی است که می تواند به کاهش التهاب گلو کمک کند. همچنین به رفع خلط و تسکین گلودرد کمک می کند.
بهتر است عسل را به یک فنجان چای گرم یا آب گرم همراه با چند قطره لیمو اضافه کنید. یا فقط هر بار که سرفه شما برگشت، دوباره یک قاشق غذاخوری عسل بخورید.
یک بررسی در سال ۲۰۱۸ نشان داد که عسل با اینکه در بهبود گلو درد موثر است به اندازه دیفن هیدرامین موثر نیست.
به کودکان زیر یک سال به دلیل خطر بوتولیسم نباید عسل داده شود. برای کودکان بزرگتر از یکسال با نظر پزشک می توان از عسل برای تسکین سرفه خشک استفاده کرد.
غرغره کردن آب نمک
آب نمک بافت ملتهب را تسکین می دهد و باعث بهبودی می شود. نمک همچنین می تواند باکتری های دهان و گلو را از بین ببرد.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که غرغره کردن با آب نمک سه بار در روز طول مدت سرفه را دو تا ۴ روز کاهش می دهد. همچنین مدت زمان گرفتگی صدا، عطسه و گرفتگی بینی را کاهش داد.
برای ایجاد غرغره آب نمک، ۱/۲ قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان با کمی آب گرم مخلوط کرده و میل کنید. سر خود را به عقب خم کنید و به مدت ۳۰ ثانیه به آرامی غرغره کنید، سپس تف کنید. هرگز آب نمک را قورت ندهید.
گیاهان دارویی
بسیاری از گیاهان دارای خواص ضد التهابی هستند که می تواند به کاهش تورم در گلو کمک کند. گیاهان همچنین مملو از آنتی اکسیدان هستند که می توانند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند.
گیاهان مورد استفاده برای درمان سرفه خشک عبارتند از:
- آویشن
- نعناع تند
- ریشه شیرین بیان
- زردچوبه
- سیر
- ریشه گل ختمی
شما می توانید گیاهان دارویی را به صورت دم کرده یا با اضافه کردن در چای خود، به رژیم غذایی خودتان اضافه کنید. همچنین می توانید مکمل ها و عصاره آنها را می توانید به غذاهای خود اضافه کنید.
زیاد مایعات بنوشید
اگر سرفه خشک دارید، پس مایعات برای شما مانند دوا هستند. هیدراته ماندن کمک می کند که گلو مرطوب بماند و بتواند گلو به آرامی بهبود یابد. سعی کنید حداقل ۸ لیوان آب در روز بنوشید، اما هر چه بیشتر مایعات بنوشید، بهتر است.
آب با دمای اتاق بهتر از آب سرد به کاهش سرفه کمک می کند. برای نتایج بهتر سعی کنید برای رفع تشنگی آب ولرم بنوشید. آب داغ به تسکین سرفه و همچنین گلودرد، لرز و آبریزش بینی کمک می کند.
بخور دادن
مانند آب گرم یا داغ نوشیدنی ها، بخار آب داغ می تواند به مرطوب کردن بافت های خشک و تحریک شده در مجرای بینی و گلو کمک کند. همچنین می تواند تحریک گلو درد را کاهش داده و سرفه را کاهش دهد.
آب را در مایکروویو، کتری یا روی اجاق گاز گرم کنید. سپس، آب را در یک کاسه بریزید. یک حوله را روی سر و کاسه قرار دهید و به آرامی هوای گرم و مرطوب را به مدت ۲ تا ۳ دقیقه استنشاق کنید.
بخار را مستقیماً روی یک قابلمه آب جوش تنفس نکنید. چون می تواند پوست را به شدت بسوزاند.
همچنین می توانید دوش آب گرم بگیرید و همزمان بخار را تنفس کنید. بدون دوش گرفتن هم می توانید، در حمام را ببندید، دوش آب گرم را باز کنید و اجازه دهید بخار ایجاد شود. سپس نفس عمیق در حمام بخار گرفته، بکشید.
بروملین
بروملین آنزیمی است که در آناناس یافت می شود. دارای خواص ضد التهابی قوی است که ممکن است به کاهش بافت های متورم و تحریک شده گلو کمک کند.
بروملین همچنین ممکن است به از بین رفتن مخاط کمک کند. می توانید مقدار کمی بروملین را در یک لیوان آب آناناس بریزید و بنوشید، اما بسیاری از افراد ترجیح می دهند مکمل های آن را مصرف کنند، که غلظت بسیار بالاتری دارند.
ویتامین ها
ویتامین ها ترکیبات آلی هستند که بدن شما برای عملکرد صحیح به آنها نیاز دارد. ویتامین های مختلف خواص متفاوتی در بدن دارند. به عنوان مثال، ویتامین C نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن دارد.
پروبیوتیک ها
پروبیوتیک ها باکتری های سالمی هستند که می توانند باکتری های روده را بهبود بخشند. آنها مستقیماً به تسکین سرفه کمک نمی کنند، اما تعادل صحیح باکتری ها، روده را سالم نگه می دارد و سیستم ایمنی را تقویت می کند تا بتوانید با عفونت مبارزه کنید.
پروبیوتیک ها در برخی از غذاهای تخمیر شده یافت می شوند. پروبیوتیک ها همچنین به عنوان یک مکمل غذایی در اکثر داروخانه ها موجود است، یا می توانید آنها را در لبنیات مختلف از جمله ماست های پروبیوتیک ببینید.
رژیم غذایی برای درمان سرفه های خشک
ممکن است فکر کنید که غذاها فقط موجب تحریک معده یا سیستم گوارشی می شوند، اما باید بدانید که گاهی غذاها می توانند مسئول سرفه های خشک هم باشند.
سرفه می تواند نشانه آلرژی غذایی باشد. اگر بعد از خوردن نوع خاصی از غذا دچار سرفه خشک شدید، برای مدتی از خوردن آن غذا اجتناب کنید تا ببینید سرفه متوقف می شود یا خیر.
سرفه های خشک نیز ممکن است نتیجه واکنش به هیستامین های موجود در غذاها باشد. غذاهای غنی از هیستامین عبارتند از:
- توت فرنگی
- میوه های خشک
- گوشت دودی
- پنیر کهنه و مانده
- غذاهای ترش
- الکل
- صدف
- شکلات
رفلاکس اسید نیز می تواند باعث سرفه خشک شود. غذاهای پرچرب و یا غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی اغلب مسئول رفلاکس اسید هستند. شکلات، کافئین و غذاهای تند نیز می توانند علائم رفلاکس اسید مانند سرفه خشک را بدتر کنند.
چه مواد غذایی باعث بدتر شدن سرفه می شود؟
از عوامل تحریک کننده در محیط دوری کنید. هنگامی که محرک ها وارد سیستم تنفسی می شوند، می توانند رفلکس سرفه را تحریک کرده و روند بهبودی را کاهش دهند. محرک های رایج عبارتند از:
- دود
- گرده
- عطرها
- مو و شوره حیوان خانگی
- محصولات پاک کننده و شوینده ها
این اقدامات را در نظر بگیرید تا محیط خود را کمتر تحریک کند:
از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنید. تصفیهکنندههای هوا به پاکسازی هوا از مواد حساسیتزا و محرکهایی مانند گرد و غبار، گرده گل و شوره حیوانات کمک میکنند.
بالا بردن رطوبت خانه با دستگاه بخور. هوای خشک بیرون یا خانه می تواند سرفه را تحریک کند. هوای گرم مخصوصاً برای سرفه تحریککننده است. یک قابلمه آب روی گاز یا دسستگاه بخور، رطوبت را به هوا باز می گرداند که می تواند به نرم نگه داشتن مجاری بینی کمک کند.
دود را از بین ببرید. دود ناشی از سیگارو... می تواند گلو را تحریک کرده و سرفه خشک را تشدید کند.
علل سرفه خشک
اغلب اوقات، سرفه خشک نتیجه یک ویروس است. این شرایط غیر عادی نیست چرا که سرفه خشک تا هفته ها پس از سرماخوردگی یا آنفولانزا می تواند ادامه یابد.
شیوع آنفولانزا در فصل های سرد سیستم های گرمایشی خانه که باعث خشکی هوا می شوند، زمان بهبودی فرد را طولانی تر می کند بدلیل اینکه تنفس در هوای خشک می تواند گلو را تحریک کند.
سایر علل شایع سرفه خشک عبارتند از:
- آسم. آسم باعث تورم و باریک تر شدن مجاری تنفسی می شود. می تواند باعث سرفه خشک همراه با علائمی مانند مشکلات تنفسی و خس خس سینه شود.
- اختلال در رفلاکس معده به مری (GERD). این یک نوع ریفلاکس اسید مزمن است که می تواند باعث آسیب به مری شود. تحریک در مری می تواند رفلکس سرفه را تحریک کند.
- ترشحات پشت بینی. که یکی از علائم سرماخوردگی و آلرژی فصلی است. مخاط از پشت گلو خارج می شود و باعث ایجاد سرفه می شود.
- آلرژی و محرک در هوا. اینها می توانند رفلکس سرفه را تحریک کنند، زمان بهبودی را طولانی تر کنند یا باعث تولید بیش از حد مخاط شوند. محرک های رایج عبارتند از دود، گرده گل و موهای حیوانات خانگی.
- داروهای مهارکننده ACE. داروهایی مانند انالاپریل و لیزینوپریل، داروهای تجویزی هستند که باعث سرفه خشک مزمن در حدود ۲۰ درصد از افراد می شوند.
- سیاه سرفه. سیاه سرفه نیز نامیده می شود، این یک عفونت تنفسی مسری است که باعث سرفه خشک و مشخصه آن همراه با صدای "ووو" می شود که فرد نفس نفس می زند.
به ندرت، سرفه خشک مداوم ممکن است نتیجه یک بیماری جدی تر، مانند فیبروز ریوی یا سرطان ریه باشد.
اگر سرفه پس از چند هفته از بین نرفت، با پزشک تماس بگیرید. آنها می توانند علت زمینه ای را شناسایی کرده و درمان را برای کمک در یافتن تسکین شروع کنند.
کرونا و سرفه خشک
سرفه خشک یکی از شایع ترین علائم کووید-۱۹ است. سایر علائم رایج عبارتند از:
- تب
- خستگی
- سردرد
- گرفتگی
- گلو درد یا احساس خارش در گلو
- تنگی نفس
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) اقدامات زیر را در صورت مشکوک بودن به کووید-۱۹ توصیه می کند:
- در خانه بمانید.
- خود را از تمام اعضای خانواده و حیوانات خانگی ساکن در خانه جدا کنید.
- هنگام سرفه و عطسه دهان خود را بپوشانید.
- اگر فاصله گذاری فیزیکی امکان پذیر نیست از ماسک KN۹۵ یا N۹۵ استفاده کنید.
- دست های خود را مرتب بشویید.
- با پزشک خود در تماس باشید.
- از به اشتراک گذاشتن وسایل خانه با افراد دیگر در خانه خودداری کنید.
- سطوح مشترک را ضد عفونی کنید.
همچنین مهم است که علائم خود را در خانه کنترل کنید. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید:
- مشکل تنفس بخصوص هنگام صحبت کردن
- سنگینی یا سفتی در قفسه سینه
- تپش قلب
- کبودی لب ها به رنگ آبی
- گیجی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
سرفه خشک مداوم به ندرت نشانه اورژانس پزشکی است. اما مهم است که فوراً به یک متخصص مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید اگر موارد زیر را دارید:
- تب
- درد قفسه سینه
- مشکل تنفس یا تنگی نفس
در غیر این صورت، اگر سرفه بیش از ۲ ماه طول کشید یا هر یک از علائم زیر شروع شد، به پزشک مراجعه کنید:
- سرفه ای که همراه با خلط و ترشحات باشد.
- سرفه همراه با خلط خونی یا صورتی رنگ
- خس خس سینه
- سرفه هایی که باعث شب بیداری می شود.
- سرفه همراه با درد یا فشار قفسه سینه باشد.
- سرفه ای که باعث گرفتگی صدا می شود.
نکات مهم پایانی برای سرفه خشک
سرفههای خشک و شدید میتواند بسیار آزاردهنده باشد، اما معمولاً نشانهای از چیز جدی نیست. اغلب، سرفه خشک نتیجه یک ویروس سرماخوردگی یا آنفولانزا است، اگرچه می تواند ناشی از شرایط دیگری مانند آسم، GERD یا آلرژی نیز باشد. به ندرت، سرفه مزمن و خشک ممکن است نشانه ای از یک بیماری جدی تر باشد.
اکثر سرفه های خشک را می توان در خانه با داروهای OTC مانند سرکوب کننده های سرفه و قرص های گلو درمان کرد. چندین درمان خانگی نیز وجود دارد که به بهبودی کمک می کند، مانند بخور دادن، غرغره کردن با آب نمک و نوشیدن مایعات فراوان.
اگر سرفه خشک بیشتر از ۲ ماه ادامه یابد، یا با گذشت زمان بدتر شود یا با علائم نگران کننده دیگری همراه شود، باید با پزشک تماس بگیرید.