همه گیری های کل تاریخ بشر
همه گیری ها و اپیدمی هایی در طول تاریخ بشر اتفاق افتاده است که نه تنها باعث کشته شدن میلیون ها نفر شده، باعث تغییر تاریخ و تکامل بشر نیز گشته است.از بارزترین انها:
۱- اپیدمی در ۴۳۰ قبل از میلاد مسیح آتن
این بیماری در طی جنگ و در لیبی و اتیوپی و مصر آغاز و دو سوم جمعیت جان خود را از دست دادند. علائم آن : تب، تشنگی، خونریزی گلو زبان و .. بود. که دانشمندان آن بیماری را احتمالا حصبه میدانند. که باعث تضعیف آتنی ها و پیروزی اسپارتها میدانند.
۲- اپیدمی طاعون آنتونین ۱۶۵ بعد از میلاد
: بسیار شبیه آبله و ابتدا هون ها و سپس آلمانیها ورومیان را آلوده کرد علائم آن: تب، گلودرد، اسهال و زخمهای چرکین بود. این بیماری تا ۱۸۰ سال بعد ادامه یافت.(حدود ۵ میلیون نفر را در جهان از بین برد). علت این نامگذاری مرگ امپراطور روم آنتونین، از این بیماری بود.
۳- همه گیری طاعون قبرس ۲۵۰ سال بعد از میلاد
این بیماری از اتیوپی آغاز و با وحشت مردم به آفریقا،رم و ... منتقل شد. علائم ان اسهال، استفراغ، زخمهای گلو، تب و .. بود.
۴- همه گیری طاعون ژوستینین(جاستین) ۵۴۱ بعد از میلاد
ازمصر آغاز و به سراسر مدیترانه گسترش یافت.این بیماری باعث کشته شدن ۵۰ میلیون نفر در جهان یا ۲۶% جمعیت جهان شد. و با ایجاد جو آخرالزمانی باعث گسترش دین مسیحیت در جهان شد. این بیماری احتمالا توسط موش ها ایجاد و توسط کک ها پخش شده است. در ایران در زمان حکومت ساسانیان این بیماری وارد ایران شد و بسیاری از ایرانیان جان خود را از دست دادند.
۵- جذام قرن یازدهم
بیماری باکتریایی که باعث زخم و ناهنجاری میشد و امروزه با نام بیماری هانسن شناخته میشود و باعث ترویج اعتقادات مذهبی در جهان شد. این بیماری را مجازاتی از جانب خدا میدانستند.
۶- طاعون سیاه یا مرگ سیاه ۱۳۵۰
این بیماری توسط یک باکتری در آسیا اغاز و به اروپا رسید و باعث کشته شدن یک سوم جمعیت جهان در آن زمان شد. (حدود ۷۵ تا ۲۰۰ میلیون نفر در جهان) همچنین یک سوم جمعیت ایران را هم از بین برد.
۷- بورس کلمبیا ۱۴۹۲
پس از ورود اسپانیایی ها به کارائیب و اروپا بسیاری از بیماری ها منتقل شدند و حدود ۹۰% مردمان بومی سرتاسر قاره های شمال و جنوب امریکا از بین رفتند تحقیقات در سال ۲۰۱۹ نشان داد که مرگ ۵۶ میلیون بومی آمریکایی در انتهای دهه ۱۶ و ۱۷ ام باعث تغییر آب و هوای زمین و باعث کاهش دی اکسید کربن وخنک تر شدن زمین شده است.
۸- طاعون لندن
طاعون بوبونیک باعث کشته شدن ۲۵% جمعیت لندن در طول ۱۸ ماه شد.
۹- وبا ۱۸۱۷
در روسیه آغاز شد و یک میلیون نفر در روسیه کشته شدند و سپس توسط سربازان انگلیسی به هند، افریقا، اسپانیا و ... پخش شد و میلیونها نفر دیگر جان خود را از دست دادند.
۱۰- سومین شیوع طاعون ۱۸۵۵
در چین شروع و به هند و کره منتقل و ۱۵ میلیون قربانی گرفت. به طوریکه در هند ۱۰ میلیون نفر کشته شدند.
۱۱- شیوع سرخک فیجی ۱۸۷۵
سرخک فیجی که پس از اهدای فیجی به انگلیس آغاز شد و ۴۰۰ هزار نفر یا یک سوم جمعیت فیجی را از بین برد.
۱۲- آنفولانزای روسی ۱۸۸۹
از سیبری و قزاقستان شروع و به لهستان و اروپا رسید و باعث کشته شدن ۳۶۰ هزار نفر شد.
۱۳- انفلوانزای اسپانیایی ۱۹۱۸
انفولانزای H۱N۱ یا انفولانزای مرغی باعث کشته شدن ۵۰ میلیون نفر در جهان شد. که نزدیک به شمار قربانیان جنگ جهانی اول است.
۱۴- آنفولانزای آسیایی ۱۹۵۷
از کره شروع و به چین و آمریکا گسترش یافت باعث کشته شدن ۵ میلیون نفر در جهان شد.
۱۵- ایدز ۱۹۸۱
اولین بار در ۱۹۸۱ کشف شد اما از۱۹۲۰ توسط شامپانزهها به انسان منتقل و از آفریقا شروع و در دهه ۱۹۶۰ به آمریکا رسید و این بیماری ویروسی باعث از بین رفتن سیستم ایمنی فرد و مرگ او میشود. ایدز تا کنون جان حدود ۳۵ میلیون نفر در جهان را گرفته است.
۱۶- سارس ۲۰۰۳
سندرم حاد تنفسی که از خفاش به گربه و سپس انسان منتقل شدو باعث کشته شدن حدود ۱۰۰۰ نفر شد.
۱۷- کووید۱۹در ۲۰۱۹:
ویروس کرونای جدید از دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان چین شناسایی شد و به سرعت به اروپا، آسیا و آمریکا گسترش یافت و این بیماری با علائمی شامل مشکلات تنفسی آغاز و با قطرات تنفسی منتقل میشود. تا کنون حدود ۲۵ میلیون نفر در جهان مبتلا که ۸۵۰ هزار نفر آنها جان خود را از دست داده اند.