عوامل موثر بر شدت بیماری کووید۱۹
ویروس کرونا در افراد به صورت متفاوتی ظاهر می شود، به طوریکه برخی افراد در معرض خطر بیشتری قرار دارند، اما شاید خودشان هم ندانند. دانشمندان در بررسی های خود به چندین عامل موثر برخورد کردند که چرا برخی افراد را کووید19 می کشد ولی برخی افراد تنها ناقل هستند؟
۱- تاثیر سن بر شدت کووید۱۹
خطر مرگ ناشی از عفونت، و احتمال نیاز به بستری شدن در بیمارستان یا مراقبت های شدید پزشکی، با افزایش سن به طور قابل توجهی افزایش می یابد. ممکن است تا حدی به این دلیل باشد که بسیاری از افراد مسن دارای بیماری های مزمن بیشتری مانند بیماری های قلبی و دیابت هستند که می تواند علائم COVID-۱۹ را تشدید کند، همچنین، توانایی سیستم ایمنی بدن در مبارزه با عوامل بیماری زا نیز با افزایش سن کاهش می یابد و افراد مسن را در معرض عفونت های ویروسی شدید قرار می دهد.
۲- دیابت
یک بررسی نشان داد که افراد دیابتی مبتلا به کووید در مقایسه با افراد دیگر مبتلا به COVID-۱۹ بدون هیچگونه بیماری زمینه ای (از جمله دیابت) ۳/۷ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به COVID-۱۹ یا مرگ بر اثر بیماری های قلبی و تنفسی هستند.
۳- بیماری های قلبی و فشارخون بالا
کووید۱۹ به قلب افراد سالم و دارای مشکلات قلبی میتواند آسیب برساند. ویروس کرونا با حمله به ریه باعث کاهش اکسیژن رسانی به سلولهای بدن و افزایش فشار به قلب میشود. همچنین گیرندههای اتصال به ویروس کووید ۱۹ یعنی گیرنده آنزیم تغییردهنده آنژیوتانسین در بافت قلب وجود دارد که باعث شده ویروس مستقیما به بافت قلب حمله کند.
۴- سیگار کشیدن
تفسیرهای اولیه داده ها نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض دود باعث افزایش تعداد گیرنده های ACE۲ در ریه ها می شود - گیرنده ای که SARS-CoV-۲ به آنبر اساس گزارش اخیر Live Science، دود سیگار ممکن است بدن را از چندین طریق در برابر ویروس کرونا آسیب پذیر کند. در ابتدا، افراد سیگاری ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های ویروسی باشند زیرا قرار گرفتن در معرض دود، سیستم ایمنی بدن را با گذشت زمان ضعیف میکند، به بافت های دستگاه تنفسی آسیب می رساند و باعث التهاب مزمن می شود. سیگار کشیدن همچنین با بسیاری از شرایط پزشکی مانند آمفیزم و گرفتگی شریانها همراه است که می تواند علائم COVID-۱۹ را تشدید کند.
بسیاری از گیرنده ها در سلولهای چماقی ظاهر می شوند که مایعی شبیه مخاط ترشح می کنند تا از بافتهای تنفسی در برابر عوامل بیماری زا و سموم محافظت کند.در افراد سیگاری تعداد آنها افزایش مییابد.
۵- چاقی
یک مطالعه ، درگروهی از بیماران COVID-۱۹ را که کمتر از ۶۰ سال داشتند در شهر نیویورک، نشان داد کسانی که چاق هستند دو برابر بیشتر از افراد غیر چاق در بیمارستان بستری هستند و ۱.۸ برابر بیشتر از سایرین تحت مراقبتهای ویژه قرار می گیرند.
۶- گروه خونی
در چندین تحقیق روی افراد مبتلای بستری شده نشان داد که افراد با گروه خونی در گروه A) A مثبت، A منفی و AB مثبت، AB منفی) در مقایسه با انواع دیگر بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
۷- عوامل ژنتیکی
باز هم برخی افراد به دلایلی با اینکه هیچ یک از این عوامل را ندارند مستعدتر از بقیه هستند.
دو فرضیه برای آن وجود دارد:
فرضیه اول
ژن هایی که به سلول برای ساخت گیرندههایی که ویروس کرونا هم به آن ها می تواند متصل شود، دستور می دهد متفاوت است. مجله ساینس گزارش داد، در یک سناریو، ژن هایی که به سلول ها دستور می دهند گیرنده های ACE۲ را ایجاد کنند ممکن است بین افرادی که به عفونت های شدید مبتلا می شوند و کسانی که به سختی علائمی پیدا می کنند متفاوت باشد. در غیر این صورت، بر اساس گزارش اخیر Live Science، ممکن است تفاوت در ژن هایی باشد که به تجمع سیستم ایمنی در برابر عوامل بیماری زای مهاجم کمک می کنند.
فرضیه دوم
ژنهایی که به سیستم ایمنی فرد در مقابل کرونا کمک می کند، متفاوتند.
به عنوان مثال، یک مطالعه منتشر شده در ۱۷ آوریل در Journal of Virology نشان می دهد که ترکیبات خاصی از ژن های آنتی ژن لکوسیت انسانی (HLA)، که سلول های ایمنی را برای شناسایی میکروب ها تربیت می کنند که ممکن است در برابر SARS-CoV-۲ از بدن محافظت کنند، در حالی که سایر ترکیبات ممکن است به میکروب اجازه ورود به بدن را بدهند.