آیا جوش صورت ارثی است؟
شاید متوجه شده باشید که آکنه (جوش) گاهی در اعضای خانواده ها بروز می یابد. گرچه ژن خاصی برای تحریک و ظهور آکنه بر پوست وجود ندارد، اما تحقیقات اخیر نشان داده است که ژنتیک در این امر نقش دارد.
در این مقاله، هلیکس نحوه انتقال آکنه از والدین به فرزند را بررسی خواهد کرد و توضیح خواهد داد که چگونه می توانید از شدت آن بکاهید.
آیا آکنه ژنتیکی است؟
حتی اگر هیچ ژنی برای بروز آکنه به طور مستقیم وجود نداشته باشد اما تحقیقات اخیر نشان داده است که ژنتیک می تواند بر افزایش احتمال آکنه در افراد تأثیر زیادی بگذارد.
ژنتیک و سیستم ایمنی
به عنوان مثال، ژنتیک می تواند تعیین کند که سیستم ایمنی بدن شما تا چه حدی در دفع پروپیونی باکتریوم آکنه (P. acnes)، که همان باکتری تقویت کننده آکنه است، موثر باشد. در صورت عدم کنترل، P. acnes تولید چربی در فولیکول ها را تحریک کرده و باعث التهاب در پوست می شود.
اختلالات هورمونی ژنتیکی
شرایط هورمونی، مانند PCOS یا همان تنبلی تخمدان نیز می تواند در ایجاد آکنه نقش بسزایی داشته باشد. در واقع مشخص شده است که برخی اختلالات هورمونی در اثر بیماری هایی مانند مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در خانواده ها وجود دارد. آکنه یکی از علائم رایج PCOS است.
تاثیر ژنتیک بر آکنه نوجوانان
سابقه خانوادگی آکنه نیز ممکن است در آکنه نوجوانان و بزرگسالان نقش داشته باشد.
محققان تشخیص دادند که وراثت در توانایی فولیکول ها برای مقاومت نسبت به آکنه در بزرگسالی نقش دارد. در افرادی که بستگان درجه یک آنها (مانند پدر و مادر یا خواهر و برادر) دچار آکنه بزرگسالی شده اند، احتمالاً خودشان نیز به این اختلال مبتلا می شوند.
در صورت ابتلا هر دو والد به آکنه، خطر این مورد در فرد بیشتر می شود. هر دو والدین فرد، ممکن است دارای محتویات ژنتیکی یکسانی برای بروز آکنه باشند. به عنوان مثال، یکی از والدین ممکن است دچار بیماری هورمونی شود که شما را از نظر ژنتیکی مستعد آکنه کند.
عوامل موثر بر آکنه صورت
به خاطر داشته باشید که ژنتیک تنها عاملی نیست که به بروز آکنه کمک می کند. در اینجا برخی دیگر از عوامل مداخله کننده را معرفی می کنیم:
- رژیم غذایی: اگر شما و والدینتان معمولاً غذاهای چرب، فست فود یا غذاهای محرک آکنه مانند لبنیات می خورید، ممکن است خطر آکنه در شما افزایش یابد.
- محیط زندگی: طبق گزارشات منابع موثق، نشان داده شده است که عوامل محیطی مانند آلودگی ها باعث ایجاد آکنه های التهابی می شود. اگر شما و خانواده خود در منطقه ای با هوای بی کیفیت زندگی می کنید، ممکن است همگی دچار تحریک پوستی و جوش های پوستی گردید.
- هورمون ها: نوسان هورمونی و اختلالات مرتبط با آنها به ویژه در خانم ها نیز می توانند نقش موثری در ایجاد آکنه داشته باشند. فوران آکنه هورمونی ممکن است در دوران بلوغ و در نقاط مختلف بدن در طول چرخه قاعدگی خانم ها رخ دهد. برخی از زنان همچنین ممکن است در یائسگی دچار جوش شوند.
پیشگیری و کاهش آکنه صورت
شما نمی توانید ژنتیک خود را کنترل کنید، اما می توانید برخی از عوامل سبک زندگی را که باعث ایجاد آکنه می شوند، کنترل نمایید. کارهایی مانند:
- رعایت بهداشت فردی: شستن صورت حداقل دو بار در روز و دور نگه داشتن دست (بخصوص دست آلوده) از صورت می تواند به کاهش این التهاب کمک کند.
- انتخاب های محصولات متناسب با پوستتان: استفاده از محصولات بدون روغن و دارویی در مناطق مستعد آکنه، به جای محصولات آرایشی یا دارویی که منافذ پوست را مسدود می کند ، می تواند کمک کنند باشد.
- بهبود رژیم غذایی: غذاهای چرب، فست فود و غذاهایی که باعث افزایش انسولین می شوند در خون می شوند (مانند شیرینی جات و شکلات، قند تصفیه شده یا کربوهیدرات ها) می توانند باعث ایجاد آکنه شوند. برخی از افراد همچنین با استفاده از محصولات لبنی در معرض ابتلا به اختلالات پوستی قرار می گیرند. یک دفترچه یادداشت غذایی داشته باشید و غذاها و سبزیجات فرآوری نشده را انتخاب کنید و در آن بنویسید.
- مصرف داروها: مصرف داروهای خاص ممکن است باعث تشدید آکنه شود. این داروهایی مانند برخی از داروهای ضد افسردگی، ضد صرع و ضد سل. ویتامین های گروه B نیز ممکن است در این امر نقش داشته باشند. مصرف هیچ دارویی را که برای شما تجویز شده است را بدون مشورت با پزشکتان قطع نکنید. در برخی موارد، فواید مصرف دارو بیش از خطرات ابتلا به آکنه است.
- فشار روحی و روانی: استرس باعث ایجاد آکنه نمی شود، اما می تواند آن را تشدید کند. تاثیرات فشارهای روانی در افراد مختلف، متفاوت است. می توانید برای آرامش بیشتر روحی، با اعضای خانواده یا دوستان خود ورزش هایی مانند یوگا یا سرگرمی های مختلف را امتحان کنید.
درمان آکنه
بهترین کار اینست که به پزشک مراجعه کنید. مهم نیست که علت آکنه چیست، این مورد به طور موثر قابل درمان است.
اگر درمان های خانگی برای رفع آن به تنهایی کافی نیست، به پزشک مراجعه کنید. به خصوص اگر این جوش ها دردناک یا باعث ایجاد زخم شده باشند. پزشک یا متخصص پوست می تواند داروهای مفیدی تجویز کند و یک برنامه درمانی جهت پاکسازی پوستتان تدارک ببیند.
نتیجه گیری
ژن خاصی برای آکنه وجود ندارد. با این حال، ژنتیک می تواند در اینکه آیا شما مستعد آکنه هستید یا خیر، نقش داشته باشد.
علاوه بر ژنتیک، هورمون ها، عوامل سبک زندگی و محیط پیرامونتان نیز می توانند بر روی پوست و سلامت آن تأثیر بگذارند.
مهم نیست که چه چیزی باعث آکنه شما می شود، به راحتی می توان آن را درمان نمود. داروهای موضعی بدون نسخه، محصولات غیر دارویی و تغییر سبک زندگی همگی می توانند کمک کننده باشند. اگر هیچ یک از این موارد موثر نیستند، به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند با تهیه یک برنامه درمانی برای شما به زیبایی و سلامت پوستتان کمک کند.
پرنیا من خواهرم یه دونه جوش ندارم اما من 😭 ۲۵ آبان ۹۹