تاثیر استرس بر دیابت
استرس و دیابت از چندین طریق با هم مرتبط و روی هم تاثیر میگذارند. یعنی استرس می تواند در نتیجه دیابت ایجاد شده باشد و هم ممکن است با دیابت همراه باشد.
برای مثال، ممکن است فرد هنگام برنامه ریزی برای وعدههای غذایی و اندازه گیری قند خون، به ویژه در مراحل اولیه تشخیص دیابت، استرساش افزایش یابد. همچنین خود استرس می تواند باعث افزایش قند خون دردیابت نوع ۱ و ۲ و یا حتی کاهش قند خون در دیابت نوع یک شود.
همچنین تحقیقات میزان بالای استرس در طول زندگی را با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط دانسته اند. برای کاهش و مدیریت استرس همچنین تشخیص تاثیر استرس بر دیابت و قند خون با ما همراه باشید.
استرس چگونه بر قند خون تاثیر می گذارد؟
مدیریت دیابت یک فرایند مادام العمر است. که می تواند استرس را به زندگی روزمره شما اضافه کند. استرس می تواند مانع اصلی کنترل موثر گلوکز باشد. هورمون های استرس در بدن شما ممکن است مستقیماً بر سطح گلوکز تأثیر بگذارند. اگر دچار استرس بشوید یا احساس خطر کنید، بدن شما واکنش نشان می دهد. که پاسخ جنگ یا پرواز نامیده می شود. این پاسخ سطح هورمون شما را بالا می برد و باعث فعال شدن سلول های عصبی می شود.
در طی این پاسخ، بدن آدرنالین و کورتیزول را در جریان خون آزاد می کند و میزان تنفس افزایش می یابد. بدن خون را به عضلات و اندام ها هدایت می کند و این امکان را می دهد که با اوضاع مبارزه کنید. در صورت ابتلا به دیابت، بدن قادر به پردازش گلوکز آزاد شده نیست. اگر گلوکز نتواند به انرژی تبدیل شود، درخون جمع می شود و این باعث می شود که سطح گلوکز خون شما افزایش یابد.
استرس مداوم ناشی از مشکلات طولانی مدت گلوکز خون نیز می تواند شما را از نظر روحی و جسمی خسته کند. این ممکن است مدیریت دیابت شما را دشوار کند.
روش های تاثیر استرس بر دیابت نوع ۱ و ۲
استرس می تواند به طور متفاوتی روی افراد تأثیر بگذارد. نوع استرسی که تجربه می کنید نیز می تواند در پاسخ فیزیکی بدن شما تأثیر بگذارد.
هنگامی که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تحت فشار روانی قرار دارند، به طور کلی افزایش سطح گلوکز خون خود را تجربه می کنند. افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ ممکن است پاسخ متنوع تری داشته باشند. این بدان معنی است که آنها می توانند افزایش یا کاهش سطح گلوکز خون خود را تجربه کنند.
اگر تحت استرس جسمی باشید، قند خون نیز افزایش مییابد. مانند زمانی که فرد بیمار یا آسیب دیده باشد. این اتفاق می تواند افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ را تحت تأثیر قرار دهد.
تشخیص تاثیر استرس ذهنی بر سطح گلوکز
ثبت اطلاعاتی مانند تاریخ و کاری که در زمان استرس انجام می دادید، ممکن است در تعیین عوامل محرک خاص به شما کمک کند. مثلا صبح روزهای شنبه استرس بیشتری دارید؟ اگر چنین است، اکنون می دانید که صبح شنبه اقدامات ویژه ای را برای کاهش استرس و کنترل گلوکز انجام دهید.
با گرفتن استرس و سطح گلوکز می توانید آن را تشخیص دهید. اگر احساس استرس می کنید، سطح استرس ذهنی خود را در مقیاس ۱ تا ۱۰ ارزیابی کنید. ده نشان دهنده بالاترین سطح استرس است. این عدد را یادداشت کنید.
پس از رتبه بندی استرس خود، باید سطح گلوکز خود را بررسی کنید. این کار را برای دو هفته آینده ادامه دهید. زمانی طول نمی کشد تا الگوی تاثیر سطح قند خون و استرس خودتان را بدست آورید. اگر متوجه شدید که سطح گلوکز خونتان مرتباً بالا می رود، احتمالاً استرس ذهنی روی قند خونتان تأثیر منفی می گذارد.
علائم استرس چیست؟
بعضی اوقات، علائم استرس جزئی هستند و ممکن است آنها را متوجه نشوید. استرس می تواند به سلامت روحی و روانی شما آسیب برساند و همچنین می تواند بر سلامت جسمی شما تأثیر بگذارد. شناخت علائم می تواند به شما کمک کند تا استرس را شناسایی کرده و برای کنترل آن قدم بردارید.
اگر استرس داشته باشید، ممکن است موارد زیر تجربه کنید:
- سردرد
- درد یا تنش عضلانی
- خیلی زیاد یا کم خوابیدن
- احساس عمومی بیماری
- خستگی
- بی انگیزه گی
- تحریک پذیری
- افسرده گی
- بی قراری
همچنین افرادی که دچار استرس هستند رفتاری غیرعادی از خود بروز می دهند. این شامل:
- کناره گیری از دوستان و خانواده
- پرخوری یا کم خوردن زیاد
- عصبی یودن و عصابنیت زیاد
- نوشیدن الکل بیش از حد
- استفاده از تنباکو
عوامل استرس زای موثر بر قند خون و دیابت
دانشمندان دریافتند که عوامل مختلف استرس زا می توانند خطر ابتلا به دیابت در فرد را افزایش دهند، از جمله:
- وقایع استرس زای زندگی یا تجربه های آسیب زا
- استرس عاطفی عمومی
- عصبانیت و خصومت
- استرس کاری
- خواب پریشان
تاثیر استرس بر سبک زندگی
مقادیر بالای استرس ممکن است باعث شود فرد به عادت های ناسالم در زندگی بپردازد. این عادت های زندگی می تواند خطر ابتلا به دیابت را در فرد افزایش دهد. آنها عبارتند از:
- داشتن یک رژیم غذایی بی کیفیت
- ورزش کم
- سیگار کشیدن
- مصرف بیش از حد الکل
- استرس بر روی هورمون ها تأثیر می گذارد.
تاثیر استرس بر هورمون ها و غدد بدن
استرس می تواند محور غده فوق کلیه هیپوفیز هیپوتالاموس و سیستم عصبی سمپاتیک را فعال کند. که می تواند باعث تغییرات هورمونی، مانند افزایش سطح کورتیزول و پایین آمدن سطح هورمون های جنسی شود. سطح این هورمونها بر میزان انسولین تأثیر می گذارد. کورتیزول معمولاً به عنوان هورمون استرس شناخته می شود. همچنین می تواند تولید گلوکز را در بدن تحریک کرده و قند خون فرد را افزایش دهد.
استرس بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد.
استرس مزمن همچنین ممکن است بر سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارد. در یک مطالعه، محققان متوجه شدند که یک واکنش سیستم ایمنی خاص به استرس مزمن، پاسخی مشابه با پاسخ دیگری است که در ایجاد دیابت نوع ۲ نقش دارد.
مدیریت استرس و اثر آن بر قند خون
کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای کاهش استرس انجام دهید. موارد زیر چند پیشنهاد است:
- داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید و وعده های غذایی سالم بخورید.
- مدیتیشن، یوگا و روش های تنفس عمیق را انجام دهید.
- ورزش کنید. با وجود فعالیت هایی مانند رقص، پیاده روی یا دوچرخه سواری می توانید استرس را کاهش دهید.
- کارهایی انجام دهید که از آن لذت ببرید.
- مشکلات خود را با دوستان و خانواده خود به اشتراک بگذارید. اگر در مورد مشکلات خود صحبت کنید، می توانید استرس را کاهش و مشورت بگیرید.
- به خاطر داشته باشید که شوخ طبعی خود را حفظ کنید. خندیدن به کاهش استرس کمک می کند.
- با افرادی که مانند شما هستند ارتباط پیدا کنید و دوستانی جدید پیدا کنید.
- با یک روانپزشک یا روانشناس خوب صحبت کنید.